Альтернативна енергетика в світі: 30.03-05.04.2020



CAISO завершив перші випробування по залученню великих вітропарків до надання системних послуг

Незалежний системний оператор американського штату Каліфорнія CAISO опублікував результати випробувань щодо участі вітропарку Tule Wind Farm потужністю 131,1 МВт в регулюванні частоти і напруги, а також згладжування графіка навантаження за рахунок збільшення (зниження) видаваної потужності по команді CAISO.
 Результати випробувань Tule Wind Farm, також як і аналогічні випробування, раніше проведені CAISO на фотоелектричної 300 МВт СЕС Stateline Solar, показали, що об'єкти ВДЕ-генерації, які застосовують технології інтелектуального інвертора (smart inverter technology), здатні надавати послуги з підтримки надійності так само ефективно , як і традиційна генерація, в тому числі каліфорнійські газові ТЕС, які залучаються до надання системних послуг в даний час. Таким чином, інтеграція даних типів ВДЕ-генерації в енергосистему може бути реалізована швидше, ніж спочатку планувалося.
Дані звіту, підготовленого CAISO, можуть бути корисні в подальшому для формування енергетичної політики штату, щоб активніше залучити великі вітропарки до забезпечення надійності і створити для них більше економічних можливостей, оскільки вітрова генерація розглядається як основний ресурс для досягнення амбітної мети Каліфорнії з доведення частки ВІЕ- генерації в структурі генеруючих потужностей до 60% до 2030 р і до 100% 2045 г. Загальна потужність вітропарків в складі каліфорнійської енергосистеми станом на кінець 2019 р соста мулу майже 7 000 МВт, а СЕС - близько 12 000 МВт.
https://www.ruscable.ru/news/2020/03/20/CAISO_zavershil_pervye_ispytaniya_po_privlecheniu_/
 
 
На Сейшелах побудують найбільшу в світі плавучу СЕС на морській воді

Французька енергетична компанія Qair в липні цього року встановить плавучу сонячну електростанцію потужністю 5,8 МВт на Сейшельських островах.
 СЕС матиме потужність 5,8 МВт і буде розміщена на острові Мае. Вона стане найбільшою в світі плавучої сонячною установкою на морській воді і першою у своєму роді в Африці.
Компанія, відома як група Lucia Holding, очікує, що робота над проектом буде відбуватися із залученням місцевих компанії і триватиме півроку. Сонячна електростанція займатиме площу 40 тис. кв метрів і складатиметься з близько 13500 фотоелектричних модулів.
Плавуча СЕС буде забезпечувати до 2% національного виробництва електроенергії Сейшельських островів.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Seyshelakh-zbuduyut-naybilshu-v-sviti-plavuchu-SES-v-morskiy-vodi/
 
 
Нафтогазовий концерн Equinor виходить на ринок плавучих сонячних електростанцій

Норвезький нафтогазовий концерн Equinor і італійська сервісна і інженерна компанія нафтогазового сектора Saipem, яка на 30% належить італійському енергетичному гіганту Eni, заявили в п'ятницю, що вони підписали угоду про спільну розробку технологічного рішення для плавучих сонячних парків в прибережних водах.
Майбутні сонячні проекти будуть ґрунтуватися на технології, розробленій Moss Maritime, підрозділом Saipem, яке надає інженерні послуги для морських нафтогазових розробок, а також для відновлюваної енергетики. За словами компаній, рішення являє собою модульну систему, просту у виготовленні, транспортуванні та монтажі на місці. Будь-які додаткові технічні деталі не повідомляються.
Компанії прагнуть стати провідними постачальниками рішень для прибережних і офшорних плавучих сонячних парків, каже Saipem.
Equinor, раніше відома як Statoil, є помітним гравцем у світовій офшорній вітроенергетиці. У сонячну енергетику компанія почала інвестувати в 2017 році.
Плавучі сонячні електростанції морського розміщення - це специфічний сегмент, в якому сьогодні працюють бельгійські і голландські консорціуми.
Equinor і Saipem, безумовно, зможуть вийти на цей ринок, використовуючи свої офшорні компетенції, проте перспективи самого ринку, на наш погляд, не є широкими і безхмарними. Втім, технології плавучої сонячної енергетики можна використовувати і у внутрішніх водоймах, де потенціал розвитку досить високий.
https://renen.ru/neftegazovyj-kontsern-equinor-vyhodit-na-rynok-plavuchih-solnechnyh-elektrostantsij/


Коронавірус сповільнить вітроенергетику в Китаї на 2 ГВт в 2020 році

Новий спалах коронавируса (Covid-19) призвел до уповільнення економічної активності в Китаї, в тому числі у вітроенергетиці.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) знизив свої прогнози зростання для Китаю на 0,4% -5,6%, але також попередив, що він може додатково переглянути свої цифри, враховуючи тривалість і масштаби впливу коронавируса. Очікується, що пандемія Covid-19 вплине на попит на електроенергію і виробництво електроенергії в країні. Поновлювані джерела енергії, ймовірно, будуть нижчими в результаті припинення виробничої та будівельної діяльності в першому кварталі 2020 року. Китай має найбільшу встановлену вітроенергетичну потужність, реєструючи понад 230 гігават (ГВт) та забезпечення внеску більш ніж в 35% глобальних установок.
Очікується, що вітроенергетичний сектор зіткнеться з серйозними наслідками, враховуючи невелику потужність для виробництва вітрового обладнання, а також інжинірингу, закупівель та будівництва (EPC). Щорічна установка Китаю, як очікується, становитиме близько 24 ГВт в 2020 році, і спалах, ймовірно, вплине на установки, еквівалентні 2 ГВт в 2020 році. Очікується, що аналогічним чином будуть порушені постачання сировини і компонентів в країни за межами Китаю. Зупинка виробництва і проблеми з поставками і логістикою, ймовірно, створять затримки по замовленнях в першому і другому кварталах графіків поставки.
За даними обстеження промисловості Національної енергетичної адміністрації Китаю (NEA) про вплив Covid-19, найбільші китайські виробники оригінального устаткування для турбін (OEMs), такі як Goldwind, Envision, Mingyang, Shanghai Electric, три іноземні виробника турбін Vestas, Siemens Gamesa і GE Renewable Energy і великі виробники компонентів, включаючи NGC, Winergy, ZF Wind Power, Yongji і Vertiv, як повідомляється, відновили своє виробництво на тижні, що починається 10 лютого. Однак об'єкти ще не працюють на повну потужність через карантин, і велика частина офісних робіт виконується віддалено від будинків співробітників.
Згідно з останньою оновленою інформацією про коронавіруси, число випадків захворювання знизилося до однозначних цифр в Ухані, Хубей, але як і раніше вкрай важливо контролювати вірус по всій країні і в усьому світі, оскільки неясно, коли ситуація стабілізується.
Китай також розглядає питання про продовження крайнього терміну подачі наземного вітру в тарифах, який повинен закінчитися 31 грудня 2020 року. У такій ситуації китайська вітроенергетика, як очікується, буде свідчити про більш високій швидкості установки в другій половині 2020 року, щоб капіталізувати тариф на подачу (FIT). Виробництво також, ймовірно, збільшиться, щоб частково компенсувати збитки, понесені в першому півріччі.
Спалах коронавируса вплине на загальну ланцюжок поставок і установки не тільки в Китаї, але і у всьому світі, головним чином в США і інших країнах, які сильно залежать від китайського сировини і компонентів.
США, з більш ніж 100 ГВт встановленим станом на 2019 рік, в значній мірі залежать від деталей вітряних турбін з Китаю. Країна вже стикається з вузьким місцем поставок після розширення виробничих податкових кредитів (PTCs) і інвестиційних податкових кредитів (ITCs), наданих в грудні 2019 року. Затримки виробництва в першому кварталі через Китайського Нового року разом зі спалахом коронавируса погіршать ситуацію для американських розробників, які будуть змушені шукати альтернативні джерела поставок. В цілому більше 5 ГВт установок, призначених для початку комерційної експлуатації в 2020 році, були визначені як "схильні до ризику".
Згідно з останньою доповіддю General Electric (GE) про коронавіруси, компанія має близько 18 000 співробітників в Китаї, з 2000 в провінції Хубей. На частку Китаю припадає майже 9% річної виручки промислового сегмента компанії. Компанія відновила свою діяльність на скорочених потужностях як у GE, так і у її постачальників. За його оцінками, це вплине на її вільні грошові потоки в розмірі $ 300-500 млн і $ 200-300 млн на її рентабельність в першому кварталі 2020 року. Саме говориться, що ще занадто рано оцінювати фактичні наслідки спалаху коронавируса, яка, ймовірно, погіршиться в найближчі місяці, якщо ситуація не буде взята під контроль.
Аналогічним чином, інші іноземні компанії, які мають виробничі потужності в Китаї, відчувають брак робочої сили і відчувають нестачу сировини, комплектуючих і матеріально-технічної підтримки, необхідної для функціонування і виконання своїх зобов'язань по поставкам.
https://energosmi.ru/archives/43322
 
 
Встановлена потужність світової вітроенергетики перевищила 650 ГВт за підсумками 2019 р

Глобальна рада з вітроенергетики (Global Wind Energy Council, GWEC) опублікував 15-е видання свого щорічного звіту про розвиток світової вітроенергетики.
 
За даними GWEC, в 2019 році в світі було встановлено 60,4 ГВт вітрових електростанцій, що на 19% відсотків більше, ніж в 2018 році, і є другим результатами в історії галузі (більше було введено тільки в 2015 році). Більше половини нових установок (30,6 ГВт) розмістилися в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.
Загальна встановлена ​​потужність вітроенергетики в світі за підсумками року досягла 651 ГВт. На п'ять найбільших ринків - Китай, США, Німеччину, Індію та Іспанію - в сукупності припадає 73% загальної потужності глобальної вітроенергетики.
Китай і США залишаються найбільшими світовими ринками в наземної вітроенергетики, на них припало більше 60% нових потужностей в цьому сегменті.
Офшорна вітроенергетика грає все більш значущу роль. У 2019 було введено в дію 6,1 ГВт морських вітрових електростанцій або 10% всіх нових установок. Рекордний результат.
У звіті GWEC визначені два основні інструменти, покликаних прискорити зростання вітрової енергетики. По-перше, це нова конструкція ринків, в якій крім вартості енергії (LCOE) враховувалася б довгострокова (ринкова і громадська) цінність ВДЕ. По-друге, мова йде про розширення можливостей для розвитку вітроенергетики в нові технологічні напрямки, такі як гібридизація (набирає популярність будівництво гібридних електростанцій) і зелений водень (вихід через водень в нові сектори).
GWEC очікує, що 2020 рік стане рекордним для вітроенергетики, і прогнозує 76 ГВт нових потужностей. Однак прогноз, швидше за все, буде переглянутий у зв'язку з нинішньою проблемою коронавіруса.
https://elektrovesti.net/70254_ustanovlennaya-moshchnost-mirovoy-vetroenergetiki-prevysila-650-gvt-po-itogam-2019-g
 
 
В Айдахо, США, збудують величезний вітропарк вартістю $1 млрд

Американський штат Айдахо поповниться величезною вітровою електростанцією, що матиме потужність 1000 МВт. Інвестиції у проект Lave Ridge Wind складатимуть близько $1 млрд, пише Electrek.
 Згідно проекту, електростанцію збудують у 2022 році. Вітровий парк буде не лише найбільшим в Айдахо, а також одним з найбільших вітроелектростанцій у світі.
Компанія-інвестор Magic Valley Energy є філією LS Power – компанії з виробництва та передачі енергії з проектами по всіх США. Це буде перша вітроелектростанція Айдахо LS Power.
Після побудови вітроелектростанції нею керуватимуть 20 штатних працівників.
https://ecotown.com.ua/news/V-Aydakho-SSHA-zbuduyut-velichezniy-vitropark-vartistyu-1-mlrd/
 
 
За минулий рік в Індії анульовані проекти вугільної енергетики на 46 ГВт

Інститут економіки енергетики та фінансового аналізу (IEFFA) опублікував довідку про стан нових проектів вугільної генерації в Індії.
За даними Інституту, в країні спостерігається різке скорочення обсягів будівництва вугільних електростанцій і масова відмова від реалізації нових проектів. Зокрема, за три останні роки (з квітня 2017 по січень 2020) в Індії було побудовано всього близько 20 ГВт нових вугільних електростанцій, а з урахуванням вибуття старих потужностей приріст в секторі склав всього 13,8 ГВт. За останні дванадцять місяців були (формально і «неофіційно») скасовані проекти вугільних електростанцій сумарною потужністю 46 ГВт. Якщо взяти останнє десятиліття, то загальний обсяг скасованих проектів можна оцінити в 600 ГВт.
Нагадаю, виробництво електроенергії на основі вугілля в Індії в 2019 році скоротилося вперше за десять років на тлі економічного спаду і збільшення використання відновлюваних джерел енергії.
У стадії будівництва сьогодні знаходяться вугільні електростанції загальною потужністю приблизно 37 ГВт.
Кашіш Шах, енергетичний аналітик IEEFA, каже, що останні дані з бази Global Energy Monitor (GEM) свідчать про підвищений ризик утворення непрацюючих активів у тепловій генерації Індії. У зв'язку з цим для нових вугільних електростанцій все складніше знаходити фінансування. «Оскільки життєздатність випарувалася, фінансування нових проектів вичерпалося».
У записці робиться висновок, що без підтримки з боку уряду у вигляді пільгового кредитування, скасування навіть базових екологічних вимог та / або пільгових тарифів в даний час практично неможливо реалізувати нові проекти вугільних електростанцій, не прив'язаних до розробляємо вугільним родовищам в Індії. Ризик перетворення цих проектів в непрацюючі активи занадто високий.
Даний факт підтверджується недавнім дослідженням організації Carbon Tracker, яка підрахувала, що країни з найбільшими потужностями вугільної енергетики - Китай, Індія і США - стикаються з «екстремально високим» ризиком знецінення генеруючих вугільних активів в силу їх неконкурентоспроможності з ВДЕ.
Відповідно до проекту «Оптимальної структури генерації на 2029-2030 рік» (Optimal Generation Capacity Mix for the year 2029-30), опублікованій індійським регулятором електроенергетики, Central Electricity Authority (CEA), до 2030 року встановлена ​​потужність сонячних і вітрових електростанцій в Індії досягне 440 ГВт, а частка вугілля у виробленні знизиться з нинішніх приблизно 77% до 50%.
https://renen.ru/za-proshedshij-god-v-indii-annulirovany-proekty-ugolnoj-energetiki-na-46-gvt/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами