Альтернативна енергетика в світі: 31.08-06.09.2020

17971b4b4a809ee63d9fb0a310310e4b

Equinor планує побудувати найбільшу в світі офшорну вітрову електростанцію в Бразилії


Норвезька нафтогазовий концерн Equinor почав в Бразилії процес ліцензування морських вітрових електростанцій Aracatu I і Aracatu II, потужністю 2 ГВт кожна. Потужність кожного з об'єктів може бути збільшена до 2,33 ГВт.
 Згідно з проектом, офшорні вітропарки будуть розміщені приблизно в 20 км від берега на глибині від 15 до 35 метрів. Всього буде встановлено 320 вітряних турбін, по 160 на електростанцію, номінальною потужністю від 12 МВт кожна.
Для кожного об'єкта буде побудована морська підстанція для перетворення і передачі енергії на узбережжі. На суші інша підстанція забезпечить підключення до магістральних мереж електропередачі.
Разом узяті два об'єкти представляють собою найбільший офшорний вітрової комплекс в світі (4-4,66 ГВт). Для порівняння, за даними GWEC, протягом 2019 року в світі було встановлено 6,1 ГВт морських вітрових електростанцій (рекордний показник за всю історію галузі).
У Бразилії велика наземна вітроенергетика. За підсумками 2019 року її встановлена ​​потужність перевищила 15 ГВт. Однак в країні поки не було офшорних вітрових станцій. Aracatu I і Aracatu II стануть першими (якщо раніше не побудує хтось ще).
У минулому році Equinor виграв тендер на будівництво офшорної вітрової електростанції Dogger Bank в Північному морі встановленою потужністю 3,6 ГВт з рекордно низькою ціною.
Також в минулому році Equinor отримав право на будівництво офшорної вітрової електростанцій Empire Wind встановленою потужністю 816 МВт, яка складатиметься з 60-80 турбін. Передбачуваний обсяг інвестицій в цей проект складе близько 3 мільярдів доларів США.
Таким чином, норвезький нафтогазовий концерн став одним з найбільших глобальних гравців в офшорній вітроенергетиці.
https://renen.ru/equinor-planiruet-postroit-krupnejshuyu-v-mire-ofshornuyu-vetrovuyu-elektrostantsiyu/
 
 
Американські вчені розробили панель, яка виробляє електроенергію вночі

Американські вчені розробили панель, яка може збирати енергію у нічний час, навіть коли сонце не світить.
Як пояснюють розробники зі Стенфордського університету США, система об'єднує процес охолодження за допомогою теплового випромінювання з перетворенням теплової енергії в електричну, передає sciencealert.com. 
 «Використовуючи термодинамічну модель термоелектричного генератора енергії, дах теоретично міг би генерувати 2,2 Вт на квадратний метр без батареї або зовнішнього джерела енергії, - зауважують вони. – Така конструкція могла б виробляти у 120 разів більше енергії за існуючі аналоги».
Як зазначають розробники, отримані результати доводять потенційну можливість збору електроенергії у нічний час.
«Замість того щоб поглинати сонячне світло і перетворювати його в електрику, як це зробила б звичайна сонячна панель, цей тип технології працює в зворотному напрямку, - зауважують вони. - Вночі сонячні панелі випромінюють тепло у вигляді невидимого інфрачервоного світла, яке можна використовувати для освітлення міст - зберігання сонячної енергії протягом дня є відносно дорогою пропозицією, тому пряме виробництво електроенергії вночі може допомогти зменшити це навантаження».
Концепція заснована на існуючій технології, яка поєднує і оптимізує радіаційне охолодження з термоелектричним генератором енергії - тим, який займає менше 1 відсотка площі всього пристрою, що є хорошим ознакою масштабованості, оскільки термоелектричний генератор енергії є найдорожчою частиною системи.
Використовуючи комп'ютерні моделі з реальними параметрами, автори піддали своє оптимізоване моделювання випробуванню. «Розміщені на даху панелі мають найкращий баланс між тепловтратами і термоелектричним перетворенням, - - говорить інженер-електрик Лінглінг Фан зі Стенфордського університету. - Модульне джерело енергії може також живити автономні датчики, що використовуються в різних додатках, і використовуватися для перетворення відпрацьованого тепла від автомобілів у корисну енергію".
https://ecotown.com.ua/news/Amerikanski-vcheni-rozrobili-panel-yaka-viroblya-elektroenergiyu-vnochi/
 
 
Іран надасть МАГАТЕ доступ до двох ядерних об’єктів

Іран погодився допустити експертів Міжнародного агентства з атомної енергії до двох об’єктів на своїй території. На них буде проводитися інспекція.
Про це йдеться у заяві МАГАТЕ.
 Як повідомляється, Іран добровільно надає доступ до двох локацій, визначених МАГАТЕ, та сприяє верифікаційним діям.
«У чинному контексті, ґрунтуючись на аналізі доступної інформації, МАГАТЕ більше не має подальших запитань до Ірану та запитів на доступ до інших локацій», — зазначають у відомстві.
http://oilreview.kiev.ua/2020/08/27/iran-nadast-magate-dostup-do-dvox-yadernix-obyektiv/
 
 
Японія нарощує інвестиції у відновлювані джерела енергії, щоб досягти мети 2030 року

Японія інвестує більше $ 100 млрд в вітряну і сонячну генерацію до 2030 року. У своєму останньому стратегічному енергетичному плані країна прагнула виробляти 22% -24% своєї електроенергії з відновлюваних джерел. Однак цей новий рівень інвестицій підштовхне відновлювану генерацію до 27%.
У 2019 країна виробляла 19% своєї енергії з відновлюваних джерел, причому 8% припадали на вітер і сонце.
 Wood Mackenzi очікує, що витрати на виробництво сонячної і вітрової енергії впадуть більш ніж на 30%. Незважаючи на це, директор з досліджень Алекс Утворити вважає, що вугілля як і раніше буде найдешевшим способом виробництва електроенергії, доступним країні до 2030 року.
Він каже: «Наступне десятиліття буде балансуючим актом для управління ростом відновлюваних джерел енергії для досягнення цілей екологічної та енергетичної безпеки при збереженні стабільних тарифів на електроенергію для кінцевих споживачів».
«На щастя, витрати на енергопостачання в Японії впали більш ніж на 15% в цьому році через пандемію коронавируса і падіння цін на нафту. Це є благом для Японії і має допомогти країні більш ніж подвоїти частку вітру і сонця в структурі генерації до 18% до 2030 року, не надаючи підвищуючого тиску на рахунки споживачів за електроенергію».
У той же час Японія також буде інвестувати в свою водневу промисловість, яка в цьому році виробить більше чотирьох мільйонів тон.
У той час як багато країн планують використовувати водень для декарбонізації, Wood Mackenzie каже, що Японія в основному використовує водень для видалення сірки і домішок з викидів. Майже 90% водню виробляється на нафтопереробних заводах, що призводить до значних викидів.
Директор з досліджень Wood Mackenzie Пракаш Шарма говорить: «Поставлені в Японії цілі для автомобілів з водневими паливними елементами здаються складними для досягнення у встановлені терміни. Вартість є найбільшою проблемою, тому що зелений водень в даний час стоїть в 2-4 рази більше, ніж водень викопного палива».
«Однак акцент на водневому використанні має сенс, тому що у Японії дуже мало інших варіантів для скорочення своїх неенергетичних викидів вуглецю».
«Японія має намір знизити свою ціну на зелений водень до 3 доларів за кілограм до 2030 року. Це вимагало б, щоб вирівняна вартість відновлюваної електроенергії впала нижче $ 50 / МВт, що ще на 37% менше в порівнянні з поточним прогнозом для вітчизняних сонячних і вітряних електростанцій. В результаті ми очікуємо, що Японія буде використовувати всі можливості для отримання чистого водню, включаючи імпорт зеленого і блакитного водню ».
В останні місяці Японія вирішила скористатися зниженням попиту на енергію під час пандемії Covid-19. Аналітики GlobalData з'ясували, що країна відійде від вугільної генерації, яка в даний час забезпечує приблизно третину всієї японської енергетики.
До 2030 року GlobalData очікує, що вугілля буде генерувати 26% електроенергії країни. Японський уряд виведе з експлуатації всі низько ефективні вугільні електростанції, залишивши тільки 10% існуючих електростанцій для вироблення більш чверті енергії країни. Японія також пообіцяла припинити підтримку іноземних вугільних проектів після критики політики уряду.
Японія також наполягає на припиненні всієї ядерної генерації в країні після катастрофи на АЕС «Фукусіма» в 2011 році.
Утворити каже: «Ще до недавніх заяв, спрямованих на прискорення виходу вугільної енергетики на пенсію, Японія мала чіткий шлях до досягнення своєї мети з відновлюваних джерел енергії на 20-30 рік. Нижчі очікування попиту тепер узгоджуються з падінням витрат на поновлювані джерела енергії, щоб прискорити перехід Японії від викопного палива ».
Окремо Tokyo Electric Power Company (TEPCO) оголосила про плани інвестувати до $ 18,4 млрд в морську вітряну і гідроелектростанцію до 2035 року.
https://energosmi.ru/archives/45445
 
 
В Австралії підключили до мережі найбільшу в країні сонячну електростанцію

Австралійська компанія Edify Energy та британський інвестор Octopus оголосили, що сонячна електростанція Darlington Point стала найбільшою, підключеною до національної мережі, пише PV-magazine.
Сонячна електростанція розташована в австралійському штаті Новий Південний Уельс. Станція знаходиться на проблемній ділянці електромереж.
Сонячний парк Darlington Point потужністю 275 МВт (змінного струму) / 333 МВт (постійного струму) оснащений двома синхронними конденсаторами. Зараз проект може розпочати процес введення в експлуатацію.
https://ecotown.com.ua/news/V-Avstralii-pidklyuchili-do-merezhi-naybilshu-v-kraini-sonyachnu-elektrostantsiyu-/
 
 
В Іспанії готуються до виведення з експлуатації трьох вугільних електростанції загальною потужністю 1 205 МВт

Іспанське міністерство з екологічного переходу і демографії (Ministry for the Ecological Transition and the Demographic Challenge, MITECO) видало дозвіл на закриття трьох вугільних електростанцій загальною потужністю 1 205 МВт: ТЕС Lada-4 (348 МВт) в провінції Астурія, що знаходиться в управлінні компанії Iberdrola , ТЕС Meirama (557 МВт) в провінції Ла-Корунья, що знаходиться в управлінні компанії Naturgy, і ТЕС Puente Nuevo (300 МВт) в провінції Кордова, що знаходиться в управлінні компанії Viesgo.
Очікується, що виведення з експлуатації ТЕС Lada-4 і ТЕС Meirama займе в цілому 12 місяців, а ТЕС Puento Nuevo - 18 місяців.
ТЕС Lada-4 є останньою вугільної ТЕС в управлінні Iberdrola, і з 2001 р компанія вивела з експлуатації 17 станцій, які працювали на вугіллі і мазуті. Iberdrola планує побудувати в провінції Астурія чотири ВЕС загальною потужністю 130 МВт, а компанія Naturgy - дві ВЕС потужністю 70 МВт, які будуть розміщені поруч з майданчиком ТЕС Meirama, і в майбутньому компанія розглядає можливість реалізації інших інвестиційних проектів на майданчику ТЕС Meirama. Компанія Viesgo після зупинки ТЕС Puente Nuevo запланувала виведення з експлуатації своєї вугільної ТЕС Los Barrios в провінції Кадіс. Іспанія має намір 2030 р повністю відмовитися від використання вугільної генерації.
https://www.ruscable.ru/news/2020/08/27/V__Ispanii__gotovyatsya__k__vyvodu__iz__ekspluatat/
Ключові слова: Іспанія
 
 
За запасами вугілля Казахстан входить в десятку країн-лідерів - МІІР РК

Сьогодні шахтарі Казахстану відзначають професійне свято. Шахтар - одна з найскладніших і героїчних професій в сучасній промисловості, адже люди, які присвятили себе шахтарській справі, роблять подвиг щодня. Про це, як передає Trend з посиланням на Kabar, йдеться в привітанні Міністерства індустрії і інфраструктурного розвитку.
 «Вугільна промисловість Казахстану була і залишається однією з найважливіших ресурсних галузей економіки. За запасами вугілля Казахстан входить в десятку країн-лідерів. Більше 90% розвіданих запасів вугілля зосереджені на півночі і в центральній частині країни.
За роки незалежності вугледобувними підприємствами видобуто понад 2,6 млрд. тон вугілля, понад 0,7 млрд. тон експортовано в близьке і далеке зарубіжжя.
На сьогоднішній день вугільна галузь республіки забезпечує вироблення близько 70% електроенергії, стовідсоткове завантаження коксохімічного виробництва, а також повністю задовольняє потреби в паливі комунально-побутового сектора і населення », - відзначили в МІІР РК.
Сьогодні в країні успішно реалізується «Дорожня карта з розвитку вугільної галузі Республіки Казахстан на 2019-2021 роки», а також сформований «План потреби вугільної продукції для комунально-побутових потреб і населенню на період 2019-2020 роки».
Сьогодні оновлюються і удосконалюються методи роботи, але головне - зберігаються славні традиції багатьох поколінь трудівників галузі. День шахтаря - це привід сказати слова подяки ветеранам гірничодобувної промисловості, висловити захоплення самовідданості, командному духу, відповідальному ставленню до справи гірників.
«У День професійного свята бажаємо всім шахтарям і ветеранам цієї професії міцного здоров'я, щастя і благополуччя, успіхів і удачі у всіх починаннях! Нехай ваші руки не знають втоми. І найголовніше нехай число спусків завжди дорівнює кількості підйомів », - наголошується в тексті привітання.
https://www.trend.az/business/energy/3291510.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами