Огляд новин енергетики: 01-07.07.2019

Подія тижня: В Держенергоефективності обговорили питання запровадження ринку green bonds в Україні з представниками Європейского Інвестиційного Банку
Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та Голова Постійного представництва European Investment Bank (ЄІБ) в Україні Жан-Ерік де Заґон розглянули питання запровадження ринку «зелених» облігацій в Україні
Європейський Інвестиційний Банк, як банк Євросоюзу, є найбільшим у світі емітентом «зелених» облігацій і допомагає країнам в організації власних ринків у цій сфері.
На сьогодні банком видано понад 24 млрд євро «зелених» бондів.
Як повідомляють у Держенергоефективності, під час зустрічі сторони обговорили проєкт розпорядження Уряду щодо Концепції запровадження ринку «зелених» облігацій в Україні та плану заходів щодо її реалізації.
Сторони домовилися за експертної підтримки ЄІБ опрацювати вищезгаданий проєкт розпорядження КМУ щодо Концепції та плану заходів із запровадження ринку «зелених» облігацій.
Також вивчаються можливості налагодження інших напрямів партнерства щодо:
- розробки принципів та ключових процедур для ринку «зелених» облігацій;
- участі ЄІБ в пілотних проєктах із випуску «зелених» облігацій різними емітентами;
- створення «зелених» фондів.

Компанія тижня: NEFCO бере участь у фінансуванні будівництва сонячної електростанції потужністю 55 МВт в Черкаській області
Це четверта сонячна електростанція, яка буде розроблена в Україні норвезьким виробником сонячної енергії Scatec Solar.
Станція буде побудована та буде експлуатуватися Scatec Solar ASA, і очікується, що установка почне поставляти електроенергію в мережу в першій половині 2020 року. Як тільки завод буде запущений, він буде щорічно виробляти 65 000 МВт, це забезпечить чисту енергію для 28 000 домашніх господарств, повідомляють на сайті NEFCO.
Scatec Solar спеціалізується на ринках, що розвиваються і сьогодні експлуатує і виробляє сонячні електростанції загальною потужністю 1,8 ГВт по всьому світу.
NEFCO внесе 5 мільйонів євро в кредитне фінансування. Іншими фінансовими партнерами, крім Scatec Solar, є шведська фінансова установа Swedfund і Європейський банк реконструкції та розвитку. Загальна сума інвестицій в проєкт складає 53,4 млн. євро.
В останні роки NEFCO профінансувала декілька проєктів в галузі відновлюваної енергії та енергоефективності в країні. Поточний портфель проєктів в Україні включає більше 150.

Цифра тижня: Ще 3 тис. ОСББ зможуть утеплити будинки завдяки додатковим 380 млн. грн.
У Прес-центрі Будинку Уряду Голова Держенергоефективності Сергій Савчук з представниками Укргазбанк, Ощадбанк, ПриватБанк, розповів про додаткове співфінансування «теплих кредитів» для ОСББ.
Виділені кошти у 2 рази більше, ніж обсяг коштів, що вже профінансовано за напрямом «утеплення ОСББ» у цьому році.
«Як результат за 5 років маємо вже майже 4 тисячі ОСББ, які залучили 1 млрд грн «теплих кредитів», - пояснив Сергій Савчук. - Лише за кілька місяців поточного року 1000 ОСББ взяли участь у програмі. Очікуємо ще 3 тис. ОСББ у 2019 році».
Щоб отримання відшкодування усі ОСББ мають подати до банків підтвердні документи та акти виконаних робіт до 30 листопада цього року.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами