Альтернативна енергетика в світі: 27.04-03.05.2020

47673472_303

Китай вкладе величезні кошти в будівництво зарядних стовпів для електромобілів


Два китайських електроенергетичних гіганта висунули амбітні інвестиційні плани по будівництву зарядних стовпів для автомобілів на нових джерелах енергії / NEV / на тлі нарощування Китаєм зусиль з будівництва інфраструктури для розвитку електромобільної галузі.
Зокрема, Китайська національна корпорація електромережі / State Grid Corporation of China / днями заявила про намір вкласти в цьому році 2,7 млрд юанів / близько 383,5 млн доларів США / в установку 78 тис. зарядних модулів для NEV. Очікується, що даний проект збільшить споживання автомобілів цього типу на 20 млрд юанів.
До цього Китайська південна корпорація електромережі / China Southern Power Grid / озвучила план інвестувати в найближчі чотири роки 25,1 млрд юанів у відкриття 150 великих зарядних станцій і близько 380 тис. стовпів підзарядки для NEV по всій країні.
Згідно галузевим даними, до кінця березня цього року на території Китаю налічувалося 542 тис. Громадських стовпів для підзарядки NEV-автомобілів, чого не достатньо для задоволення поточного попиту.
Нагадаємо, що китайський уряд прийняв ряд заходів, спрямованих на розвиток галузі NEV, серед яких збільшення фінансування інфраструктурного будівництва і розширення податкових пільг для покупців транспорту даного типу.
http://russian.people.com.cn/n3/2020/0417/c31518-9680664.html
 
 
Японія побудувала 73 найбільші у світі плавучі сонячні станції

Японія встановила 73 з 100 найбільших у світі плавучих сонячних електростанцій.
Таким чином країна компенсує нестачу суші, передає energosmi. 
 Найбільшу плавучу сонячну станцію площею 18 гектарів встановили у водосховищі Ямакура. СЕС складається з близько 50 000 сонячних панелей і виробляє 15 635 МВт-год електроенергії на рік і забезпечує електроенергією 5000 будинків.
Дві гігантські плавучі сонячні електростанцій розташовані на водній гладі озер Нішіхіра і Хігашіхіра японського міста Като генерують 3300 МВт-год електроенергії на рік, забезпечуючи енергопотреби близько 920 домогосподарств.
Плавучі електростанцій безпечні, ефективні завдяки природному охолодженню та генерують більше електроенергії у порівнянні з сонячними панелями на дахах, а також не дають воді випаровуватися.  
Нове законодавство, введене у 2017 році, спрямоване на збільшення частки електроенергії з відновлюваних джерел в країні при посиленні державного нагляду за відновлюваними проектами для забезпечення їх ефективності, а також закупкою більшого обсягу електроенергії з відновлюваних джерел.
До 2030 року Японія планує збільшити частку відновлюваних джерел у енергетичному балансі до 24%.
https://ecotown.com.ua/news/YAponiya-pobuduvala-73-naybilshi-u-sviti-plavuchi-sonyachni-stantsii/
 
 
У Тайвані побудують морську вітрову електростанцію потужністю 640 МВт

Таїландський виробник електроенергії EGCO Group оголосив про придбання 25-відсоткового пакета акцій на вітрової парк.
На морський вітрової електростанції Yunlin будуть встановлені 80 турбін Siemens Gamesa потужністю 8 МВт.
Їх розмістять в Тайванській протоці, приблизно у восьми кілометрах від узбережжя. Проект охопить загальну площу близько 90 квадратних кілометрів.
 Вітрова електростанція потужністю 640 МВт буде введена в експлуатацію в два етапи. Перша черга потужністю 352 МВт запрацює до кінця цього року. Друга черга потужністю 288 МВт повинна бути запущена в третьому кварталі 2021 року.
https://elektrovesti.net/70655_v-tayvane-postroyat-morskuyu-vetrovuyu-elektrostantsiyu-moshchnostyu-640-mvt
 
 
У першому кварталі 2020 року частка ВДЕ-генерації у виробництві електроенергії склала 52% в Німеччині та 45% в Іспанії
За даними Німецької федеральної асоціації управління енергетикою і водними ресурсами (German Federal Association of Energy and Water Management, BDEW), споживання електроенергії в Німеччині знизилося на 2% в першому кварталі 2020 року (порівняно з аналогічним періодом 2019 г.), а виробництво електроенергії в перерахунку на рік скоротилося майже на 7%.
У першому кварталі 2020 року виробництво електроенергії традиційної теплової і атомної генерацією скоротилося на 15% (у зв'язку з виведенням з експлуатації 2-го енергоблоку на АЕС Филиппсбург (Philippsburg 2) потужністю 1,4 ГВт і електростанцій на лігніт), в той час як обсяг вироблення вітрової генерації різко виріс (+ 20% для прибережних ВЕС і + 35% для шельфових ВЕС). В цілому, в перші три місяці 2020 р вироблення ВДЕ-генерації склала майже 52% в енергобалансі країни.
За даними іспанського системного оператора Red Electrica de Espana (REE) через пандемію коронавируса і пов'язаним з нею скороченням виробництва з 15 березня 2020 р зниження споживання електроенергії в Іспанії в березні 2020 р склало 4,6% (за перший квартал 2020 р . - 3,1%) в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Частка вироблення теплової генерації в материковій частині країни знизилася майже до 28%, а атомної - менш ніж до 24%. При цьому частка ВДЕ-генерації збільшилася до 44,7%. (В березні 2020 р до ≈50%), з яких 22,7% - це вітрова генерація, 15,1% - гідрогенерація, 4,1% - фотоелектрична сонячна і 0,9% - генерація на сонячних концентраторах (concentrating solar power, CSP).
https://www.ruscable.ru/news/2020/04/20/V_pervom_kvartale_2020_goda_dolya_VIE-generatsii_v/


У ЄС та Британії частка споживання «зеленої» електроенергії досягла 43% в умовах пандемії коронавірусу

У країнах ЄС і Великобританії частка відновлюваних джерел енергії у загальній структурі споживання склала 43%.
 Про це йдеться у дослідженні, проведеному фінською компанією з виробництва енергетичного обладнання Wärtsilä з метою оцінки вплив пандемії коронавірусу на європейські електроенергетичні ринки і розвиток енергосистем, передає .
«Пандемія Covid-19 значно прискорила енергетичний перехід до безвуглецевої енергетики у короткостроковій перспективі, - йдеться у дослідженні. – З’явилась унікальна можливість побачити, як енергетичні системи функціонують з набагато більш високою часткою ВДЕ-генерації».
Зокрема, у країнах ЄС і Великобританії виробництво енергії з вугілля у I кварталі 2020 року скоротилося на 25,5% у порівнянні з тим же періодом 2019 року. Обсяг викидів вуглецю у енергетичному секторі з 10 березня по 10 квітня 2020 року зменшився майже на 20% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року.
Вплив коронавірусу стало ще більш очевидним у квітні 2020 року. Так, з 10 березня по 10 квітня виробництво енергії на базі вугілля скоротилося майже на третину у порівнянні з тим же періодом 2019 року, склавши 12% від загального вироблення у країнах ЄС і Великобританії; на ВДЕ-генерацію припало 46% загального вироблення енергії, що на 8% вище аналогічного показника 2019 року.
«Європейські енергосистеми успішно справляються зі збільшеною часткою ВДЕ-генерації, - зазначають експерти Wärtsilä. – Раніше декларувалося, що таке зростання може спричинити колапс енергетичної системи».
Згідно з дослідженням, попит на електроенергію в Європі впав на 10% через заходи протидії Covid-19, що стало найзначнішим падінням з часів Другої світової війни.
https://ecotown.com.ua/news/U-S-ta-Britanii-chastka-spozhivannya-zelenoi-elektroenergii-dosyagla-43-v-umovakh-pandemii-koronavir/
 
  
Створена нова батарея для електромобілів, характеристики вражають

Австралійська компанія Brighsun New Energy заявила про готовність почати промислові випробування літій-сірчаних акумуляторів, розробка яких велася останні вісім років. Щільність зберігання енергії в таких батареях перевищує стандарти літій-іонних джерел струму в п’ять-вісім разів, що в перспективі дозволить створити електромобілі, які проїжджатимуть на одному заряді близько 2 тис. кілометрів.
Незалежні дослідження показали, що батарея Brighsun зберігає 91 відсоток початкової ємності після 1700 циклів перезарядки струмом 2C (повна зарядка/розрядка за 30 хвилин). Це означає, що зниження продуктивності за цикл становить всього 0,01%.
Навіть при більш агресивній швидкості 5С (будучи повністю зарядженою/розрядженою за 12,5 хвилин), Li-S батарея Brighsun зберігає 74% своєї початкової ємності після 1000 циклів (зниження ємності за цикл 0,026%).
Brighsun в даний час обговорює з потенційними інвесторами великомасштабне пробне виробництво Li-S акумуляторів. Очікується, що процес розробки великомасштабного виробництва буде завершено до кінця цього року, після чого почнеться масове виробництво Li-S акумуляторів.
Очікується, що новий енергозберігаючий літій-іонний акумулятор Brighsun прискорить використання електромобілів в усьому світі, чому сприяють радикально поліпшені характеристики при роботі від однієї зарядки, низька вартість і тривалий термін служби.
Як заявляють в Компанії, батареї Li-S також можуть стати найбільш перспективною системою зберігання енергії для майбутніх залізниць, судів і авіакомпаній.
http://ukrautoprom.com.ua/stvorena-nova-batareya-dlya-elektromobiliv-xarakteristiki-vrazhayut


У Швеції закрили останню вугільну електростанцію. На два роки раніше терміну

Стокгольмське енергопостачальне підприємство Stockholm Exergi закрило вугільну ТЕЦ KVV6 (Kraftvärmeverk 6).
Це була остання вугільна електростанція в Швеції.
На ТЕЦ було дві котельні, одна з яких була виведена з експлуатації ще восени. Інша залишалася в якості резерву, але не була задіяна через м'якої зими. Остаточне закриття відбулося із завершенням опалювального сезону і на 2 роки раніше запланованого терміну.
«Наша мета полягає в тому, щоб вся наша продукція вироблялася з відновлюваних або перероблених джерел енергії», - говорить Андерс Егельруд, генеральний директор Stockholm Exergi [ймовірно, під «переробленими» маються на увазі побутові відходи, в енергетичному використанні яких Швеція має багатий досвід]. «Ми продовжуємо працювати над переходом до кліматично нейтральним рішенням, і рішенням, що створює негативні викиди».
Стокгольм планує повністю припинити використання викопного палива (у всіх секторах) до 2040 року, а Швеція в цілому зобов'язується повністю перейти на ВДЕ до того ж терміну, і стати кліматично-нейтральної до 2045 року. Закриття вугільної електростанції є одним з кроків до цих цілей.
Кілька днів тому остання вугільна електростанція була закрита в Австрії.
Бельгія завершила вугільну генерацію в 2016 році.
Багато європейських країн взяли зобов'язання припинити енергетичне використання вугілля до тієї чи іншої дати.
Відповідно до недавнього аналізом Carbon Tracker, більшість вугільних електростанцій в Європі абсолютно неконкурентоспроможні з відновлюваними джерелами енергії.
https://renen.ru/v-shvetsii-zakryli-poslednyuyu-ugolnuyu-elektrostantsiyu-na-dva-goda-ranshe-sroka/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами