Альтернативна енергетика в світі:10-16.08.2020

pexels-photo-356036

Новий метод зробить сонячні батареї більш ефективними

Китайські дослідники розробили метод, отримані за яким тонкоплівкові напівпровідники можна використовувати в сонячних батареях, що дозволяє їм здійснювати 10-відсотків ефективність фотоелектричного перетворення.
Дослідницька команда з Китайського науково-технологічного університету продемонструвала гідротермальний метод для виготовлення високоякісних тонких плівок з селеносульфіда сурми, йдеться в науковій статті, опублікованій в журналі Nature Energy.
Селеносульфід сурми є новий фотоелектричний матеріал з такими перевагами, як фазова стабільність і низька токсичність. Отримана з нього плівка має товщину близько 500 нанометрів і проявляє високий коефіцієнт вбирання світлового випромінювання.
Новий гідротермальний метод також виявляється простим і недорогим в порівнянні з іншими методами виготовлення подібних тонких плівок. Завдяки оснащенню тонкими плівками з селеносульфіда сурми, отриманими цим методом, сонячні батареї подолали техногенний бар'єр і досягли 10-відсоткової ефективності фотоелектричного перетворення, відзначається в науковій статті.
Автори цієї статті переконані, що вищезазначене відкриття пролило нове світло на майбутній розвиток фотоелектричних матеріалів.
http://russian.people.com.cn/n3/2020/0729/c31517-9715795.html
 
 
Індія створить Всесвітній банк сонячної енергії

Уряд Індії створить Всесвітній банк сонячної енергії для фінансування для «зелених» проектів.
З такою пропозицією має на меті виступити Міністерство нових і поновлюваних джерел енергії Індії, передає cleantechnica. 
«Банк допоможе країнам-членам Міжнародного сонячного альянсу отримати доступне фінансування для проектів сонячної енергетики, - йдеться у повідомленні. – Міністерство нових і поновлюваних джерел енергії Індії може запропонувати Всесвітньому банку сонячної енергії виділити $50 млрд протягом перших десяти років».
Передбачається, що банку буде потрібно $10 млрд власного капіталу і $2 млрд сплаченого капіталу. Після отримання перших $6 млрд з цього фінансування банк зможе почати свою діяльність.
Всесвітній банк сонячної енергії стане третьою великою глобальною ініціативою Індії щодо сонячної енергії.
Першою був Міжнародний сонячний альянс, який прагне мобілізувати 1 трильйон доларів для створення 100 ГВт сонячної енергії в усьому світі. Також нещодавно Міністерство нових і поновлюваних джерел енергії Індії запропонувало створити міжконтинентальну сонячну енергетичну мережу, що охоплює територію від Південно-Східної Азії до Близького Сходу та Африки.
Є й інші ініціативи, які Індія очолює в рамках Міжурядова організація, що координує діяльність з геолого-розвідувальних робіт на певній території морського і океанічного дна(ISA). Індійська компанія Energy Efficiency Services Limited оголосила про плани провести глобальний тендер на закупівлю півмільйона іригаційних насосів на сонячних панелях для установки в декількох країнах-членах ISA.
https://ecotown.com.ua/news/Indiya-proponu-stvoriti-Vsesvitniy-bank-sonyachnoi-energii/


У Німеччині розпочато проект з виробництва водню з офшорної вітрової енергії

Німецьке федеральне міністерство економіки і енергетики (BMWi) схвалив проект WESTKÜSTE100, перший водневий проект, включений до держпрограми «реальних лабораторій, які сприяють енергетичному переходу». Уряд виділив 30 млн євро для його реалізації.
Проект спрямований на створення водневої економіки «в регіональному масштабі», в районі «західного узбережжя» ФРН (Westküste - західне узбережжя) у Федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн.
Консорціум об'єднує десять партнерів: EDF Deutschland, Holcim Deutschland, OGE, Ørsted Deutschland, Raffinerie Heide, комунальне підприємство Heide, Thüga, thyssenkrupp Industrial Solutions, а також агентство з розвитку регіону Хайде і Університет прикладних наук Весткюсте (Westküste).
Примітно, що в проекті бере участь нафтопереробний завод Raffinerie Heide, на території якого буде встановлений пілотний електролізер потужністю 30 МВт (введення в експлуатацію в 2023 рік). Надалі, після оцінки результатів першого етапу, потужності електролізу планується збільшити до 700 МВт. Нагадаю, Thyssenkrupp, учасник проекту, планує виробляти один гігават електролізерів на рік.
Проект спрямований не просто на виробництво зеленого водню. Також буде протестована транспортування газу по існуючим та новим газопроводам і його використання в промислових процесах і в транспортному секторі.
Фолькер Мальме (Volker Malmen), керуючий директор Ørsted в Німеччині, заявив: «Ми раді позитивному вирішенню. Цей проект унікальний тим, що використовує енергію морського вітру для великомасштабного виробництва водню. Жоден інший поновлюване джерело енергії не може забезпечити так надійно велика кількість екологічно чистої електроенергії для електролізу».
Проект є одним з перших кроків у реалізації водневої стратегії ФРН, затвердженої в червні.
https://renen.ru/v-germanii-nachat-proekt-po-proizvodstvu-vodoroda-iz-ofshornoj-vetrovoj-energii/
 
 
За 5 місяців 2020 року ВДЕ в США випередили ядерну та вугільну генерацію

В останньому випуску щомісячного звіту Управління з енергетичної інформації США говориться, що відновлювані джерела енергії виробляли більше електроенергії до 31 травня поточного року, ніж вугілля і атомна енергія. Про це повідомляє Pv-magazine. У травні «зелені» енергетичні ресурси досягли рекордно високої частки виробництва електроенергії в країні - 25,3%. Ця цифра, як і велика частина виробництва поновлюваних джерел енергії в цьому році, була обумовлена ​​гідроелектростанцією, на яку припадало майже 17% електроенергії, виробленої в цьому місяці.
Проте, не дивлячись на те, що гідроенергетика стабільно утримує лідируючі позиції у виробництві поновлюваних джерел енергії, цей показник слабшає з кожним місяцем. Кількість сонячної енергії, виробленої в період з січня по травень, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зросла приблизно на 21%, при цьому на частку СЕС доводиться 3,3% всієї вироблення електроенергії в країні.
Сонце і вітер разом забезпечили 12,6% виробництва електроенергії в США протягом перших п'яти місяців року. Вугільна генерація в травні справила на 35% менше електроенергії, ніж в тому ж місяці минулого року, виробництво атомної енергії знизилося на 4% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. На атомну та вугільну частку припадало близько 21% загального виробництва в США в травні. Вітроенергетика в травні виробляла на 8,5% більше електроенергії, ніж в тому ж місяці минулого року, а геотермальна енергія - 5,5%, але сонячна енергетика зайняла лідируючу позицію, яка справила на 30% більше енергії, в порівнянні з торішніми показниками.
https://kosatka.media/category/vozobnovlyaemaya-energia/news/za-5-mesyacev-2020-goda-vie-v-ssha-operedili-yadernuyu-i-ugolnuyu-generaciyu


На шельфі Ірландії запускають програму вивчення гідрометеорологічних явищ для ВЕС

В кінці липня або початку серпня на місці передбачуваного проекту по розробці вітрового проекту Arklow Bank будуть розміщені пристрої для вивчення гідрометеорологічних явищ в Ірландському морі для збору даних про хвилях і течіях. Про це повідомляє Offshorewind.
Чотири окремих пристрої будуть розташовані біля східного узбережжя графства Уїклоу, Ірландія.
Вони будуть включати в себе каркас морського дна до встановлених на ньому датчиками, анкеровочні систему і буйок для наземних маркерів.
Пристрої будуть розташовуватися там протягом приблизно шести місяців. В даний час на майданчику також проводяться гідрографічні та геофізичні дослідження.
SSE Renewables розробляє проект вітрової електростанції Arklow Bank з узгодженої мінімальної встановленою потужністю 520 МВт. ВЕС заплановано побудувати до 2025 року.
У 2004 році компанія SSE спільно з GE Energy розробила 7-турбінну демонстраційну установку Arklow Bank потужністю 25 МВт, щоб довести можливість, яку морська енергія вітру може представляти для Ірландії.
https://kosatka.media/category/vozobnovlyaemaya-energia/news/na-shelfe-irlandii-zapuskayut-programmu-izucheniya-gidrometeorologicheskih-yavleniy-dlya-ves
 
 
В американському штаті Вайомінг проводиться розслідування планів щодо виведення з експлуатації вугільних ТЕС

Галузевий регулятор американського штату Вайомінг (Wyoming Public Service Commission, PSC) ініціював офіційне розслідування довгострокового плану розвитку та інвестиційної програми (Integrated Resource Plan, IRP) компанії PacifiCorp * щодо виведення з експлуатації чотирьох енергоблоків на вугільних ТЕС Jim Bridger і ТЕС Naughton.
 PacifiCorp оголосила про плани по будівництву до 7 000 МВт ВДЕ-генерації і накопичувачів енергії 2025 р одночасно готуючись до 2038 р закрити 20 з 24 приналежних їй енергоблоків, що працюють на вугіллі. Відповідний IRP спрямований на узгодження галузевим регуляторам тих штатів, де розміщуються генеруючі активи компанії, - Орегона, Каліфорнії, Вашингтона, Айдахо, Юти і Вайомінгу.
Влада Вайомінгу прийняли безпрецедентне рішення вперше провести по IRP замість стандартної процедури обговорення адміністративне розслідування. Завданням PSC при розслідуванні є оцінка можливих наслідків для економіки і надійної роботи енергосистеми штату в разі закриття PacifiCorp блоків No1 (608,3 МВт) і No2 (617 МВт) на ТЕС Jim Bridger, а також блоків No1 (160 МВт) і No2 (210 МВт) на ТЕС Naughton до закінчення їх встановленого терміну експлуатації. Регулятор повинен буде надати висновок щодо відповідності пропонованих PacifiCorp змін в структурі генерації штату громадським інтересам.
За офіційними даними, гірська промисловість є найбільшою галуззю у Вайомінгу, який займає перше місце в країні з видобутку вугілля. У 2018 року саме на частку вугілля припадало майже 90% в енергобалансі штату, при цьому більшість інших ресурсів склали ВДЕ.
https://www.ruscable.ru/news/2020/08/04/V_amerikanskom_shtate_Vajoming_provoditsya_rassled/
 
 
Achemos grupė планує побудувати завод з виробництва компонентів вітряних турбін в Клайпеді

Литовська Achemos grupė намір інвестувати в розвиток вітропарку на Балтійському морі і побудувати завод з виробництва компонентів вітряних турбін в Клайпеді. Надалі також буде розглянуто інженерно-технологічне обслуговування наземних і морських вітропарків на Балтиці, повідомляється на сайті Російської Асоціації Ветроіндустріі (Раві) з посиланням на прес-службу компанії.
 Член правління Achemos grupė Нерюс Ясінавічюс заявив, що поновлювані джерела енергії (ВДЕ) завжди були одним із стратегічних напрямків компанії. Концерн планує будівництво вітроелектростанції в Балтійському морі вже більше 10 років.
За його словами, належить Achemos grupė компанія Renerga ще в 2012 році звернулася до дослідникам за оцінкою екологічної, технічної та технологічної доцільності установки морських вітрових електростанцій в економічній зоні Литви в Балтійському морі. Результати показали, що в районі Клайпеди і Паланги реалізувати цей проект найбільш оптимально.
Представник концерну додав, що було вирішено оновити плани організації після того, як уряд ухвалив необхідні резолюції для розвитку морської вітроенергетики і оголосило, що тендери по розробці і експлуатації будуть організовані в 2023 році.
За словами Нерюс Ясінавічюса, у стивідорної компанії Klasco, яка теж належить литовському концерну, є територія в Клайпеди порту, яка підходить для установки вітроелектростанцій.
Вітропарк потужністю до 700 мегават планується встановити майже в 30 км від берега. Будівництво має закінчитися до 2030 року. Розвиток вітроенергетики є однією з цілей литовської урядової програми.
https://www.eprussia.ru/news/base/2020/6611565.htm
 
 
Величезні збитки «Peabody» послідували після знецінення найбільшої вугільної шахти США

Найбільший виробник вугілля в Сполучених Штатах «Peabody Energy Corp.» повідомила про свої найбільших збитків після того, як списала понад половини вартості свого рудника «North Antelope Rochelle» у Вайомінгу.
Згідно із заявою, зробленою в середу, найбільший виробник вугілля в США отримав збитки від знецінення в розмірі $ 1,42 млрд, що призвело до чистого збитку в другому кварталі в розмірі $ 1,54 млрд.
 «North Antelope Rochelle» - найбільша вугільна шахта в Сполучених Штатах, на яку в минулому році припало близько 12% видобутку в країні. За словами аналітика по гірничодобувної промисловості Bloomberg Intelligence Ендрю Косгроув, вона має в своєму розпорядженні 19-річними запасами вугілля, однак з урахуванням того, що електроенергетика все більше відмовляється від самого брудного палива, компанія тепер може усвідомлювати, що її пропозиція переживе попит. За його оцінками, вартість об'єкта становить від 750 до 1 млрд доларів після відкликання.
Як сказав Косгроув в інтерв'ю: «Вони могли скоротити термін експлуатації шахти вдвічі. Перепочинку дійсно не передбачається, а дно попиту на вугілля як і раніше залишається невловимим».
На цих новинах акції «Peabody» впали на 10%, і впали ще на 4,6% до $ 3,01 на 12:02 в Нью-Йорку.
Колись на вугілля припадало більше половини вироблення електроенергії в енергосистемі Сполучених Штатів, але в 2016 році він поступився місцем природному газу. А з урахуванням того, що вітряна і сонячна енергія дешевшають і зростає необхідність стримувати викиди, які призводять до зміни клімату планети, то поновлювані джерела енергії поступово витісняють вугілля в цьому році.
У заяві «Peabody» говориться, що списання було «викликано змінами у багатьох преогнозах, включаючи більш низькі довгострокові ціни на природний газ, терміни виведення з експлуатації вугільних електростанцій і тривале зростання за рахунок поновлюваних джерел енергії. Частка вугілля в структурі генерації США буде як і раніше нижче, ніж в попередньому році».
Як сказав генеральний директор вугільного гіганта Гленн Келлоу під час відеоконференції: «Справедливо сказати, особливо в зв'язку з нашими термальними операціями в США, що ми зіткнулися з зустрічним вітром».
https://novostienergetiki.ru/ogromnye-ubytki-peabody-posledovali-posle-obesceneniya-krupnejshej-ugolnoj-shaxty-ssha/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами