Альтернативна енергетика в світі: 24-30.08.2020

unnamed (21)

У Фінляндії розробили сонячні панелі з ефективністю 132%


Дослідники з Університету Аалто (Фінляндія) розробили фотоелектричні пластини, які мають зовнішню квантову ефективність 132%.
Це досягнуто завдяки використанню наноструктурованого чорного кремнію.
Якщо гіпотетичний фотоелектричний пристрій має зовнішню квантову ефективність 100%, це означає, що кожен фотон світла, який потрапляє в нього, генерує один електрон, який виходить через ланцюг і збирається у вигляді електроенергії.
Новий фотоелектричний пристрій не тільки досяг 100-відсоткової ефективності, але і перевищив її. «При 132% ви отримуєте в середньому 1,32 електрона на кожен фотон, - пояснюють розробники. - Пластина була виготовлена ​​з використанням чорного кремнію в якості активного матеріалу, з наноструктурами в формі конусів і колонок, які поглинають ультрафіолетове світло».
Запропонований метод дає шанс генерувати два електрони з одного фотона. Коли фотон вхідного світла потрапляє в активний матеріал - зазвичай кремній - він вибиває електрон з одного з його атомів. Але за певних обставин один високоенергетичний фотон може вибити два електрона, не порушуючи жодних законів фізики.
Використання цього явища може бути надзвичайно корисним для поліпшення конструкції сонячних елементів. У багатьох фотоелектричних матеріалах ефективність втрачається декількома способами, включаючи фотони, відбиті від пристрою, або електрони, рекомбінують з "дірою", яку вони залишили в атомі, перш ніж вони можуть бути зібрані в схемі.
Команда Аалто в значній мірі усунула вищевказані бар'єри. Чорний кремній поглинає набагато більше фотонів, ніж інші матеріали, а конусні і стовпчасті наноструктури зменшують рекомбінації електронів на поверхні матеріалу.
Разом ці досягнення дозволили створити пристрій з 130-відсотковою зовнішньої квантової ефективністю. Команда навіть провела незалежну перевірку цих результатів німецьким Національним інститутом метрології Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB).
Дослідники говорять, що ця рекордна ефективність може поліпшити продуктивність практично будь-якого фотоприймача, включаючи сонячні панелі і інші датчики світла, і нові детектори, які вже виробляються для комерційного використання.
https://elektrovesti.net/72225_v-finlyandii-razrabotali-solnechnye-paneli-s-effektivnostyu-132
 
 
США економитиме мільярди доларів завдяки переходу на електромобілі

Масове використання електромобілів дозволило б США економити щороку десятки мільярдів доларів.
Про це заявили дослідники з Північно-західного університету, розташованого у місті Еванстон у передмісті Чикаго, штат Іллінойс, передає newatlas.
Вченим вперше вдалося перевести ефект від зменшення на дорогах автотранспорту з двигунами внутрішнього згоряння на бензині і дизельному паливі у доларовий еквівалент.
 Аналіз об'єднав кліматичне моделювання з даними про парки транспортних засобів та громадську охорону здоров'я, щоб показати, що електромобілі (ЕV) можуть звести нанівець значний збиток, завданий зміною клімату і забрудненням повітря, а також запобігти багатьом передчасним смертям.
Викиди, які продукують двигуни внутрішнього згоряння, забруднюють повітря, яке огортає багато великих міст по всьому світу і викликає мільйони передчасних смертей щороку.
У випадку дизельних двигунів оксид азоту, який виділяється при спалюванні палива, вступає в реакцію з сполуками в атмосфері, створюючи затяжні хмари забруднення, які можуть призвести до довгострокових проблем зі здоров'ям, таких як інсульт, хвороби серця і рак легенів.
Використовуючи хімічну кліматичну модель, команда змогла змоделювати, як ці забруднюючі речовини взаємодіють з погодою і викидами з інших джерел, таких як виробництво електроенергії, і як картина може змінюватися в залежності від того, який відсоток електромобілів знаходиться на дорозі. Потім ці дані були об’єднані з загальнодоступними медичними даними для визначення впливу на здоров’я різних сценаріїв переходу на електромобілі.
У рамках цієї роботи команда спиралася на дані про автопарк США і викиди за 2014 рік. Згідно з одним із сценаріїв, коли 25% автомобілів на дорогах, що працюють на двигунах внутрішнього згоряння(ДВС), були замінені на електричні у 2014 році, і вони були заряджені енергетичною інфраструктурою, створеною у тому році, це запобігло б потраплянню 250 мільйонів тонн вуглекислого газу в атмосферу.
Щоб оцінити загальні витрати (або економію) таких заходів, вчені присвоїли доларові значення клімату і збитку громадському здоров'ю.
"Соціальна вартість вуглецю та цінність статистичного життя - це гарно вивчені та багато обговорювані показники, які регулярно використовуються для прийняття політичних рішень, - говорить Деніел Хортон, старший автор дослідження. - Це допомагає надати відчутну цінність наслідків викиду в основному нематеріальних газів в суспільну сферу, яка є нашою загальною атмосферою".
Так, за підрахунками вчених, при сценарії внутрішнього згоряння, коли 25% автомобілів внутрішнього згоряння будуть замінені на електромобілі, це заощадить США близько 17 мільярдів доларів на рік. Якби число електромобілів досягало 75% автопарку, то щорічна економія збільшилася б до $70 млрд, а число збережених щороку від передчасних смертей життів становило б сотні тисяч.
"Це дослідження показало, що перехід на електромобілі не тільки скорочує викиди парникових газів, але й рятує життя людей”, - каже Деніел Хортон з Northwestern, старший автор дослідження.
https://ecotown.com.ua/news/SSHA-ekonomitime-milyardi-dolariv-zavdyaki-perekhodu-na-elektromobili/
 
 
Європа обігнала Китай з продажу електрифікованих автомобілів

Європа за сім місяців 2020 року обійшла з продажу електричних і гібридних автомобілів (PHEV) Китай, вперше за десятиліття, і все це відбулося без значного впливу бренду електромобілів Tesla.
Згідно з доповіддю The Electric Car Report, з початку року в Європі було продано півмільйона подібних транспортних засобів, і, як очікується, в цьому році в Старому світі вперше в історії буде реалізовано близько мільйона таких автомобілів.
Як повідомляється в звіті, підготовленому незалежним берлінським аналітиком в сфері автомобільної промисловості Матіасом Шмідтом (Matthias Schmidt), в липні європейці придбали 53 000 електромобілів. Продажі електромобілів і гібридів (PHEV) склали 9% загального обсягу реалізації автомобілів в Західній Європі за сім місяців з початку 2020 року.
Продажі підключених моделей досягли за цей період 500 тисяч, включаючи 269 тис. Електромобілів і 231 тис. PHEV. Хоча в липні PHEV випередили за обсягом реалізації електромобілі. Для порівняння, в Китаї за цей період було продано 486 000 підключаються автомобілів. Реалізація електромобілів в Європі зросла в річному обчисленні в першому півріччі на 34,3%, перевищивши обсяг продажів за весь 2018 рік.
Зростання реалізації пройшло без особливої ​​участі електромобілів Tesla, так як в першому півріччі в Європу прибуло всього два корабля з вантажем американського автовиробника. Як вважає аналітик, на поставки Tesla, в тому числі, вплинуло призупинення через коронавирус виробництва на заводі компанії у Фрімонті, де випускаються електромобілі для Європи. У всякому разі частка Tesla на європейському ринку електромобілів впала до 15,2% у другому кварталі 2020 року з 33,8% в третьому кварталі 2019 року, коли спостерігався пік продажів її автомобілів.
Лідером з продажу електромобілів в Європі за сім місяців став альянс Renault-Nissan-Mitsubishi, який реалізував 48 835 транспортних засобів. На другому місці знаходиться Volkswagen, чиї продажі, включаючи Porsche Taycan і Audi e-tron, склали 47 188 штук. Третє місце у Tesla, що реалізувала 36 652 електромобіля.
https://3dnews.ru/1018299
 
 
Кінець епохи вугілля – в Англії закривають останню шахту

Остання шахта в Англії, кар’єр відкритого типу Bradley Mine, закриється після провалу планів з розширення. Про це повідомляє Sky News.
Шахта пропрацювала близько 200 років і останнім часом добувала 150 тисяч тон вугілля на рік. Ще кілька невеликих шахт продовжують роботу в Шотландії та Уельсі, остання з них повинна закритися в жовтні 2022 року.
При цьому в Великобританії попит на вугілля складає близько восьми мільйонів тон на рік. Задовольнити його передбачається закупівлями в Росії і США. Проти вугільних шахт в королівстві ведуть боротьбу екоактивісти, які наполягають на переході до відновлюваної енергетики. Вони зуміли зірвати плани власників шахти збільшити виробництво, що дозволило б зробити видобуток вигідним.
Занепад вугільної промисловості в країні триває десятки років, врятувати її не змогли ні страйки шахтарів в 1980-х, ні масові протести, ні оптимізація штатів. Останні п’ять років, після закриття шахти Kellingley, вугілля видобувається тільки з відкритих кар’єрів.
Раніше OilPoint писав, що, за словами нашого джерела в Міністерстві енергетики, відомство визначилося з майбутнім державних шахт – підприємства поділять на три групи в залежності від фінансового стану і попиту на їх продукцію. Потім більшість з них буде виставлено на приватизацію.
За словами джерела, в Міненерго розуміють, що покупців на 90% активів не знайдеться, а значить їх доведеться ліквідувати. Але, таким чином у відомстві планують убезпечити себе від хвилі критики, адже тепер рішення про ліквідацію шахт буде продиктовано ринковими умовами.
https://oilpoint.com.ua/kinecz-epohi-vugillya-v-angli%d1%97-zakrivayut-ostannyu-shahtu/?lang=uk


Банк розвитку Казахстану розглядає можливість реалізації "зелених" проектів

На сьогоднішній день Банком розвитку Казахстану (БРК) профінансовано і введені в експлуатацію два проекти сонячної енергетики і один вітропарк, повідомляє в середу Trend з посиланням на БРК.
Згідно з інформацією БРК, Казахстан на даний момент в тренді світового попиту на поновлювані джерела енергії (ВДЕ).
"Про це свідчать 90 запущених на даний момент електростанцій в Казахстані за участю як вітчизняних, так і іноземних інвесторів. Серед цих проектів є і проекти за участю БРК, наприклад: на сьогоднішній день профінансовано і введені в експлуатацію два проекти сонячної енергетики і один вітропарк" , - йдеться в повідомленні банку.
Таким чином, даними проектами є:
1. фотовольтаїчна електрична станція "Жилга" в Туркестанській області потужністю 20 МВт, ТОО "EcoProTech-Astana". Фінансування з боку Банку склала 9 мільярдів тенге (21,4 мільйона доларів).
2. сонячна електростанція 100 МВт в районі міста Капшагай Алматинської області, позичальником за яким виступає ТзОВ "ENEVERSE KUNKUAT". Банк надав фінансування в розмірі 10,8 мільярда тенге (25,7 мільйона доларів).
Повідомляється, що обидва проекти профінансовані способом проектного фінансування в рамках закону "Про проектному фінансуванню та сек'юритизації РК".
Також наголошується, що в реалізації цих двох проектів участь беруть міжнародні компанії Universal Energy в особі своєї проектної компанії Eneverse Kunkuat, а інвестором проекту СЕС "Жилга" виступила німецька компанія DERA GmbH.
3. Вітрова електростанція "Астана EXPO-2017", 100 МВт "в Акмолинської області, позичальник - ТОВ" ЦАТЕК Green Energy".
"Спочатку Банком надано фінансування на будівництво 1 пускового комплексу в розмірі 30,5 мільярда тенге (72,6 мільйона доларів), який вже введений в експлуатацію в минулому році, пізніше схвалено додаткове фінансування на 2 пусковий комплекс ВЕС в розмірі 9,8 мільярда тенге (23,3 мільйона доларів). в даному проекті використовуються одні з кращих турбін на сьогоднішній день, від найбільшого світового виробника, лідера в цій галузі - компанії Вестас (Данія) ", - йдеться в повідомленні.
4. Також Банком схвалено фінансування проекту "Будівництво малих ГЕС в Алматинській області", позичальником за яким виступає ТзОВ "Baskan Power". Вартість проекту 10,4 мільярда тенге (24,7 мільйона доларів), сума фінансування Банком 7 мільярдів тенге (16,6 мільйона доларів).
Банк також відзначає, що на даний момент в сфері "зеленої енергетики" в Пайплайн Банку є ряд потенційних проектів як в сонячній енергетиці, так і проекти з будівництва біоелектростанцій.
https://www.trend.az/business/economy/3286964.html
 
 
В американському штаті Массачусетс введені в дію правила закупівлі "екологічно чистої" електроенергії

Департамент (міністерство) енергетики (Department of Energy Resources) американського штату Массачусетс офіційно оголосив про вступ в дію правил закупівлі електроенергії від електростанцій на базі ВДЕ, розроблених відповідно до закону штату про «екологічно чистих» піках навантаження (Clean Peak Energy Standard, CPES).
CPES є спеціальний механізм, який спрямований на підтримку будь-яких ВДЕ-технологій і споживачів з керованим попитом (Demand Response, DR), готових забезпечити поставки електроенергії або зниження споживання в періоди сезонних максимумів, тобто при найвищій ціні на електроенергію. За нових правил не пізніше січня 2021 року має розпочатися випуск сертифікатів на «екологічно чисту» електроенергію, вироблену конкретним об'єктом, і поставляється в години, визначені як пікові для конкретного сезону. Об'єкти ВДЕ-генерації можуть направляти свої заявки, щоб кваліфікуватися для видачі такого сертифіката. На отримання сертифіката CPES можуть претендувати нові електростанції на базі ВДЕ, що діють електростанції, що працюють в єдиному комплексі з новими установками по накопиченню енергії, нові накопичувачі енергії, які заряджаються в основному від об'єктів ВДЕ-генерації, а також DR-споживачі.
Массачусетс є першим з штатів США, де приймається програма підтримки використання ВДЕ-ресурсів за рахунок спеціальних цінових сигналів з метою максимального використання вироблюваної ними електроенергії в найбільш «дорогі» для енергосистеми години. Урядом штату поставлена ​​мета до 2050 р забезпечити формування енергобалансу повністю на основі ресурсів з нульовим рівнем викидів СО2. Разом з тим подібні з механізмом CPES заходи обговорюються в даний час і в інших штатах, зокрема, в Арізоні.
https://www.ruscable.ru/news/2020/08/21/V_amerikanskom_shtate_Massachusets_vvedeny_v_dejst/
 
 
Сонячна електростанція в Чилі стала першою в світі СЕС, яка регулює зміни навантаження в мережі

Luz del Norteсегодня оголосила, що її 141-мегаваттна сонячна електростанція del Norte це перша в світі відома комунальна сонячна установка, що має ліцензію на комерційне надання допоміжних послуг мережі.
 У Чилі діє незалежний Системний оператор (ISO) і Національний координаційний комітет Eléctrico. Нещодавно компанія Luz del Norte поповнила свій портфель пакетом великомасштабних генераторів електроенергії, які схвалені для надання цілого ряду мережевих послуг, включаючи автоматичні управління.
До сих пір мережевим операторам по всьому світу доводилося покладатися на виключно на ГТС, ТЕЦ або ГЕС для реагування на зміну навантаження і балансування генерації.
"Ми дуже задоволені цим досягненням, ці можливості відповідають нашим планам в інтеграції вищих рівнів поновлюваних джерел енергії в нашу національну електромережу, і ми досягнемо нашої мети щодо поетапного відмови від вугільних електростанцій до 2040 року і станемо незалежними від вуглеводнів до 2050 року", - каже Карлос Баррія, глава компанії.
Раніше можливості сонячної мережі були доведені в рамках демонстраційного проекту 2016 року Каліфорнійським незалежним Системним оператором (CAISO), Міністерством охорони здоров'я США. Національна лабораторія поновлюваних джерел енергії Energy (NREL) і First Solar вивчала здатність першої спроектованої сонячної електростанції забезпечуватимуть СМЖЛ, первинне регулювання частоти і регулювання напруги. Висновок: фотоелектрична електростанція працює краще, ніж швидкі газотурбінні установки, які зазвичай використовуються мережевими операторами для реагування на зміни навантаження.
Нова сістемапозволіт уникати викидів 30 мільйонів кубометрів СО2 в рік. Програма, являє собою глобальну ініціативу 24 країн, в тому числі США. Держави і Європейська комісія працюють над прискоренням впровадження енергетичних інновацій.
"У Чилі реалізують далекоглядний підхід до проектування своєї майбутньої електроеті. Це технічно життєздатного рішення", - говорить Трой Лаутербах, старший віце-президент компанії First Solar Energy Services. "Як компанії по всьому світу борються з проблемою обезуглероживания їх мережі, Luz del Norte стали являти собою реалізований потенціал великомасштабної мережі сонячної енергетики."
Сонячна мережу в Чилі введена в експлуатацію в 2016 році. Luz del Norte є одним з найбільших фотоелектричних заводів в Чилі. Сонячні модулі зі спеціальною технологією модуля плівки, розроблені в науково-дослідних центрах в Каліфорнії і Огайо, генерують достатньо електрики для живлення 50 000 середньостатистичних чилійських будинків, при цьому це виробництво електроенергії з найнижчим вмістом вуглецю і відсутністю водоспоживання.
http://www.energyland.info/news-show--alternate-202198

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами