Альтернативна енергетика в світі: 30.09-06.10.2019



В Азії через глобальне потепління і нестачу води можливий крах вугільної енергетики

За розрахунками американських учених, через глобальне потепління і нестачу води більшість із запланованих в Азії вугільних електростанцій так і не почнуть роботу. Не виключено, що доведеться закрити і деякі з уже працюючих ТЕС.
Глобальне потепління ставить під загрозу вугільну енергетику Азії. Справа зовсім не в зобов’язання по скороченню викидів або конкуренції з ВДЕ, а в дефіциті води. Уже в найближчому майбутньому її не вистачить для охолодження електростанцій.
В Індії, Китаї, Монголії і країнах Південно-Східної Азії до 2030 року заплановано будівництво 400 ГВт
води - неодмінний супутник глобального потепління. За розрахунками дослідників з Університету штату Огайо, при збереженні нинішньої динаміки проектовані електростанції працювати не зможуть.
І це навіть без урахування того, що вода потрібна не тільки енергетичному сектору, а й сільському господарству, а також місцевим екосистемам.
Зі схожою ситуацією вже стикаються деякі електростанції США: в особливо спекотні дні їх доводиться просто виводити з ладу.
Дослідники відзначають, що урядам азіатських країн доведеться прийняти важке рішення і значно урізати плани з будівництва вугільних ТЕС.
Можливо, доведеться закрити і деякі з існуючих установок. А місцевим регулюючим органам надалі слід оцінювати майбутні проекти за рівнем їх потреби у воді.
В Австралії дефіцит води вже став реальністю. Після кількох посушливих років на сході континенту залишилося так мало прісної води, що фермерам її не вистачає, а водосховища майже порожні. Вчені звинувачують у всьому глобальне потепління, проте місцевий уряд не планує скорочувати викиди вуглекислого газу.
https://elektrovesti.net/67659_v-azii-iz-za-globalnogo-potepleniya-i-nekhvatki-vody-vozmozhen-krakh-ugolnoy-energetiki


Китайці випустили вітрову турбіну потужністю 10 МВт

Китай демонструє черговий приклад «імпортозаміщення». Компанія Dongfang Electric (DEC) вивела на ринок першу китайську офшорну вітрову турбіну потужністю 10 МВт.
Практично одночасно Goldwind, лідируючий китайський виробник вітрогенераторів, випустив офшорну модель на 8 МВт.
Китайський лідер в офшорній вітроенергетиці Shanghai Electric місяць тому також представив дослідний зразок потужністю 8 МВт, побудований на основі технології Siemens Gamesa.
На молодому, але перспективному ринку офшорної вітроенергетики КНР, встановлена потужність якої в найближче десятиліття досягне десятків гігават, розгортається гостра конкуренція і починається процес витіснення іноземних виробників, які володіли перевагами у вигляді ексклюзивних компетенцій з випуску таких великих машин. Втім, останні здаватися не мають наміру, GE в розрахунку на азіатські ринки збирається почати в КНР виробництво своєї гігантської 12 МВт турбіни Haliade-X.
Діаметр ротора нового офшорного вітрогенератора Dongfang становить 185 метрів, а довжина лопатей 90 метрів. Місяць тому компанія представила синхронний генератор на постійних магнітах (PMSG) для цієї машини.
https://elektrovesti.net/67714_kitaytsy-vypustili-vetrovuyu-turbinu-moshchnostyu-10-mvt


Найбільша в Хорватії дахова СЕС видала першу електроенергію

Побудована на виробничому майданчику фармацевтичної компанії Dechra Pharmaceuticals (Dechra) в Загребі (Хорватія) фотоелектрична СЕС видала першу електроенергію. Проєкт будівництва СЕС вартістю $ 1,6 млн частково субсидійований фондами ЄС.
СЕС включає 5 543 сонячних фотоелектричних панелі, які були встановлені на дахові конструкції діючих виробничих приміщень підприємства, що належить компанії Genera - дочірньої компанії Dechra.
Будівництво СЕС тривало сім місяців і повністю завершилося в червні поточного року. До теперішнього часу підприємство отримувало електроенергію з електричної мережі загального користування. Очікується, що річний виробіток СЕС складе близько 1 545 МВт * год і буде покривати майже третину електроенергії, споживаної підприємством. Надлишки електроенергії, виробленої СЕС в певні часові періоди, будуть видаватися в муніципальну мережу.
В даний час СЕС в Загребі є найбільшою в Хорватії інтегрованої з промисловим підприємством електростанцією, що виробляє електроенергію для власних потреб, і визнана прем’єр-міністром Республіки Хорватії в якості життєво важливого проекту, реалізованого в галузі поновлюваних джерел енергії. За словами Генерального директора Dechra Яна Пейджа (Ian Page) очікується, що спорудження СЕС дозволить знизити обсяг викидів CO2 в Загребському регіоні приблизно на 360 тонн, що відповідає 4% від загального обсягу викидів CO2 підприємствами компанії в 2018 р Також передбачається, що власна СЕС дозволить компанії знизити змінні витрати і ризики додаткових витрат, обумовлені коливанням цін на електроенергію, і безпосередньо вплине на зниження собівартості продукції компанії в майбутньому.
https://www.ruscable.ru/news/2019/09/26/Krupnejshaya_v_Xorvatii_kryshnaya_SES_vydala_pervu/


Приріст потужності сонячних електростанцій в серпні перевищив в Німеччині 327 мегават

Згідно з останніми даними Федерального мережевого агентства, в серпні приріст потужності сонячних електростанцій склав 327,22 мегавата. В результаті тенденція до зростання щомісячних новобудов тривала - після 241 мегават в травні, 270 мегават в червні і 310 мегават в липні.
Як свідчать цифри, опубліковані в понеділок, 235 мегават припали в серпні на дахові сонячні електростанції, 18,6 мегават - на наземні, побудовані поза тендерів. 928 кіловат - сонячні електростанції, побудовані в рамках Закону про забезпечення орендарів житла сонячної електроенергією.
У жовтні «зелені» тарифи на житло продовжать падати на 1,4%. При прямий продаж електроенергії на біржі тариф становитиме 7,42 цента за кіловат-годину. Для великомасштабних дахових сонячних електростанцій від 40 до 750 кіловат - 8,18 цента за кіловат-годину. Дахові системи потужністю до 10 кіловат отримають 10,58 цента за кіловат-годину, а від 10 до 40 кіловат - 10,30 цента за кіловат-годину.
Таким чином загальна встановлена потужність сонячних електростанцій на кінець серпня 2019 року сягнула в Німеччині 48,653 гігават. Поки що при досягненні встановленої потужності в 52 гігават загрожує припинення фінансування дахових і невеликих наземних сонячних електростанцій. Однак, відповідно до запланованого кліматичного пакету, цей ліміт повинен бути скасований.
https://elektrovesti.net/67758_prirost-moshchnosti-solnechnykh-elektrostantsiy-v-avguste-prevysil-v-germanii-327-megavatt


Шотландія перейде на чисту енергію вже в найближчі роки

Активні дії уряду створили найкращі умови для декарбонізації. І тепер чиста енергія стала найдешевшою. Наступний крок - зробити вуглецево-нейтральними транспорт і теплопостачання.
В даний час сонячні, вітрові та гідроелектростанції на три чверті задовольняють потреби Шотландії в електроенергії. В цьому році енергії вітру було вироблено навіть більше, ніж необхідно. Вже незабаром регіон може повністю перейти на відновлювану енергію, повідомляє ZME Science.
Згідно з доповіддю організації Scottish Renewables, сприятливі умови для розвитку ВДЕ стали результатом продуманої політики шотландського уряду. На початку цього року місцева влада оголосила про введення надзвичайної кліматичної ситуації та поставили за мету повністю відмовитися від викидів до 2045 року.
У сфері електропостачання ця мета буде досягнута вже в найближчі роки. Тепер експерти закликають керівництво регіону переключити зусилля на декарбонізацію теплопостачання і транспорту.
Автори доповіді підкреслюють, що розвиток ВДЕ не тільки знижує тиск на навколишнє середовище, але і сприяє розвитку економіки. В даний час в цьому секторі працює близько 17 000 шотландців, а тисячі інших зайняті на будівництві нових об’єктів. Крім того, розвиток чистої енергетики забезпечив місцевих жителів доступним електрикою. За розрахунками фахівців, зараз сонце і вітер виробляють найдешевшу електроенергію в регіоні.
У Шотландії будують не тільки традиційні вітряки і сонячні ферми, а й приливні електростанції. Наприклад, в наступному році розпочнуться роботи зі спорудження установки потужністю 2 МВт.
https://hightech.plus/2019/09/26/shotlandiya-pereidet-na-chistuyu-energiyu-uzhe-v-blizhaishie-godi


У Німеччині побудують першу плавучу сонячну електростанцію промислового масштабу

2300 сонячних панелей продуктивністю 736 МВт * год на рік розмістять на плотах в кар’єрному водоймі в німецькому містечку Ренхо, розташованому в землі Баден-Вюртемберг. Це буде перша плавуча сонячна електростанція в Німеччині, видобувна електроенергію в промислових масштабах.
Будівництво плаваючої СЕС почнеться в лютому наступного року і триватиме до червня. Збірка плотів на водоймі займе три - чотири тижні. Вартість проєкту не розголошується. Вся отримана енергія піде на забезпечення каменоломні, добувної породу з дна озера. Надалі компанія планує зайнятися розробкою плавучих сонячних станцій для Нідерландів, які вже лідирують в Європі за кількістю подібних проектів.
Конструкцію нової станції розробила французька компанія Ciel & Terre. Будівництвом проекту займеться німецька Erdgas Südwest.
У землі Баден-Вюртемберг всерйоз задумалися розвивати плавучі електростанції. В одному тільки Бадені налічується близько півтори сотні кар’єрних озер, на яких можна розмістити такі станції. Зазвичай ці водойми на місці колишніх кар’єрів закриті для вільного доступу з міркувань безпеки, тобто купатися і відпочивати тут все одно не можна.
На Мальдівських островах плавуча СЕС вже забезпечує потреби розташованого там п’ятизіркового готелю і вілл. Завдяки новій електростанції вироблення сонячної енергії на остові виросла на 40% і досягла 678 кВт / год.
https://elektrovesti.net/67748_v-germanii-postroyat-pervuyu-plavuchuyu-solnechnuyu-elektrostantsiyu-promyshlennogo-masshtaba

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами