Альтернативна енергетика в світі: 30.11-06.12.2020

ostrovy-elektrostantsii-z-paneliamy-iaki-sliduiut-za-sontsem-zabezpechat-enerhiieiu-10000-budynkiv-u-hollandii-1

На греблі Хапчхон в Південній Кореї з'явиться плавуча сонячна ферма в формі квітки

Hanwha Q CELLS GmbH планує побудувати сонячну ферму потужністю 41 мегават, яка буде плавати поруч з греблею Хапчхон в Південній Кореї.
Компанія почне будувати проект пізніше в цьому році, який, за її словами, стане найбільшою плавучої сонячної фермою, дозволеної в Південній Кореї. Сонячні панелі сформують форму, натхненну квіткою сливи, символічним квіткою регіону.
Плавуча сонячна енергія стає все більш популярною як спосіб знайти новий простір для будівництва поновлюваних електростанцій. Q Cells оцінює, що завод буде генерувати на цілих 10% більше енергії в порівнянні з сонячними фермами на суші через охолоджуючого ефекту води і відсутності тіней. Ще однією перевагою установки панелей на греблях водосховищ є легкий доступ до мережевого з'єднання.
BloombergNEF відстежує більше 200 сонячних проектів на воді, причому близько половини з них знаходяться в Південній Кореї. У той час як плавучі сонячні батареї, як правило, дорожче, ніж проекти на суші, це хороший спосіб побудувати в місці, де земля для сонячних проектів коштує дорого і в обмеженій кількості.
«У Південній Кореї це не вибір між будівництвом трохи дешевшою сонячної електростанції на землі або дорожчий на воді - це вибір між будівництвом або не побудовою», - сказала Дженні Чейз, аналітик по сонячної енергії BloombergNEF.
https://energosmi.ru/archives/46401
 
 
Будівництво плавучого вітропарку в порту Шотландії створить 500 робочих місць

Порт Кромарті-Ферт у Шотландії заявив про партнерство з французькою компанією Ideol, світовим лідером зі встановлення плавучих морських вітрових електростанцій. Завдяки будівництву вітропарку в регіоні вдасться створити понад півтисячі нових робочих місць, пише Energy Voice.
Угода передбачає, що Ideol та місцеві будівельні партнери використовуватимуть портові причали, а також співпрацюватимуть для подальшого розвитку об'єктів та інфраструктури. Окрім появи багатьох нових можливостей для місцевого бізнесу, проекту знадобляться перевірені часом і конкретні методи будівництва та робочі місця. Зокрема, підрядник повинен буде виробляти 25 бетонних плавучих конструкцій на рік.
Порт може відіграти ключову роль у швидкому розширенні проектів відновлюваних джерел біля берегів Шотландії. Угода є значним поштовхом до довгострокового розвитку регіону, оскільки вона приноситиме вигоду від трансформації енергетичного ринку з нафти та газу на відновлювані джерела енергії.
https://ecotown.com.ua/news/Budivnitstvo-plavuchogo-vitroparku-v-portu-SHotlandii-stvorit-500-robochikh-mists/
 
 
Fortescue планує побудувати завод з виробництва зеленого аміаку в Тасманії

Fortescue Metals Group (Fortescue) підтвердили дослідження можливості будівництва заводу з виробництва зеленого аміаку в Белл-Бей, Тасманія в рамках участі в програмі фінансування розвитку відновлюваної водневої промисловості уряду Тасманії.
Проект передбачає будівництво заводу з виробництва зеленого водню потужністю 250 МВт в промисловому районі Белл-Бей з продуктивністю 250 тис.тон зеленого аміаку на рік для внутрішнього споживання та експорту. Він може стати одним з найбільших в світі заводів з виробництва екологічно чистого водню, повністю використовують поновлювані джерела енергії Тасманії. В 2021 році правління Fortescue прийме інвестиційне рішення за проектом.
СЕО Fortescue Елізабет Гейнс сказала: «Працюючи з нашою дочірньою компанією Fortescue Future Industries, ми оцінюємо потенціал екологічно чистої енергії на місцевому та міжнародному рівнях. Після докладного техніко-економічного обґрунтування, Тасманійський проект стане важливим кроком у демонстрації нашого наміри вивести Австралію на передній план у створенні оптового експортного ринку зеленого водню. Fortescue має успішний послужний список в вивченні та оцінці можливостей, і, спираючись на наш досвід і ланцюжки поставок, ми гарантуємо, що фінансова дисципліна і дисципліна виконання проектів, якою славиться Fortescue, буде застосована до проектів, розроблених Fortescue Future Industries. Співпрацюючи з урядом Тасманії в рамках використання рясних поновлюваних джерел енергії в Тасманії, ми бачимо потенціал для створення нової зеленої індустрії ».
Проект підтримує мету Fortescue по досягненню нульового рівня до 2040 року і ґрунтується на інвестиціях компанії в виробництво екологічно чистого водню і в технології, включаючи:
Партнерство з CSIRO по розробці нових водневих технологій, включаючи першу в світі мембранну технологію, яка забезпечує можливість великомасштабного вилучення водню з аміаку.
Проект по мобільності водню вартістю 32 мільйони австралійських доларів в Крістмас-Крік, що включає будівництво заводу по заправці поновлюваних воднем і розгортання парку пасажирських автобусів на водневих паливних елементах з середини 2021 року.
Партнерство з ATCO Australia по будівництву та експлуатації першого комбінованого заводу з виробництва і заправки зеленого водню в Західній Австралії.
Меморандум про взаєморозуміння з Hyundai Motor Co і CSIRO по просуванню технології відновлюваної водню для внутрішнього транспорту.
https://infoindustria.com.ua/fortescue-planiruet-postroit-zavod-po-proizvodstvu-zelenogo-ammiaka-v-tasmanii/
 
 
До 2030 року Румунія планує інвестувати в енергетику близько 23 млрд. євро для переходу на ВДЕ

Упродовж наступних десяти років Румунія планує інвестувати у свій енергетичний сектор понад 22,6 млрд євро відповідно до урядового проекту енергетичної стратегії на 2020-2030 роки. Румунія прагне задовольнити 30,7% своїх потреб у енергії з відновлюваних джерел, повідомляє Struja.
У наступні десять років Румунія має намір збільшити встановлену потужність з виробництва енергії на 35% завдяки новій вітровій електростанції потужністю 2 302 МВт та новим сонячним потужностям 3692 МВт. Відновлювані електростанції забезпечать країні вищий ступінь енергетичної незалежності.
Крім того, Румунія планує зменшити імпорт енергії з 20,8% споживання, передбаченого на 2020 рік, до 17,8% у 2030 році, досягнувши одного з найнижчих рівнів залежності від імпорту енергії в ЄС.
До 2030 року Румунія планує замінити декілька енергетичних груп, що працюють на вугіллі, комбінованими енергоблоками, що працюють на природному газі та відновлюваних джерелах енергії.
https://ecotown.com.ua/news/Do-2030-roku-Rumuniya-planu-investuvati-v-energetiku-blizko-23-mlrd-vro-dlya-perekhodu-na-VDE/
 
 
Repsol згорне розвідку нафти і зосередиться на відновлюваних джерелах енергії

Іспанська Repsol SA має намір стати першою галузевою компанією, яка повністю згорне пошуки чорного золота. При цьому протягом наступного десятиліття потужності в сфері генерації відновлюваної енергії будуть збільшені в п'ять разів, передає worldoil.
У грудні минулого року компанія знизила вартість своїх нафтових активів на € 4,8 млрд ($ 5,7 млрд) і пообіцяла усунути викиди парникових газів до 2050 р .. Фактично це був перший подібний крок у світовій нафтогазовій галузі. Зараз Repsol планує направити кошти від свого нафтового бізнесу на розширення поновлюваних потужностей до 15 ГВт з нинішніх 2,95 ГВт.
«Новий стратегічний план [іспанської компанії] підкреслює триваюче зміщення акценту з нафти на поновлювані джерела енергії, - сказав Саліх Їлмаз, енергетичний аналітик Bloomberg Intelligence. - Очікується, що при ціні на нафту марки Brent в $ 50 / барр. цей крок буде функціонувати за рахунок самофінансування ».
Нова стратегія Repsol також включає в себе конкретну мету з виробництва екологічно чистого водню. При цьому компанія прагне приєднатися до мети уряду по перетворенню Іспанії в ключовий європейський центр поставок водню. Тим часом більшість галузевих гравців стверджують, що на даний момент «зелений» водень збитковий.
Repsol планує задіяти три типи технологій для отримання безвуглецевого водню: електроліз, що використовує поновлювану електроенергію для виробництва водню з води; біометан в установках парового риформінгу, в яких водень витягується з газу, отриманого з біологічних джерел; фотоелектроліз - процес, при якому сонячне світло використовується для вилучення водню з води.
«До 2030 р Repsol оновиться і стане більш стійкою і цілеспрямованої компанією, - йдеться в стратегічному плані, опублікованому 26 листопада. - Наша стратегія заснована на мультіенергетичній пропозиції, що поєднує в собі всі технології декарбонізації ».
О 11:57 в Мадриді акції Repsol впали на 4,4% - до € 8,35. В результаті сумарне падіння цінних паперів іспанської енергетичної компанії склало в цьому році близько 40%. Індекс Stoxx Europe 600 Oil & Gas торгувався на 1,1% нижче.
https://enkorr.ua/ru/news/repsol_svernet_razvedku_nefti_i_sosredotochitsya_na_vozobnovlyaemyh_istochnikah_energii/244036
 
Найбільша вуглевидобувна компанія світу побудує 3 ГВт сонячних потужностей і стане вуглецево-нейтральною

Індійська державна компанія Coal India Ltd, найбільша вуглевидобувна компанія світу, інвестує 5650 крор рупій (~ US $ 760 млн) в створення сонячних електроенергетичних проектів загальною потужністю 3000 МВт.
Це частина зусиль Coal India, спрямованих на те, щоб до 2023-24 рр. стати «компанією з нульовим балансом викидів» (Net Zero). Таке завдання було поставлене міністерством вугільної промисловості відповідно до політичних установками країни в області декарбонізації.
В даному випадку «вуглецева нейтральність» означає, що енергетичні потреби компанії будуть задовольнятися за допомогою чистих джерел.
Зазначені сонячні потужності будуть представлені чотирнадцятьма покрівельними і наземними об'єктами. Всі вони повинні бути введені в експлуатацію поетапно до 2024 року.
Для Coal India використання сонячної енергії має хороший бізнес-сенс. Це дозволить монетизувати невикористаний земельний банк компанії. Крім того, проекти скоротять річний рахунок компанії за електроенергію на 3400 крор рупій, що становить понад 4% витрат в 2019-2020 рр.
Відповідно до планів індійського уряду, встановлена ​​потужність сонячної енергетики країни повинна досягти 100 ГВт до кінця 2022 році. Найімовірніше, мета не буде досягнута в зазначений термін.
https://elektroportal.ru/news/corp/82848
 
 
Залізничний оператор Німеччини планує розробку водневого поїзда

Випробування рухомого складу заплановані на 2024 рік і пройдуть на ділянці залізниці між Тюбінгеном, Хорбом і Пфорцхаймом, в землі Баден-Вюртемберг.
Національний залізничний оператор Німеччини Deutsche Bahn (DB) розповів про початок розробки водневого поїзда, пише видання Engadget.
Прототип поїзда Mireo Plus H буде оснащений паливними елементами й літій-іонною батареєю. У нього буде два вагони, запас ходу до 600 км і максимальна швидкість 160 км / ч. Після завершення річних випробувань водневі потяги замінять дизельні.
«Ми повинні знизити до нуля споживання викопного палива. Тільки в цьому випадку DB може стати кліматично-нейтральної до 2050, сказала  член ради директорів DB Сабіна Йешке.
Крім самого поїзда DB планує розробити і випробувати інфраструктуру, яка обслуговує водневий залізничний транспорт. Для цього компанія розмістить в одному з депо обладнання для заправки та ремонту нового складу.
Отримувати водень для потягу будуть методом електролізу, розщеплюючи воду на водень і кисень за допомогою електрики. Попри те, що процес цей вкрай неефективний в порівнянні з використанням акумуляторів, водневі потяги успішно тестують на території Європи.
Проте, випробування 2024 року — інша справа, оскільки їх замовник — національний оператор DB, у веденні якого знаходяться 1300 дизельних поїздів, а 40% її мережі довжиною 33 000 км не електрифіковані.
Нагадаємо, завдяки своєму потенціалу у виробництві та транспортуванні водню, Україна названа пріоритетним партнером ЄС у реалізації Європейської водневої стратегії та постачанні новітнього енергетичного ресурсу на європейський ринок. Воднева стратегія складає невід’ємну частину Європейської зеленої угоди. Ця масштабна ініціатива покликана перетворити Європу на перший кліматично нейтральний континент до 2050 року. Для її втілення ЄС планує скорочувати кількість вуглецевих викидів на 100 млн тонн щорічно та врешті відмовитися від викопних джерел палива.
http://oilreview.kiev.ua/2020/11/30/zaliznichnij-operator-nimechchini-planuye-rozrobku-vodnevogo-po%d1%97zda/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами