Альтернативна енергетика в світі: 29.04-05.05.2019



Кіа представила безпілотний електромобіль із запасом ходу 480 км


Повнопривідний концепт-кар від Kia, оснащений двома електромоторами, може проїхати без підзарядки близько 480 км. Електромобіль HabaNiro також має автопілот Level 5 (безпілотна функція повністю автоматизована і виключає безпосереднє втручання людини в процес управління), повідомляє New Atlas.
HabaNiro має яскравий дизайн, що поєднує в собі сірий, білий, червоний і чорний кольори, а також двері типу «крила метелика» і пульсуючі ходові вогні. Салон чотиримісного кросовера яскраво-червоного кольору, з проекційним дисплеєм і великою сенсорною панеллю на всю ширину кузова, за допомогою якої ведеться керування функціями автівки. Електромобіль оснащений і фоновою підсвіткою салону в підлозі, а також розташованими по периметру повітроводами вентиляції.
Автомобіль отримав технологію Real-time Emotion Adaptive Driving (R. E. A. D), яка аналізує в реальному часі емоційний стан водія, використовуючи штучний інтелект для оцінки біосигналів людини. Автовиробник стверджує, що електрокар універсальний та підходить як для мегаполісу, так і для їзди бездоріжжям.
https://ecotown.com.ua/news/Kia-predstavyla-bezpilotnyy-elektromobil-iz-zapasom-khodu-480-km/Повнопривідний концепт-кар від Kia, оснащений двома електромоторами, може проїхати без підзарядки близько 480 км. Електромобіль HabaNiro також має автопілот Level 5 (безпілотна функція повністю автоматизована і виключає безпосереднє втручання людини в процес управління), повідомляє New Atlas.
HabaNiro має яскравий дизайн, що поєднує в собі сірий, білий, червоний і чорний кольори, а також двері типу «крила метелика» і пульсуючі ходові вогні. Салон чотиримісного кросовера яскраво-червоного кольору, з проекційним дисплеєм і великою сенсорною панеллю на всю ширину кузова, за допомогою якої ведеться керування функціями автівки. Електромобіль оснащений і фоновою підсвіткою салону в підлозі, а також розташованими по периметру повітроводами вентиляції.
Автомобіль отримав технологію Real-time Emotion Adaptive Driving (R. E. A. D), яка аналізує в реальному часі емоційний стан водія, використовуючи штучний інтелект для оцінки біосигналів людини. Автовиробник стверджує, що електрокар універсальний та підходить як для мегаполісу, так і для їзди бездоріжжям.
https://ecotown.com.ua/news/Kia-predstavyla-bezpilotnyy-elektromobil-iz-zapasom-khodu-480-km/


В Австралії побудують СЕС Yarrabee потужністю 900 МВт

На південному заході Австралії, в штаті Новий Південний Уельс, буде побудована сонячна електростанція (СЕС) Yarrabee потужністю 900 МВт.
Очікується, що СЕС буде виробляти 2 250 ГВт / год електроенергії на рік і зможе забезпечити електроенергією до 315 тис. Домогосподарств.
Вартість будівництва СЕС Yarrabee оцінюється в 709 млн дол. США.
Введення станції в експлуатацію дозволить скоротити шкідливі викиди в атмосферу, які пов’язані з виробництвом кількості електроенергії порівняної з шкідливими викидами 540 тис. автомобілів.
У серпні 2018 р підготували Оцінку впливу проекту на навколишнє середовище (ОВНС), і вже в грудні 2018 року проект був затверджений урядом Австралії.
Проект буде реалізований в 3 ступені по 300 МВт кожен.
У кожен із ступенів буде встановлено до 3 млн стандартних фотоелектричних панелей з полікристалічного кремнію завдовжки ≈2 м і шириною ≈1 м.
1а черга буде закінчена в 3 кварталі 2019 р 2ая - в 2020 р і 3ей - в 2023 р.
Будівництво СЕС створить близько 450 нових робочих місць.
Очікується, що 1ая партія електроенергії, вироблена станцією, надійде в мережу в 3 кварталі 2020 р.
https://neftegaz.ru/news/Alternative-energy/442790-v-avstralii-postroyat-ses-yarrabee-moshchnostyu-900-mvt/


Американські вчені розробили пристрій, що виробляє електроенергію зі снігу

Дослідники з Каліфорнійського університету (США) розробили наногенератор Snow TENG, який може виробляти електроенергію зі снігу. Виходячи з принципів трибоелектричного ефекту, в якому електричний заряд генерується після контакту двох матеріалів, нова технологія використовує той факт, що частинки снігу несуть позитивний електричний заряд. При терті снігу з матеріалом із негативним зарядом, можна отримати електрику, інформує Science alert.
Подібні наногенератори вже існують: вони дозволять виробляти електроенергію з дощу, під час тертя автомобільних шин чи хотьби. Принцип їхньої роботи такий самий, як і у пристрою Snow TENG.
Snow TENG друкується на 3D-принтері з кремнієвим шаром на електродах. В результаті випробувань різних матеріалів, в тому числі алюмінієвої фольги і тефлону, вчені дійшли висновку, що для цієї мети краще всього підійде кремній, як найефективніший матеріал. Дане покриття можна інтегрувати в сонячні батареї, щоб вони виробляли електрику навіть під шаром снігу, коли їхня ефективність знижується. Оскільки 46 млн. квадратних кілометрів поверхні Землі щорічно мають снігопади, є величезна можливість розширення технології.
https://ecotown.com.ua/news/Amerykanski-vcheni-rozrobyly-prystriy-shcho-vyroblyaye-elektroenerhiyu-zi-snihu/


В ЄС розраховують на своєчасний запуск енергоринку в 2019 році – Мінгареллі

Європейський союз підтримує Україну в її прагненні реалізувати ряд структурних реформ. Зокрема, в Євросоюзі кажуть про важливість продовження енергореформи - запуск енергоринку з 1 липня 2019 року. Про це повідомив Хьюго Мінгареллі, керівник Представництва ЄС в Україні.
«Впровадження ринку електроенергії дуже важливе для ЄС, в тому числі і для надання макрофінансової допомоги Україні. І ми сподіваємося, що все буде зроблено, щоб цей ринок почав працювати якомога швидше», - повідомив Хьюго Мінгареллі.
За його словами, в ЄС вірять, що реформи, які були розпочаті п’ять років тому, триватимуть з приходом нового керівництва в Україні. «В першу чергу, нам необхідно забезпечити макрофінансову стабільність. Тому ми сподіваємося, що структурні реформи будуть прискорені. І ситуація з забезпеченням правопорядку також буде поліпшуватися. І ви можете бути впевнені, що ЄС підтримає Україну в продовженні цих реформ», - зазначив керівник Представництва ЄС в Україні.
На питання, як відіб’ється можливе скасування або перенесення запровадження ринку електроенергії, про які вже заявляє команда майбутнього президента, на інвестиційну привабливість української енергетики, Хьюго Мінгареллі відповів: «Побачимо. Зараз ще рано давати коментар з цього приводу».
Нагадаємо, з 1 липня 2019 р. заплановано введення нового ринку електричної енергії в Україні, який імплементує директиви ЄС і норми Третього енергопакету ЄС. Від своєчасного введення ринку залежить, чи отримає Україна макрофінансову допомогу в розмірі 500 млн. євро від Європейського Союзу в 2019 році.
Як раніше повідомлялося, 22 квітня міжнародне співтовариство висловило стурбованість гальмуванням запуску нового ринку електроенергії і закликало оперативно провести засідання Координаційного центру з впровадження нового ринку електроенергії. Про це йдеться в спільному листі Голови представництва Євросоюзу в Україні Хьюго Мінгареллі, директора Європейського Енергетичного Співтовариства Янеса Копача, Голови представництва Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в Україні Жан-Еріка де Загона, керуючого директора ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне, директора місії USAID в Україні Сьюзан Фріц.
У свою чергу, оператор системи передачі (ДП «НЕК» Укренерго «) та оператор ринку (ДП» Енергоринок «) в рамках підготовки до запуску нового ринку електроенергії вже почали здійснення тестових операцій з купівлі-продажу електричної енергії.
https://www.unian.net/economics/energetics/10531686-v-es-rasschityvayut-na-svoevremennyy-zapusk-energorynka-v-2019-godu-mingarelli.html


У Литві запускають проект плавучої СЕС на 250 МВт

Плавуча фотоелектростанція на Круонісскій ГАЕС в Литві стане першою в Балтійському регіоні. Глобальний ринок плавучої фотовольтаїки розвивається, виграти від цього можуть такі невеликі країни як Литва.
Литовське агентство підтримки бізнесу (LSBA) недавно виділило 235 000 євро на будівництво експериментальної плавучої сонячної електростанції в басейні 900-мегаватної Круонісской гідроелектростанції (Kruonis) в Литві.
Перший етап проекту планується завершити до кінця 2021 року. Державне підприємство Lietuvos Energijos Gamyba (LEG) буде створювати СЕС разом з вченими Каунаського технологічного університету (KTU).
LEG і KTU планують встановити експериментальну 60-кіловатну плавучу сонячну електростанцію в верхньому басейні Круонісскої ГАЕС. Загальна потужність майбутнього проекту повинна скласти 200-250 мегават. Його запуск збільшить сумарну потужність сонячної електроенергетики Литви втричі. Виробленої нової СЕС електроенергії буде досить для повного забезпечення 120 000 домогосподарств, кажуть в литовській енергокомпанії LEG.
Литва переходить на поновлювані ресурси
«Плавуча фотоелектростанція в Круонісе - одна з ідей, які можуть допомогти Литві стати міжнародним лідером в галузі відновлюваної енергетики», - упевнений генеральний директор LEG Даріус Маікстенас.
У 2016 році з усього обсягу виробленої електроенергії в Литві майже 28 відсотків припадало на відновлювані джерела. Встановивши в 2016 році вітроелектростанції (ВЕС) загальною потужністю 178 мегават із середнім споживанням електроенергії на рівні 1,1 гігават, Литва мала більше нових потужностей вітрової енергетики по відношенню до загального споживання електроенергії.
Плавуча фотоелектростанція - це перший подібний проект в регіоні. Він дає можливість Литві зайняти місце регіонального лідера в технологіях відновлюваної електроенергетики і стати впізнаваним прикладом в світі, зазначив директор з розвитку та інфраструктури LEG Домінікас Туктус.
Унікальне рішення
Професор факультету електричної та електронної інженерії KTU Сауліус Гудзіус також упевнений, що цей проект є унікальним. За його словами, литовська плавуча сонячна електростанція буде розроблена таким чином, щоб протистояти хвилям і льоду, а також пристосовуватися до змін рівня води. У світі існує близько 400 подібних електростанцій, але більшість з них не використовують всю площу басейнів, в яких розташовані.
«Не дивлячись на те, що ринок плавучої фотовольтаїки останнім часом розширюється, оператори електростанцій не мають рішення, що дозволяє використовувати ті водні поверхні, які замерзають протягом зими», - зазначає ректор KTU Евгеніюс Валатка. Зростаючий ринок
У звіті Світового Банку за листопад 2018 сумарні світові потужності плавучих сонячних електростанцій оцінюються на рівні 1,1 гігават. У ньому наголошується, що потенціал цього ринку - до 400 гігават. Найбільш перспективними є азіатські країни з динамічною економікою, такі як Китай, Індія і країни Південно-Східної Азії.
Згідно зі звітом, понад 65 відсотків наявних потужностей плавучої фотовольтаїки в Європі концентруються в Великобританії, де також впроваджується більше нових проектів. Нідерланди на другому місці, але кількість нових проектів там значно менше.
«Подолання відмітки в один гігават є дуже важливим досягненням у розвитку плавучої фотовольтаїки, якщо згадати що ще в 2014-му загальна потужність галузі складала 10 мегават, - пояснює директор з комунікацій SolarPower Europe Христина Торінг (Kristina Thoring). - Зараз це повноцінний ринок, і ми очікуємо багато нових проектів в Європі і в світі в найближчі роки».
Що таке плавуча фотовольтаїка?
Плавуча сонячна електростанція передбачає розміщення сонячних панелей на водній поверхні. Це відносно нова технологія, перші патенти на неї були зареєстровані в 2008 році.
Сонячні панелі закріплюються на плавучій конструкції, яка утримує їх над поверхнею води. Такі системи найчастіше розміщують на озерах або інших закритих водоймах через те, що вода в них спокійніше, ніж у відкритих морях і океанах.
З початку 2016 року ця технологія отримала стрімкий розвиток на ринку відновлюваної енергетики. Вже в 2017-му галузь подолала позначку в 200 мегават встановлених потужностей.
Привабливість нової технології
Існує кілька переваг інсталяції плавучих СЕС перед традиційними. Найбільше полягає в тому, що вони не використовують поверхню землі, крім ділянок, необхідних для пунктів управління і підключення до ліній електропередач. Вони більш компактні, ніж наземні станції. Управління ними, інсталяція і деінсталяція сонячних панелей на воді є більш простими.
Плавучі сонячні батареї затінюють поверхню води і зменшують випаровування, що є дуже цінним для регіонів, вразливих для посухи. Тінь від панелей також сприяє зменшенню кількості водоростей у водній товщі.
Деякі дослідження показують, що плавучі сонячні електросистеми істотно ефективніше нерухомих, встановлені на суші. Зокрема, за даними Інституту досліджень сонячної енергетики Сінгапуру (SERIS), хоча плавучі панелі дорожче встановлювати, вони на 16 відсотків більш ефективні. Цікаві вони також і тим, що можуть використовуватися в рамках інших проектів, на кшталт гідроелектростанцій або різних сільськогосподарських систем.
Брак знань
Як зазначалося вище, інсталяція плавучих геліосистем вимагає більше витрат, ніж установка традиційних сонячних панелей. Основна причина - це нова технологія, яка вимагає спеціального обладнання. Але з її розвитком можна очікувати і зниження цін.
Іншим недоліком є те, що зараз до кінця не зрозуміло, як подібні установки впливають на навколишнє середовище. «Важливо закрити цю прогалину в наших знаннях, адже фотовольтаїка має величезний потенціал», - говорить доцент Університету Каліфорнії Ребекки Ернандес, яка працює в сфері геономіі і екології.
Нагадаємо, нещодавно повідомлялося про випробування нової технології в галузі водних СЕС. Так, проект сонячних панелей на плавучих «матрацах», розроблений норвезьким стартапом Ocean Sun, буде розгорнуто на Баньському водосховище в Албанії. Плавуча фотоелектрична станція загальною потужністю 2 мегавати буде складатися з чотирьох надводних масивів по 0,5 МВт кожен, а її будівництво обійдеться в 2,3 мільйони євро.
https://newsland.com/user/4297655705/content/v-litve-zapuskaiut-proekt-plavuchei-ses-na-250-mvt/6717936

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами