Альтернативна енергетика в світі: 22-28.07.2019



Шотландія виробила вдвічі більше енергії вітру, ніж їй необхідно


Надлишок електрики планується перенаправляти в інші регіони Великобританії. Це допоможе всій країні швидше досягти кліматичної нейтральності - нові цифри показують, що план декарбонізації регіону може бути більш агресивним.
Шотландія - один зі світових лідерів в області вітрової енергетики. З січня по червень місцеві вітрові електростанції виробили понад 9,8 млн МВт * год електроенергії. Цього достатньо, щоб задовольнити енергопотреби 4,47 млн будинків - удвічі більше, ніж є в регіоні.
Уряд Шотландії планує відмовитися від викопних джерел енергії до 2050 року. Нові цифри показують, що регіон готовий до більш агресивної декарбонізації.
Більш того, регіон може торгувати надлишками електроенергії, наприклад, забезпечити їй більшу частину північної Англії. Це допоможе всій Великобританії досягти недавно заявленої мети по переходу на безвуглецевої економіку до середини століття.
Зрозуміло, досягнення Шотландії стали можливими в першу чергу завдяки вдалому географічному положенню і особливостям рельєфу. Сильні вітри і великі берегові лінії полегшують вироблення енергії вітру. Крім того, населення регіону щодо нечисленне. Проте, шотландський досвід показує, що поновлювані джерела енергії можуть досягти масштабів, які здавалися неможливими ще зовсім недавно.
Для більш ефективного використання енергії необхідні системи її зберігання. Шотландія вже планує побудувати найбільший в Великобританії акумулятор, який буде зберігати енергію, вироблену на 214 вітряки.
https://elektrovesti.net/66623_shotlandiya-vyrabotala-vdvoe-bolshe-energii-vetra-chem-ey-neobkhodimo


Британці представили найпотужніший електромобіль в світі

Британська компанія Lotus Cars після 11 років простою представила абсолютно нову модель автомобіля, який отримав електромотор з піковою потужністю 2000 л. с. Це зробило даний електромобіль найпотужнішим серійним авто в світі.
Автомобіль Lotus Evija буде випущений тиражем 130 примірників, а ціна складе більше $ 2,1 млн. Оснащений він буде чотирма електромоторами (по одному на кожне колесо) з максимальним обертовим моментом в 1700 Нм. Швидкість розгону теж вражає - менше 3 сек. до 100 км / год, а максимальна швидкість складе 340 км/год.
Електричну начинку компанія буде розробляти спільно з інженерами з Williams Advanced Engineering, яка є постачальником літій-іонної батареї ємністю 70 кВт • ч, а її повний заряд дасть 400 км пробігу по циклу WLTP.
Зарядити батарею від термінала потужністю 350 кВт на 100% можна буде всього за 18 хвилин. Максимальна зарядна потужність складе 800 кВт, що дозволить зарядити електромобіль за той же час, що і залити паливо в бак бензинового суперкара.
Кузов Lotus Evija буде виконаний з вуглепластикового монокока, вага якого складе 129 кг. Загальна маса автомобіля - 1680 кг. На корпусі розташуються проходять всередині боковин тунелі Вентурі, які дозволять знизити підйомну силу.
Також буде встановлено висувний задній спойлер з технологією DRS, як у Формулі-1. Замість дзеркал заднього виду електрокар отримає три відеокамери, зображення яких буде транслюватися на трьох моніторах в салоні.
https://elektrovesti.net/66658_britantsy-predstavili-samyy-moshchnyy-elektromobil-v-mire


В Узбекистані планують виставити на продаж усі електростанції країни

В Узбекистані уряд планує реформу енергетичного сектору. В її рамках планується поетапно реалізувати інвесторам майже всі електростанції. Про це повідомив міністр енергетики країни Шерзод Ходжаєв на міжнародному енергетичному форумі у Ташкенті.
На форумі представили план реалізації реформ в енергетичному секторі країни до 2030 року.
«Найбільш оптимальним способом є реалізація частини пакетів акцій електростанцій приватним інвесторам і створення приватних підприємств за принципом ДПП (державно-приватного партнерства)», - повідомив Ходжаєв на презентації плану.
За словами чиновника, наступним етапом стане «реалізація активів електростанцій приватним інвесторам в цілому». «У кінцевому підсумку, у власності держави залишаться кілька гідроелектростанцій і АЕС.
Тобто, велика частина генерації буде зосереджена в приватних руках», - заявив Ходжаєв. Введення в експлуатацію першої атомної електростанції заплановано на 2028 рік, її будівництвом займається Росія.
Зараз в енергосистемі Узбекистану працюють електростанцій загальною потужністю 12,4 ГВт, в тому числі загальна потужність 10 теплових електростанцій становить 10,6 ГВт. Частина електроенергії виробляється ГЕС, що входять в структуру «Узбекгідроенерго», і автономними тепловими електростанціями промислових підприємств.
https://elektrovesti.net/66668_v-uzbekistani-planuyut-vistaviti-na-prodazh-usi-elektrostantsii-kraini


Біогаз - ключ до порятунку планети від кліматичних змін, вважають у Всесвітній біогазовій Асоціації

Зростання світового ринку біогазу дозволить на 13% скоротити шкідливі викиди вуглекислого газу СО2 і частково закрити потребу країн світу в природному газі. Біогаз - це «ключ» до запобігання кліматичним змінам.
Про це йдеться в доповіді Всесвітньої біогазової Асоціації (WBA), опублікованій 3 липня. За даними звіту WBA, у виробництві біогазу закладений потенціал скорочення викидів вуглекислого газу на 3,290 - 4,360 млн тонн на рік. Ці цифри порівнянні з 10-13% світового обсягу викидів СО2.
У звіті наводяться показники працюючих сьогодні біогазових потужностей (близько 50 млн мікроферменторів, 132 тис. малих, середніх і великих біогазових комплексів і 700 установок з переробки біогазу), які за підрахунками Асоціації виробляють близько 87 ТВт * год електроенергії. Це становить 1,6% -2,2% потенціалу вироблення електроенергії світової біогазової промисловості. Це говорить про колосальний потенціал зростання біогазового напрямки в світі.
Обсяг біогазової генерації може становити до 14 000 ТВт * год на рік, виходячи з сировини, що є в світі сьогодні. Це відповідає 23-32% світового споживання вугілля.
У світі щорічно втрачається 1,6 мільярда тонн продовольства, з яких можна було б виробляти електроенергію на біогазових установках. 1,3 млрд тонн з них є їстівними і 0,3 млрд тонн - неїстівними. При цьому тільки менш ніж 2% неїстівних харчових продуктів зараз використовуються для виробництва біогазу. Це означає, що світ на цьому недоотримує до 1100 КВт * год електроенергії і тепла на рік.
Якби весь наявний в світі гній від існуючого тваринництва і птахівництва переробляли на біогазових станціях, то обсяг виробленої електроенергії міг би сягнути 3 800 ТВт * год енергії в глобальному масштабі, стверджується в доповіді. У разі ж його збагачення до біометана, цього вистачило б для задоволення попиту на природний газ Китаю і Індії разом узятих.
Згідно зі звітом, стабільно одержувані супутні продукти від вирощування таких сільськогосподарських культур, як рис, пшениця, кукурудза, жито, ячмінь, овес, рапс, цукровий буряк і цукровий очерет, можуть генерувати до 3 920 ТВт * год енергії. У перерахунку на біометан це може задовольнити сукупне споживання природного газу Японії і Китаю.
У доповіді також говориться про те, що якби всі наявні світові стічні води оброблялися біогазовими установками, можна було б отримати до 300 ТВт * год енергії. А перетворення в біометан задовольнило б потреби в природному газі країни розміром з України.
https://www.obozrevatel.com/green/bioenergy/biogaz-mozhet-spasti-planetu-ot-klimaticheskih-izmenenij-schitayut-vo-vsemirnoj-biogazovoj-assotsiatsii.htm?fbclid=IwAR16n2xTS5EuYLEobkzHOwNshbZFsxtpu1Jn-mhIMqMsL5uSLEehFziPjfU


Займання СЕС на даху складу в Австрії

Займання СЕС відбулося в Австрії. Уже здалеку було видно дим, що піднімається вгору від сонячної електростанції, встановленої на даху складу. Близько 2 години дня пожежні бригади з Вінерсдорфа, Мёллерсдорфа і Трайскирхен-Штадт отримали повідомлення про пожежу на колишньому майданчику компанії Семпер.
На даху складу встановлено більше ста сонячних батарей, близько 40 штук були повністю знищені в результаті пожежі, повідомляє поліція. На щастя, пожежникам вдалося запобігти поширенню вогню на навколишні будівлі.
Пожежі сонячних електростанцій завжди дуже складні для пожежних, тому що такі системи не так-то й просто повністю знеструмити. Тому пожежні команди змушені для самозахисту триматися на великих відстанях від вогнища пожежі.
На щастя, ніхто не постраждав, збиток оцінюється в суму від п’яти до шестизначної цифри в євро. Розслідування продовжує районний пожежний слідчий разом із співробітниками державного карного розшуку Нижньої Австрії.
В даний час причиною пожежі вважається технічна несправність.
https://eenergy.media/2019/07/22/vozgoranie-ses-na-kryshe-sklada-v-rii/?fbclid=IwAR3g3Mxsh-Dlc8YgUKG4dBnFPujQPGQpX14P_9ZwS6N7hzpDRWuU1L828L4


Південна Корея побудує найбільшу в світі плавучу сонячну станцію

Південна Корея побудує найбільшу у світі плавучу сонячну електростанцію у найбільшій у світі дамбі Семангим.
Як повідомило південнокорейське міністерство промисловості, торгівлі та природних ресурсів, відповідний проект схвалив уряд 18 липня, передає Sputnik Молдова.
Станція буде побудована у провінції Чолла-Пукто і займатиме площу у 30 квадратних кілометрів на водному просторі, відгородженому морською дамбою Семангим. Довжина споруди становить майже 34 км, а площа відгородженої нею території - 401 км2.
На першому етапі будівництва плавучої СЕС, який закінчиться в квітні 2022 року, передбачається досягти потужності 1,2 ГВт, а на другому етапі у 2025 році планують додати ще 0,9 ГВт. Згенерованої СЕС електроенергії вистачить для забезпечення енергопотреб мільйона квартир на рік.
У реалізацію проекту інвестують 4,6 трильйона південнокорейських вон (3,9 мільярда доларів).
Зараз найбільшою плавучою електростанцією на сонячних батареях вважається плавуча ферма у міста Хуайнань у китайській провінції Аньхой. Станція у Південній Кореї буде у 14 разів більше.
Дамба Семангим зведена в Жовтому морі. Будівництво, на яке було витрачено 2,6 мільярда доларів, завершили 27 квітня 2010 року. Дамба Семангим дозволила корейцям відвоювати у моря більше сорока тисяч гектарів землі.
https://ecotown.com.ua/news/Pivdenna-Koreya-pobuduye-naybilshu-v-sviti-plavuchu-sonyachnu-stantsiyu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами