Огляд новин енергетики: 01-07.03.2021

ЗАКОНОПРОЕКТ ТИЖНЯ: Виробників енергії з біопалива можуть звільнити від податку на викиди СО2
Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження спільно з Міністерством енергетики та біоенергетичної асоціації (UABIO) розробили законопроект, який передбачає звільнення підприємств, які виробляють енергію з біопалива, від сплати податку за викиди CO2.
«Спільно з Міненерго розробили цілий ряд законопроектів, щоб створити сприятливі умови для використання місцевих видів палива. Один з них - звільнення біопалива від податку на викиди CO2», - зазначив заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко.
За словами голови правління UABIO Георгія Гелетухи, сьогодні підприємства, які генерують енергію і спалюють біопаливо, є платниками податку за викиди CO2, що не відповідає світовій практиці, оскільки біопаливо вважається CO2-нейтральним, адже при його спалюванні утворюється стільки двоокису вуглецю, скільки було поглинуто рослинами під час росту.

ІНІЦІАТИВА ТИЖНЯ: Юрій Вітренко, в.о. міністра енергетики підтримує розвиток електронної платформи з купівлі-продажу твердого біопалива
"Механізмом для організації ринку біопалива в Україні має стати використання єдиної електронної платформи, на якій будуть здійснювати торгівлю біопаливом всі зацікавлені виробники і споживачі", - зазначив Вітренко, слова якого на зустрічі з міністром енергетики Литви Дайнюсом Крєйвісом цитує прес-служба українського міністерства.
Згідно з повідомленням, Україна і Литва бачать розвиток біопалива одним з перспективних напрямків співпраці, відзначаючи досвід Литви щодо створення біопаливної біржі Baltpool.

КОМПАНІЯ ТИЖНЯ: Проект ДТЕК і Vestas по Тилігульський ВЕС дасть поштовх розвитку вітргоненераціі в умовах непрогнозованості - глава УВЕА
Так вважає глава правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.
"Сьогодні критично важливо, щоб саме українські компанії реалізовували якомога більше "зелених" проектів. Таке пожвавлення на ринку буде не тільки позитивним сигналом для залучення майбутніх інвестицій в вітроенергетичний сектор, а й свідченням його готовності розвиватися в умовах непрогнозованої державної політики, всупереч несприятливій ситуації ", - зазначив Конеченков.
За його словами, криза на ринку відновлюваної енергетики призвела до стагнації розвитку вітрової генерації в 2020 році, незважаючи на те, що інвестори отримали дозвіл на будівництво об'єктів потужністю в 5 тис МВт.
#10_ЕнергоДжерела_01-07.03.2021.-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами