Альтернативна енергетика в світі: 22-28.03.2021

90

Китайська Xiaomi випускатиме електромобілі на заводі Great Wall


Китайський виробник смартфонів компанія Xiaomi Corp оголосив про наміри виробляти електромобілі на заводі Great Wall Motor Co. Про це агентству Reuters заявили три джерела.
Вартість акцій технокомпанії виросла більш ніж на 9% . Акції Great Wall в Гонконзі зросли більш ніж на 15%, а акції в Шанхаї зросли на максимальний денний ліміт в 10%.
Співрозмовники агентства зазначили, що Xiaomi, один з найбільших виробників смартфонів у світі, веде переговори про використання одного з заводів Great Wall в Китаї для виробництва електромобілів під своїм власним брендом. За їх словами, Xiaomi націлена на випуск електрокарів для масового ринку.
За словами одного з джерел, Great Wall, яка раніше не пропонувала виробничі послуги іншим компаніям, надасть інженерні консультації для прискорення проекту.
Обидві компанії планують оголосити про партнерство вже на початку наступного тижня.
Нагадаємо, що протягом 1-2 місяців компанія Xiaomi має намір розпочати розробку власного «топового» електромобіля.
https://elektrovesti.net/75054_kitayska-xiaomi-vipuskatime-elektromobili-na-zavodi-great-wall
 
 
Економія 1200 кВт•год на рік: електромобілі BMW навчать заряджатися найдешевшою електроенергією

bmw-electric-758x505

BMW і американська комунальна компанія Pacific Gas and Electric Company (PG & E) випробують інтелектуальні зарядні станції для електричного транспорту – ChargeForward. Ця система здатна самостійно визначати години, в які зарядка батареї буде коштувати власнику електромобіля найдешевше.
За попередніми розрахунками, використання ChargeForward дозволить економити 1200 кВт•год відновлюваної енергії на одному автомобілі на рік, що еквівалентно чотирьом місяцям безкоштовної зарядки електромобіля з батареєю середньої ємності.
Як пояснили в BMW, програма ChargeForward буде стежити за можливостями сонячних електростанцій, розташованих недалеко від електромобіля, та підбирати для підзарядки акумулятора години, в які електроенергія найдешевша і навіть «розтягувати» зарядку батареї до повної ємності у часі. Від водія вимагається тільки повідомити своєму електромобілю час від’їзду через мобільний додаток, все інше зробить ChargeForward: визначить рівень заряду батареї та тривалість зарядки, оцінить тариф на електроенергію в будинку, доступність поновлюваних джерел енергії і перевантаження в мережі, та вкаже автомобілю в який час почати та завершити зарядку.
В рамках спільного проекту PG & E інтегрує необхідне програмне забезпечення в свої зарядні станції. Всі учасники бета-тестування отримають по $150 при реєстрації та по $250 наприкінці першого року випробувань. У разі успіху в майбутньому такі системи можуть бути інтегровані в усі електромобілі BMW.
Також PG & E та BMW планують вивчити технології передачі електроенергії між електромобілями та назад у мережу. Це дозволить використовувати електромобілі компанії в якості резервних генераторів.
https://elektrovesti.net/75069_ekonomiya-1200-kvtgod-na-rik-elektromobili-bmw-navchat-zaryadzhatisya-naydeshevshoyu-elektroenergieyu
 
 
За чотири роки найбільші банки світу вклали у викопне паливо $3,8 трлн

60 найбільших у світі комерційних і інвестиційних банків спільно вклали $3,8 трлн у викопне паливо з 2016 по 2020 роки.
Про це йдеться у новій доповіді Banking on Climate Chaos 2021, опублікованій кліматичними організаціями, передає mind.ua. 
«Цей звіт служить перевіркою реальності для банків, які думають, що розпливчастих цілей щодо «нульових викидів» досить, щоб зупинити кліматичну кризу», – каже старший аналітик-дослідник Oil Change International Лорн Стокман.
У річному вираженні загальне фінансування викопного палива впало на 9% у 2020 році. Але у звіті це пояснюється пов'язаними з COVID-19 обмеженнями попиту.
«Фінансування викопного палива 60 найбільшими комерційними та інвестиційними банками світу у 2020 році було вищим, ніж у 2016 – першому році дії Паризької кліматичної угоди», - наголошують у доповіді.
Згідно зі звітом, трьома банками, які надали найбільше фінансування викопним видам палива у 2020 році, були JPMorgan Chase - $51,3 млрд., Citi – $48,4 млрд. і Bank of America – $42,1 млрд.
Новий звіт, вже 12-й за рахунком, підготовлений некомерційними організаціями Rainforest Action Network, Bank Track, Indhibited Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance і Sierra Club.
https://ecotown.com.ua/news/Za-chotiri-roki-naybilshi-banki-svitu-vklali-u-vikopne-palivo-3-8-trln/
 
 
Норвезька Scatec інвестує 9,8 млрд євро у будівництво нових відновлюваних потужностей

Норвезька група Scatec планує інвестувати 100 млрд норвезьких крон (9,8 млрд євро) у будівництво нових відновлюваних потужностей до кінця 2025 року.
Компанія має намір розширити свій ВДЕ-портфель до 15 ГВт, передає enerdata.net. 
Норвезька компанія, раніше орієнтована тільки на сонячну енергію, в даний час має 3,3 ГВт встановленої потужності і розширюється у галузі вітроенергетики, гідроенергетики та зберігання енергії з 11,9 ГВт проектами.
Група також прагне розширити свою глобальну діяльність, щоб стати світовим лідером у галузі відновлюваних джерел енергії.
У січні 2021 року Scatec завершила придбання гідроенергетичного підприємства SN Power за 1,2 млрд доларів США. Угода включає в себе портфель гідроелектростанцій SN Power на Філіппінах, Лаосі та Уганді із загальною валовою потужністю 1,4 ГВт (нетто 0,5 ГВт) і валовою середньою продуктивністю 6,1 ТВт-год (нетто 1,8 ТВт-год).
https://ecotown.com.ua/news/Norvezka-Scatec-investu-9-8-mlrd-vro-u-budivnitstvo-novikh-vidnovlyuvanikh-potuzhnostey/
 
 
ВДЕ вперше випередили викопне паливо у виробленні електроенергії Великобританії у 2020 р

Міністерство бізнесу, енергетики та промислової стратегії (BEIS) Великобританії опублікувало звіт про розвиток енергетики у 2020 році «Energy Trends».
Виробництво електроенергії на основі відновлюваних джерел енергії в країні вперше в 2020 році перевищило вироблення на основі викопного палива. Частка ВДЕ склала 43%, а викопного палива - 38,5%.
Вітроенергетика виробила майже чверть - 24,2%, в тому числі офшорна 13%, а наземна 11,2%.
Згідно з даними звіту, низьковуглецеві джерела, в тому числі атомна енергетика, разом виробили 59% електроенергії Великобританії у 2020 році.
Виробництво електроенергії з відновлюваних джерел збільшувалося з року в рік, і останній річний рекорд обумовлений в основному високим рівнем вироблення вітрової електроенергії, який збільшився на 18 відсотків у порівнянні з 2019 роком.
У Великобританії у 2020 році було вироблено в цілому 312,8 ТВт*год електроенергії з усіх джерел. На основі ВДЕ було вироблено 134,3 ТВт*год, на 11 відсотків більше, ніж у 2019 році, в той час як вироблення на основі викопного палива впало на 14 відсотків до 120,5 ТВт*год. Вітрові електростанції виробили 75,7 ТВт*год. Для порівняння, у 2019 році виробіток вітрових електростанцій склав 64 ТВт*год.
Згідно зі звітом, COVID-19 знизив промисловий попит на електроенергію у 2020 році. Загальне виробництво електроенергії з усіх джерел впало на 3,7%, з 324,8 ТВт*год у 2019 році до 312,8 ТВт*год у 2020 р
Саме так виглядає енергетичний перехід. Частка ВДЕ зростає, і настає момент, коли вони починають випереджати «традиційну» генерацію. І це відбувається вже сьогодні у великих економіках.
Раніше повідомлялося, що в англійському графстві Ноттінгемшир виведуть з експлуатації вугільну електростанцію потужністю 2 ГВт. Про плани закрити West Burton А - свою останню вугільну станцію в країні - оголосила французька енергогенеруюча компанія EDF.
https://elektrovesti.net/75058_vde-vpershe-viperedili-vikopne-palivo-u-viroblenni-elektroenergii-velikobritanii-u-2020-r

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами