Альтернативна енергетика в світі: 17-23.06.2019



У Шотландії побудують найбільшу систему зберігання енергії в Великобританії


Установка потужністю 50 МВт стане найбільшою в Великобританії і буде зберігати енергію, вироблену на 214 вітряки. Будівництво величезного накопичувача почнеться в 2020 році.
Британська енергетична компанія Scottish Power побудує накопичувач енергії потужністю 50 МВт для зберігання електрики, виробленого на 214 вітряків. Установка дозволить компанії накопичувати надлишки енергії, які генеруються при високій швидкості вітру, і використовувати їх в безвітряну погоду, усуваючи, таким чином, головний недолік залежність від погоди ВДЕ. Цей проект стане найбільшою системою накопичення енергії в Великобританії.
Будівництво накопичувача почнеться на початку наступного року на вітровій електростанції Уайтлі в Шотландії. Завершити будівництво планується до кінця 2020 року.
Схожі, але менш масштабні системи накопичення енергії з’являться ще мінімум на шести об’єктах Scottish Power.
Всього кілька місяців тому компанія продала останні чотири газові електростанції в Англії, щоб повністю зосередитися на відновлюваних джерелах енергії. Проект гігантського накопичувача стане для Великобританії важливим кроком на шляху до кліматичної нейтральності.
Інвестиції в ВДЕ стають для енергетичних компаній не просто проходженням екологічної моди, а єдиною можливістю вижити на мінливому ринку. Відмова розвивати чисту енергію може обійтися дуже дорого. Наприклад, компанія General Elecrtic всього за три роки втратила $ 200 млрд, продовжуючи вкладатися в газ і вугілля.
Нагадаємо, що компанія Pivot Power оголосила про початок співпраці з фірмою redT, яка займається виробництвом і системною інтеграцією рішень для зберігання енергії. Партнери працюватимуть над створенням першого в світі масштабного гібридного енергосховища, що використовує як літій-іонні, так і ванадієві акумулятори.
https://elektrovesti.net/66126_v-shotlandii-postroyat-krupneyshuyu-sistemu-khraneniya-energii-v-velikobritanii


Запущена найпотужніша сонячна електростанція

В Арізоні запустили одну з найбільших сонячних електростанцій у світі, здатну видавати потужність до 280 МВт.
Найпотужніша сонячна електростанція Solana не тільки є однією з найбільших в світі і видає потужність до 280 МВт, а й володіє унікальною особливістю. Вона накопичує сонячне тепло і виробляє електроенергію протягом 6 годин після заходу сонця. З огляду на те, що нерівномірна вироблення енергії - один з основних недоліків сонячної енергетики, така технологія зберігання тепла - великий прорив.
Solana має масиви з 2700 параболічних дзеркал, жолоби яких займають поверхню в 7,7 кв. км. Рідкий теплоносій - синтетичне масло - циркулює в трубах, на яких дзеркала концентрують сонячне світло. Теплоносій, розігрітий цим світлом, надходить в парові котли і нагріває воду, яка перетворюється в пар і крутить 140 МВт турбіни.
Завдяки системі акумулювання теплової енергії можна протягом шести годин виробляти екологічно чисту енергію на максимальній потужності. На даний момент Solana, перебуваючи на піку потужності, може забезпечувати енергією близько 70 тис. домогосподарств. Але це не межа. В Арізоні планують побудувати ще 4 аналогічних електростанції. Тоді загальна генеруюча потужність зросте до 750 МВт - цього вистачить, щоб забезпечити енергією 185 000 домогосподарств.
https://naked-science.ru/article/sci/zapushchena-moshchneishaya-sol


На Тайвані з’явиться вітряна електростанція – ЗМІ

Представники південнокорейських компаній Hyundai Engineering & Steel Industries, Samkang M & T і датської енергетичної компанії Ørsted підписали контракт на поставку конструкцій для проекту з будівництва вітряної електростанції на Тайвані. Про це повідомляє Yonhap News з посиланням на представників компанії.
За їх словами, південнокорейська компанія планує побудувати два вітрогенератора Чжанхуа 1 і Чжанхуа 2а в 35-50 км від узбережжя міста Чжанхуа. За попередніми даними, будівельні роботи завершаться до 2022 року, а виробнича потужність ВЕС складе 900 МВт.
«Ми раді, що уклали угоду з південнокорейськими компаніями. Останні кілька років компанії Південної Кореї активно беруть участь в будівництві вітряних електростанцій, наприклад компанія LS Cable нещодавно виграла тендер на будівництво вітропарку Hornsea Project Two в Великобританії», - повідомив представник компанії Ørsted по Азіатсько-Тихоокеанському напрямку.
Ørsted A / S - найбільша енергетична компанія Данії, заснована в 1972 році.
https://regnum.ru/news/economy/2642114.html


У Британії домогосподарства з сонячними панелями зможуть продавати електрику енергокомпаніям

Великі енергокомпанії в Великобританії будуть зобов’язані купувати поновлюване електрику у своїх же споживачів.
Відповідний закон буде прийнятий на цьому тижні, повідомляє theGuardian.
Домогосподарства, які встановлять нові сонячні панелі на дахах з 1 січня 2020 зможуть знизити свої рахунки продаючи електроенергію, яку вони не використовували, назад своїй енергопостачальній компанії.
У Британії 800 тис. домогосподарств з сонячними панелями вже отримують додаткові гроші за старою схемою підтримки, яка була скасована в квітні розпорядженням уряду. Скасування «зеленого тарифу» для нових споживачів призвело до того, що кількість нових установок в країні в травні скоротилася на 94% в порівнянні з квітнем.
Минулого тижня лейбористи звинуватили уряд в «активному демонтажі» сонячної енергетики. Згідно з їхніми заявами, цього літа сектор буде зазнавати труднощів, так як зміни в підтримці (повернення нехай і в іншому вигляді «зеленого» тарифу) не наступлять до кінця року. Таким чином, у домовласників немає стимулу купувати і встановлювати панелі в цьому році.
Кріс Скідмор, міністр енергетики та чистого зростання, заявив, що уряд хоче збільшити кількість малих об’єктів генерації, не додаючи вартість субсидій до рахунків за електроенергію.
«Майбутнє енергії є локальним, і новий закон про продаж електроенергії забезпечить домогосподарствам, які вирішили стати виробниками ВДЕ, гарантовану плату за електроенергію, що поставляється в мережу».
За словами міністра, уряд також має намір заохочувати будинки з сонячними панелями до установки акумулюючих батарей.
Як відомо, ще в травнем 2017 в Британії домогосподарства встановили рекорд - забезпечили близько 25% електроенергії в країні.
https://kosatka.media/category/vozobnovlyaemaya-energia/news/v-britanii-domohozyaystva-s-solnechnymi-panelyami-smogut-prodavat-elektrichestvo-energokompaniyam


Держфонд Норвегії скорочує інвестиції в традиційне паливо на користь відновлюваних джерел

Норвезький парламент проголосував за скорочення інвестицій Державного пенсійного фонду Норвегії (він же Нафтовий фонд) в папери компаній, що добувають нафту, газ і вугілля, і збільшення вкладень в проекти з виробництва електроенергії з відновлюваних джерел, пише The Wall Street Journal.
Пропозиція передбачає виведення понад $13 млрд з акцій фірм, які видобувають традиційне паливо, і інвестування до $ 20 млрд в папери більш екологічних компаній.
Відзначається, що фонд не буде скорочувати інвестиції в найбільші енергетичні компанії світу, але може вивести кошти з таких фірм, як Anadarko Petroleum або Occidental Petroleum.
Нафтовому фонду належать частки різного об’єму майже в 9,2 тис. Компаній, включаючи 341 нафтогазову фірму. Близько 6% його активів, які оцінюються більш ніж в $ 1 трлн, доводиться на папери енергетичних компаній, включаючи 2,45% -у частку в Royal Dutch Shell і 0,94% -ний пакет акцій ExxonMobil.
Фонду належить приблизно 1,4% всіх акцій в світі.
За керування Нафтовим фондом відповідає підрозділ норвезького центробанку Norges Bank Investment Management (NBIM). На світових ринках держфонд працює через структуру Government Pension Fund Global.
http://interfax.az/view/768990


Відновлювана енергетика - роботодавець для 11 млн людей в усьому світі

Міжнародне агентство відновлюваної енергетики (IRENA) опублікувало чергову доповідь «Відновлювана енергетика та робочі місця - річний огляд 2019». В роботі підраховано, що в секторі ВДЕ в глобальному масштабі станом на кінець 2018 року було зайнято 11 млн чоловік. У 2017 році таких було 10,5 млн.
Без обліку такого «старого сектора», як гідроенергетика кількість зайнятих в області ВДЕ в світі склало 8,9 млн.
Фотоелектрична сонячна енергетика третій рік поспіль стає найбільшим роботодавцем серед усіх ВДЕ - 3,6 млн осіб, правда 61% цих робочих місць зосереджено в Китаї.
Біоенергетика, що включає рідке біопаливо, тверду біомасу і біогаз історично була найбільшим сектором, і зараз посідає друге місце за кількістю працівників.
Вітроенергетика забезпечує роботою 1,2 мільйона чоловік. Головним чином це материкова вітроенергетика, але офшорний сегмент набирає обертів. На Китай припадає 44% світової зайнятості в сфері вітроенергетики, за ним слідують Німеччина і США.
Гідроенергетика має найбільшу встановлену потужність серед всіх поновлюваних джерел енергії, але в даний час розвивається повільно. У цьому секторі працюють 2,1 мільйона чоловік, три чверті з яких зайняті експлуатацією і технічним обслуговуванням.
Раніше аналітики Міжнародного агентства ВДЕ (IRENA) опублікували звіт про вплив відновлюваної енергетики на геополітику. У звіті говориться, що із розвитком відновлюваної енергетики та падінням попиту на викопне паливо країни поділяться на переможців і переможених. Одні виявляться на позиції лідерів, інших очікують роки економічних потрясінь і нестабільності. В першу чергу криза торкнеться країн, які багаті нафтою і газом.
https://elektrovesti.net/66170_vozobnovlyaemaya-energetika-rabotodatel-dlya-11-mln-chelovek-vo-vsem-mire

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами