Альтернативна енергетика в світі: 21-27.10.2019



Платформи Equinor отримають живлення від плавучого вітропарку


Equinor прийняла остаточне інвестиційне рішення (FID) за проєктом плавучого вітропарку в Північному морі для харчування морських нафтових платформ біля берегів Норвегії. Раніше уряд країни погодилося субсидіювати більшу частину витрат.
Вітропарк Hywind Tampen обійдеться в 5 млрд крон (550 млн доларів). Він буде складатися з 11 турбін загальною потужністю 88 МВт, які подадуть електроенергію на п’ять платформ нафтових родовищ Snorre і Gullfaks. Старт роботи вітропарку намічений на кінець 2022 року, повідомляє World Oil.
Hywind Tampen стане першим у своєму роді і найбільшим проєктом плавучої вітроенергетики в світі. Правда, технологія поки не приносить прибутку без державних субсидій, і даний вітропарк отримав путівку в життя тільки після того, як уряд погодився надати проєкту 2,3 млрд крон на додаток до інвестицій галузевого фонду.
Раніше Equinor провела дослідження, які саме платформи найбільше підходять для даного проєкту. Компанія прийшла до висновку, що проекти Snorre і Gullfaks в Північному морі є кращим вибором для реалізації цієї ідеї.
В результаті емісію CO2 на платформах вдасться скоротити на 200 тис тонн на рік, що еквівалентно викидам 100 тис автомобілів. Вітропарк покриє близько 35% річного енергоспоживання платформ Snorre A і B, а також Gullfaks A, B і C. Причому, в періоди посилення вітру цей відсоток буде значно вище.
Безпосередньою реалізацією проєкту, швидше за все, займеться DNV GL, яка ще в 2015 році представила відповідну концепцію JIP. Попередні дослідження показали, що плавучий вітрогенератор, підключений до внутрішньої електромережі платформи, є цілком перспективною технологією.
Її можна застосовувати без дорогих модифікацій на будь-яких глибоководних нафтогазових розробках. Причому витрати на реалізацію таких проектів набагато нижче, а їх ефективність набагато вище, ніж багато хто думав раніше.
https://teknoblog.ru/2019/10/11/101916


Великобританія вперше виробила більше електроенергії з ВДЕ, ніж з викопного палива

У Великобританії за третій квартал 2019 року було згенеровано більше електроенергії з відновлюваних джерел, ніж з вугілля, нафти і газу, йдеться у новому звіті Carbon Brief.
Як повідомляє Electrek, за липень, серпень і вересень ВДЕ виробили приблизно 29,5 ТВт-год електроенергії, порівняно з 29,1 ТВт-год згенерованих викопним паливом. Хоча різниця в 0,4 ТВт * год може здатися незначною, цієї енергії досить для забезпечення сотень тисяч споживачів. Таких показників було досягнуто вперше з 1882 року – з моменту відкриття першої громадської станції виробництва електроенергії у Великобританії. Це ще одна символічна віха в приголомшливій трансформації електроенергетичної системи Великобританії за останнє десятиліття.
«Зелена» енергетика у Великобританії зросла більш ніж утричі з 2010 року, а вироблення електроенергії з викопного палива скоротилося вдвічі – з 288 ТВт-год до 142ТВт-год за останній 12-місячний період. 30% виробленої в минулому кварталі енергії припадало на газ, 20% забезпечив вітер, 12% – біомаса і 6% – сонце. Найбільших успіхів в переході на ВДЕ досягла Шотландія. Завдяки вдалому географічному положенню регіон може з надлишком забезпечувати себе енергією вітру.
https://ecotown.com.ua/news/Velykobrytaniya-vpershe-vyrobyla-bilshe-elektroenerhiyi-z-VDE-nizh-z-vykopnoho-palyva/


Opel оголосив про старт виробництва електромобіля Corsa-e у 2020 році

Після представлення повністю електричної версії свого дуже популярного в Європі автомобіля Corsa цього року, Opel підтвердив, що запускає виробництво автівки на початку 2020 року, пише Electrek.
Європейський автовиробник оголосив, що Corsa-e оснащена акумулятором на 50 кВт-год та матиме запас ходу 330 км. 30-хвилинна зарядка може збільшити до 80% заряду, а акумулятор поставляється з восьмирічною гарантією. Corsa-e розвиває потужність до 136 к.с. та крутний момент 260 Нм, а також має три режими водіння – Normal, Eco і Sport. Електромобіль може розігнатися до 50 км / год за 2,8 секунди, а до 100 км / год – за 8,1 секунди. Із запуском нового покоління Corsa, автовиробник оголосив, що повністю електрична версія з’явиться на початку 2020 року. Автомобіль буде доступний в Європі за ціною від 30 999 євро (близько 34 000 доларів США).
Генеральний директор Opel Майкл Лошшеллер заявив:
«Corsa – це не тільки одна з найуспішніших моделей в новітній історії з продажами близько 14 мільйонів одиниць за останні 37 років, але і віха в нашому поступі в напрямку електрифікації. Corsa-e буде першим електромобілем, виготовленим в Європі».
https://ecotown.com.ua/news/Opel-oholosyv-pro-start-vyrobnytstva-elektromobilya-Corsa-e-u-2020-rotsi/


EDF Energy вивела з експлуатації 2 ГВт вугільну ТЕС Cottam в Великобританії

Компанія EDF Energy вивела з експлуатації належну їй 2 ГВт вугільну ТЕС Cottam, розташовану в Північному Ноттингемшире (Великобританія).
Про плановане виведення станції з експлуатації було оголошено на початку 2019 р Рішення про закриття ТЕС Cottam прийнято в зв’язку з економічною нерентабельністю станції в результаті несприятливих для вугільної генерації ринкових умов, що склалися протягом декількох останніх років, і в контексті глобального прагнення до декарбонізації енергетичного сектора.
ТЕС Cottam була введена в експлуатацію в 1968 році, а комерційна експлуатація станції почалася з 1969 року На електростанції встановлено 4 енергоблоки - 2 по 507 МВт і 2 по 497 МВт Вироблення ТЕС за останні 50 років склала майже 500 ТВт * год. Спочатку планувалося, що ТЕС буде експлуатуватися протягом 30 років.
Крім ТЕС Cottam, у власності EDF Energy в Північному Ноттингемшире знаходиться також 2 ГВт вугільна ТЕС West Burton-А, яка має чинне до кінця вересня 2021 р угоду про продаж потужності для 3 з 4 енергоблоків ТЕС. Після закінчення терміну дії даної угоди EDF Energy планує прийняти рішення про продовження або виведення з експлуатації ТЕС West Burton-A.
https://www.ruscable.ru/news/2019/10/15/EDF_Energy_vyvela_iz_ekspluatatsii_2_GVt_ugolynuu_/


Стартап Challenergy спробує адаптувати вітряки для роботи під час тайфунів

Нещодавно на Японію обрушився тайфун Хагібіс, найпотужніший за останні 60 років. Понад мільйон людей евакуювали. Однак з наступного року ці природні катаклізми можуть стати джерелом не тільки лих, а й дешевої «зеленої» енергії.
Відзначимо, що тайфун або ураган - місцеві назви одного й того ж природного явища: тропічного циклону. Хагібіс (що означає «швидкість» по-філіпінські) - найсильніший з часів тайфуну Іда, який убив в 1958 році більше 1200 чоловік. Метеорологи присвоїли йому п’яту категорію і були здивовані, коли вітер досяг такої сили - 270 км / ч - всього за 18 годин.
Разом з тим, потенційно ураганний вітер може нести не тільки руйнування. За оцінками фахівців, один потужний тайфун таїть в собі стільки ж енергії, скільки було вироблено Японією за останні 50 років. І якщо захиститися від тайфунів поки неможливо, то використання хоча б частини їх енергії могло б істотно скоротити витрати на подальше відновлення будинків та інфраструктури.
Проблема в тому, що захопити енергію тайфунів традиційними методами дуже складно: конструктивно сучасні вітряки-пропелери уразливі до різких поривів вітру, а тому використовувати їх під час ураганів занадто небезпечно. Щоб уникнути руйнування лопатей, коли в Японію приходять тайфуни, вітряні електростанції просто відключають. Це, мабуть, основна причина, по якій вітрова енергетика не завоювала популярність в Японії, пише Tech Radar: за нинішніми планами японського уряду, вітряні електростанції до 2030 року будуть покривати лише 1,7% потреб країни в електроенергії.
Кілька років тому японський стартап Challenergy зголосився виправити ситуацію і розробив технологію вітрогенератора з вертикальною віссю (VAWT) Magnus. Замість звичайних лопатей в такому вітряку використовуються циліндри, що крутяться, підключені до електрогенератора. В основі методу лежить ефект Магнуса, що описує силу, яка виникає при обтіканні обертового тіла потоком рідини або газу.
Систему вже випробували на острові Окінава, де вона витримала вітер силою 225 км/ч.
Інженери визнають, що в звичайних умовах VAWT-вітряки менш ефективні, ніж звичайні, але у випадку з потужними тайфунами це не так важливо, особливо на тлі того, що сьогодні вся ця енергія просто пропадає.
Перші комерційні турбіни Magnus стартап планує побудувати на Філіппінських островах - кожен сезон тайфунів ця острівна держава відчуває на собі силу понад 20 циклонів і ураганів. За планом стартапу, в наступному році на території Філіппін з’явиться 50 невеликих вітряків потужністю 10 кВт-пік кожен, які будуть забезпечувати електрикою віддалені поселення. Якщо рішення доведе свою рентабельність і надійність, наступної на черзі буде Японія, на яку також регулярно обрушуються урагани, де стартап має намір будувати вже повноцінні, більш потужні версії своїх вітряків.
Згідно із задумом, безпосередньо під час тайфунів, коли споживання електрики зі зрозумілих причин різко знижується, електроенергію що виробляється вітряками Magnus будуть пускати на електроліз і виробництво водню, який буде запасатися у вбудованому сховищі до кращих часів і використовуватися для вироблення електроенергії вже після катаклізму.
https://itc.ua/blogs/startap-challenergy-poprobuet-adaptirovat-vetryaki-dlya-raboty-vo-vremya-tajfunov/


Біля Британії встановили 174 вітрогенератори

За 9 місяців біля Великобританії – у 120 кілометрах від узбережжя Йоркшира - встановили 174 вітрогенератори найбільшої у світі та найвіддаленішої від суші вітроелектростанції Hornsea One.
Останню вітротурбіну встановили у жовтні, передає smart-energy.com.
ВЕС вперше запрацювала у червні 2019 року, коли були введені в експлуатацію 50 перших турбін.
Як зазначає розробник *rsted, кожна вітроенергетична установка потужністю 7 МВт Siemens Gamesa зможе забезпечувати енергопотреби одного британського будинку більше одного дня з допомогою одного обертання, при цьому вся ВЕС здатна живити мільйон британських будинків.
Кожна лопать має довжину 75 метрів.
«Ми виграли від фантастичних робочих відносин з підрядчиками і постачальниками, і це включає постачальників судів, які підтримували постійний зв’язок, щоб гарантувати, що установка турбіни була завершена вчасно і в рамках бюджету, – зазначив Кларк Дункан, директор програми *rsted для Hornsea One.
– Цей об’єкт проклав шлях для наступного покоління офшорних вітряних електростанцій».
Передбачається, що на повну потужність офшорна вітряна електростанція Hornsea One запрацює у 2020 році і експлуатуватиметься до 2045 року.
https://my.ua/news/cluster/2019-10-17-za-9-misiatsiv-bilia-beregiv-britaniyi-vstanovili-174-vitrogeneratora


На думку американських фахівців, енергія сонця і вітру дешевше інших відновлюваних джерел

Керівник великої американської енергетичної компанії NextEra виступив з доповіддю про те, що саме сонячна і вітрова енергія є найбільш дешевими альтернативами традиційним джерелам в США.
Фахівці стверджують, що незважаючи на використання акумуляторів енергії і переведення виробництва в «практично тверде» (near-firm), схоже зі стандартною виробленням енергії, все одно дані альтернативні джерела обходяться набагато дешевше. Відзначається, що така генерація не тільки вигідніше використання вугілля або атомної енергії, але і природного газу.
Сама ж NextEra має як атомні, вугільні та газові потужності, так і «зелені» генератори, що виробляють в загальному до 46 ГВт. Презентація співробітників компанії як раз і заснована на даних, отриманих дослідним шляхом. За прогнозами енергія, що виробляється сонячними і вітровими генераторами, запущеними не раніше 2023 року, істотно дешевше експлуатованих атомних і теплових станцій.
Протягом найближчих 10 років «чиста» генерація досягне позначки в 35% від всієї частки енергетики на ринку США. При цьому не виключається можливість і заняття 50%. Стрімкий розвиток галузі дає підстави вважати, що вже до 2050 року частка відновлюваних джерел енергії може збільшитися і до 70%.
Варто відзначити, що всі розрахунки проведені без урахування витрат на підтримку обладнання.
Не останньою причиною популярності альтернативних джерел енергії є необхідність вирішення екологічних проблем. Так, використання ВДЕ дозволить не тільки зменшити рахунки за електрику, а й істотно знизити викиди вуглекислого газу в атмосферу.
Нещодавно також була опублікована доповідь про зниження використання атомної енергетики як фінансово невигідною і шкідливою для екології галузі.
https://uaenergy.com.ua/post/32608/po-mneniyu-amerikanskih-specialistov-energiya-solnca-i-vetra-deshevle-ostaljnyh-vozobnovlyaemyh-istochnikov

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами