Альтернативна енергетика в світі: 19-25.08.2019



Через шість років чиста енергія стане не дорожче атомної - американські експерти

Фахівці Массачусетського технологічного інституту проаналізували розвиток енергетики і спрогнозували, коли вітрові або сонячні станції зможуть стати такими ж економічно вигідними, як АЕС або ТЕС.
Про це інформація на сайті Singularity Hub.
Хоча сонячна і вітрова енергія швидко стають конкурентами викопному паливу, вони все ще не можуть забезпечити потреби в електриці в режимі «24 на 7». Це не проблема, поки в тій же мережі працюють вугільні електростанції, що забруднюють атмосферу. Але з часом їх буде все менше, і необхідно придумати нову систему для пікових навантажень.
Найбільш перспективною альтернативою вважається будівництво енергосховищ, здатних забезпечити потреби населення в години підвищеного навантаження, коли сонце перестає світити, а вітер - дути. Найновіша енергія вже дешевше традиційної, але в питанні її зберігання ціна - найважливіший фактор. Фахівці з MIT вивчили питання про те, наскільки дешевими повинні стати сховища енергії, щоб вся схема стала економічно вигідною в порівнянні з традиційними електростанціями.
Вчені сконцентрувалися на двох провідних джерелах відновлюваної енергії - сонце і вітер. Вони склали прогноз на 20 років вперед для чотирьох регіонів з різною доступністю ресурсів: для штатів Айова, Арізона, Массачусетс і Техас.
Забезпечення мінімуму енергії за ціною, порівнянною з ціною атомної енергії, зажадає зниження вартості акумуляторів нижче $ 20 за кіловат-годину, а щоб змагатися з працюючими на газі ТЕС, ціну треба знизити до $5/кВт*год.
На базі сучасних технологій ці цілі здаються недосяжними. Є технології, здатні утримувати вартість нижче позначки в $ 20 / кВт - наприклад, гідросховища або стиснене повітря - але вони вимагають багато простору і специфічних географічних умов. Незважаючи на швидке падіння цін, ведуча - літій-іонна - технологія подешевшала за все до рівня $ 200 / кВт * год. Альтернативні батареї (наприклад, проливні) могли б стати більш вигідною заміною, але такі системи здебільшого експериментальні.
Але є й інший сценарій, який порахували в MIT: що якщо поновлювані джерела задовольнять не 100% наших потреб, а 95%? А для самих складних умов, як і раніше буде використовуватися атомна енергія? В такому випадку сонячна або вітрова станція плюс енергосховище можуть зрівнятися по економічній вигоді з АЕС при ціні $ 150 за кіловат-годину. А цього рівня цін можна досягти в середині наступного десятиліття, підкреслюють дослідники.
http://oilreview.kiev.ua/2019/08/14/cherez-shest-let-chistaya-energiya-stanet-ne-dorozhe-atomnoj-amerikanskie-eksperty/


У Шотландії побудують найбільшу приливну електростанцію

Установку потужністю 2 МВт встановить компанія Orbital Marine Power. На 73-метровій платформі працюватимуть турбіни діаметром 20 метрів.
Компанії Orbital Marine Power і TEXO Group уклали контракт на будівництво в Шотландії найбільшої в світі приливної електростанції. Старт робіт намічено на 2020 рік.
Електростанція Orbital O2 буде складатися з плаваючою платформи довжиною 73 метри і двох турбін потужністю 1 МВт кожна, з діаметром ротора 20 м. В цілому установка буде виробляти більше 2 МВт електроенергії.
У 2016 році Orbital Marine Power запустив експериментальну установку Orbital SR2000 потужністю 2 МВт. За 12 місяців безперервної роботи вона виготовила понад 3 ГВт * год відновлюваної енергії.
За словами генерального директора Orbital, Orbital O2 стане флагманським проектом для розвитку приливної енергетики. Оцінки експертів показують, що до 2050 року енергія припливів і відливів може забезпечити близько 10% європейських потреб в електриці.
Раніше ЕлектроВісті писали, що Шотландія виробила вдвічі більше енергії вітру, ніж їй необхідно. Надлишок електрики планується перенаправляти в інші регіони Великобританії. Це допоможе всій країні швидше досягти кліматичної нейтральності - нові цифри показують, що план декарбонізації регіону може бути більш агресивним.
https://elektrovesti.net/67082_v-shotlandii-postroyat-krupneyshuyu-prilivnuyu-elektrostantsiyu


Вартість зберігання енергії для енергосистеми зі 100% часткою сонячної та вітрової енергетики

Вчені Массачусетського технологічного інституту (MIT) опублікували в науковому журналі Joule роботу під назвою «Вимоги до систем накопичення енергії й витрати на розвиток відновлюваної енергії для декарбонізації енергосистеми» (Storage requirements and costs of shaping renewable energy toward grid decarbonization).
Автори склали та розрахували модель енергосистем, в яких 100% електроенергії виробляють сонячна і вітрова енергетика, для чотирьох штатів США - Аризони, Айови, Массачусетсу і Техасу. Їх завданням було з’ясувати, якою повинна бути вартість систем накопичення енергії (СНЕ), щоб така система в цілому виконувала всі вимоги по надійності енергопостачання та була конкурентоспроможною за вартістю. Часовий горизонт дослідження - 20 років. Такий термін дозволяє врахувати всілякі сценарії розвитку попиту і профілів вироблення вітрової та сонячної генерації.
Автори прийшли до висновку, що вартість технологій зберігання енергії для виконання зазначених умов не повинна перевищувати 20 доларів США за кіловат-годину місткості СНЕ. Це відповідає майже 90% зниження нинішніх витрат на матеріали та виробництво накопичувачів.
Вимога такої низької вартості накопичувачів в умовах моделі пояснюється тим, що рідкісні, але іноді істотні за обсягами дефіцити вироблення сонячних і вітрових електростанцій повинні покриватися відповідними потужностями сховищ енергії. Попросту кажучи, має бути багато всього (і накопичувачів і сонячних і вітрових електростанцій), а значить, для досягнення конкурентоспроможності системи в цілому, СНЕ повинні бути настільки дешевими.
Однак якщо 5% споживання електроенергії покривається за допомогою інших технологій, ситуація змінюється кардинальним чином. Тут вже накопичувачі енергії вартістю приблизно 150 доларів США дозволяють в повній мірі виконати умову конкурентоспроможності. Така вартість виглядає цілком досяжною.
Цей момент дуже важливий, оскільки система зі 100% часткою вітрової та сонячної енергетики - це штучний, модельний варіант, який у великих економіках навряд чи коли-небудь буде реалізований. А ось система з великою часткою сонця і вітру - це цілком реальний сценарій майбутнього розвитку, і автори показують, що така система може функціонувати економічно ефективно при досить високій вартості систем зберігання енергії.
Автори не ставили перед собою завдання детально описати, як саме будуть забезпечуватися решта 5%. Може йтися про «додаткової генерації» або управління попитом. Дослідники також приходять до очевидного висновку, що розширення мережі для міжрегіональних перетоків допоможе пом’якшити коливання вироблення відновлюваної енергії.
В іншій відомій моделі енергетичної системи, створеної Марком Джейкобсоном і його колегами передбачається, що 100% глобального споживання енергії забезпечується виключно за допомогою «води, вітру і сонця». Система так і називається: WWS (water, wind, solar). Автори не розглядають опцію гідроенергетики, це не входило в їх завдання.
В ході дослідження також було зроблено спробу визначити найбільш підходящі технології зберігання енергії, які могли б відповідати вирахуваному вартісному критерію (20 доларів США за кіловат-годину). Автори не приходять до однозначного висновку. Відзначається, що ГАЕС і системи на стиснутому повітрі (CAES) мають низьку вартість місткості, але можливості їх впровадження обмежені географією, а щільність енергії значно нижча, ніж в електрохімічних системах. Електрохімічні накопичувачі, з іншого боку, мають набагато більш високу вартість місткості, яка посилюється деградацією з плином часу і необхідністю заміни пристроїв. Потенціал зниження вартості СНЕ високий, однак залишається неясним, чи досяжна в майбутньому задана вартісна мета.
Нагадаємо, що згідно з опублікованим прогнозом консалтингової компанії Wood Mackenzie, в поточному році у світі буде введено в експлуатацію 114,5 ГВт (гігават) фотоелектричних сонячних станцій - рекордний річний обсяг за всю історію.
https://elektrovesti.net/67106_vartist-zberigannya-energii-dlya-energosistemi-zi-100-chastkoyu-sonyachnoi-ta-vitrovoi-energetiki


Tesla запустила сервіс оренди сонячних панелей з безкоштовним встановленням і платним демонтажем

В середині серпня 2019 року Tesla запустила сервіс з оренди сонячних панелей Rent Solar в шести штатах США.
Вартість послуги складає від $ 50 на місяць - за цю суму співробітники компанії безкоштовно встановлять панелі і необхідне обладнання і підключать його до електромережі будинку.
За даними компанії, система щодня виробляє від 13 кВт-г електрики, що дозволять скоротити комунальні витрати і отримати чисту вигоду на суму до $ 650 в рік.
Клієнти можуть замовити панелі трьох різних розмірів (вартість оренди «середніх» і «великих» компанія не вказує).
Однак якщо клієнт вирішить відмовитися від оренди або встановити панелі більшого розміру, йому доведеться додатково заплатити $ 1500, випливає з розділу FAQ на сайті компанії. При цьому Tesla підкреслює, що не заробляє на послузі демонтажу.
Схожа система оренди сонячних панелей була в іншої компанії, пов’язаної з Ілоною Маском - Solar City. Клієнтам також не потрібно було платити за установку обладнання, замість цього вони купували електрику у компанії зі знижкою.
Однак Solar City не вдалося заробити на цій моделі: за підсумками 2016 року борг компанії склав $ 3 млрд. Влітку того ж року Ілон Маск оголосив про намір Tesla придбати Solar City за $ 2,6 млрд. Восени 2016 року акціонери Tesla схвалили операцію за $ 2 млрд.
https://elektrovesti.net/67123_tesla-zapustila-servis-arendy-solnechnykh-paneley-s-besplatnoy-ustanovkoy-i-platnym-demontazhem
До кінця року в Ірані відкриють ще 20 електростанцій
За словами міністра енергетики Ірану, до кінця поточного 1398 фінансового року (березень 2020 року) в експлуатацію увійдуть 20 нових електростанцій.
Як розповів Реза Ардаканян, на новинному порталі Міністерства енергетики повідомляється, що електростанції будуються в 13 провінціях загальної потужністю 3000 мегават.
Виступаючи на церемонії відкриття сонячної електростанції потужністю 7 МВт в Сарбішехе, в провінції Південний Хорасан, Ардаканян сказав, що приватні компанії та уряд інвестували 1,75 мільярда доларів в будівництво 20 електростанцій, повідомляє Financial Tribune.
Парові електростанції, газові станції і парогазові установки складають 80,8% від загального виробництва електроенергії, що знаходиться на рівні 81 ГВт.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами