Альтернативна енергетика в світі: 19-25.04.2021

-117074748-gettyimages-467860716 (1)

Світова вітроенергетика встановить 1 ТВт нових потужностей за десять років

З 2021 по 2030 рік приріст потужності вітрової генерації у цілому по світу складе 1 ТВт.
Такий прогноз оприлюднила дослідницької компанії Wood Mackenzie, передає powerengineeringint.com. 
З 2021 по 2030 рік Китай планує ввести в експлуатацію до 1 200 ГВт потужності вітрової і сонячної генерації, при цьому обсяг запуску нових ВЕС складе 408 ГВт, що відповідає 41% введення вітрової генерації по світу у цілому. Очікується, що потужність шельфової вітрової генерації за аналогічний період зросте на 73 ГВт або на 800% . Інші країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону планують ввести в експлуатацію у сукупності 126 ГВт потужності вітрової генерації до 2030 року, з яких майже 50% припаде на Індію.
Ще одним ключовим регіоном, який збільшуватиме потужності вітроенергетики у період до 2030 року, стане Європа. У 10-річній перспективі з урахуванням політики з декарбонізації, стимулюючої розвиток ВДЕ-генерації, Європа планує ввести в експлуатацію 248 ГВт нових вітроенергетичних потужностей, 66% з яких припадають на наземні ВЕС, що пояснюється більш потужними вітровими турбінами.
У США у період з 2021 по 2030 рік приріст потужності шельфових ВЕС складе у середньому 4,5 ГВт на рік. У Латинській Америці планується ввести в експлуатацію рекордні 16 ГВт нових потужностей вітроенергетики паралельно із закриттям вугільних електростанцій і переходом комерційних і промислових підприємств на споживання електроенергії, виробленої з ВДЕ. Крім того, у регіоні очікується збільшення аукціонів з відбору проектів будівництва об'єктів генерації на базі ВДЕ. При цьому на Бразилію, Чилі, Колумбію і Мексику припадатиме 90% нових введень потужностей.
У 2020 році введено в експлуатацію 114 ГВт нових вітроенергетичних потужностей, що на 82% більше, ніж у 2019 році в Китаї – найбільшому світовому ринку вітрової генерації – введено в експлуатацію 72 ГВт, хоча більшість з проектів будівництва ВЕС були завершені тільки частково. Крім Китаю, у цілому по світу у 2020 році введено в експлуатацію майже 43 ГВт потужності вітрової генерації. Значний внесок у це також зробили США (+6 565 МВт), Бразилія (+1 055 МВт), Нідерланди (+1 878 МВт) і Австралія (+1 363 МВт).
Встановлений у 2020 році світовий рекорд запуску об'єктів вітрової генерації, підкреслює її важливу роль у реалізації енергетичного переходу. Проте, незважаючи на швидке зростання потужності вітроенергетики, як і раніше існує необхідність у прийнятті нових політичних рішень або перегляді існуючих цільових показників для забезпечення більш широкого використання вітрової генерації, а також розширення співпраці між міжнародними кредитно-фінансовими організаціями, розробниками енергетичних проектів, що представляють як приватний, так і державний сектори економіки, що, як передбачається, збільшить фінансування проектів у галузу вітроенергетики. Також для прискорення реалізації проектів будівництва об'єктів вітрової генерації має життєво важливе значення наявність державного субсидування. Про це свідчить зростаюче число проектів, що залишилися незавершеними. При наявності достатньої фінансової підтримки з боку держави реалізація проектів будівництва вітрової генерації може рухатися більш швидкими темпами і більш широко використовуватися її потенціал.
https://ecotown.com.ua/news/Svitova-vitroenergetika-vstanovit-1-TVt-novikh-potuzhnostey-za-desyat-rokiv/
 

У США з'явиться перший у світі екологічний мікрорайон

У США у каліфорнійській долині Коачелла побудують перший у світі повністю екологічний мікрорайон з будинками, надрукованими на 3D-принтері.
Проект реалізують двома каліфорнійськими компаніями - Palari, групою сталого розвитку нерухомості, і Mighty Buildings, компанією будівельних технологій, Пустельний ландшафт, передає theguardian.com. 
На ділянці землі площею п'ять акрів у Ранчо Міраж буде зведено 15 3D-друкованих екологічно чистих будинків, які претендують на звання перших у своєму роді.
Будинки друкуються на великому складі штаб-квартири Mighty Buildings за допомогою масивних 3D-принтерів розміром з невеликі гаражі. 
Матеріал твердне практично миттєво, дозволяючи додати дах, шари ізоляції і зовнішні елементи одразу. До 80% робіт можна автоматизувати, стверджують у Mighty Buildings, що дозволить на 95% скоротити робочий час і у 10 разів зменшити кількість відходів у порівнянні зі звичайним будівництво.
«Наші принтери здатні зробити будинок площею 350 квадратних футів менш ніж за 24 години, - сказав Сем Рубен, співзасновник і головний директор зі сталого розвитку Mighty.
Кожен з будинків Ранчо Міраж буде мати три спальні і дві ванні кімнати площею 1450 квадратних футів, а також вторинну резиденцію на ділянці з двома спальнями і однією ванною.
Кожен будинок площею 10 000 квадратних метрів матиме басейн на задньому дворі і можливість доплачувати за такі зручності, як кабінки для переодягання, гідромасажні ванни, кострища і душ на відкритому повітрі. Ціни будуть починатися з $ 595 000 за базову модель 3BR/2BA і підніматися до $950 000 за більш комфортний варіант.
До 2025 року в Каліфорнії потрібно побудувати, як мінімум, 1,8 млн нових будинків.
https://ecotown.com.ua/news/U-SSHA-z-yavitsya-pershiy-u-sviti-ekologichniy-mikrorayon/
 

США і Китай домовилися спільно боротися проти змін клімату

США і Китай домовилися про співпрацю у галузі зміни клімату після двох днів зустрічей на високому рівні у Шанхаї.
Про це йдеться у спільній заяві, яка стала результатом дводенних переговорів (15 і 16 квітня) між спеціальним посланником президента США по клімату Джоном Керрі і спеціальним посланником Китаю зі зміни клімату Се Чженьхуа у Шанхаї, передає nikvesti.com. 
«Кліматичну кризу необхідно вирішувати серйозно і невідкладно, - йдеться у заяві. – Лише працюючи разом Сполучені Штати і Китай можуть прискорити виконання Паризької угоди».
Китай є найбільшим у світі джерелом викидів вуглецю, тому участь китайського уряду є життєво важливою частиною будь-якого успішного плану з подолання кліматичної кризи.
«Обидві сторони визнають, що зміна клімату є серйозною і невідкладною загрозою виживанню і розвитку людства, — заявили у Міністерстві екології та навколишнього середовища Китаю. - Китай і США співпрацюватимуть з іншими сторонами для вирішення кліматичної кризи».
У міністерстві також заявили, що дві країни будуть «і далі зміцнювати обміни і співробітництво у таких областях, як сприяння переходу до екологічних і низьковуглецевих технологій, а також підтримувати енергетичний і низьковуглецевий розвиток країн, що розвиваються».
https://ecotown.com.ua/news/SSHA-i-Kitay-domovilisya-spilno-borotisya-proti-zmin-klimatu/
 
 
У Німеччині тестують вертикальні агровольтаїчні системи поряд із сонячними парками

Компанія Lechwerke (LEW), що базується в Аугсбурзі, оголосила, що тестує дві невеликі пілотні вертикальні агровольтаїчні системи потужністю 3 і 6 кВт відповідно. Системи розташовані поруч із існуючими сонячними парками в Біссенхофені та Герстхофені, у південній Німеччині, Баварії. Двофазні сонячні модулі заввишки 3 метри встановлені вертикально, пише PV-magazine.
За допомогою цих проектів LEW хоче отримати досвід роботи з агровольтаїчними системами та порівняти їх ефективність зі звичайними наземними проектами. Компанія планує використовувати дані для більш масштабного проекту в регіоні Унтераллґау, який вже планується.
У випадку вертикально встановлених систем, смуга шириною приблизно 1 метр під модулями повинна залишатися необробленою.
«За допомогою тестових систем ми хотіли б отримати знання про генерацію енергії такими системами – зокрема, скільки енергії можуть забезпечити спеціальні модулі безпосередньо в порівнянні зі звичайними модулями, протягом дня та року», - заявляє LEW.
Пілотний проект також повинен бути науково контрольованим, щоб з’ясувати, як система впливає на сільськогосподарську продуктивність регіону та мікроклімат агрофотоелектричної системи на територію.
https://ecotown.com.ua/news/U-Nimechchini-testuyut-vertikalni-agrovoltaichni-sistemi-poryad-iz-sonyachnimi-parkami-/
 
 
В Канаді розробляють технологію сховища енергії стисненого повітря

Канадська компанія зі зберігання стисненого повітря Hydrostor заявила, що проекти, побудовані за їх технологією, мають діапазон капіталовкладень від 175 до 250 доларів за кВт-год. Компанія отримала 3,19 мільйона доларів за програмою в галузі енергетичних інновацій та технологій сталого розвитку Канади для подальшої розробки сучасного сховища стисненого повітря потужністю 300-500 МВт, повідомляє PV-magazine.
Гроші будуть використані для завершення основного проектування та планування, що дасть можливість Hydrostor рухатися до будівництва. Проект буде створений за зразком комерційного сховища, що забезпечить до 12 годин тривалого зберігання енергії.
Сховище Goderich A-CAES знаходиться в Онтаріо. Установка має пікову потужність 1,75 МВт, потужність заряду 2,20 МВт та накопичувальну ємність до 15 МВт-год.
Hydrostor має безліч проектів, що розробляються, а також великомасштабнs проектb A-CAES, що представляють понад 6 ГВт і понад 65 ГВт*год потенціалу розгортання в США, Канаді, Чилі та Австралії. Діапазон капіталовкладень для подібних проектів становить від 175 до 250 доларів за кВт-год.
Компанія пояснила, що технологія використовує відновлювану енергію або надлишок енергії мережі для стиснення повітря, яке потім направляється в підземні сховища, витісняючи воду і створюючи ємність для зберігання. Гідростатична компенсація використовується для підтримки системи під постійним тиском під час роботи. Утворене тепло зберігається, а потім використовується для нагріву стисненого повітря, коли потрібна енергія. Цей адіабатичний процес підвищує загальну ефективність та усуває потребу у викопному паливі під час роботи. Гідростатичний тиск виштовхує стиснене повітря на поверхню, де потім рекомбінується із накопиченим теплом і розширюється через турбіну для отримання електроенергії.
Канадська компанія також розробляє проект Rosamond A-CAES у Каліфорнії, на північний схід від Лос-Анджелеса. Цей проект запрацює в 2024 році та забезпечить 500 МВт максимальної потужності на вимогу протягом 12 годин.
https://ecotown.com.ua/news/V-Kanadi-rozroblyayut-tekhnologiyu-skhovishcha-energii-stisnenogo-povitrya/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами