Альтернативна енергетика в світі: 20-26.07.2020



Китайці встановили свій перший вітрогенератор потужністю 10 МВт

У вересні минулого року компанія Dongfang Electric (DEC) урочисто представила першу китайську офшорну вітрову турбіну потужністю 10 МВт.
Сьогодні виробник оголосив, що турбіна, що відрізняється стійкістю до найсильніших тайфунів, встановлена ​​біля берегів провінції Фуцзянь і почала виробляти електрику.
При середній швидкості вітру 10 м / с генератор зможе виробляти 40 млн кВт * год електроенергії на рік.
«Успішне підключення до енергосистеми означає, що Китай повністю володіє незалежними можливостями в області досліджень і розробок, виробництва і монтажу великогабаритних вітряних турбін класу 10 МВт», - говорить компанія.
Дійсно, КНР, пустивши до себе іноземних виробників пару десятиліть назад, в досить короткі терміни перейняла ключові технологічні компетенції, і сьогодні здатна самостійно забезпечувати себе вітроенергетичної технікою, в тому числі в найскладнішому офшорному сегменті.
Найбільшою офшорній вітряної турбіною на сьогоднішній день є SG 14-222 DD від Siemens Gamesa потужністю 14 МВт, але її ще немає в прототипі.
А ось прототип Haliade-X від General Electric потужністю 12 МВт уже працює.
https://renen.ru/kitajtsy-ustanovili-svoj-pervyj-vetrogenerator-moshhnostyu-10-mvt/
 
 
Японія припинить підтримку зарубіжних вугільних заводів після критики

Уряд Японії планує припинити надання фінансової підтримки для будівництва зарубіжних вугільних електростанцій, оскільки воно стикається з критикою щодо своєї підтримки викопного палива.
Японія зазнала критики за підтримку будівництва вугільних електростанцій в таких країнах, як Індонезія і В'єтнам. Вона також зіткнулася з негативною реакцією на електростанції всередині країни, що фінансуються через експортно-кредитне агентство.
Уряд обмежить державне фінансування цих підприємств і буде заохочувати використання поновлюваних джерел енергії в країнах, що розвиваються.
У заяві уряду Японії говориться: «В принципі уряд не буде надавати допомогу в здійсненні нових вугільних проектів тим країнам, де Японія не в повній мірі обізнана про місцеву енергетичної ситуації і проблеми або політиці декарбонізації».
Крім того, уряд Японії заявило, що відповідно до Паризької угоди про боротьбу зі зміною клімату важливо звести до мінімуму викиди вуглецю, які впливають на Японію, а також на інші країни світу.
У грудні минулого року на Конференції Сторін Організації Об'єднаних Націй 25 зі зміни клімату Японія викликала критику на національному та міжнародному рівнях за свою стратегію щодо зарубіжних вугільних підприємств.
У відповідь на зростаючу критику міністр навколишнього середовища Японії Сіндзіро Коїдзумі в лютому заявив, що країна перегляне свої стандарти підтримки таких проектів.
За допомогою останньої ініціативи Японія розраховує відійти від офіційної підтримки вугілля, з деякими винятками.
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав країни просувати проекти чистої енергетики і припинити будівництво і фінансування вугільних електростанцій.
https://energosmi.ru/archives/44990
 
 
У Швейцарії потужності сонячної енергетики сягнули 2,5 ГВт

Сукупна потужність сонячної енергії в Швейцарії минулого року досягла 2,5 ГВт. Цього вдосталь, аби задоволити 3,8% потреб країни в електроенергії (населення Швейцарії становить 8,5 млн. осіб), пише ListSolar.
У минулому році в країні було додано 332 МВт нових фотоелектричних установок, що на 23,3% більше, ніж в 2018 році.
Статистика демонструє, що середня потужність сонячної електростанції в Швейцарії становила 22,5 кВт. У 2019 було встановлено 12 станцій потужністю понад 1 МВт. Приблизно 15% сонячних електростанцій, встановлених на приватних житлових будинках, були доповнені системами акумулювання енергії.
До 2050 року Швейцарія планує стати кліматично-нейтральною країною.
https://ecotown.com.ua/news/U-SHveytsarii-potuzhnosti-sonyachnoi-energetiki-syagnuli-2-5-GVt/
 
 
На бакинському озері встановлять сонячні панелі

В Азербайджані в рамках пілотного проекту передбачається установка сонячних панелей на площі 800 квадратних метрів поверхні озера Бёюк-Шор. Як повідомили в прес-службі міністерства енергетики, даний пілотний проект реалізується за підтримки Азіатського банку розвитку "Обмін знаннями та технічна підтримка розвитку системи плаваючих сонячних панелей".
Вже проведені обговорення, пов'язані з виявленням та оцінкою місцевих потенційних підрядників, підвищенням потенціалу по використанню об'єктів. Поряд з будівництвом і здачею в експлуатацію пілотної сонячної станції потужністю 100 кіловат на озері Бёюк-Шор планується розрахувати загальний потенціал сонячних фотогальванічних систем по Азербайджану, а також розробити техніко-економічне обґрунтування плаваючою сонячної фотогальванічної станції великої потужності на даному озері.
Також в ВАТ Azərenerji направлено запит на надання оцінки можливості підключення до мережі електропостачання плаваючою сонячної станції за допомогою розташованого довколишнього озера Бёюк-Шор існуючих і запланованих до будівництва 220/110/35-кіловольтної підстанцій.
Законопроект "Про використання відновлюваних джерел енергії у виробництві електричної енергії", підготовлений відповідно до розпорядження "Про прискорення реформ в енергетичному секторі Азербайджанської Республіки" в першому півріччі 2020 року, після узгодження з відповідними структурами був представлений до Кабінету міністрів. У той же час були підготовлені проекти інших нормативно-правових актів щодо розвитку в Азербайджані поновлюваних джерел енергії у виробництві електричної енергії.
https://az.sputniknews.ru/news/20200714/424426680/azerbaijan-plavajushhaja-solnechnye-paneli-ozero.html


Перші 6 місяців року характеризуються колосальними інвестиціями в ВДЕ прибережної зони

Згідно з останніми даними дослідницької компанії BNEF, інвестиції в сфері відновлюваної енергетики показали високу стійкість в першій половині 2020 року, незважаючи на безпрецедентний економічний шок, викликаний пандемією коронавірусу.
 Дані, узяті з провідною в світі бази даних угод і проектів BNEF, показують, що в одному з секторів відновлюваних джерел енергії - офшорної вітроенергетики - було найбільш напружений півріччя для прийняття остаточних інвестиційних рішень, і це більш ніж компенсувало зниження інвестицій в сонячну, берегову вітроенергетику і біопаливо.
Фінансування офшорних вітроустановок в I-му півріччі 2020 року склало $ 35 млрд, що на 319% більше, ніж в 2019 році, і фактично набагато перевищує рекордний показник за весь рік в 2019 році (переглянутий $ 31,9 млрд). У першій половині цього року були прийняті інвестрішення для 28 морських вітряних електростанцій, включаючи найбільшу з коли-небудь існували, вітряну установку «Vattenfall Hollandse Zuid» потужністю 1,5 ГВт біля узбережжя Нідерландів, вартість якої оцінюється приблизно в $ 3,9 млрд.
Інші великі офшорні угоди включали в себе проект «SSE Seagreen» потужністю 1,1 ГВт в районі США, вартістю приблизно $ 3,8 млрд; 600 МВт-ву установку «CIP Changfang Xidao» від Тайваню, за оцінками, $ 3,6 млрд; і проекти «Fecamp» і «Saint-Brieuc» у французьких водах сукупною потужністю 993 МВт і на загальну суму $ 5,4 млрд. Було профінансовано не менше 17 китайських установок, на чолі з «Guangdong Yudean Yangjiang Yangxi Shapaat» потужністю 600 МВт і на суму $ 1,8 млрд.
Керівник аналітичного відділу BNEF Альберт Чунг прокоментував: «Ми очікували, що Covid-19 вплине на інвестиції у відновлювані джерела енергії в першому півріччі через затримки в процесі фінансування і деяких аукціонних програм. Є ознаки цього як в сонячній енергетиці, так і на наземній вітроенергетики, але загальна глобальна цифра виявилася напрочуд стійкою - завдяки морському вітрі ».
Глава відділу аналізу вітроенергетики Том Харріс сказав: «Офшорна вітроенергетика отримує вигоду з 67% -ного зниження рівня витрат, досягнутого з 2012 року, і продуктивності новітніх гігантських турбін. Але перша половина цього року також була багато в чому обумовлена ​​прагненням Китаю фінансувати і будувати, щоб скористатися пільговим тарифом до його закінчення в кінці 2021 року. Я очікую уповільнення інвестицій в офшорні вітроенергетики в усьому світі в другій половині року, з потенційно новим сплеском на початку наступного року ».
Загальний обсяг інвестицій в нові потужності по ВДЕ (за винятком великих гідроелектростанцій потужністю більше 50 МВт) склав $ 132,4 млрд у першій половині 2020 року, що на 5% більше в порівнянні з переглянутими $ 125,8 млрд у тому ж періоді 2019 року. Інвестиції в вітроенергетику знизилися на 21% до $ 37,5 млрд, в той час як для сонячної енергетики впали на 12% до $ 54,7 млрд.
Інвестиції в нові заводи з виробництва біомаси та відходів для виробництва енергії скоротилися на 34% до $ 3,7 млрд, в той час як інвестиції в геотермальну енергію підскочили на 594% до $ 676 млн. Малі гідроелектростанції потужністю менше 50 МВт залучили близько $ 576 млн, що на 14% перевищило торішній показник, а заводи по виробництву біопалива - $ 250 млн, що перевищило інвестиції 2019 року на 82%.
Якщо подивитися на цифри по місцю розташування, то Китай знову став найбільшим ринком, інвестувавши $ 41,6 млрд в I-му півріччі 2020 року, що на 42% більше, ніж за той же період в 2019 році, завдяки інвестиціям в морські вітряні установки.
Європа вклала $ 36,5 млрд, що на 50% більше минулого року, в той час як інвестиції в ВДЕ в США впали на 30%, опустившись до $ 17,8 млрд. Фінансування ВДЕ в Японії збільшилася на 14% - до $ 10,8 млрд , в Індії - на 49% до $ 2,7 млрд, а в Бразилії - на 26% до $ 2,5 млрд. Інвестиції Нідерландів в ВДЕ виросли на 231% до $ 6,9 млрд, у Франції виросли на 306% до $ 6,2 млрд, у Великобританії збільшилися на 265% до $ 5,7 млрд, а в Іспанії знизилися на 11% до $ 3,7 млрд, в Німеччині виросли на 20% до $ 3,6 млрд.
https://novostienergetiki.ru/pervye-6-mesyacev-goda-xarakterizuyutsya-kolossalnymi-investiciyami-v-vie-pribrezhnoj-zony/
 
Виробництво «зеленого» водню стане вигідним до 2030 року

Виробництво водню методом електролізу води може стати економічно конкурентоспроможним у порівнянні з основним в даний час методом отримання його з природного газу до 2030 року, говориться в дослідженні компанії IHS Markit, результати якого опубліковані 15 липня її прес-службою.
 «Витрати на виробництво" зеленого "водню знизилися на 50% з 2015 року і можуть бути знижені ще на 30% до 2025 року через переваги збільшення масштабу виробництва та його більшої стандартизації, крім інших факторів», - сказав старший радник IHS Markit Саймон Блейкі.
Найбільший вплив на зниження витрат має надати збільшення масштабу виробництва. У публікації наголошується, що інвестиції в цей спосіб виробництва водню швидко ростуть.
Якщо в 2019 році ці вкладення склали $ 30 млн, то в 2023 році очікується їх зростання до $ 700 млн. А середній розмір проектів, запланованих до введення в дію в тому році, повинен скласти 100 МВт. Це в десять разів перевищує потужність найбільшого проекту, що працює сьогодні.
«Синій і зелений водень надзвичайно доповнюють один одного», - говорить віце-президент IHS Markit Шанкар Срінівасан. «Якщо вони будуть проводитися паралельно, водень може внести істотний внесок в майбутній попит на енергію, особливо з амбітними цілями щодо вуглецю (зниження викидів - прим. ІА Червона Весна)», - оцінює він перспективи.
https://rossaprimavera.ru/news/d9eb2c72
 
 
Південна Корея витратить $ 95 млрд на зелені проекти для стимулювання економіки

Уряд Південної Кореї оголосило у вівторок про плани витратити 114,1 трлн вон ($ 94600 млн) на «зелений новий курс», щоб створити робочі місця і допомогти економіці відновитися після впливу коронавірусу, заявив президент країни Мун Чже Ін у вівторок.
Цей план допоможе відокремити четверту за величиною економіку Азії від її сильну залежність від викопного палива і буде сприяти розвитку екологічно чистих галузей промисловості, заснованих на цифрових технологіях, включаючи електричні та водневі автомобілі, інтелектуальні енергосистеми і телемедицині.
Очікується, що до 2025 року нові проекти створять близько 1,9 млн робочих місць, сказав Мун у своєму виступі.
За його словами, в Південній Кореї до 2025 року планується випустити на дороги 1130000 електромобілів і 200000 автомобілів на водні, в порівнянні з 91 000 і 5000 відповідно на кінець 2019 року. При цьому уряд обіцяє розширити мережу заправок для «зелених» автомобілів.
План включає послуги дистанційного медичного обслуговування, політику роботи на дому для підприємств і онлайн-школи на основі бездротових мереж 5-го покоління. Згідно з планами, передбачені податкові пільги для операторів зв'язку, встановлюють системи 5G.
Уряд також інвестує 24,3 трлн вон в створення інтелектуальних мереж по всій країні для більш ефективного використання електроенергії, сказав Мун.
https://nk.org.ua/sobytiia-v-mire/iuzhnaia-koreia-potratit--95-mlrd-na-zelenye-proekty-dlia-stimulirovaniia-ekonomiki-242551
 
 
Норвезька Equinor планує побудувати в Великобританії станцію з виробництва водню з природного газу потужністю 600 МВт

Норвезька енергетична компанія Equinor розробляє проект Hydrogen to Humber Saltend (H2H Saltend), метою якого є будівництво станції з виробництва водню з природного газу в сукупності з системами уловлювання та накопичення вуглецю (carbon capture and storage, CCS). Проект реалізується в промисловому кластері Saltend Chemicals Park поблизу м Халл (Hull) в графстві ІстРайдінг-оф-Йоркшир (Великобританія).
 Перша фаза проекту включає спорудження установки автотермічний риформінгу * потужністю 600 МВт з системою уловлювання вуглецю для подальшого перетворення його в водень, що дозволить промисловим споживачам в Saltend Chemicals Park повністю переключитися на використання водню, а місцевої електростанції перейти на використання 30% суміші водню з природним газом.
Очікується, що реалізація проекту дозволить скоротити викиди CO2 майже на 900 тис. Т на рік. На більш пізніх етапах проект може бути розширений для обслуговування інших промислових користувачів в кластері і по всьому регіону. Компанія Equinor намір прийняти остаточне інвестиційне рішення за проектом в 2023 р за умови політичної підтримки Великобританії, з потенційним початком роботи установки в 2026 р травні 2020 р компанії Equinor, Shell і Total прийняли рішення інвестувати € 630 млн в проект Northern Lights - будівництво накопичувачів CO2 потужністю 1,5 млн т на рік в Норвегії. Термінал прийому CO2 буде розташований в комуні Ейгарден (Øygarden) в губернії гордалан, розташованої на декількох островах на заході Норвегії. До Northern Lights CO2 буде транспортуватися спеціалізованими судами, закачуватимуться і постійно зберігатися на глибині приблизно 2 500 м нижче рівня моря. В даний час проект очікує остаточного інвестиційного рішення від норвезької влади і схвалення EFTA Surveillance Authority (ESA) - наглядового органу, який контролює дотримання правил Європейської економічної зони (ЄЕЗ) в Ісландії, Ліхтенштейні та Норвегії, що дозволяє їм брати участь в Європейському внутрішньому ринку. Якщо Норвегія вирішить продовжити реалізацію проекту Northern Lights, то перша черга проекту повинна бути введена в експлуатацію в 2024 г. На більш пізніх етапах проект може бути розширено.
https://www.ruscable.ru/news/2020/07/15/Norvezhskaya_Equinor_planiruet_postroity_v_Velikob/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами