Альтернативна енергетика в світі: 18-24.03.2019



Компанії «DYMERKA SOLAR POLAND Sp. z o.o.» надано дозвіл придбати 50% + проекту СЕС «Арциз-Солар»


Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив польській компанії Dymerka Solar Poland Sp. z o.o (підконтрольна іспанській Acciona Energia Global) придбати понад 50% проекту сонячних електростанцій (СЕС) «Арциз-Солар» (Київ).
Про це повідомляється на сайті АМКУ .
Наприкінці 2018 року «Арциз-Солар» отримав в оренду земельну ділянку на території Павлівської сільської ради Арцизского району Одеської області для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування сонячних батарей.
АМКУ 1 березня дозволив Dymerka Solar Poland Sp. z o.o придбати понад 50% в проектах сонячних електростанцій (СЕС) ТОВ «Гудзівка-Солар-1″ і «Гудзівка-Солар-2″ компанії UDP Renewables. Згідно з інформацією UDP Renewables, потужність споруджуваних в 2019 році СЕС проекту «Гудзівка» становить 25,9 МВт.
http://oilreview.kiev.ua/2019/03/13/kompani%d1%97-dymerka-solar-poland-sp-z-o-o-nadano-dozvil-pridbati-50-proektu-ses-arciz-solar/


Майкл Блумберг розпочав кампанію із закриття вугільних станцій і переходу США на відновлювану енергетик

Днями колишній мер Нью-Йорка Майкл Блумберг оголосив, що не буде балотуватися на пост президента США в 2020 році. Замість цього він збирається вкласти свою енергію в нову кампанію під назвою Beyond Carbon, яка спрямована на просування США до відновлюваної енергетики. Його головна мета – закрити всі вугільні електростанції по всій країні до 2030 року, пише Green Matters.
Ще у 2011 році Блумберг разом із екологічною огранізацією Sierra Club заснував проект Beyond Coal – це ініціатива з метою «покінчити з фокусуванням Америки на вугіллі і перемістити енергетичний сектор США в більш чисте майбутнє». Тепер він робить суттєвий крок у цьому напрямку з новою кампанією Beyond Carbon. За словами Блумберга, він направить зусилля на те, щоб якомога швидше рухати Америку від нафти і газу до 100%-економіки екологічно чистої енергії. В рамках цієї ініціативи Блумберг має намір вивести з експлуатації всі електростанції, що працюють на вугіллі, в США протягом наступних 11 років.
Блумберг стверджує, що «Новий Зелений курс» не має шансів на проходження в Сенаті в найближчих два роки. Однак ґрунтуючись на наукових даних, немає часу чекати два роки (поки інший президент не з’явиться в Овальному кабінеті), щоб зайнятися наслідками зміни клімату для США і всієї планети. Таким чином, замість того, щоб вкладати свій час і енергію в президентську кампанію, яка може або не може бути плідною для нього, Майкл Блумберг збирається присвятити себе кампанії Beyond Carbon. За даними Sierra Club, за останніх вісім років програма Beyond Coal допомогла закрити 285 з 530 електростанцій країни. Sierra Club додає, що зараз у сонячній енергетиці вдвічі більше робочих місць, ніж у вугільній. Це доводить, що перехід від вугілля до «зеленої» енергії не залишить американців безробітними, а скоріше створить нові можливості для працевлаштування.
https://ecotown.com.ua/news/Maykl-Blumberh-rozpochav-kampaniyu-iz-zakryttya-vuhilnykh-stantsiy-i-perekhodu-SSHA-na-vidnovlyuvanu/


У США ще один штат планує перейти на 100% чисту енергію до 2045 року

Законодавчий орган штату Нью-Мексико, New Mexico House, прийняв закон SB489 (Energy Transition Act), згідно з яким штат повинен перейти на використання виключно чистою, безвуглецевої енергії до 2045 року. Крім того, закон передбачає, що частка ВДЕ в постачанні електроенергії штату повинна досягти 80% до 2040 року.
Документ ще має бути підписаний губернатором, але це, в даному випадку, швидше за формальний крок.
Нью-Мексико приєднався до штатів Каліфорнія і Гаваї, які мають намір завершити свою енергетичну трансформацію також до 2045 року. При цьому Каліфорнія, як і Нью-Мексико, переходить на «безвуглецеву» електроенергію, що теоретично залишає простір для атомної енергетики, а ось Гаваї мають намір «обмежитися» тільки ВДЕ.
Населення Нью-Мексико становить трохи більше 2 млн чоловік, і штат має дуже високий сонячний потенціал, тому будь-яких складнощів при переході на чисту енергетику навряд чи можна очікувати.
Раніше повідомлялося, що штат Нью-Йорк планує прийняти аналогічний закон - про перехід на безвуглецеву електрику - до 2040 року.
https://elektrovesti.net/64912_v-ssha-eshche-odin-shtat-planiruet-pereyti-na-100-chistuyu-energiyu-k-2045-godu


Tesla представила новий електромобіль Model Y

Tesla Inc. представила в Каліфорнії новий електромобіль - спортивний кросовер Model Y, пообіцявши, що він стане конкурувати з електрокарами європейських виробників.
Про це повідомляється на сайті компанії.
Презентація відбулася в дизайн-студії компанії в Хоторне, недалеко від Лос-Анджелеса, і транслювалася на сайті Tesla.
Генеральний директор і засновник компанії Ілон Маск на заході заявив, що спочатку компактний кросовер, який був сконструйований на тій же платформі, що і седан Model 3, буде представлений у версії з запасом ходу 300 миль (482 км).
На сайті компанії зазначається, що Model Y, «як і будь-яка інша Tesla, розроблена, щоб бути найбезпечнішим транспортним засобом в своєму класі». Це, за інформацією прес-служби, забезпечується в тому числі за рахунок низько розташованого центру ваги автомобіля і жорсткої протиударною конструкції кузова.
http://oilreview.kiev.ua/2019/03/15/tesla-predstavila-novyj-elektromobil-model-y/


Молодь вимагає скоротити споживання викопного палива

В п’ятницю 15 березня хвиля молодіжних акцій в рамках «Глобального кліматичного страйку» прокотилася всією планетою. На вулиці своїх міст вийшли сотні тисяч школярів і студентів з 105 країн світу, долучаючись до започаткованого Гретою Тунберг міжнародного руху «П’ятниці за майбутнє» (FridaysForFuture). В Україні молодіжні акції відбулися в 7 містах.
«Вперше про Грету Тунберг та її акцію протесту я та мої друзі почули ще восени 2018. Потім у нас виникла ідея провести подібний протест в Києві. Протягом останніх 2 тижнів до всесвітнього кліматичного страйку доєднались ще 6 міст України. Я та мої однодумці щасливі бути рушійною силою змін серед молоді, бо коли наші діти спитають у нас «Що ви зробили для нашого майбутнього?», нам буде що відповісти їм», - каже Анастасія Мартиненко, одна з ініціаторів кліматичного страйку Fridays For Future в Києві.
Раніше цього року кліматичні страйки FridaysForFuture проходили переважно в країнах Європи, а також в Австралії, США та Канаді. Тепер вони охопили весь світ. В понад ста країнах молодь вийшла на вулиці протестувати проти бездіяльності своїх урядів, замість того, щоб відвідувати в свої навчальні установи. Це знак протесту і реакція на безвідповідальне управління країнами з боку дорослих, що призвело всю планету на межу кліматичної катастрофи. Вперше такі молодіжні кліматичні страйки відбуваються в Україні, Росії та Грузії. В Україні акції відбулися в Києві, Харкові, Тернополі, Львові, Дніпрі, Запоріжжі та Миколаєві.
Рух Fridays for Future започаткувала школярка Грета Турнберг зі Швеції. Дівчина почала кліматичні страйки в серпні 2018 року: по п’ятницях, замість того, щоб йти в школу, вона протестувала біля будівлі парламенту з вимогою негайно вжити заходів щодо скорочення споживання викопного палива та зниження руйнівного впливу на клімат.
За вісім місяців вона досягла неймовірних успіхів, зокрема домоглася особистих зустрічей Генеральним Секретарем ООН Антоніу Гуттерешем та президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером. В січні її голос також лунав на Всесвітньому Економічному Формі в Давосі, де урядовці, президенти та керівники корпорацій стикнулися з критикою з її боку особисто. Дівчина шанується в усьому світі як модель рішучості, натхнення і позитивних дій. За кілька днів до «Глобального кліматичного страйку» її номінували на Нобелівську премію миру.
«Зміна клімату - це вже смертельна реальність. Незважаючи на останнє серйозне попередження кліматологів про те, що у нас є всього 12 років, щоб змінити курс, політики ігнорують їх заклик. Яка користь від вивчення фактів в школі, якщо дорослі ігнорують їх?», - каже Грета Тунберг.
https://ecotown.com.ua/news/Molod-vymahaye-skorotyty-spozhyvannya-vykopnoho-palyva/


Європа знизить викиди парникових газів на 55% до 2030 року і до «чистого нуля» до 2050 року

Минулого тижня Європейський парламент прийняв резолюцію, яка не має зобов’язуючого характеру, відповідно до якої викиди парникових газів в ЄС до 2030 року повинні бути знижені на 55%, а до 2050 р Союз повинен досягти «кліматичної нейтральності». За рішення проголосували 369 парламентаріїв, проти - 116, утрималися сорок депутатів.
Резолюція - це черговий етап у обговоренні довгострокової кліматичної стратегії, представленої Європейською комісією в листопаді минулого року.
У рішенні Парламенту зазначено, що тільки два з представлених Комісією восьми сценаріїв розвитку, забезпечать досягнення кліматично нейтрального рівня викидів до 2050 року, і саме цих сценаріїв Парламент пропонує дотримуватися при виробленні остаточних юридично обов’язкових рішень на початку 2020-х років.
При цьому необхідною умовою досягнення кліматично-нейтрального рівня до 2050 р є істотне підвищення - з 40 до 55% - проміжної мети зниження викидів парникових газів на 20-30 річний (від рівня 1990 року).
За інформацією Європарламенту, при правильному підході і відповідної підтримки найбільш вразливих регіонів, секторів і громадян перехід до «кліматично-нейтральному станом» може принести економічні вигоди Європі і створити до 2050 року 2,1 мільйона додаткових робочих місць в ЄС.
Висновок? Якщо ще зовсім недавно поставлена європейська мета скорочення викидів парникових газів до 2050 року на 80% від рівня 1990 року здавалася амбітною, то сьогодні Європа все ближче зсувається до кліматичної нейтральності. Це буде означати ще більші зміни у всіх секторах, які виробляють і споживають енергію.
Раніше повідомлялося, що Європейська Комісія прийняла рішення припинити субсидувати вугільну енергетику з 2025 року. Нові правила передбачають, що тільки електростанції, викиди яких не перевищують 550 грам CO2 на кіловат-годину, мають право претендувати на спеціальні виплати.
https://elektrovesti.net/64964_evropa-snizit-vybrosy-parnikovykh-gazov-na-55-k-2030-godu-i-do-chistogo-nulya-k-2050

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами