Альтернативна енергетика в світі: 17-23.02.2020



Vestas обіцяє зробити свої вітряні турбіни безвідходними до 2040 року

На вітровому ринку, який виросте в середньому на 3% в рік в наступному десятилітті, Vestas прагне значно пом'якшити свій вплив на навколишнє середовище. Компанія оголосила про свій намір виробляти безвідходні вітрові турбіни до 2040 року, збільшуючи засвоюваність лопатей, концентраторів і гондол і з огляду на всі аспекти життєвого циклу турбіни. Сьогодні вітрові турбіни компанії в середньому переробляються на 85%.
З цим рішенням Vestas стає першим виробником вітрових турбін, який прагне не створювати відходи. Ця мета буде досягнута шляхом впровадження нової стратегії управління відходами та впровадження циклічного підходу до економіки на різних етапах їх ланцюжка створення вартості: проектування, виробництво, технічне обслуговування та закінчення терміну служби.
 «Створення такої амбітної мети скорочення відходів має першорядне значення для забезпечення кращого світу для майбутніх поколінь», - підкреслює Андерс Ведель, виконавчий віце-президент Vestas Power Solutions. «Якщо ми хочемо очолити енергетичний перехід, ми повинні бути прикладом і робити це більш стійким чином. Це означає, що стійкість є частиною всього, що ми робимо».
«Як найбільший в світі постачальник енергії вітру, Vestas несе відповідальність за видалення відходів зі своєї ланцюжка створення вартості», - коментує виконуючий обов'язки головного операційного директора Vestas Томмі Рахбек Нільсен. «Енергія вітру буде продовжувати швидко рости, тому консервативні підходи повинні залишитися позаду», - додає він.
Сьогодні вітрові турбіни компанії в середньому переробляються на 85%. Однак лопаті і концентратори турбін в даний час складаються з не підлягають вторинній переробці матеріалів.
Щоб збільшити швидкість рециркуляції лопатей, концентраторів і гондол, Vestas розгляне всі аспекти життєвого циклу турбіни. В якості першого кроку будуть введені інкрементні цільові показники для концентраторів і лопатей, починаючи з нинішніх 44% нафтових до 50% до 2025 року і до 55% до 2030 року.
Нова стратегія буде включати в себе заходи по оптимізації стійкості на таких заводах, як Vestas в Daimiel (Ciudad Reañl), який в даний час виробляє V150, одну з найбільших лопатей в світі з довжиною 73 метрів.
«У найближчі роки виробництво лопатей буде в центрі уваги нашої стратегії нульового залишку. Це амбітне завдання для Дайміеля, і це призведе до значних змін в нашому продуктивному менталітеті. Ми раді бути частиною цього переходу на благо навколишнього середовища», - підкреслює директор заводу Vestas Роберто Майрін.
Після демонтажу буде також запущений ряд ініціатив, призначених для управління лопатями. Ці дії будуть включати прийняття нових оптимальних технологій переробки композитних матеріалів, таких як переробка скловолокна або рекуперація пластикових деталей. Vestas також запровадить новий процес демонтажу лопатей, допомагаючи своїм клієнтам скоротити відходи, що відправляються на звалище.
Промислові відходи являють собою зростаючу загрозу для наших екосистем і глобального здоров'я. За оцінками, щорічно збирається 11 200 млн тонн твердих відходів, що створює серйозну загрозу виснаження ресурсів і забруднення повітря, води і ґрунту. Крім того, на ці відходи доводиться 5% світових викидів парникових газів. Тільки відходи, що утворюються при використанні вітряних лопатей, можуть досягти 43 млн тонн, накопичених до 2050 року.
https://energosmi.ru/archives/42537
 
 
Шторм "Сабіна": Вітрові станції у Німеччині покривали близько 60% споживання електроенергії

Під час зимового урагану "Сабіна" у період з неділі, 9 лютого, по понеділок, 10 лютого, морські і наземні вітроелектростанції покривали близько 60% споживання електроенергії у Німеччині.
Про це йдеться у звіті центру Agora Energywenden, передає spiegel.
Час від часу у мережу Німеччини подавалося близько 43,7 ГВт вітрової електроенергії.
Для порівняння, попередній рекорд був встановлений на рівні 43,4 ГВт.
Сонячна енергія протягом дня, як зазначають аналітики, теж сприяла високому виробленню «зеленої» електроенергії у цей період.
За словами представника оператора Amprion, для операторів мережі шторм "Сабіна" був великою проблемою, оскільки подача електроенергії від вітряних турбін була нерівномірною, а вітродвигуни відключалися при занадто сильних поривах.
За даними Amprion і Tennet, пошкоджень на високовольтних лініях від шторму не було.
У 2019 році близько 43% споживання електроенергії у Німеччині припадало на відновлювані джерела енергії.
https://my.ua/news/cluster/2020-02-12-shtorm-sabina-vitrovi-stantsiyi-u-nimechchini-pokrivali-blizko-60-spozhivannia-elektroenergiyi
 
 
Сонячні і вітрові станції потужністю 770 МВт побудують для продажу електроенергії на цифровій платформі

У семи країнах побудують сонячні і вітрові електростанції загальною потужністю понад 770 МВт для продажу електроенергії на цифровій платформі Instatrust.
Проект реалізує німецька енергетична компанія Innogy, передає tass. 
Джерела енергії та відповідні проекти вже знаходяться в стадії розробки або будівництва. Електроенергія буде доступна для придбання корпоративним клієнтам з різних країн.
Платформа Instatrust належить DNV GL.
 "Співпраця DNV GL і Innogy дозволяє забезпечити високий рівень довіри і безпеки інформації, поєднуючи покупців і виробників електроенергії на взаємовигідних умовах, - зазначила керівник глобального підрозділу Instatrust в DNV GL Кароліна Брун Ельфсен. - Даний крок дозволить всім учасникам угод знизити можливі торгові ризики і підвищити економічну ефективність проектів".
Передбачається, що реалізація енергії за допомогою цифрової платформи прискорить процес укладення договору купівлі-продажу і істотно спростить документообіг.
За даними Bloomberg NEF, у 2019 році корпорації більш ніж подвоїли обсяг енергії з альтернативних джерел, що закуповується аналогічним чином за допомогою договорів PPA (power purchase agreements). Загальний показник досяг рекордної позначки в 19,5 ГВт, або близько 10% світового обсягу відновлюваної енергії.
https://ecotown.com.ua/news/Sonyachni-i-vitrovi-stantsii-potuzhnistyu-770-MVt-pobuduyut-dlya-prodazhu-elektroenergii-na-tsifrovi/


Ключові слова: сонячна енергетика, вітрова енергетика

У США представили ще один електричний пікап Nikola Badger з запасом ходу майже 1000 км і гібридним харчуванням «батарея + водень»
Американська компанія Nikola Corporation за історію свого існування встигла представить з десяток електричних засобів пересування, включаючи вантажівки, баггі, позашляховики і навіть гідроцикл. Тому зовсім не дивно, що компанія вирішила приєднатися до самого трендовом для американського ринку сегмента і представила електричний пікап Nikola Badger з запасом ходу 960 км (600 миль), які обіцяє показати публіці вже в вересні 2020 року.
Секрет настільки вражаючого ходу в гібридне платформі FCEV / BEV при цьому від повної зарядки батарей / заправки воднем (blended FCEV / BEV) пікап зможе проїхати 960 км (600 миль), а тільки в електричних режимі (BEV alone) від батареї ємністю 160 кВтг фонду хода складе вдвічі менше - 480 км (300 миль).
Відповідно, для щоденних поїздок Nikola Badger можна буде заряджати на звичайних електрозарядках, а при необхідності відправитися в більш тривалу вилазки на вихідні - до того ж заправити воднем (компанія планує розгорнути мережу з 700 таких заправок на території США).
Електропікап Nikola Badger отримає чотири роздільних електродвигуна в колесах, які забезпечать водієві незалежний повний привід (Independent Wheel Drive, IWD). Пікова сумарна потужність рухової установки становить 906 к.с., постійна потужність - 455 к.с., крутний момент - 1330 Нм (980 ft ∙ lb).
Пікап зможе розганятися до 100 км / год за 2,9 секунди, долати 50-градусні підйоми і буксирів причіп вагою до 3,6 тонни (8000 фунтів), а також надасть в розпорядження власника електричну розетку на 15 кВт для живлення інструментів, побутових приладів , освітлення і т.д.
Збирати Nikola Badger планируют по OEM-схемі, партнер проекту буде оголошений пізніше. Офіційний анонс моделі Nikola Badger Відбудеться у вересні 2020 року в рамках заходу Nikola World 2020 року, тоді ж стартує обмежений передзамовлення.
Цікаво, що для розробки і тестування засобу пересування Nikola залучили фаната класичних пікапів Heavy D з реаліті-шоу Diesel Brothers від Discovery., Який обіцяв врахувати запити самих хардкорних користувачів.
https://itc.ua/news/v-ssha-predstavili-eshhe-odin-elektricheskij-pikap-nikola-badger-s-zapasom-hoda-pochti-1000-km-i-gibridnym-pitaniem-batareya-vodorod/
 
   
Парк сонячної енергії врятує острів від викидів CO2

В районі цементного заводу в Василик відкрився найбільший парк сонячної енергії на Кіпрі. Його потужність - 8 MWp.
Загальний бюджет проекту становить приблизно 6,5 млн євро, підрядниками виступили компанії Sunel UK Ltd і Sunel (Cyprus) Ltd.
Сонячна електростанція, яка входить в число «зелених інвестицій», забезпечить цементний завод електроенергією на 10%. Також сонячна енергія допоможе Кіпру знизити викиди вуглекислого газу, що негативно впливає на навколишнє середовище. Згідно експертам, завдяки новому парку в кіпрський повітря не потрапить приблизно 10 тисяч тон СО2.
Парк сонячної енергії - це один з 17 проектів, які реалізує цементний завод в Василик в рамках реалізації загальноєвропейських завдань по боротьбі зі зміною клімату.
Раніше Міністерство освіти заявило про встановлення в школах 428 сонячних батарей, які працюють за системою чистого вимірювання. Це означає, що навчальні установи стануть більш екологічними, крім того, відомство отримає компенсацію, якщо батареї будуть виробляти енергії більше, ніж потрібно будівлям.
https://vkcyprus.com/economics/10698-park-solnechnoj-energii-spaset-ostrov-ot-vybrosov-co2

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами