Альтернативна енергетика в світі: 22-28.06.2020

вітрова-станція-920x436

В Іспанії запустили вітрові станції загальною потужністю 111 МВт


Проект Сavar реалізувала іспанська компанія Iberdrola під час COVID-19.
 Комплекс складається з чотирьох берегових вітроелектростанцій, розташованих в муніципалітетах Кадрейта і Вольтіерра (провінція Наварра) і мають в цілому тридцять дві турбіни SG 3,4-132, кожна потужністю 3,4 МВт. На даний момент це найпотужніші вітроенергетичні установки з лопатями розміром 64,5 м і діаметром ротора 132 м, які підходять для ділянок із середніми і сильними вітрами.
Передбачається, що ВЕС-комплекс буде забезпечувати електроенергією 46 500 домогосподарств - близько 25% населення Памплони і зможе запобігати викидам 84 тис. тонн CO2 щорічно.
ВЕС були побудовані в партнерстві з Caja Rural de Navarra за 12 місяців. Практично всі будівельні роботи і компоненти, що використовуються для будівництва вітряних турбін - вежі, лопаті, гондоли, генератори та мультиплікатори - проводилися в північній Іспанії: Наваррі, Астурії, Кантабрії, Сорії і Бургосі.
Проект фінансувався Європейським інвестиційним банком.
Проект Сavar вартістю 100 млн. Євро став найбільшим вітроенергетичним комплексом, що належить компанії Iberdrola в Іспанії з 2012 року.
Нагадаємо, що біля південного іспанського міста Альбасете, в провінції Кастілья-ла-Манча, у травні 2020 року була введена в експлуатацію наземна сонячна електростанція. Вона займає площу 90 гектарів, складається з 105 тис. Сонячних батарей, її прогнозована вироблення очікується на рівні понад 80 мільйонів кВт * год електроенергії на рік. Це відповідає споживанню 22 600 домогосподарств з трьох осіб і запобігає близько 23 тис. Тонн викидів СО2 на рік. Реалізувала проект сонячного парку потужністю 40 МВт без державних субсидій німецька Athos Solar GmbH.
Раніше Іспанія оголосила, що хоче прийняти новий закон про клімат, і до 2050 року скоротити викиди до нуля. Законопроектом також буде передбачено збільшення частки відновлюваної енергії з близько 50% до 70% до цього часу.
https://elektrovesti.net/71359_v-ispanii-zapustili-vetrovye-stantsii-obshchey-moshchnostyu-111-mvt
 
 
BP: «зелені» електростанції в 2019 році вперше обійшли атомні з виробництва

Електростанції, що працюють на відновлюваних джерелах енергії (ВДЕ), за підсумками минулого року вперше обійшли атомні за обсягом виробництва енергії в світі.
Це випливає з щорічного статистичного огляду британської компанії BP (Statistical Review of World Energy 2020), пише «Прайм».
«Відновлювані джерела енергії продовжували демонструвати рекордне зростання і забезпечили більшу частину приросту попиту (41%) серед первинних енергоресурсів. При цьому рівень вироблення енергії ВДЕ вперше перевищував її виробництво атомними станціями», - йдеться в звіті.
Відзначається, що в минулому році вироблення електрики на основі «зелених» джерел (виключаючи роботу гідроелектростанцій) виросло на 13,7% і склала 2805,5 терават-години. При цьому виробництво на АЕС зросло на 3,5%, до 2796 терават-годин.
Частка ВДЕ у виробництві електроенергії склала 10,4%, що, відповідно, також вперше перевищило показник атомних станцій, додається у звіті.
http://oilreview.kiev.ua/2020/06/18/bp-zelenye-elektrostancii-v-2019-godu-vpervye-oboshli-atomnye-po-vyrabotke/
 
 
Вже до 2035 відновлювальна енергія може забезпечити 90% потреб США

І все це без збільшення тарифів на електроенергію, стверджують автори доповіді з Університету Каліфорнії. Якщо ці заходи будуть прийняті, можна буде уникнути погіршення стану здоров'я громадян, знизити емісію парникових газів, стимулювати розвиток економіки і врятувати 850 000 чоловік від передчасної смерті.
Дослідники з США опублікували дані про падіння цін на енергію сонця, вітру і акумулятори та показали, як ці тенденції вплинуть на розвиток чистої енергетики і скорочення використання викопного палива, повідомляє ZME Science.
Збереження існуючих обсягів виробництва гідроелектроенергії і атомної енергії, а також видобутку природного газу в поєднанні з будівництвом нових систем зберігання енергії дозволить забезпечити потреби США на 90% з чистих джерел, говориться в доповіді. При такому сценарії всі існуючі вугільні ТЕС можуть закритися до 2035, і потреби в нових не виникне.
Такі заходи зажадають вливання $ 1,7 трлн у економіку країни, забезпечать новими робочими місцями до 530 000 чоловік в рік на всій території Штатів - і при цьому тарифи на електроенергію залишаться для споживачів на колишньому рівні. Більш того, 90% енергії з відновлюваних джерел дозволяє уникнути $ 1,2 трлн витрат на охорону природи і охорону здоров'я до 2050 року. При цьому вартість енергії на оптовому ринку буде продовжувати знижуватися і складе до 2035 року 4,2-4,6 цента за кВт * год.
Попередні дослідження прогнозували, що середня вартість енергії в США виросте на 12% за цей час у зв'язку з активним переходом на ВДЕ, вироблення яких поки коштує трохи дорожче традиційного спалювання мазуту і вугілля. Але уточнені розрахунки показують, що замість подорожчання ринок чекає поступове падіння вартості енергії.
На 90% чиста енергія забезпечить скорочення емісії вуглекислого газу на 88% до 2035, доводять автори доповіді. Також будуть знижені викиди частинок оксиду азоту на 96%, а двоокису сірки - на 99%. В результаті до 2050 можна буде уникнути 850 000 випадків передчасної смерті серед громадян.
У доповіді описаний комплекс заходів і рекомендацій для законодавців.
За даними Міжнародного енергетичного агентства, за 2019 рік емісія СО2 від енергетики не виросла, незважаючи на зростання економіки майже на 3% .Така тенденція пов'язана в першу чергу з переходом розвинених країн на чисту енергію.
http://www.nanonewsnet.ru/news/2020/uzhe-k-2035-vozobnovlyaemaya-energiya-mozhet-obespechit-90-potrebnostei-ssha
 
 
Великобританія закликала встановити 40 ГВт сонячних потужностей до 2030 року

Уряд Великобританії має взяти на себе зобов'язання встановити до 40 ГВт сонячних потужностей до 2030 року. Новий документ Solar Trade Association визначає пріоритети, які сприятимуть розвитку сонячної енергетики.
 Уряду закликали впроваджувати «зелену» податкову реформу для забезпечення постійного стійкого зростання в цій сфері. Документ передбачає доступ до «зелених» інвестицій для приватних і комерційних організацій для встановлення сонячних електростанцій і систем зберігання гранти, нульові відсотки позики та інші стимули. Всього в статті викладені сім кроків, які уряд повинен запровадити в середньостроковій перспективі.
Мета досягти 40 ГВт сонячних потужностей узгоджується з рекомендаціями британських радників з питань клімату. Відзначається, що розкриття потенціалу сонячної енергії в Великобританії швидко створити тисячі кваліфікованих робочих місць по всій країні.
https://uaenergy.com.ua/post/33253/velikobritaniya-prizvala-ustanovitj-40-gvt-solnechnyh-moschnostey-k-2030-godu
 
 
Shanghai Electric вводить в експлуатацію першу в Китаї плаваючу вітротурбіну 8 МВт

Компанія Shanghai Electric, провідний міжнародний виробник і постачальник енергогенеруючого і промислового устаткування, сьогодні повідомила про успішне введенні в експлуатацію першої в Китаї офшорної вітрової турбіни потужністю 8 МВт. Запуск нового агрегату, оснащеного технологією "холодного пуску", наочно підтверджує здатність компанії обробляти великі замовлення на плаваючі вітротурбіни подібного типу. Shanghai Electric також оприлюднила плани щодо подальшого створення рішень в області інтегрованих систем на базі поновлюваних джерел енергії в поєднанні з енергоакумулюючих системами і технологіями промислового Інтернету речей 5G +. Офшорна турбіна 8MW-167 являє собою вітроенергетичну установку з найвищими в Китаї параметрами вихідної потужності. У порівнянні з моделлю 7MW-154 турбіна D8 виробляє на 20% більше електрики і знижує наведену вартість електроенергії (LCOE) приблизно на 11%. Вітроенергетична установка 8 мВт стала результатом укладеного в березні 2018 року угоди з Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE). За умовами цього документа Shanghai Electric отримала ліцензію на виробництво і збут офшорних установок SGRE 8.0-167DD на китайському ринку. На сьогоднішній день компанія має в своєму розпорядженні потужний потенціал для отримання максимальної вигоди їх зростаючого сегмента китайського ринку офшорних турбін: до кінця 2025 року підприємство планує підключити до національної енергомережі установки загальною потужністю до 26 гВт. У концепцію Shanghai Electric входить створення інтегрованого екологічно чистого рішення, що розширює межі використання сонячної та вітрової енергії. Офшорна вітрова турбіна 8MW оснащена 81,4-метровими лопастями, що формують ротор діаметром в 167 метрів і захоплюваної площею в 21 900 кв.м. Випробування агрегату проходили на території офшорного промислового марка Шаньтоу Хаоцзян. Пілотний проект інтегрованого екологічно чистого енергетичного рішення також включає плаваючу вітрову установку 4 мВт і встановлюються на даху будівель фотовольтаїчні модулі 2,42 мВт. Проект також включає енергоакумулюючих установку, зарядний обладнання потужністю 2 мВт / год, комплект інтелектуальної системи управління внутрішньої атмосфери в приміщеннях, Промисловий інтернет речей 5G +, центр управління мікросетей, систему енергетичного управління та інші елементи.
Рішення було адаптовано під природні умови, характерні для Азіатсько-Тихоокеанського регіону з частими тайфунами, тропічними штормами та іншими стихійними лихами, здатними завдати значної шкоди електромережевій інфраструктурі і навіть призводити до аварійних відключень електроенергії. Саме тому для операторів електроенергетичним систем особливе значення має можливість відновлення роботи мікросетей після таких аварійних ситуацій. Завдяки наявності функції "холодного пуску", вищеописане смарт-рішення гарантує стабільне функціонування промислового парку. В якості допоміжного джерела енергії команда фахівців Shanghai Electric використовувала літієві батареї, за рахунок чого система перетворення енергії отримала здатність самостійно регулювати напругу і частоту струму в межах еталонних значень. Після переходу в холостий режим турбіна 8 мВт синхронізується і підключається до шини мікромережі. Після досягнення мінімально допустимої швидкості вітру турбіна починає виробляти енергію. Надалі обслуговуючий персонал може збільшувати навантаження без шкоди для загального показника частоти, виводячи таким чином турбіну на повну потужність. Завдяки повній готовності турбіни 8 мВт з'єднання з мережею і відмінному центрального контролера мікромережі (MGCC), весь процес підключення до енергомережі відбувається без створення будь-яких перешкод.
https://www.prnewswire.com/news-releases/shanghai-electric-vvodit-v-ekspluatatsiiu-pervaia-v-kitae-plavaiushchuiu-vetroturbinu-8-mvt-825330038.html


Розвиток сонячної енергетики в світі до 2024 року

Європейська асоціація сонячної енергетики SolarPower Europe випустила прогноз розвитку галузі в світі на найближчі п'ять років, по 2024 рік включно, Global Market Outlook 2020-2024.
Кілька років тому сонячна енергетика стала найбільшим сектором світової електроенергетики за обсягами щорічно залучених інвестицій і вводяться потужностей. Це добре ілюструє наступний графік, наведений Асоціацією в доповіді:
Як ми бачимо, в 2019 році в світі приріст потужностей фотоелектричної сонячної енергетики був в 2,5 рази вище, ніж вугільних і газових разом узятих.
За даними SolarPower Europe, до кінця 2019 року глобальна встановлена ​​потужність сонячної енергетики перевищила 630 ГВт. Частка енергії сонця у виробленні світової електроенергії становить сьогодні приблизно 2,6%.
Що станеться в найближчі п'ять років?
У доповіді розглядаються три сценарії.
Асоціація прогнозує, що в 2020 році буде введено в дію приблизно 112 ГВт сонячних електростанцій (центральний, він же базовий сценарій). Це трохи менше торішніх 116,9 ГВт. Причина спаду зрозуміла: коронавірус.
У песимістичному сценарії приріст складе 76,8 ГВт, в оптимістичному 138,8 ГВт. Розкид, як ми бачимо, досить великий.
SolarPower Europe не вважає, що вірус надасть довгостроковий вплив на галузь. У сегментах домогосподарств і промислово-комерційних інсталяцій протягом декількох років може відзначатися стагнація в зв'язку з тим, що споживачі борються з наслідками економічної кризи і їм просто-напросто не до нових інвестицій в сонячну генерацію.
Центральний прогноз Асоціації на найближчі 3 роки знижено в порівнянні з цифрами прогнозу, випущеного в минулому році, але з 2023 року передбачається більш швидке зростання.
У 2021 року автори очікують глобальний приріст сонячної енергетики на 150 ГВт, а в 2024 року вже майже 200 ГВт.
Зазначу, з боку промисловості можливість такого зростання забезпечена вже сьогодні. Виробничі потужності з випуску компонентів в достатніх обсягах вже створені або заплановані.
На наступній діаграмі країни розміщені в порядку, відповідному прогнозному приросту сонячних потужностей за період 2020-2024 (стовпець New Capacity):
https://renen.ru/razvitie-solnechnoj-energetiki-v-mire-do-2024-goda/


«Goldman Sach» очікує $ 16 трлн інвестицій в ВДЕ до 2030 року

За прогнозом «Goldman Sachs Group Inc.», вкладення в поновлювані джерела енергії вперше в наступному році перевищать обсяги інвестицій в буріння нафти і газу, оскільки «чиста» енергетика дає можливість інвестувати $ 16 трлн до 2030 року.
Аналітики «Goldman Sach», в тому числі Мішель Делла Вінья, відзначили, що на поновлювані джерела енергії, включаючи біопаливо, в наступному році буде припадати близько чверті всіх витрат на енергію в 2021 році, в порівнянні з 15% в 2014 році. Частково це обумовлено витратами на капітал, оскільки ставки запозичення зросли до 20% для вуглеводневих проектів у порівнянні з усього лише 3% для «чистої» енергетики.
«Чиста» енергетика може залучити від $ 1 до $ 2 трлн на рік на інвестиції в інфраструктуру і створити 15-20 млн робочих місць у всьому світі. Тим часом, висока вартість капіталу для розробки викопного палива веде до недостатнього інвестування, що може привести до зростання цін на нафту і газ, що, в свою чергу, стимулює більш швидкий перехід на низьковуглецеві енергоносії.
У «Goldman Sach» відзначили: «За нашими оцінками, відновлювальна енергетика стане найбільшою областю витрат в енергетиці в 2021 році, вперше в історії перевищивши видобуток нафти і газу».
На думку експертів «Goldman Sach», розбіжність у вартості запозичень для проектів з високим і низьким рівнем викидів вуглецю на увазі ціну викидів вуглецю від $ 40 до $ 80 за тонну. У реальному світі, однак, тільки близько 16% світових викидів оцінюються, і середня вартість становить близько $ 3 за тонну.
Як пояснили в «Goldman Sach», це створює роздвоєну інвестиційну модель, в якій гроші перетікають в зрілі технології, включаючи вітроенергетику, сонячну енергетику і біопаливо, а менш розвинені зусилля, такі як уловлювання вуглецю і чистий водень, можуть постраждати без більш високих цін на викиди.
«Goldman Sach» дійшла висновку: «Таким чином, двошвидкісний процес декарбонізації може прискорити декарбонізація в короткостроковій перспективі, але в кінцевому підсумку відстрочити довгостроковий шлях до чистого нулю».
https://novostienergetiki.ru/goldman-sach-ozhidaet-16-trln-investicij-v-vie-do-2030-goda/
 
 
Китай обмежить потужності вугільної енергетики величиною 1100 ГВт до кінця 2020 р

Потужності вугільних електростанцій Китаю до кінця 2020 року не повинні перевищила 1100 гігават (ГВт), а кількість вугільних шахт - 5000 штук. КНР докладає зусиль щодо зниження надлишкових потужностей в галузі і збільшення споживання чистої енергії. Про це повідомляє Reuters з посиланням на представника органів планування країни.
За підсумками 2019 року найбільший у світі споживач вугілля мав 1040 ГВт встановленої потужності вугільної генерації і 5268 вугільних шахт.
Верхня планка в 1100 ГВт була зафіксована в 13-му п'ятирічному плані (2016-2020), однак неодноразово звучали побоювання, що вугільна енергетика Китаю може далеко переступити її.
 «(Китай) ліквідує застарілі і некваліфіковані вугільні енергоблоки ... (і) буде затверджувати нові вугільні енергетичні проекти упорядковано і помірно залежно від потреб», - йдеться в заяві Державного комітету у справах розвитку і реформ КНР (NDRC).
Раніше оглядачі побоювалися, що через «кризу коронавируса» Китай може повернутися до углеродоемкім проектам для підтримки своєї свою економіки. Однак в червні 2020 року уряд Китаю зобов'язалося виконати свої зобов'язання по Паризькому угодою, незважаючи на епідемію.
Китай продовжить підтримувати розвиток відновлюваної енергетики, за умови, що електроенергія, вироблена з відновлюваних джерел, може бути поглинена мережами, додав представник держави. Встановлена ​​потужність як вітрової, так і сонячної енергії досягне близько 240 ГВт до кінця року. Нагадаю, за підсумками 2019 року сумарний встановлена ​​потужність сонячних і вітрових електростанцій КНР склала 415 ГВт.
План на 14-ю китайську п'ятирічку (2021-2025) ще не затверджений, тому ми не знаємо, перевалить вугільна генерація за встановлену позначку в 1100 ГВт в майбутньому. Очевидно, що регулятори не будуть стимулювати її сильне зростання.
https://renen.ru/kitaj-ogranichit-moshhnosti-ugolnoj-energetiki-velichinoj-1100-gvt/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами