Альтернативна енергетика в світі: 17-23.05.2021

500325

Американці запускають виробництво гнучких сонячних панелей на основі кремнію

Цього літа у США випустять нову лінійку гнучких сонячних панелей на основі кремнію без скла.
Нове виробництво запустить американська компанія Maxeon Solar Technologies, передає world-energy. 
Сонячні панелі Maxeon Air - це сумісні, надлегкі, міцні і сертифіковані з пожежної безпеки панелі, які можуть бути прикріплені безпосередньо до даху без необхідності у стелажах або інших монтажних системах. Перше впровадження продукту з використанням цієї технології буде спрямоване на встановлення на дахах, які не зможуть витримати звичайних сонячних систем.
«Сонячні панелі Maxeon Air безкаркасні і без скла, - зазначають у компанії. – Для встановлення не потрібні додаткові стелажі, бо наші панелі важать менше половини звичайних скляних сонячних панелей».
Сонячні панелі Maxeon Air використовують сонячні елементи IBC Maxeon, які переміщують всі контакти шин на задню сторону елемента.
"IBC cell стійкі до корозії і здатні згинатися без шкідливого розтріскування, - зауважив Джефф Уотерс. - Не менш важливо, що технологія IBC-модуля Maxeon має унікальну здатність пропускати струм у тіні, продовжуючи виробляти енергію в умовах, які відключили б інші панелі, а також низьку чутливість до температури».
Одна повітряна панель Maxeon має ККД 20,9%. Гнучкі панелі використовують 90 сонячних елементів і довші, ніж традиційні модулі. Згідно з даними, модулі мають потужність 330 Вт.
"Протягом майже 50 років сонячна енергетика використовувала конструкцію зі скляних надміцних панелей, зі збільшенням розмірів яких вартість транспортування, установки і монтажу стала відносно більшою частиною загальної вартості системи, - сказав Джефф Уотерс, генеральний директор Maxeon Solar Technologies. - За допомогою технології Maxeon Air ми тепер можемо розробляти продукти, які знижують ці витрати, відкриваючи при цьому абсолютно нові ринкові можливості, такі як комерційні дахи з низьким навантаженням».
Панелі Maxeon Air спочатку будуть використовуватися на європейських ринках, а потім будуть випущені на світовий ринок у 1 кварталі 2022 року.
"Технологічна платформа Maxeon Air продовжує нашу 35-річну спадщину інновацій у галузі технологій сонячних панелей і ще раз демонструє здатність нашої команди R&D розробляти передові, проривні технології», - резюмував Джефф Уотерс, генеральний директор Maxeon Solar Technologies.
https://ecotown.com.ua/news/Amerikantsi-zapuskayut-virobnitstvo-gnuchkikh-sonyachnikh-paneley-na-osnovi-kremniyu/
 
 
Село у Швеції повністю перейшло на енергію сонця і вітру

Село Сімріс на півдні Швеції повністю переходить на споживання електроенергії з відновлюваних джерел.
Проект запустила енергетична компанія E. ON у рамках європейської програми Interflex, спрямованої на розвиток високотехнологічних локальних енергетичних систем, передає eenergy.media. 
Електроенергію для 140 домогосподарств вироблятимуть сонячні та вітроелектростанції потужністю 440 кВт і 500 кВт відповідно. Стабільність енергопостачання забезпечуватиме накопичувач енергії потужністю 800 кВт.
Проект покликаний забезпечити стабільне енергопостачання. Водночас громадяни зі звичайних споживачів перетворюються у "гнучких просьюмерів" і "розумних споживачів", які не тільки виробляють і зберігають електроенергію, але і беруть участь у регулюванні навантаження за допомогою своїх керованих пристроїв, таких як теплові насоси.
Дана система дозволяє згладжувати піки споживання, роблячи генерацію більш раціональною і економічною.
Крім того, жителі села можуть у режимі реального часу стежити за виробленням, споживанням і станом батарей на сайті енергокомпанії.
Проект у Сімріс важливий для подальшого розвитку «розумних мереж» у світі. «З правильною технікою та інтелектуальними рішеннями ми вже сьогодні можемо показати, що децентралізоване, відновлюване і одночасно комфортне енергетичне майбутнє можливе», — говорить глава E. ON Леонард Бірнбаум.
Безумовно, село не відрізали від решти світу повністю. У разі виникнення неполадок у «острівній» енергосистемі, Сімріс може у будь-який час і без затримок підключитися до регіональної мережі.
https://ecotown.com.ua/news/Selo-u-SHvetsii-povnistyu-pereyshlo-na-energiyu-sontsya-i-vitru/
 

ЄС віддає перевагу морській вітроенергетиці у «зеленому» переході

Європейський Союз розвиватиме морську вітроенергетику для досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року.
Про це йдеться у комюніке Європейської комісії, передає interfax.com.ua. 
"Наш океан і підтримувана ним морська економіка незамінні для досягнення перетворень, передбачених Європейським «зеленим» курсом, - йдеться у документі. - Яскравим тому прикладом є внесок Світового океану у виробництво енергії, екологізацію транспорту і стале виробництво продуктів харчування".
За даними Єврокомісії, морська економіка ЄС, яка включає всі види морської і прибережної діяльності: рибальство, аквакультура, прибережний туризм, мореплавство, портова діяльність, суднобудування, офшорна електрогенерація, - створює 4,5 млн робочих місць і річний товарообіг обсягом €650 млрд.
Тим часом ці та інші види економічної діяльності мають кумулятивний вплив на морське середовище: від видимих забруднень пластиковим сміттям і нафтою до невидимих – мікропластиком, підводним шумом, хімічними і поживними речовинами.
«Забруднення, надмірний вилов риби і руйнування середовища проживання поряд з наслідками кліматичної кризи – все це загрожує багатому морському біорізноманіттю, від якого залежить морська економіка, – заявив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс. - Ми повинні змінити курс і створити стійку морську економіку, в якій охорона навколишнього середовища та економічна діяльність нерозривно пов'язані один з одним».
Крім того, у документі наголошується на необхідності захисту морського середовища, шляхом збільшення морських зон, які охороняються, з нинішніх 11% до 30% до 2030 року.
Повідомляється, що Єврокомісія, Європейський інвестиційний банк і країни-члени ЄС працюватимуть спільно для задоволення існуючих фінансових потреб, необхідних для скорочення забруднення європейських морів і підтримки інвестицій у морські інновації та біоекономіку.
12 травня Єврокомісія презентувала план дій, відповідно до якого Євросоюз буде прагнути до нульового забруднення повітря, води і грунту до 2050 року. Заходи щодо досягнення цієї мети включають: поліпшення якості повітря на 55% для скорочення числа передчасних смертей, поліпшення якості води за рахунок скорочення відходів, пластикового сміття у морі (на 50%) і мікропластика (на 30%), а також поліпшення якості грунту за рахунок скорочення втрат поживних речовин і використання хімічних пестицидів на 50%.
https://ecotown.com.ua/news/S-vidda-perevagu-morskiy-vitroenergetitsi-u-zelenomu-perekhodi/
 
 
Фінляндія скоротила імпорт нафти через перехід на зелену енергетику

Фінляндія знизила імпорт нафти Urals на чверть у зв'язку з переходом країни на зелену енергетику.
Про це свідчать дані Refinitiv Eikon, передає mind.ua. 
Імпорт нафти Urals у Фінляндію впав у першому кварталі 2021 року на чверть до 2,1 млн тонн. У квітні закупівлі нафти впали ще сильніше – з 1,1 млн тонн у квітні 2020 року до 0,4 млн тонн у квітні нинішнього року (мінус 63%).
Це не перший рік, коли імпорт нафти до Фінляндії падає – у 2020 році країна імпортувала 8,9 млн тонн Urals, що на 16% менше порівняно з 2019 роком.
Одночасно з цим головне нафтопереробне підприємство країни Neste Oil наприкінці березня перетворило один з двох своїх діючих заводів у Наанталі у нафтосховище і призупинило роботу ще на одному заводі у Порвоо до червня з метою його реконструкції для переробки відновлюваної сировини (Neste має намір частково переробляти рідкий пластик, отриманий зі сміття).
За словами трейдерів експортерам Urals, які звикли до Фінляндії як до великого покупця нафти, тепер доведеться шукати йому заміну.
https://ecotown.com.ua/news/Finlyandiya-skorotila-import-nafti-cherez-perekhid-na-zelenu-energetiku/
 
 
Об'єднані Емірати скоротять викиди CO2 на 70% до 2050 року

Об'єднані Арабські Емірати відновлюють зобов'язання скоротити викиди CO2 на 70% до 2050 року.
Таке рішення підтвердило Міністерство енергетики та інфраструктури ОАЕ, передає enerdata.net. 
Країна також зобов’язується збільшити використання чистих джерел енергії: відновлюваної та ядерної - на 50% до 2050 року.
Для скорочення викидів Об'єднані Арабські Емірати роблять ставку на сонячну енергію і «зелений» водень. У короткостроковій перспективі - до 2024 року - ОАЕ мають намір досягти 20% своєї встановленої потужності (50 ГВт) з чистих джерел – це 11 ГВт, включаючи ядерні.
Енергетична стратегія-2050 спрямована на те, щоб до 2050 року покрити 44% енергоспоживання країни за рахунок відновлюваних джерел енергії, 6% - за рахунок атомної енергії, 12% - завдяки чистому вугіллю і 28% - газу. Також ОАЕ, де споживання електроенергії на душу населення є одним з найвищих у світі, має намір скоротити енергоспоживання на 40%.
https://ecotown.com.ua/news/Ob-dnani-Emirati-skorotyat-vikidi-CO2-na-70-do-2050-roku/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами