Альтернативна енергетика в світі: 18-24.02.2019



У Марокко побудували СЕС розміром з 3 500 футбольних полів


Марокко не просто на шляху до того, щоб стати світовим лідером в галузі поновлюваних джерел енергії.
Крім країни-організатора Formula ePrix, в країні також знаходиться найбільша в світі концентрована сонячна ферма. Комплекс, побудований на площі більше 3000 гектарів - розміром з 3500 футбольних полів - комплекс Нур-Уарзазат, виробляє електроенергію, достатню для живлення міста розміром з Праги або в два рази більше Марракеша.
Розташований на в’їзді в пустелю Сахара, весь комплекс забезпечує 580 мегават, що рятує планету від більш ніж 760 000 тонн викидів углерода.Марокко має одну з найбільш амбітних енергетичних цілей в світі. Мета полягає в тому, щоб до 2020 року 42% його потужності доводилося на поновлювані істочнікі.Страна знаходиться на правильному шляху, щоб досягти своєї мети, і 35% її енергії вже відновлюється завдяки таким обьектам, як Нур Уарзазат.
На його найвищою в Африці 243-метрової вежі знаходиться розплавлена сіль, яка плавиться для вироблення енергії.
Вид з повітря на сонячні дзеркала на заводі концентрованої сонячної енергії Noor 1, розташованому приблизно в 20 км (12,5 миль) від центрального марокканського міста Уарзазат.
На відміну від звичайних сонячних панелей, які доставляють енергію безпосередньо в мережу, вигнуті дзеркала концентрують випромінювання в теплових трубках з рідиною, які подаються в блок живлення. Пристрій утримує енергію для використання в більш пізній час - особливо вночі, коли попит більший.
http://budport.com.ua/news/12686-v-marokko-postroili-ses-razmerom-s-3-500-futbolnyh-poley-foto


Понад 300 млрд доларів інвестовано в світі у “зелену” енергетику у 2018 році

За даними авторитетної організації «BloombergNEF», 2018 рік став 5-м роком поспіль, коли світові інвестиції в “зелену” енергетику перевищили 300 млрд доларів і склали 332,1 млрд доларів (лише на 8% менше, ніж у 2017 році).
При цьому, сектори відновлюваної енергетики розвивалися по-різному:
• Інвестиції у вітроенергетику зросли на 3% до 128,6 млрд доларів. Зокрема, значні капіталовкладення - 25,7 млрд доларів - отримала офшорна вітроенергетика (на 14% більше, ніж в 2017 році).
• Загальний обсяг інвестицій в сонячну енергетику скоротився на 24% і склав 130,8 млрд доларів. Таке скорочення пов’язано із різким зниженням капітальних витрат на встановлення СЕС. Вартість установки 1 МВт СЕС впала на 12% у 2018 році.
У той же час, загальна потужність СЕС збільшилася із 99 ГВт в 2017 р. до 109 ГВт в 2018 році.
Також у 2018 р. інвестиції зросли:
• у виробництві біопалива - на 47% до 3 млрд доларів;
• у генерації енергії із біомаси та відходів - на 18% до 6,3 млрд доларів;
• в геотермальній енергетиці - на 10% до 1,8 млрд доларів.
У малій гідроенергетиці інвестиції скоротилися на 50% до 1,7 млрд доларів.
Крім цього, Bloomberg виділяє країни світу, де у 2018 р. інвестиції у «зелені» проекти, у т.ч. розвиток електротранспорту, «розумних мереж» тощо, перевищили 2 млрд доларів.
Серед таких країн – Україна, де залучено на такі еко-проекти 2,4 млрд доларів у минулому році.
Світовим лідером залишається Китай, незважаючи на те, що через різке скорочення кількості сонячних проектів загальна сума інвестицій в країні в 2018 р. склала 100,1 млрд доларів ( на 32% нижче показника 2017 року).
США стали другою країною світу за обсягами інвестицій у відновлювану енергетику - 64,2 млрд доларів США, що на 12% вище показника 2017 року.
Як бачимо, «зелені» проекти по всьому світу продовжують бути затребуваними, вирішуючи питання доступу суспільства до «чистих» джерел енергії та покращуючи якість життя.
http://saee.gov.ua/uk/news/2778


В Естонії заборонили будівництво вітропарку за 1,7 млрд євро, підозрюючи фінансування із РФ

Департамент Поліції безпеки Естонії наклав заборону на будівництво парку вітрогенераторів «Saare Wind Energy» вартістю 1,7 млрд євро біля узбережжя острова Сааремаа через можливе фінансування з боку Росії.
«Вказівка Поліції безпеки про наявність можливої загрози держбезпеки у зв’язку з походженням інвестицій у будівництво парку вітрогенераторів призвело до того, що уряд дав червоне світло проекту «Saare Wind Energy», - повідомив портал ERR.
За даними порталу у квітні 2015 року підприємство «Saare Wind Energy OU» клопотало про видачу дозволу на будівництво парку на 100 вітрогенераторів, які повинні були зайняти більше 100 квадратних кілометрів морської території і щорічно виробляти 2,8 ТВт-год електроенергії.
Законопроект про отримання дозволу на будівництво був підготовлений на початку 2017 року. Але Кабінет міністрів офіційно не почав його обговорення, оскільки на той час Міністерство внутрішніх справ отримало від Поліції безпеки першу оцінку з попередженням про можливу загрозу. Такої інформації було досить для призупинення процесу.
Як заявив порталу прес-секретар Поліції безпеки Харріс Пуусепп, ні для кого не секрет, що у впливі на Естонію зацікавлена Росія. «На жаль, якщо ми говоримо про інвестиції з Росії, то виникає питання, хто за цим стоїть і які мотиви переслідує», - сказав Х. Пуусепп.
Власники компанії «Saare Wind Energy OU» Куйдо Картау і Вейко Вялі заявляють, що не володіють інформацією про інвестиції з боку РФ. Вони не виключають, що держава хоче їх «вижити» з потенційно привабливої морської зони.
«Звичайно, ми будемо оскаржувати це. Але якщо, незважаючи на це, рішення буде прийнято, то нашим наступним кроком стане суд», - заявив В. Вялі.
https://kosatka.media/uk/category/vozobnovlyaemaya-energia/news/v-estonii-zapretili-stroitelstvo-vetroparka-za-1-7-mlrd-evro-podozrevaya-finansirovanie-iz-rf


Каліфорнійська енергокомпанія закриє три газові електростанції на 2,9 ГВт і замінить їх на ВДЕ

Каліфорнійське комунальне підприємство Департамент водного і енергетичного господарства Лос-Анджелеса (LADWP) прийняв рішення про поетапну відмову від трьох газових електростанцій потужністю 776 МВт (Scattergood), 1739 МВт (Haynes) і 371 МВт (Harbor) в період 2024-2029 р.
Ці три об’єкти мають сумарну потужність близько 2,9 ГВт, розташовані на береговій лінії, і від LADWP потрібно, щоб до 2029 року було виключено використання океанської води для охолодження об’єктів. Це зажадає глибокої модернізації вартістю «мільярди доларів», тому компанія вирішила замість такої реконструкції закрити ці електростанції. Підприємство в Scattergood буде виведено з експлуатації в 2024 році, а Haynes і Harbour - до 2029 року.
Конкретна структура альтернативних енергетичних рішень, покликаних замінити газову генерацію, поки невідома. Розглядаються варіанти установки великих потужностей накопичувачів енергії (1800 МВт), сотень мегават сонячних, вітрових і геотермальних електростанцій, розвитку розподілених сонячних ресурсів і підвищення енергоефективності.
Рішення LADWP відповідає енергетичній стратегії Каліфорнії, яка передбачає перехід на повністю безвуглецевої електроенергію 2045 р.
Раніше LADWP відмовилося від вугільної генерації і найближчим часом припинить закупівлі вугільного електрики в інших штатах. «Тепер саме час приступити до початку кінця природного газу», - заявив мер Лос-Анджелеса, Ерік Гарчетті.
https://elektrovesti.net/64553_kaliforniyskaya-energokompaniya-zakroet-tri-gazovye-elektrostantsii-na-29-gvt-i-zamenit-ikh-na-vie


Енергетична безпека – один з пріоритетів співпраці України та США

Голова Держенергоефективності разом із керівництвом Міненерговугілля, НКРЕКП та іншими стейкхолдерами взяв участь у відкритті нового Проекту USAID «Енергетична безпека».
Про це пише прес-служба Держенергоефективності.
Зважаючи на успішність попередніх спільних з USAID ініціатив подальша співпраця буде за такими напрямами:
• розробка системи підтримки відновлюваної енергетики:
• розвиток «зеленої» електроенергетики («зелені» аукціони, встановлення електроакумулюючих систем тощо);
• розбудова сфери виробництва твердих та рідких біопалив, біогазу, енергії із сміття;
• сприяння залучення «зелених» інвестицій в Україні;
• підготовка до запровадження ринку «зелених» облігацій;
• стимулювання промислових підприємств до енергоефективності та інші.
http://oilreview.kiev.ua/2019/02/15/energetichna-bezpeka-odin-z-prioritetiv-spivpraci-ukra%d1%97ni-ta-ssha/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами