Альтернативна енергетика в світі: 31.12.2018-13.01.2019


Shell збільшить інвестиції в зелену енергетику до $ 4 млрд на рік

Британсько-голландська Shell готова подвоїти інвестиції в зелену енергетику, довівши їх до $ 4 млрд на рік. Про це повідомив керівник підрозділу газу і нових видів енергії концерну Маартен Ветселаар.
«Я хочу, щоб мій ділянку показав такі фінансові результати, щоб не тільки компанія, але і акціонери захотіли подвоїти його і навіть більше», - підкреслив він.
Вся інвестпрограма компанії становить $ 25 млрд, повідомляють «Ведомости».
Відзначимо, що Shell вважається лідером в нафтогазовій галузі по вкладеннях в відновлювану енергетику: у неї значні інвестиції в сонячні електростанції і в мережеву інфраструктуру для електромобілів. У минулому році вона купила одну з провідних електромережевих компаній Великобританії First Utility.
Ще в 2016 році Shell витратила не більше $ 400 млн на відновлювану енергетику. На 2019 - 2020 рр. заплановано зростання витрат до $ 1 $ 2 млрд на рік. Компанія вважає, що лише 75% енергоспоживання до 2050 р буде задовольнятися за рахунок традиційних джерел енергії (нафта, газ) і атомної енергії.
http://www.angi.ru/news/
 

У 2020-ті роки будівництво енергоефективних проектів стане масовим

Будинки з нульовим споживанням енергії самі забезпечать потреби мешканців в електриці. Їх ціна з кожним роком падає. І вже в 2020-і роки будівництво енергоефективних проектів стане масовим, прогнозує Wall Street Journal.
Ера низького енергоспоживання
У найближчому майбутньому житлові будинки і комерційні будівлі перейдуть на самозабезпечення - вони будуть споживати мінімальну кількість електроенергії, яку вироблятимуть самостійно. Будівлям не буде потрібно доступ ні до електро-, ні до газопостачання.
Платежі за комунальні послуги скоротяться, а самі будинки стануть більш тихими, екологічними та комфортними.
У 2017 році в Америці було зведено 8547 будинків нульового енергоспоживання. Поки їх поширенню перешкоджає вартість. Але скоро, як зазначає WSJ, зведення енергоефективних будівель буде обходитися значно дешевше: власникам таких будинків доведеться заплатити всього на 10% більше.
Міненерго ділить передові будинку на два типи. До першого належать комплекси, які вже перейшли на самозабезпечення і отримують електрику від сонячних панелей. Другий типу будівель поки отримує енергію від мережі, але споживає її так мало, що може перейти на поновлювані джерела.
За даними Net-Zero Energy Coalition, ще 38 863 «нульових» будинки будуються. Але навіть з урахуванням проектів, це поки крапля в морі. Щорічно в США будується 1,2 млн будинків. Ще 140 млн будівель не відповідає вимогам і потребує переобладнання.
Експерти впевнені, що скоро технології для досягнення низького енергоспоживання стануть більш доступними, а вартість матеріалів скоротиться в кілька разів. Свою лепту внесуть і законодавці: наприклад, Каліфорнія зобов’яже будівельні компанії зводити будинки тільки з нульовим енергоспоживанням вже з 2020 року. Таким самим шляхом підуть країни ЄС.
Теплові насоси та LED-лампи на чолі революції
Один із прикладів передових технологій, які наближують нульове енергоспоживання, - теплові насоси. На даний момент більшість будинків в США оснащені двома роздільними системами охолодження і обігріву, які використовують природний газ. Теплові насоси працюють від мережі і можуть одночасно охолоджувати і обігрівати приміщення. Раніше вони підходили тільки для застосування в регіонах з теплим кліматом, але тепер їх можна використовувати навіть при -23 ° C.
Все більш ефективними і доступними стають і інші системи. Наприклад, водонагрівачі, світлодіодні енергозберігаючі лампи і навіть звичайні побутові прилади, які в деяких випадках споживають на третину менше енергії, ніж 25 років тому.
Енергоефективні висотки
У США вже з’являються перші висотні будинки, що відповідають принципам нульового енергоспоживання. У 2017 році на острові Рузвельт в Нью-Йорку завершилося будівництво найвищої будівлі такого типу. Його висота - 26 поверхів, а споживає воно лише третина енергії в порівнянні з проектами недавнього минулого.
Взимку, навіть якщо висотка залишиться без світла, вона зможе на довгий термін зберігати тепло. Скоро такі ж проекти з’являться в Бостоні і в інших районах Нью-Йорка.
Будівельні компанії визнають, що в основному займаються будівництвом нових будинків, а не переобладнанням старих. У деяких випадках звести будівлю з нуля дешевше, ніж переробити вже існуюче.
Але в містах, де реновація в принципі обходиться дорого, перехід на нульове енергоспоживання має сенс.
Раніше повідомлялося, що в Каліфорнії комісія з будівельних стандартів прийняла нові правила: з 1 січня 2020 року на даху кожного об’єкта, що здається в експлуатацію, повинні бути присутніми сонячні панелі. Виняток зроблено лише для тих будівель, які перекриваються більш високими будівлями або розташовуються в тіні дерев.
https://elektrovesti.net/63941_v-2020-e-gody-stroitelstvo-energoeffektivnykh-proektov-stanet-massovym
 В Японії навчилися переробляти тепло в електрику
Японські вчені створили недорогий гнучкий матеріал, який міг би допомогти в зборі тепла і його перетворенні в електрику.
Наукова стаття з результатами дослідження опублікована в журналі Advanced Materials Technologies.
Фахівці пояснили, що їх прилад - це великомасштабний і гнучкий термоелектричний генератор, який має високу механічну надійність і може ефективно перетворювати тепло в електрику.
Термоелектричне перетворення є одним з найбільш привабливих методів перетворення низькотемпературного (150 ° C або нижче) тепла в електроенергію. Але у цієї технології є свої складності, - пояснили японські вчені.
Наприклад, відсутність відповідних технологій упаковки для модулів термоелектричної генерації, які можуть працювати в діапазоні 100-150 ° C. Також ця технологія досить дорога, і на її розробку буде потрібно багато коштів і досліджень.
Фахівці з Університету Осаки розробили дешевий метод виробництва модулів термоелектричної генерації, зберігаючи при цьому ефективність перетворення.
Щоб цього досягти вони встановили мініатюрні термоелектричні напівпровідникові мікросхеми на гнучкій підкладці, що дозволило добитися надійної і стабільної зчіпки електричних контактів.
Пристрій одержав назву FlexTEG.
Унікальною особливістю цього пристрою є паралельна інтеграція електродів, яка дозволяла згинати модуль в будь-якому напрямку. А паралельне вирівнювання електродів скоротило механічне навантаження на окремі термоелектричні напівпровідникові мікросхеми, поліпшивши тим самим загальну механічну надійність модуля, - уклали дослідники.
https://www.ridus.ru/news/290524


Польща побудує три вітрові електростанції у Балтійському морі

Польська приватна компанія Polenergia має намір побудувати три вітроелектростанції у Балтійському морі.
Проекти загальною потужністю 2760 МВт будуть реалізовані спільно з норвезькою компанією Equinor, раніше відомою як Statoil, передає wyborcza.pl.
Зокрема, потужність вітроенергетичного комплексу, який розташовуватиметься на межі польської виключної економічної зони, за 81 км від порту в місті Леба, складатиме 1560 МВт.
Інші два проекти із запланованою сумарною потужністю до 1200 МВт будуть встановлені на відстані 27 км і 40 км від Леби. Ці дві ВЕС, які складатимуться з вітряків висотою до 300 м і ротора, діаметр якого становитиме до 250 метрів, вже отримали екологічні висновки та мають договір на приєднання. Передбачається, що перші вітряні станції будуть введені в експлуатацію у 2025 році.
https://ecotown.com.ua/news/Polshcha-pobuduye-try-vitrovi-elektrostantsiyi-u-Baltiyskomu-mori-/


На північному заході Китаю в експлуатацію введено дві бази сонячної генерації із загальною встановленою потужністю 1 ГВт

У провінції Цинхай на північному заході Китаю були введені в експлуатацію і підключені до енергомережі дві бази сонячної генерації із загальною встановленою потужністю 1 ГВт.
Обидві демонстраційні бази управляються безпосередньо Державним управлінням у справах енергетики. Вони розташовані в містах Делінха і Голмуд Хайс-Монголо-Тибетського автономного округу, генеруюча потужність кожної з них становить 500 МВт.
База, розташована в Голмуд, продає вироблену нею електроенергію по 0,316 юаня / 5 ам. центів / за кВт-год, в той час як ціна електроенергії, виробленої вугільними електростанціями, становить 0,325 юаня.
Це безпрецедентний випадок для сонячних електростанцій Китаю, який дає надію на те, що ціни на сонячну електроенергію можуть бути конкурентоспроможними.
За словами заступника голови окружного комітету у справах розвитку і реформ Чень Юаня, дві бази можуть щороку генерувати 1,5 млрд кВт-год електроенергії, що допоможе заощадити 478 тис. Тонн умовного палива.
Це дозволить знизити викид пилу на 6494 тонни на рік, а також скоротити викиди діоксиду вуглецю і діоксиду сірки, зазначив Чень.
Китай прагне наростити використання поновлюваних джерел енергії, щоб знизити емісію парникових газів і зупинити забруднення повітря.
Однак через високу вартість, недостатню підключення до енергомереж і через те, що енергомережі віддають перевагу більш передбачуваною електроенергії, що генерується вугільними електростанціями, потужності сонячної генерації можуть працювати вхолосту.
http://russian.news.cn/2018-12/30/c_137708628.htm


Норвежці пересідають на електромобілі: третина проданих нових авто - електрокари

Норвежці - світові лідери у сфері електромобільності. У 2018 році близько третини проданих нових автомобілів у країні становили електрокари.
У 2018 році майже кожен третій проданий у Норвегії новий автомобіль був електрокаром. Про це в середу, 2 січня, повідомила незалежна автомобільна організація «Норвезька дорожна федерація» (NRF), передає агенція новин Reuters.
За даними NRF, загалом упродовж минулого року в Норвегії реалізовано 148 тисяч нових машин. На автомобілі з електроприводом припало 31,2 відсотка всіх проданих торік нових автівок. Ще 2017 року частка електрокарів у продажах у країні становила 20,8 відсотка. Однак значно виразніше про зростання обсягів продажів електромобілів свідчить порівняння з показниками 2013 року: ще п’ять років тому в Норвегії на електрокари припадало 5,5 відсотка продажів.
З метою скоротити обсяги викидів шкідливих речовин у атмосферу уряд Норвегії звільнив власників електромобілів практично від усіх податків та зборів, пов’язаних з користуванням. Крім того, власникам електрокарів надається й така перевага, як безкоштовне паркування.
Попри те, що Норвегія є сьогодні найбільшим експортером нафти та газу серед європейських країн, у ній зафіксовано найвищі продажі електрокарів у світі в розрахунку на кількість населення. За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), яке враховує у своїй статистиці й гібридні автомобілі, в 2017 році у цій скандинавській країні частка екологічних автомобілів у продажах становила 39 відсотків - найвищий показник на планеті. На другому місці в 2017-му була Ісландія з 12 відсотками, у сусідній Швеції цей показник становив близько 6 відсотків.
Раніше уряд Норвегії ухвалив рішення з 2025 року заборонити реєстрацію нових автомобілів, які оснащені двигунами внутрішнього згоряння.
https://www.dw.com/uk

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами