Альтернативна енергетика в світі: 26.10-01.11.2020

2-alternative-alternative-energy-clean-energy-421888-min

AES Gener почала будувати найбільшу в Латинській Америці систему зберігання електроенергії

 Компанія AES Gener провела віртуальну церемонію закладки фундаменту акумуляторної системи зберігання енергії, здатної зберігати до 560 МВт год електроенергії з сонячних і вітряних станцій Чилі. Про це повідомляє портал Energy Storage News.
На даний момент ця установка є найбільшою системою акумулювання енергії в Латинській Америці.
Як зазначає видання, система буде здатна зберігати електроенергію від прилеглих сонячних і вітряних установок протягом п'яти годин.
https://www.ruscable.ru/news/2020/10/20/AES_Gener_nachala_stroity_krupnejshuu_v_Latinskoj_/
 
 
У Греції побудують сонячну електростанцію з двосторонніми панелями потужністю 204 МВт

JinkoSolar, один з найбільших виробників сонячних модулів в світі, підписав угоду про постачання панелей для проекту в місті Козані, що на півночі Греції. Проект буде розробляти компанія juwi Hellas.
Будівництво сонячного парку планується почати в листопаді 2021 року. Для електростанції встановлять двосторонні сонячні панелі Swan загальною потужністю 204 МВт.
 «Це вражаючий новий проект в Греції. Електростанція в Козані стане еталоном в Європі для відновлюваної енергетики з точки зору конкурентоспроможності сонячної енергії. Це також один з найбільших комунальних проектів, коли-небудь побудованих в Європі з використанням двосторонніх модулів », - заявив Франк Ніндорф, генеральний директор JinkoSolar Europe.
Зараз це самий сонячний проект в Греції і один з п'яти найбільших проектів в Європі, які використовують високоефективні двосторонні модулі.
https://elektrovesti.net/73077_v-gretsii-postroyat-solnechnuyu-elektrostantsiyu-s-dvustoronnimi-panelyami-moshchnostyu-204-mvt
 
 
В Єгипті збудують вітроелектростанцію потужністю 2 ГВт

Нині в Єгипті триває робота з будівництва нової вітроелектростанції потужністю 2 ГВт, з яких 500 МВт забезпечить німецька компанія Siemens, пише World-energy.
Міністр електроенергетики та відновлюваних джерел енергії Єгипту Мохамед Шейкер оголосив, новий вітропарк збільшить наявну потужність відновлюваних джерел енергії до 10 ГВт, що є частиною державної національної стратегії відновлюваної енергетики. Національна стратегія Єгипту має на меті генерувати 20 % від загального обсягу енергії з відновлюваних джерел до 2022 року, з можливістю подвоєння показника до 2035 року.
Міністр пояснив, що ситуація з проектами ВДЕ в Єгипті значно покращилася. За його словами, продуктивність гідроенергетики за фінансовий рік 2019/2020 склала близько 15 038 ГВт на годину, тоді як проекти вітроенергетики забезпечували близько 4230 ГВт на годину.
Енергія, вироблена сонячними електростанціями, становила близько 3 655 ГВт* год, на додачу до близько 15 ГВт*год, вироблених в рамках проектів на біопаливі. Міністр також навів у якості успішних прикладів роботу вітрової електростанції потужністю 250 МВт у районі Суецької затоки, та фотоелектричну установку потужністю 26 МВт у місті Ком Омбо, провінція Асуан. Нині в стадії розвитку вітрові електростанції потужністю 2,2 ГВт та СЕС сукупною потужністю 550 МВт.
https://ecotown.com.ua/news/V-gipti-zbuduyut-vitroelektrostantsiyu-potuzhnistyu-2-GVt/
 
 
США підтримають енергетичну незалежність Польщі ядерним угодою на 18 млрд доларів

Міністр енергетики США Ден Бруйетт і держсекретар Польщі щодо стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наїмські вчора обговорили підписання першого міжурядової угоди про співпрацю в розвитку польської програми цивільної ядерної енергетики. Ден Бруйетт підписав угоду вчора, далі воно буде підписано Наїмські, як тільки опиниться в Варшаві.
Президенти Дональд Трамп і Анджей Дуда оголосили 24 червня, що вони працюють над угодою, яка полегшить розробку і будівництво атомної електростанції в Польщі, додавши, що вона буде працювати з використанням американських технологій, куплених у великій американській компанії.
Міністерство енергетики США вчора заявило, що 30-річна угода є першим у своєму роді і є «міцну енергетичну зв'язок» між двома країнами.
«США сповнені рішучості працювати з Польщею над зміцненням її національної безпеки, регіональної безпеки та її демократичного суверенітету», - сказав Бруйетт, - «Адміністрація Трампа вважає, що ключем до енергетичної безпеки є енергетичне різноманітність - різноманітність видів палива, джерел і маршрутів. Ядерна енергія забезпечить чисту і надійне постачання електроенергії для населення Польщі, а також підвищить їх енергетичне різноманітність і безпеку. Наступне покоління ядерних технологій повинно стати частиною розмови про енергетичну безпеку з нашими союзниками в Європі і в усьому світі ».
Стратегічне співробітництво
У тій же заяві Міністерства енергетики Наїмські сказав, що угода між Польщею і США стосується не тільки чистої енергії і безпеки поставок.
«Польща розглядає це стратегічне співробітництво в ширшому контексті. Йдеться про геополітичну безпеки, довгостроковому економічному зростанні, технічному прогресі і розвитку нового промислового сектора в Польщі», - сказав він.
Жоржетт Мосбахер, посол США в Польщі, заявила, що угода також є «Оголошенням решті світу про те, що Америка повернулася в ядерний бізнес завдяки передовим технологіям США».
Петро Вильчек, посол Польщі в США, додав, що з урахуванням часу, необхідного для будівництва, експлуатації та виведення з експлуатації атомних електростанцій, партнерство являє собою «стратегічний вибір на наступні 100 років».
В окремій заяві на своєму офіційному сайті Наїмські сказав, що угода буде негайно відправлено до Польщі, щоб він підписав його пізніше на цьому тижні. За його словами, проект угоди був попередньо повідомлений відповідно до статті 103 Договору про Евратоме, і Європейська комісія «не зробила ніяких коментарів». Стаття 103 говорить, що держави-члени ЄС повинні повідомляти Європейської комісії проекти угод або контрактів з третьою державою, міжнародною організацією або громадянином третьої держави в тій мірі, в якій такі угоди або контракти зачіпають питання, що належать до сфери дії Договору.
За словами Наїмські, угода буде схвалена Радою міністрів Польщі та вступить в силу після обміну дипломатичними нотами між Польщею і США.
Як повідомляється, Бруйетт повідомив журналістам, що Польща погодилася витратити 18 мільярдів доларів на американські ядерні технології і послуги таких компаній, як Westinghouse, Bechtel і Southern Company. За його словами, Польща планує витратити 40 мільярдів доларів на шість ядерних реакторів.
За повідомленнями, ця угода слід за угодами, підписаними в останні роки з Польщею на покупку СПГ на заводах зі зрідження газу на узбережжі Мексиканської затоки в США. Угоди укладені між польською державною нафтогазовою компанією PGNiG і Cheniere Energy, а також між PGNiG і Venture Global LNG. Ще одна угода між PGNiG і Sempra Energy ще не завершена.
Ядерний проект
Міністр клімату Польщі Міхал Куртика минулого місяця оприлюднив свій план на 150 млрд злотих (39,7 млрд доларів США) з будівництва шести нових атомних енергоблоків до 2040 року для переходу країни до "економіки на чистій енергії". Цей план включає скорочення частки вугілля у виробництві електроенергії до 37-56% в 2030 році і до 11-28% в 2040 році, в залежності від цін на CO2. У минулому році на вугілля довелося 74% вироблення електроенергії в Польщі.
Нова Енергетична політика Польщі на 2040 рік (PEP2040) заснована на трьох стовпах: справедливий перехід; енергетична система з нульовим рівнем викидів; і гарна якість повітря. Перший ядерний блок потужністю 1-1,6 ГВт буде введений в експлуатацію в 2033 році, а ще п'ять блоків, або 6-9 ГВт, - до 2040 року. Очікується, що вони будуть побудовані в Любятуве-копалини і Зарновце, недалеко від узбережжя Балтійського моря.
Згідно з цим планом, польський уряд створить спеціальний механізм для інвестиційно-енергетичної компанії PGE, яка нещодавно підписала лист про наміри продати свою дочірню компанію PGE EJ1 Державному казначейству. Ця організація спеціального призначення підпише у 2022 році угоду з майбутнім партнером, який отримає до 49% частки в проекті і поставить реакторну технологію для майбутньої АЕС.
https://www.atomic-energy.ru/news/2020/10/20/108093
 
 
Сьогодні в електромережі 100% сонячної енергії, а завтра 100% вітрової - австралійські будні

Минулого тижня в неділю в Південній Австралії вироблення сонячних електростанцій вперше в історії перевищила все споживання електроенергії в штаті (населення: 1,8 млн).
Рубіж було перейдено опівдні, о 12.05, коли покрівельні сонячні електростанції видали 992 МВт, а три діючі в штаті промислові об'єкти фотоелектричної генерації - 315 МВт, свою повну потужність. До речі, це показує, що малі установки на дахах задній можуть стати значною генеруючу силу. В Австралії в цілому, як ми пам'ятаємо, одна сонячна електростанція доводиться на кожні десять жителів.
Загалом, частка сонця в споживанні електроенергії склала 100,5%. Частина надлишкової енергії була експортована в сусідній штат Вікторія, частина спрямована на зберігання в накопичувачі (саме в Південній Австралії працює знаменита «велика батарея» від Tesla).
У ніч з середи на четвер розбушувався вітер, в результаті частка вітрової енергії протягом короткого проміжку часу перевищувала 100% споживання. З вітром таке трапляється, але так щоб і сонце, і вітер відзначилися, видавши по 100% протягом одного тижня - такого не бувало. Випадки, коли спільне вироблення сонячних і вітрових електростанцій перевищує споживання, часті. Навіть на розглянутій тижня, як ми бачимо на графіку, в понеділок вони десь пару годин видавали понад 100%.
Символічно, що незадовго до цих цікавих подій влади штату офіційно запустили будівництво найбільшої в країні вітро-сонячної електростанції потужністю 317 МВт (207 МВт - вітрова частина, 110 МВт - сонячна).
https://renen.ru/segodnya-v-elektroseti-100-solnechnoj-energii-a-zavtra-100-vetrovoj-avstralijskie-budni/
 
ОАЕ збільшать використання сонячної енергії та будуть виробляти зелений водень

За словами Шаріфа Аль-олам, заступника міністра енергетики та інфраструктури ОАЕ, сказаним під час віртуальної конференції Siemens Energy week 19 жовтня, Об'єднані Арабські Емірати переглянуть свої плани розвитку енергетики і стануть виробляти зелений водень, оскільки ціни на сонячну енергію сильно впали.
Чиновник зазначив, що нинішній енергетичний план ОАЕ, який передбачає, що до 2050 року 50% потужності електроенергетики будуть представлені «чистими джерелами», складався в 2017 році при ціні сонячної електроенергії 5,6 цента за кіловат-годину.
Сьогодні в країні фіксуються «дуже конкурентоспроможні» ціни на сонячну енергію. Результат останнього конкурсного відбору: 1,35 цента за кіловат-годину.
«Тому ми переглядаємо і оновлюємо нашу дорожню карту», ​​- сказав Аль-олам.
ОАЕ тепер стали дуже уважно дивитися на водень як частина енергетичної порядку, додав він.
За словами Аль-олам, низька вартість сонячної енергії може стимулювати виробництво зеленого водню в ОАЕ за дуже конкурентними цінами.
У той же час Емірати хочуть також використовувати свій досвід пілотного проекту CCUS (уловлювання, використання і зберігання вуглекислого газу), для виробництва водню з викопного палива, зазначив урядовець.
https://renen.ru/oae-uvelichat-ispolzovanie-solnechnoj-energii-i-budut-proizvodit-zelyonyj-vodorod/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами