Альтернативна енергетика в світі: 25-31.05.2020

big-163234-1

Дональд Трамп заборонив електростанціям закуповувати іноземне обладнання


1 травня 2020 року президент США Дональд Трамп підписав указ, що забороняє електростанціям купувати і встановлювати устаткування від зарубіжних виробників. Документ вже отримав підтримку Міністерства енергетики США.
За словами президента, «іноземні противники все частіше створюють і експлуатують уразливості в магістральних системах енергопостачання в США». Трамп зазначив, що успішні атаки на американські електростанції становлять серйозну загрозу економіці країни, здоров'ю та безпеці населення і «знижують здатність Сполучених Штатів захищати себе і своїх союзників». Як вважають в Білому домі, іноземні противники можуть навмисно створювати уразливості в обладнанні для електростанцій, зробленому за кордоном, з метою їх подальшої експлуатації, яка може привести до «катастрофічних наслідків».
Крім іншого, наказ наділяє міністра енергетики повноваженнями щодо виявлення вже використовуваного електричного обладнання, виробленого за межами США, і розробці спільно з державними установами та приватним сектором стратегії для його ізоляції, моніторингу та заміни в майбутньому. Повний текст Указу опубліковано на офіційній сторінці Білого дому і доступний за посиланням: https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/executive-ordersecuring-united-states-bulk-power-system/.
https://www.ruscable.ru/news/2020/05/19/Donalyd_Tramp_zapretil_elektrostantsiyam_zakupaty_/
 
 
Газотранспортні оператори ФРН представили проект найбільшої в світі водневої мережі

Асоціація газотранспортних операторів Німеччини (FNB Gas - Vereinigung der Fernleitungsnetzbetreiber Gas e.V.) представила план створення до 2030 року мережі для транспортування водню по всій країні довжиною 1200 км, що на сьогоднішній день є найбільшим проектом в світі.
Трубопровідна система вартістю 660 млн євро, що отримала назву «H2 Startnetz 2030» (можна перекласти як «воднева стартова мережу»), зв'яже центри споживання в землях Північний Рейн-Вестфалія та Нижня Саксонія з конкретними проектами з виробництва «зеленого» газу (нім. - Grüngas-Projekte) в Північній Німеччині (в плані врахований 31 проект). Крім того, передбачено транспортування водню і на південь країни.
«H2 Startnetz 2030 довжиною понад 1200 кілометрів - це перший крок на шляху від концепції національної водневої мережі до її реалізації. У Німеччині це створить абсолютно нову енергетичну мережу на основі існуючої газової мережі, яка дозволить таким галузям промисловості, як сталеливарна або хімічна промисловість, стати кліматично нейтральними», - заявила керуючий директор FNB Gas Інга Пош. До слова, попередня концепція була представлена ​​FNB в лютому поточного року. Ми писали про це.
За інформацією FNB Gas, близько 1100 із запланованих 1200 кілометрів водневої транспортної системи будуть переобладнані з колишніх газопроводів, які перекачують природний газ, і тільки близько 100 км необхідно побудувати заново.
Планування проекту H2 Startnetz було виконано в рамках поновлення офіційного Плану розвитку газових мереж (NEP) Німеччини на 2020-2030 роки.
Уряд Німеччини має представити національну водневу стратегію в найближчі тижні. Її публікація була відкладена через спалах Covid-19.
https://renen.ru/gazotransportnye-operatory-frg-predstavili-proekt-krupnejshej-v-mire-vodorodnoj-seti/
 
 
У світі було встановлено 115 ГВт сонячних електростанцій в 2019 році – МЕА

За підсумками 2019 р встановлена ​​потужність світової сонячної енергетики досягла 629 ГВт після того як протягом року було побудовано майже 115 ГВт фотоелектричних станцій, йдеться в новій доповіді "Snapshot of Global PV Markets 2020" від IEA PVPS [Програма по фотоелектричним системам (PVPS) Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) заснована в 1993 році і є одним з угод про співпрацю в галузі досліджень і розробок, укладених в рамках МЕА].
Результат минулого року відповідає короткостроковим прогнозом МЕА, опублікованим у вересні 2019 р і є абсолютним рекордом для галузі (див. верхній графік).
Найбільшим ринком за традицією став Китай, в якому було встановлено 30,1 ГВт сонячних електростанцій. За ним слідують США (13,3 ГВт) і Індія (9,9 ГВт).
В Євросоюзі було введено в експлуатацію приблизно 16 ГВт. Як ми вже відзначали, найбільшими ринками Європи в 2019 році стали Іспанія (4,4 ГВт) і Німеччина (3,9 ГВт).
На частку Азії довелося близько 57% від загального обсягу нових потужностей. Такі країни, як Південна Корея, Тайвань і Малайзія, компенсували зниження попиту в Китаї.
Десятка найбільших ринків світу за встановленою потужністю сонячної енергетики (праворуч) і обсягами вводів нових потужностей в 2019 г (ліворуч) показана в наступній діаграмі:
Як ми бачимо, тепер вхідний квиток в першу десятку за встановленою потужністю - це 10 (9,9) ГВт встановленої потужності. У минулому році було достатньо восьми гігават.
Також слід зазначити, що в 2019 році десять країн ввели в експлуатацію понад 3 ГВт сонячних електростанцій. Для порівняння, вся програма розвитку сонячної енергетики в Росії до 2024 року - це менше 1,8 ГВт.
У доповіді зазначено, що фотоелектричні системи, встановлені в усьому світі, в даний час здатні покрити близько 3% світового попиту на електроенергію.
Показники, наведені в доповіді IEA PVPS, дещо відрізняються від даних з інших джерел. Скажімо, IRENA в своєму недавно опублікованому звіті нарахувало «всього» 97,1 ГВт нових потужностей фотоелектричної енергетики в 2019 році, а деякі інші експерти аж 125 ГВт. Наші багаторічні спостереження показують, що такі розбіжності «в порядку речей». Вони, ймовірно, обумовлені використанням різних баз даних і методів оцінки, скажімо, обліком об'єктів по постійному або змінному струмі.
https://renen.ru/v-mire-bylo-ustanovleno-115-gvt-solnechnyh-elektrostantsij-v-2019-godu-mea/
 
 
Британія побила рекорд навантаження сонячної генерації на фоні зниження викидів

Ясне небо і прохолодна температура допомогли Великобританії побити рекорд сонячної генерації на тлі падіння рівня забруднення навколишнього середовища.
 Близько 12:30 у понеділок 20 квітня 2020 року пік у 9,68 ГВт був зафіксований компанією Sheffield Solar live PV generation tracker, перевершивши попередній рекорд у 9,55 ГВт, встановлений 13 травня 2019 року, передає powerengineeringint. 
Під час піку виробництва сонячна електроенергія задовольняла майже 30% енергопотреб Великобританії.
"Ідеальні погодні умови і більш низькі рівні забруднення, ніж зазвичай, означають, що сонячна енергія забезпечує рекордні рівні дешевої і чистої енергії у мережі», - сказав Кріс Хьюітт, головний виконавчий директор Асоціації сонячної торгівлі у Великобританії.
В даний час Великобританія відчуває значно нижчі, ніж зазвичай, рівні забруднення у зв’язку з карантином. Такі умови у поєднанні з відносно прохолодними температурами забезпечують оптимальні умови для максимізації ефективності сонячних фотоелектричних систем. Оскільки блокування та хороша погода продовжуються, очікується, що буде побито більше рекордів сонячної генерації.
https://ecotown.com.ua/news/Britaniya-pobila-rekord-navantazhennya-sonyachnoi-generatsii-na-foni-znizhennya-vikidiv/
 
 
Данія створює два «енергетичних острова» для розміщення 4 ГВт вітрових електростанцій

Уряд Данії підтвердив, що має намір побудувати перші в світі «енергетичні острови» в рамках свого нового Плану дій в області клімату. Вони стануть центрами експлуатації і обслуговування розміщених поблизу від них офшорних вітрових електростанцій.
 Планується будівництво двох центрів потужністю 2 ГВт кожен, один в Північному морі, інший в Балтійському. У Північному морі буде створено штучний острів. Міністерство енергетики країни заявило, що потужність цього проекту може бути згодом збільшена до 10 ГВт.
Центр в Балтійському морі буде базуватися на існуючому острові Борнхольм. Цей проект просувала енергетична компанія Данії Orsted.
Уряд зазначає, що офшорні вітроенергетичні острови є частиною комплексного кліматичного плану, який переводить амбітні кліматичні цілі в конкретні дії.
Міністерство фінансів стверджує, що енергетичні острова забезпечують більш ефективне використання морських вітрових ресурсів далеко від узбережжя і зменшують потребу в нових вітрових електростанціях на суші [для Данії це болюче питання].
Міністр клімату і енергетики Ден Йоргенсен сказав, що вартість об'єктів складе приблизно 14,7 доларів США. Він також зазначив, що переважна частина буде фінансуватися приватними інвесторами без державних субсидій або з невеликою підтримкою.
«Сьогоднішня реальність така, що офшорні вітрові електростанції будуються в різних місцях по всьому світу без субсидій, і це, звичайно, також майбутнє, в яке ми дивимося», - сказав Йоргенсен агентству Рейтер.
Обидва центри і навколишні їх офшорні вітрові електростанції повинні бути створені до 2030 року.
Відповідно до датським «Енергетичним угодою», до 2030 року 100% споживання електроенергії Данії має забезпечуватися на основі відновлюваних джерел енергії.
У 2019 вітроенергетика виробила 47% електроенергії в Данії.
Нинішня потужність датської офшорній вітроенергетики становить 1,7 ГВт.
Данська потенціал розвитку офшорної вітроенергетики набагато перевищує енергетичні потреби країни.
Проект енергетичних островів також розглядається як засіб проти кризи коронавируса. Як зазначив міністр фінансів Данії Ніколай Ваммен: «Нам потрібен розвиток, який повинен бути як екологічним, так і економічно розумним ... Ми представляємо план, який створить основу для тисяч зелених робочих місць».
https://renen.ru/daniya-sozdayot-dva-energeticheskih-ostrova/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами