Альтернативна енергетика в світі: 26.04-02-05.2021

windmills-522422_108

Total виходить на ринок офшорної вітроенергетики Азії


Нафтогазовий концерн Total підписав угоду з компанією wpd про придбання 23% частки в компанії Yunlin Holding GmbH, власника морської вітрової електростанції Юньлінь, розташованої біля узбережжя Тайваню, приблизно у 200 км на північний захід від Тайбея.
Проект, який в даний час знаходиться в стадії будівництва, має планову встановлену потужність в 640 мегават (МВт). Оскільки це один з ранніх проектів офшорній вітроенергетиці, рішення по якому приймалося кілька років тому, державна компанія Taipower буде купувати електроенергію в рамках 20-річної угоди про покупку електроенергії (PPA) за високою ціною, яка набагато перевищує ціни, встановлені за результатами недавніх конкурсних відборів по всьому світу. Вона становить 250 доларів США / МВт*год протягом перших 10 років і 125 доларів США за МВт*год протягом наступних 10 років.
Розташована приблизно в 10 кілометрах від берега на глибині від 7 до 35 метрів, вітрова електростанція буде включати 80 вітряних турбін одиничною потужністю 8 МВт. Будівництво планується завершити у 2022 році. Після запуску проект буде виробляти 2,4 терават-години (ТВт*год) відновлюваної електроенергії в рік, що достатньо для задоволення потреб в електроенергії 605 тис. домогосподарств, йдеться в заяві.
Завершена закупівля основних компонентів, ведуться морські роботи. Перша вітряна турбіна встановлена ​​23 квітня.
Офшорна вітроенергетика покликана внести значний вклад у досягнення мети по виробленню 20% електроенергії з відновлюваних джерел до 2025 року, одночасно сприяючи появі місцевої вітроенергетичної галузі. Тайвань є одним з пріоритетних регіонів, обраних Total для розвитку офшорної вітроенергетики в Азії.
«Ця угода дає Total можливість закріпитися на одному з основних офшорних ринків вітроенергетики в Азії та зміцнює позиції Групи в цьому швидко зростаючому сегменті відповідно до її стратегії прибуткового розвитку відновлюваних джерел енергії в усьому світі», - сказав Стефан Мішель, глава підрозділу Газ, відновлювані джерела енергії та електроенергетика в Total. - Тайвань був піонером у розвитку офшорної вітроенергетики в Азії, і ми пишаємося тим, що робимо свій внесок у перетворення його структури енергетики. Ми раді вступити в це перше партнерство з wpd, одним з провідних незалежних розробників проектів офшорній вітроенергетиці».
Придбання, яке підлягає схваленню уряду, розширить портфель морських вітроенергетичних проектів групи Total, що знаходяться на різних стадіях опрацювання, сукупна потужність яких на сьогодні складає близько 5,5 ГВт.
Раніше ЕлектроВісті писали, що французький нафтогазовий концерн Total та 174 Power Global, дочірня компанія корейської Hanwha Group, підписали угоду про створення спільного підприємства (50/50) для розробки 12 проєктів сонячної енергетики та накопичення енергії сукупною потужністю 1,6 гігават (ГВт) в США.
https://elektrovesti.net/75509_total-vikhodit-na-rinok-ofshornoi-vitroenergetiki-azii
 
 
 
Tesla переведе всі зарядні станції Supercharger на поновлювані джерела енергії вже до кінця 2021 року

До кінця 2021 року всі зарядні станції Tesla Supercharger перейдуть на енергію з відновлюваних джерел.
На листопад 2020 року зарядна мережа Tesla налічувала понад 20 тисяч станцій Supercharger і це ще не межа. Компанія планує наростити темпи розвитку мережі. З цією метою в Шанхаї побудовано завод з виробництва стійок для зарядних станцій річною потужністю 10 тисяч одиниць.
Як повідомив голова підрозділу Supercharger в Середньо-Атлантичних штатах Джастін Ланге (Justin Lange), до кінця 2021 року Tesla планує перевести всі свої Supercharger на поновлювані джерела енергії.
Своє повідомлення Ланге супроводив цікавою статистикою про мережу Tesla Supercharger. З моменту запуску мережа компанії отримала 2,4 ТВт⋅ч енергії, забеспечивши 13,36 млрд км пробігу без викидів. Завдяки цьому було зекономлено 1,26 млрд літрів палива, а у атмосферу не потрапило майже 3 млн тонн CO2.
https://elektrovesti.net/75519_tesla-perevede-vsi-zaryadni-stantsii-supercharger-na-ponovlyuvani-dzherela-energii-vzhe-do-kintsya-2021-roku
 zrh4b-large-758x505
 
У Європі запускають ініціативу з ефективного підключення шельфових вітропарків

У Європі мають намір ефективно і безпечно інтегрувати морську вітроенергетику в європейську мережу передачі енергії.
Ініціативу Eurobar покликану об'єднати європейські морські вітроелектростанції запустять сім європейських системних операторів – 50Hertz Transmission GmbH (Німеччина), Affärsverket svenska kraftnät (Швеція), Amprion GmbH (Німеччина), RED ELÉCTRICA DE ESPAÑA (Іспанія), Réseau de Transport d'electricite (RTE) (Франція), Statnett (Норвегія), Terna S. p.A. (Італія), які підписали Меморандум про взаєморозуміння (Memorandum of Understanding). 
Документ передбачає гармонізацію поточних правил і проектів (наприклад, для двоточкових з'єднань), а у перспективі - формування розгалуженої взаємопов'язаної шельфової електричної мережі аналогічної тій, що на суші.
Концепція є модульною і призначена для автономної реалізації міжнародними партнерами. У цьому відношенні ключове значення має прагнення до міжнародної стандартизації інтерфейсів і технологій.
В рамках Eurobar надається підтримка європейським системним операторам у безпечному та ефективному підключенні шельфових ВЕС за рахунок стандартизації інтерфейсів і технологій, спрямованої на зниження шкідливого впливу на навколишнє середовище, а також з'єднання кластерів шельфової вітрової генерації. Таким чином, основна місія ініціативи Eurobar полягає у розробці та реалізації спільного підходу до створення шельфової мережевої інфраструктури, яка з'єднає майбутні об'єкти шельфової вітроенергетики з європейською передавальною мережею.
Планується, що інтерфейси будуть стандартизовані і адаптовані для майбутнього покоління технологій підключення шельфових електричних мереж.
«Заходи можуть реалізовуватися поетапно, коли це буде економічно і технічно обґрунтовано, - підкреслюють європейські системні оператори. - Шельфова вітроенергетика відіграє ключову роль у прагненні Європейського Союзу до кліматичної нейтральності».
Єврокомісія прогнозує збільшення сумарної потужності вітрової енергетики до 300 ГВт до 2050 року, і ініціатива Eurobar є черговим кроком до досягнення цілей Паризької угоди по клімату.
 https://elektrovesti.net/75517_u-evropi-zapuskayut-initsiativu-z-efektivnogo-pidklyuchennya-shelfovikh-vitroparkiv
 
 
Швидкість танення льодовиків зросла за чотири роки на 78 млрд тонн

Щорічна швидкість танення льодів зросла на 78 млрд тонн у 2015-2019 роках.
Проаналізувавши недавно розсекречені супутникові дані, вчені розрахували, що з 2015 року 220 000 гірських льодовиків Землі втрачають понад 328 млрд тонн льоду і снігу у рік, передає hightech.plus. 
Цього обсягу вистачило б для того, щоб щороку занурювати, наприклад, Швейцарію на 7,2 метра під воду, підрахували європейські вчені.
«Щорічна швидкість танення льодів зросла з 2015 по 2019 роки на 78 млрд тонн, порівняно з періодом 2000-2004, - заявив Ромен Гюгоне з Вищої технічної школи Цюріха і Університету Тулузи. - Темпи зменшення льоду подвоїлися за останні 20 років, половина льодовиків, що розтанули, припадає на територію США і Канади».
Це дослідження вперше використовувало тривимірні супутникові зображення для вивчення всіх льодовиків, не пов'язаних з льодовими щитами Гренландії та Антарктики. Раніше вчені займалися або окремими регіонами, або оцінювали втрату льоду за гравітаційними даними, які мають велику межу похибки.
«Швидкість танення льодів на Алясці одна з найвищих на планеті, - сказав Ромен Гюгоне. - Льодовик Колумбія відступає у середньому на 35 метрів на рік».
Втім, тануть майже всі льодовики світу, навіть тибетські, які вважалися стабільними. За винятком кількох в Ісландії та Скандинавії, де збільшилися опади, в інших регіонах швидкість танення наростає.
Цей процес відображає глобальне зростання температури, і причиною йому - спалювання вугілля, нафти і газу, вважають автори дослідження. Ряд дрібних льодовиків зник повністю. Так, два роки тому в Ісландії зник через потепління Окйекудель, який покривав 40 кв. км.
«Десять років тому ми говорили, що льодовики — індикатор зміни клімату, але тепер вони стають меморіалами кліматичної кризи», — сказав Міхаель Земп, директор Всесвітньої служби моніторингу льодовиків.
Минулорічне дослідження прийшло до висновку, що світ вже втратив всі або майже всі шельфові льодовики від Гренландії до російської Арктики.
https://ecotown.com.ua/news/SHvidkist-tanennya-lodovikiv-zrosla-za-chotiri-roki-na-78-mlrd-tonn/
 
 
У ЄС ціна СО2 підвищиться до 130 євро за тонну

До 2030 року ціна вуглецю в ЄС зросте до 130 євро за тонну.
Як зазначається у дослідженні Потсдамського Інституту вивчення кліматичних змін, таких результатів досягне Об’єднана Європа у рамках досягнення мети Green Deal щодо скорочення викидів СО2 на 55%, передає interfax.com.ua. 
"Здорожчання вуглецю стане кінцем вугільної енергетики у тому вигляді, у якому ми її знаємо, - наголошується у дослідженні. - Скромні 17 кВт∙год у 2030 році – це 2% від того, що було у 2015 році».
Як повідомив Reuters, 20 квітня ціна вуглецю в ЄС досягла 45,12 євро за тонну, досягнувши найвищої позначки з моменту запуску системи торгівлі викидами ЄС (EU ETS) у 2005 році.
Також, згідно з прогнозом Потсдамського Інституту вивчення кліматичних змін, при зростанні ціни вище 100 євро за тонну CO2, виробництво електроенергії на основі газу скоротиться приблизно на 40% до 2030 року в порівнянні з 2015 роком.
Крім того, закриття електростанцій на викопному паливі до завершення терміну їх експлуатації і розширення масштабів вітряної і сонячної генерації може тимчасово підняти ціни на електроенергію у цьому десятилітті. У той же час повідомляється, що після 2025 року витрати на електроенергію в ЄС знизяться завдяки більшій доступності дешевої енергії вітру і сонця.
«Комп'ютерне моделювання показало, що відновлювані джерела енергії забезпечать майже три чверті вироблення електроенергії вже у 2030 році і дозволять досягти нульових викидів в енергетичному секторі до 2040 року», — прогнозують вчені.
https://ecotown.com.ua/news/U-S-tsina-SO2-pidvishchitsya-do-130-vro-za-tonnu/
 
 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами