Альтернативна енергетика в світі: 17-23.12.2018



Нові цілі ЄС щодо розвитку відновлюваної енергетики та енергоефективності до 2030 р. затверджено Радою ЄС


Оновлені Директиви з енергоефективності та відновлюваної енергетики схвалено Радою ЄС з питань транспорту, телекомунікацій, та енергетики 04 грудня 2018 року.
Таким чином, пише прес-служба «Держенергоефективності» затверджено частину законодавчих актів пакету рекомендацій «Чиста енергія для всіх європейців», мета якого -забезпечити доступ до екологічно чистої енергії та досягти лідерства ЄС у відновлюваній енергетиці.
Так, оновлені директиви з енергоефективності та відновлюваної енергетики встановлюють нові цілі для ЄС:
- 32 % — частка «чистої» енергії до 2030 року (план до 2020 р. – 20%);
- 32,5 % — цільове значення для енергоефективності до 2030 року (план до 2020 р. – 20%).
Корисними, у т.ч. для України, є рекомендації сфокусуватися на таких питаннях:
• удосконалення системи підтримки розвитку відновлюваної енергетики;
• зменшення адміністративних процедур;
• запровадження прозорої та стабільної регуляторної системи щодо споживання відновлюваних джерел енергії;
• стимулювання розвитку відновлюваної енергетики у транспорті;
• підвищення стабільності розвитку біоенергетики.
Передбачається, що ця законодавча база забезпечить регуляторну чіткість та сприятиме створенню інвестиційно-сприятливих умов.
http://oilreview.kiev.ua/2018/12/12/novi-cili-yes-shhodo-rozvitku-vidnovlyuvano%d1%97-energetiki-ta-energoefektivnosti-do-2030-r-zatverdzheno-radoyu-yes/


Китай почав досліджувати, як можна розмістити в космосі сонячну електростанцію

Китай приступив до створення першої в країні експериментальної бази для розвитку космічних сонячних електростанцій.
Угоду про створення цієї бази було укладено у четвер Чунцинським університетом, Сіаньским відділенням Китайського дослідницького інституту космічних технологій, Сіаньским університетом електронної науки і техніки, а також урядом району Бішань міста Чунцин (Південно-Західний Китай). Також було визначено місце розташування зазначеної бази.
Ідея космічних сонячних електростанцій розроблялася давно, вчені займаються подібними дослідженнями ще з 60-х років минулого століття. Відповідно до цієї ідеї, електростанція, виведена на геостаціонарну орбіту, «зависне» над однією точкою земної поверхні і, цілодобово освітлюючись Сонцем, буде практично безперервно виробляти електроенергію і бездротовим способом передавати її на Землю.
У порівнянні з наземними сонячними електростанціями ефективність роботи такої очевидна. Як повідомив академік інженерної академії Китаю Ян Шічжун, якщо максимальна генеруюча потужність з кожного квадратного метра сонячної батареї, встановленої в північно-західних районах Китаю, складає близько 0,4 кВт, то в стратосфері вона становить 7-8 кВт, а на геостаціонарній орбіті в 36 тис. км від поверхні Землі, може досягти 10-14 кВт.
На даний момент власні програми з розвитку таких станцій розробляють Китай, США і Японія, але всі вони знаходяться на стадії фундаментальних досліджень.
За повідомленням академіка Академії наук Китаю, начальника науково-технологічного комітету Китайської корпорації космічних технологій Бао Вейміня, для створення космічних сонячних електростанцій необхідно вирішити три ключові питання: як вивести за допомогою ракети-носія генераторні установки на геостаціонарну орбіту і змонтувати їх, як передавати електроенергію зі стації на землю і як забезпечити безпеку роботи станції і безпеку навколишнього середовища.
«Поки всі ці проблеми знаходяться на етапі фундаментальних досліджень», - сказав академік.
Як передбачається в угоді, в період 2019-2020 рр. в районі Бішань міста Чунцин будуть побудовані інфраструктурні об’єкти експериментальної бази, включаючи полігон для запуску, павільйон для проведення випробувань платформи куль-зондів, лабораторний корпус і залізну вежу. Загальний обсяг асигнувань в їх будівництво складе близько 29 млн доларів США. На цей період також заплановано проведення експериментів з передачі електроенергії мікрохвильовим методом з платформи, що знаходиться на висоті 50-300 метрів.
В період 2021-2025 рр. буде побудована космічна сонячна електростанція середньо-малого масштабу в стратосфері і здійснена вироблення електроенергії на цій станції. Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/world/hitech/kitay-pochav-doslidzhuvati-yak-mozhna-rozmistiti-v-kosmosi-sonyachnu-elektrostanciyu-551479.html
https://glavcom.ua/world/hitech/kitay-pochav-doslidzhuvati-yak-mozhna-rozmistiti-v-kosmosi-sonyachnu-elektrostanciyu-551479.html


Вчені з США розробили нову систему зберігання електроенергії в розплавленому кремнії

Чергову концепцію системи зберігання електроенергії підготували вчені Массачусетського технологічного інституту (MIT) і назвали її «сонце в коробці» (sun in a box). Мова йде про зберігання енергії в формі розплавленого кремнію в спеціальних ємностях з потужною теплоізоляцією.
Зберігання відновлюваної електроенергії в формі тепла - досить поширена технологія. Найбільш часто вона використовується на сонячних теплових станціях (CSP), де за допомогою дзеркал-концентраторів нагрівається теплоносій і виробляється пар, що обертає парову турбіну, а частина енергії спрямовується на зберігання в ємності з розплавленою сіллю для подальшого вироблення електроенергії після заходу сонця.
За словами вчених MIT, CSP зі зберіганням енергії в розплавленої солі ніколи не зможе конкурувати за вартістю з газової генерацією. Крім того, підвищувати температуру нагрівання солі і ефективність процесу неможливо - ємності з нержавіючої сталі починають корродирувати.
В технології, запропонованої MIT, є принципова відмінність. У проекті використовуються дві сполучені ємності з графіту діаметром 10 метрів кожна, заповнені рідким кремнієм. В одному резервуарі зберігається кремній при температурі 1926 ° С. Ця «холодна» ємність з’єднана через ряд трубок і нагрівальних елементів з «гарячим» резервуаром, в якому рідкий кремній нагрітий до 2370 ° С.
«Надмірна» (в періоди перевиробництва) електроенергія сонячних і вітрових станцій направляється на осмічний нагрів речовини в «холодній» ємності і перекачування її в «гарячу». В процесі кремній нагрівається до надзвичайно високої температури - розжарюється до білого.
Коли потрібна електрика, розплавлений рідкий кремній прокачується через безліч труб, які випромінюють світло. Поруч з трубами розташовані високоефективні сонячні осередки, з так званими багатоперехідніими фотоелектричними елементами (multi-junction solar cells). Ці генеруючі пристрої, «знімають» світлове випромінювання розплавленого металу і виробляють електрику. В ході цього процесу кремній охолоджується і повертається в «холодний» резервуар для повторного використання.
Як ми бачимо, в даному випадку не застосовуються парові турбіни, і електроенергія виробляється за принципово іншою технологією.
На початковому етапі гостро стояло питання, з якого матеріалу слід виготовляти резервуари для зберігання. Вважалося, що використання графіту становить небезпеку через те, що графіт і кремній можуть реагувати при цих високих температурах.
Коли команда побудувала мініатюрний резервуар для випробувань, було виявлено, що в той час як кремній реагував з графітом з утворенням карбіду кремнію, новий матеріал прилипав до внутрішніх стінок резервуара, створюючи захисний шар. Після того, як цей тонкий шар сформувався, подальша реакція не відбувалася, доводячи, що використання графітових резервуарів є життєздатним.
Вся ця історія виглядає надзвичайно складною і дорогою, однак автори стверджують, що вона дешевше ГАЕС і інших популярних технологій зберігання.
https://elektrovesti.net/63788_uchenye-iz-ssha-razrbotali-novuyu-sistemu-khraneniya-elektroenergii-v-rasplavlennom-kremnii


ЄБРР більше не фінансуватиме вугільні проекти

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) більше не фінансуватиме видобуток вугілля і вугільні електростанції, а навпаки, фокусуватиметься на відновлюваної енергії. Про це йдеться в новій стратегії декарбонізації енергетичного сектора банку.
ЄБРР також не фінансуватиме проекти, що займатимуться розробкою нових родовищ і видобутку нафти. Правда робиться застереження, що такі проекти все ж таки можуть фінансуватися в рідкісних випадках, «якщо вони знижують викиди парникових газів».
Банк продовжить фінансувати проекти в газовій галузі в тих випадках, коли вони узгоджуються з трансформацією в бік системи з низькими викидами вуглецю.
Банк наголошує на необхідності збільшення інвестицій в відновлювані джерела енергії, підтримки інтеграції енергетичних систем, стимулювання переходу на більш чисті і стійкі джерела енергії.
Раніше ЕлектроВісті писали, що ЄБРР спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) нададуть фінансову підтримку для модернізації київського теплоенергетичного комплексу.
Також ЄБРР 28 листопада схвалив організацію кредиту на суму до EUR150 млн ТОВ «Сивашенергопром» (Херсонська обл.) для будівництва вітряної електростанції (ВЕС) встановленою потужністю 250 МВт в Херсонській області.
Ще ЄБРР припиняє фінансування в Україні проектів у сфері сонячної енергетики до переходу на більш раціональний метод підтримки розвитку ВДЕ, повідомила старший банкір департаменту електроенергії банку Ольга Єрьоміна під час «Українського енергетичного тижня» в Києві.
https://elektrovesti.net/63796_ebrr-bilshe-ne-finansuvatime-vugilni-proekti

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами