Альтернативна енергетика в світі: 25-31.01.2021

b770f65--ribeiroantonio-depositphotos

Розгадано загадку голоцена: температура на планеті зростає вже 12 тис. років поспіль
 
Температура на планеті наразі на найвищому рівні з часів зародження цивілізації. 
Вчені виявили, що зараз у світі спекотніше, ніж було щонайменше 12 тисяч років тому. 
Можливо планета зараз гарячіша, ніж будь-коли за останні 125 тисяч років. Хоча дані про такі давні часи важко оцінити. 
Такого висновку дійшли вчені Ратгерського університету та Національного університету Тайваню. Їх дослідження було опубліковано науковим журналом Naturе, пише The Guardian.
Науковцям вдалось вирішити давню загадку, відому як "температурна загадка голоцену".
Голоцен – це сучасна епоха, вона охоплює час післяльодовикового періоду. 
Справа в тому, що кліматичні моделі вказують на безперервне потепління після закінчення останнього льодовикового періоду 12 000 років тому і початку періоду голоцену. 
Проте дослідження, засноване на даних геологічних решток, показувало пік потепління 6 тис. років тому, після чого почалося похолодання. Воно тривало до промислової революції, яка призвела до різкого збільшення викидів вуглецю.
 Жовта лінія – попередні дані показують теплий пік близько 6000 років тому, а потім зниження температури.
Червона лінія – виправлені дані про океан доводять, що планета нагрівалась протягом 12000 років.
Показник за вертикаллю – різниця в температурі в порівнянні з минулим тисячоліттям. 
Показник за горизонталлю – кількість минулих років. 
Ці результати змусили вчених сумніватися у достовірності кліматичних моделей, які використовуються для прогнозів майбутнього клімату. 
Насправді дані вивчення геологічних залишків відображали лише більш спекотні літа, але не враховували холодні зими, тому демонстрували надто високі річні температури.
"Ми довели, що глобальна середньорічна температура повсякчас підвищувалась протягом останніх 12 000 років, хоч попередні результати свідчили протилежне.
Це означає, що сучасний період глобального потепління, викликаний діяльністю людини, прискорює довгострокове підвищення глобальних температур, що робить наше майбутнє непередбачуваним", – розповідає керівник дослідження Саманта Бова.
Науковцям вдалось розгадати загадку голоцену, взявши до уваги два фактори.
Під час дослідження вчені вивчали рештки крихітних мушель та водоростей, знайдених в океанічних відкладеннях. 
Спочатку вчені вважали, що мушлі та органічні матеріали відображали дані за рік. Проте насправді вони утворювалися, скоріш за все, лише влітку, коли організми розвивались. 
Крім того, існують природні цикли нагрівання Землі, викликані особливостями руху планети орбітою. 
Зміни в цих циклах можуть призвести до того, що що літо стає спекотнішим, а зима – холоднішою, при цьому середньорічна температура змінюється лише трохи. 
Поєднання цих знань показало, що очевидне похолодання після піку тепла 6 тисяч років тому було оманливим. 
Насправді рештки фіксували лише зниження літніх температур. При цьому середньорічна температура повільно підвищувалася – саме так, як показують кліматичні моделі.
За словами науковців, тепер показники дослідження та кліматичних моделей співпадають один з одним. 
Це вселяє у науковців впевненість в тому, що наявні кліматичні моделі дійсно добре працюють.
У 2020 році вчені зафіксували найвищу температуру на Землі. 
Показник 54.4°C було зареєстровано в Національному парку "Долина смерті", Каліфорнія.
До цього найвища температура, яку реєстрували, становила 54°C. Її також фіксували в Національному парку "Долина смерті".
https://life.pravda.com.ua/society/2021/01/29/243806/
 
 
Саудівська Аравія до 2030 року має намір перевести електроенергетику на ВДЕ і газ
 
Саудівська Аравія планує до 2030 року перевести 50% своєї енергетики на газ, інше — на поновлювані джерела енергії (ВДЕ).
Про це заявив міністр енергетики країни принц Абдулазіз бен Сальман в ході форуму Future Investment Intiatives в Ер-Ріяді.
«Відносно поновлюваних джерел ми будемо другою Німеччиною», — заявив він.
Раніше королівство заявляло про амбітні плани щодо сонячної енергогенерації. В результаті, зазначив принц, використання нафти буде скорочуватися, і у королівства з’явиться більше можливості для її експорту. Також країна має намір співпрацювати з багатьма країнами у виробництві «блакитного» і «зеленого» водню, а також технологій з уловлювання викидів парникових газів.
Саудівська Аравія також впроваджує і планує продовжувати впроваджувати програми з енергоощадження. У вересні 2020 року Саудівська Аравія поставила першу у світі партію «блакитного» водню, який був перетворений в аміак, в Японію.
Саудівська Аравія також планує отримувати водень шляхом сонячної енергії — в цьому випадку мова йде про так званому «зеленому» водні — на підприємстві в місті Неом починаючи з 2025 року.
Зараз Саудівська Аравія займає третє місце з видобутку нафти у світі, добуваючи після скорочень в рамках угоди ОПЕК + 9 млн б / д, експортуючи близько 6 млн б / д, проти видобутку 11 млн б / д в жовтні 2018 року, коли експорт перевищував 7 млн ​​б / д.
http://oilreview.kiev.ua/2021/01/28/saudivska-araviya-do-2030-roku-maye-namir-perevesti-elektroenergetiku-na-vde-i-gaz/
 

ВДЕ вперше обійшли викопне паливо з виробництва енергії в ЄС
 
Частка відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в генерації електрики в Європі у 2020 році вперше в історії перевищила частку викопного палива.
Це випливає з щорічного звіту британського аналітичного центру Ember і німецького інституту Agora Energiewende, пише АНГІ.
Згідно з документом, в якому відстежується стан енергетичного сектора ЄС з 2015 року, минулого року з поновлюваних джерел було згенеровано 38% всієї електроенергії, а за допомогою викопного палива — 37%.
Цей зсув обумовлений розширенням використання енергії, одержуваної від вітру і сонця, обсяги якої майже подвоїлися з 2015 року. До 2020 року одна п’ята частина електроенергії в країнах ЄС була вироблена на вітрових і сонячних електростанціях. Це також одна з причин, чому виробництво енергії на основі вугілля знизилося на 20% минулого року — вугільні станції забезпечили лише 13% електроенергії, виробленої в Європі.
«Європа спирається на вітрову і сонячну енергію, щоб забезпечити не тільки поетапну відмову від вугілля до 2030 року, але також поступово відмовитися від газової генерації, замінити закриваються атомні електростанції, а також задовольнити попит на електроенергію для електромобілів, теплових насосів і електролізерів», — заявив старший аналітик Ember і провідний автор звіту Дейв Джонс.
Найвищі частки вироблення вітрової та сонячної енергії, як повідомляється, зафіксовані в Данії (61%), Ірландії (35%), Німеччини (33%) та Іспанії (29%), передає Інтерфакс. Пандемія коронавірусної інфекції COVID-19 привела до зниження попиту на електроенергію по всьому світу. В Євросоюзі електроспоживання у 2020 році впало на 4%, відзначається у звіті. Однак, на думку авторів дослідження, пандемія не вплинула на розвиток відновлюваної енергетики.
Європа є світовим лідером в області вітроенергетики. Минулого року 11,6% всіх потреб ЄС в електроенергії забезпечувалося шляхом установок, що використовують енергію вітру, а в деякі дні вітроелектростанції покривали понад 100% потреб окремих держав-членів блоку. За даними на 24 січня 2021 року на енергію вітру в Іспанії припадало більша частина вироблення електроенергії (54,8%). Слідом ідуть Португалія і Греція, де частка вітрової енергії склала 46,4% і 36,7% відповідно.
http://oilreview.kiev.ua/2021/01/26/vde-vpershe-obijshli-vikopne-palivo-z-virobnictva-energi%d1%97-v-yes/
 
 
Китайський виробник акумуляторів CALB побудує новий завод в Європі

Китайський виробник акумуляторів CALB (China Aviation Lithium Battery Technology) готується підкорювати Європу.  Зокрема, компанія планує побудувати власний завод акумуляторів в Європі.
CALB займається виробництвом акумуляторних модулів для електромобілів, комерційних автомобілів, а також стаціонарних системи для відновлюваних джерел енергії.
В компанії заявили про намір підвищити свою обничу потужність до 200 ГВт/год “найближчим часом” (наразі складає 100 ГВт/год на рік.). 
Також в CALB зазначили, що заснували дочірню компанію для стимулювання свого проекту та організації передпродажного та післяпродажного обслуговування в Європі. 
Окрім того виробник акумуляторів оголосив про подальші партнерські відносини з Honda та Guangqi Honda, а також повідомив про заплановані “масові поставки” для GAC-Toyota та французького автобусного проекту. Також заплановані проекти в Японії та Індії.
Варто зазначити, що китайський виробник акумуляторів CALB неухильно проникає на європейські ринки. Ще в 2017 році повідомлялося, що німецький постачальник ElringKlinger створив спільне підприємство з Chengfei Integration Technology (CITC). Угода передбачає, що CITC поширюватиме літій-іонні акумуляторні батареї через свою дочірню компанію China Aviation Lithium Battery (CALB). 
 
https://elektrovesti.net/74335_kitayskiy-virobnik-akumulyatoriv-calb-pobudue-noviy-zavod-v-evropi
 
 
В Іспанії видобутий на звалищі біогаз вперше закачають у газову мережу

На розташованому недалеко від Барселони полігоні твердих побутових відходів, одному з найбільших в Іспанії, видобуватимуть біометан для закачування у газову мережу.
Для реалізації проекту Can Mata глобальний сервісний оператор Ferrovial Servicios group обрав компанію Waga Energy.
Для очищення звалищного газу від домішок буде застосовуватися технологія Wagabox, яка буде поєднувати мембранну фільтрацію і кріогенну дистиляцію. Установка також буде відокремлювати метан, що міститься у звалищному газі, для прямого закачування у газові мережі, переробляючи до 2200 м3/год звалищного газу і закачуючи 70 ГВт*г біометану на рік у газову мережу іспанського оператора Nedgia.
Проект дозволить уникнути викидів 17 тис. тонн CO2 на рік завдяки заміні природного газу відновлюваним.
Waga Energy інвестує 7,5 мільйона євро (9,12 мільйона доларів) у введення установки в експлуатацію і підключення ділянки Can Mata до газової мережі Nedgia, розташованої в чотирьох кілометрах від полігону. Установка буде введена в експлуатацію у 2022 році.
"Цей проект кругової економіки дозволить виробляти біометан на благо наших громадян завдяки самій передовій технології вилучення біогазу зі звалищного газу, - говорить регіональний директор Ferrovial Servicios в Каталонії Антоніо Аліана. - Сподіваємося, що цей інноваційний проект «зеленої» енергетики буде поширений і на інші об'єкти, які ми експлуатуємо, у рамках нашої стратегії перетворення відходів в ресурси".
Проект Can Mata є першим проектом в Європі із закачування звалищного газу у газову мережу, що фінансується за довгостроковою угодою про купівлю електроенергії (PPA), і стане першим проектом в Іспанії, що використовує технологію очищення Wаgabox, розроблену і запатентовану компанією Waga Energy.
Довгостроковий метод фінансування PPA рідко використовується для проектів «зеленого» газу, як правило, нездатних забезпечити покупцям конкурентоспроможну ціну у довгостроковій перспективі. Однак обидва партнери прийняли бізнес-модель, яка гарантує високу продуктивність протягом усього проектного циклу.
Досі полігон Can Mata дозволяв виробляти понад 40 мільйонів кубометрів сирого біогазу на рік, який використовув керамічний завод у вигляді електрики і палива.
 
https://elektrovesti.net/74329_v-ispanii-vidobutiy-na-zvalishchi-biogaz-vpershe-zakachayut-u-gazovu-merezhu
 
 
У США ввели мораторій на розробку державних нафтогазових родовищ
 
У США ввели мораторій на розробку нафтогазових родовищ, що знаходяться у власності держави.
Про це йдеться в указі, підписаному президентом США Джо Байденом і опублікованому на сайті Білого дому 27 січня, передає strana.ua. 
"Політика моєї адміністрації полягає у тому, що кліматичні міркування повинні бути важливим елементом зовнішньої політики та національної безпеки Сполучених Штатів, - йдеться у документі. – США працюватимуть з іншими країнами і партнерами як на двосторонній, так і на багатосторонній основі, щоб вивести світ на шлях стійкої зміни клімату".
Джо Байден зобов'язав міністра природних ресурсів призупинити нові договори оренди нафто - і газодобувних ділянок на державних землях і в морських водах до завершення всебічного огляду і перегляду Федеральної практики видачі дозволів і лізингу.
Крім того, в указі заявлена мета до 2030 року наростити виробництво електроенергії на вітроелектростанціях і одночасно забезпечити надійний захист земель, водойм і біорізноманіття.
Розпорядження Джо Байдена діятимуть до 2030 року.
https://ecotown.com.ua/news/U-SSHA-vveli-moratoriy-na-rozrobku-derzhavnikh-naftogazovikh-rodovishch/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами