Альтернативна енергетика в світі: 23-29.08.2021

solar

Латвія вводить субсидії на покупку нових і вживаних електромобілів

Латвія ухвалила рішення ввести субсидії на придбання нових та вживаних електромобілів. Купівлю нових електромобілів країна буде субсидувати в розмірі 4 500 євро від початку 2022 року, а на купівлю старих електромобілів і нових гібридних автомобілів виділятимуть 2 250 євро, повідомляє Finance.ua.
Термін дії програми встановлено на два роки, тобто до кінця 2023 року – або до вичерпання коштів. Під час купівлі нового електромобіля або гібридного автомобіля планується одночасно надати підтримку списанню існуючого автомобіля. У разі утилізації старого автомобіля субсидія збільшується на 1000 євро.
Крім того, планується, що в регламент конкурсу буде включена умова про те, що комерсант – продавець електромобілів повинен запропонувати покупцеві (резиденту) програму, що має додатковий стимулюючий ефект (знижка, привабливий лізинг тощо).
Однак, існує низка умов, наприклад, ціна автомобіля не може перевищувати 50 тисяч євро без податку на додану вартість (ПДВ), і покупець не зможе продати автомобіль протягом чотирьох років.
Існують також вимоги до мінімального пробігу: новий електромобіль повинен проїжджати не менше 15 тисяч кілометрів на рік, приблизно 40 кілометрів на день або 80 тисяч км протягом чотирьох років. Якщо пробіг буде меншим, частину державної допомоги доведеться повернути. І ще один момент: держава передає субсидію продавцеві автомобілів, а не покупцеві.
https://ecotown.com.ua/news/Latviya-vvodit-subsidii-na-pokupku-novikh-i-vzhivanikh-elektromobiliv/
 

Китайці розробили найбільшу у світі вітряну турбіну потужністю 16 МВт

У Китаї представили найбільшу у світі вітряну турбіну MySE 16.0-242 потужністю 16 МВт.
Вітроенергетичну установку MySE 16.0-242 розробила китайська компанія MingYang Smart Energy, передає myse.com.cn. 
Найбільша у світі вітряна турбіна оснащена гібридним приводом. Новий вітрогенератор розрахований на роботу в умовах сильних вітрів і є стійким до тайфунів (клас IEC TC).
«Вага гондоли MySE 16.0-242 є конкурентоспроможною і становить менше 37 тонн на МВт, - стверджує виробник. - У порівнянні з більш важкою гондолою, невелика маса дозволяє більш ефективно використовувати конструкцію щогли і фундаменту, що призводить до меншої кількості закуповуваних матеріалів і зниження витрат на логістику».
У новій моделі вся силова електроніка і трансформатор середньої напруги були переміщені у гондолу, що спростило прокладку кабелів і підвищило зручність обслуговування системи. Повітронепроникна конструкція захищає гондолу від корозії.
Компанія планує встановити прототип турбіни у першій половині 2023 року і почати серійне виробництво у першій половині 2024 року.
До сьогоднішнього дня найбільшою вітряною турбіною була модель V236 потужністю 15 МВт від Vestas.
https://ecotown.com.ua/news/Kitaytsi-rozrobili-naybilshu-u-sviti-vitryanu-turbinu-potuzhnistyu-16-MVt/
 

Витрати на сонячну енергію впали більш ніж на 70% за останнє десятиліття
За останнє десятиліття витрати на сонячну енергію впали більш ніж на 70%.
За оцінками експертів, тенденція збережеться у майбутньому, передає cnbc.com. 
Загальна вартість сонячної системи залежить від змінних, включаючи розмір, чи купується вона безпосередньо або орендується, і ціни на електроенергію у конкретному місці.
США планують, що сонячна енергія забезпечить 40% електроенергії країни до 2035 року — якщо уряд прийме політику підтримки.
«Темпи зростання сонячної енергії повинні збільшитися втричі — або навіть вчетверо — до 2030 року, - заявило Міністерство енергетики. - Це означає, що витрати повинні будуть продовжувати знижуватися».
Мета Міністерства енергетики полягає у тому, щоб вирівняна вартість енергії для сонячної житлової системи досягла 5 центів за кіловат-годину до 2030 року у порівнянні з 50 центами у 2010 році. Комерційні витрати повинні знизитися з 39 центів у 2010 році до 4 центів до 2030 року, у той час як сонячна енергія для комунальних потреб повинна знизитися з 27 центів у минулому десятилітті до 2 центів до 2030 року.
Сонячна енергетика у США зросла на 4000% за останнє десятиліття, але на неї, як і раніше, припадає всього 3% виробництва електроенергії.
Сонячні установки у США досягли рекордного рівня у 2020 році, оскільки зниження витрат і політика підтримки підвищили попит, і очікується, що у 2021 році галузь поставить черговий рекорд.
Міністерство енергетики вказало на ряд заходів, які могли б прискорити нарощування сонячної енергії, включаючи податкові пільги на чисту енергію.
Податкові пільги для передачі та зберігання також можуть призвести до швидшого розгортання сонячної енергії. Лінії електропередачі можуть передавати енергію, вироблену вітровими і сонячними установками, які можуть знаходитися далеко від кінцевих користувачів, у міста, де це необхідно. У записці зазначалося, що податкові пільги по прямій оплаті праці можуть мобілізувати мільярди доларів приватного капіталу.
Міністерство енергетики також вказало на пріоритетність інновацій та передового виробництва, а також на інвестиції у сонячну енергію для населення з низьким рівнем доходу та громад.
"Американці з низьким і середнім рівнем доходу менш схильні використовувати сонячну енергію через такі проблеми, як відсутність доступу до фінансування, що посилює енергетичну нерівність і призводить до зниження загального рівня використання сонячної енергії", - йдеться у заяві.
Пакет інфраструктурних заходів, прийнятий Сенатом минулого тижня, включає мільярди доларів на проекти у галузі чистої енергетики, хоча ці суми значно зменшені у порівнянні з початковим американським планом створення робочих місць, оприлюдненим у березні. Адміністрація Джо Байдена неодноразово заявляла, що перехід від викопного палива до чистої енергії сприятиме зростанню робочих місць, і стверджує, що до 2035 року у «зеленому» секторі може бути задіяно до 1,5 мільйона чоловік.
https://ecotown.com.ua/news/Vitrati-na-sonyachnu-energiyu-vpali-bilsh-nizh-na-70-za-ostann-desyatilittya/
 

Близький Схід відмовляється від традиційних енергетичних контрактів на користь відновлюваних джерел енергії

У першій половині 2021 року регіон Близького Сходу і Північної Африки (MENA) не укладав контрактів на електростанції, що працюють на нафті або газі.
Про це йдеться в останньому звіті GlobalData Meed "Перехід до енергетики на Близькому Сході", передає powerengineeringint.com. 
У січні-червні у регіоні MENA було укладено ряд контрактів на проекти у галузі відновлюваних джерел енергії на суму приблизно 2,8 мільярда доларів.
З 2017 по 2020 рік середня вартість контрактів на будівництво електростанцій на нафтовому або газовому паливі у регіоні MENA становила близько 4,8 мільярда доларів на рік, при цьому у 2020 році було укладено контрактів на будівництво звичайних теплових електростанцій на суму 6,2 мільярда доларів.
"Призупинення розвитку традиційних електростанцій в регіоні є одним із наслідків прискорення зусиль зі скорочення викидів парникових газів і диверсифікації джерел енергії за межами нафти і газу, - каже Річард Томпсон, редакційний директор GlobalData. - Сумніви у довгостроковому попиті на нафтопродукти і зростаюча впевненість в економічній ефективності відновлюваних джерел енергії також підживлюють енергетичний перехід регіону".
Планується реалізувати проекти у галузі відновлюваних джерел енергії на суму близько 104 мільярдів доларів, з яких приблизно 21,5 мільярда доларів знаходяться на стадії тендеру на укладення контрактів і, ймовірно, будуть підписані у 2021 і 2022 роках.
"З решти 82,4 мільярда доларів запланованих проектів тільки близько 4,1 мільярда доларів знаходяться на стадії проектування, при цьому переважна більшість, близько 78,3 мільярда доларів проектів, все ще знаходяться у стадії вивчення, - пояснює Річард Томпсон. - Багато з них можуть не реалізуватися або можуть істотно змінитися за масштабом".
Згідно зі звітом, Саудівська Аравія має проекти з відновлюваних джерел енергії вартістю 18 мільярдів доларів, з яких близько 13 мільярдів доларів проектів з відновлюваних джерел енергії знаходяться на стадії торгів. ОАЕ, які набагато випереджають Саудівську Аравію за обсягом встановлених відновлюваних потужностей, мають на стадії торгів проекти у галузі відновлюваних джерел енергії всього на 370 мільйонів доларів.
У доповіді водневе паливо визначається як важливий елемент енергетичного ландшафту Близького Сходу. Використання водневого палива у виробництві електроенергії призводить до виділення тільки водяної пари і відсутності вуглекислого газу. Крім того, водень може допомогти декарбонізувати традиційні електростанції, що працюють на газі.
"Галас навколо водню, і зокрема «зеленого» водню, стає все важче ігнорувати, оскільки вона домінує у галузевих дискусіях про нафту і газ, поновлюваних джерелах енергії, гірничодобувної промисловості і зміні клімату, - зазначає Річард Томпсон. - Регіон Близького Сходу і Північної Африки має найбільше можливостей для переходу на «зелений» водень».
За оцінками, у регіоні MENA плануються проекти, пов'язані з екологічним воднем, на суму 42 мільярди доларів, і в останні роки оголошення про проекти стають все більш частими. Ці оголошення включають як меморандуми про взаєморозуміння високого рівня, так і угоди, що стосуються конкретного проекту, з загальними подробицями про тип, місцезнаходження і потужності планованих об'єктів.
«Енергетичний перехід у даний час є одним з найважливіших пріоритетів політики для виробників нафти на Близькому Сході, які сильно постраждали від низьких цін на нафту з 2015 року – удар, який може посилитися зниженням зростання попиту на нафту, який прогнозується до 2040 року", - каже Річард Томпсон.
https://ecotown.com.ua/news/Blizkiy-Skhid-vidmovlya-tsya-vid-traditsiynikh-energetichnikh-kontraktiv-na-korist-vidnovlyuvanikh-d/
 

Японія розробить блокчейн-систему для переробки сонячних панелей

У Японії розроблять блокчейн-систему для утилізації використаних сонячних панелей.
Проект реалізує виробник сонячних фотоелектричних батарей Next Energy спільно з торговим конгломератом Marubeni у рамках програми, яку підтримує Міністерство навколишнього середовища, передає powerengineeringint.com. 
Дві компанії разом з дослідницьким інститутом Mitsubishi мають намір розробити і продемонструвати потенціал блокчейна у звітності та реєстрації інформації про повторне використання та переробку використаних сонячних елементів.
В Японії використання фотоелектричних модулів швидко зростало, особливо протягом останнього десятиліття після катастрофи на атомній електростанції "Фукусіма". За даними Міністерства навколишнього середовища, які наводить Next Energy, при терміні служби від 20 до 30 років до середини 2030-х років буде потрібно щорічно замінювати близько 800 000 тонн сонячних панелей.
Інші можуть бути замінені з інших причин, таких як пошкодження або модернізація.
Деякі з цих осередків можуть бути використані повторно, в той час як інші можуть бути перероблені. За допомогою блокчейна передбачається забезпечити неруйнівний запис, що підтверджує статус і відстежуваність сонячних елементів і їх компонентів, від першого видалення до остаточної переробки, і тим самим створити ринок для заохочення переробки та повторного використання сировини.
Реалізація проекту скоротить кількість промислових відходів для захороненння на звалищах, йдеться у релізі Next Energy. Крім того, повторне використання фотоелектричних модулів замість нових модулів сприятиме скороченню викидів вуглецю.
Next Energy займається переробкою фотоелектричних модулів з 2005 року, яка працює під брендом Reborn Technology. Перевірка понад 40 000 використаних сонячних елементів виявила, що вони можуть зберігати продуктивність до 80% після 25 років використання.
Підпишіться на нашу розсилку і будьте в курсі подій
Компанія також робить свій внесок у розробку керівних принципів з перепродажу сонячних панелей, що розробляються організацією з розвитку нових енергетичних і промислових технологій (NEDO).
Паралельно з демонстрацією блокчейна Next Energy також запустила демонстрацію відновлення використаних сонячних модулів, знову ж таки за підтримки Міністерства навколишнього середовища. Сонячні модулі, які більше не потрібні, доставляються і приймаються у спеціальному пункті безкоштовно, а потім будуть відправлені на переробку.
https://ecotown.com.ua/news/YAponiya-rozrobit-blokcheyn-sistemu-dlya-pererobki-sonyachnikh-paneley/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами