Альтернативна енергетика в світі: 16-22.11.2020



"Зелена енергетика" може виробляти третину світової електроенергії до 2025 року – звіт

Поновлювані джерела електроенергії (ВДЕ) склали майже 90% всього приросту потужності електроенергії в 2020 році. Про це йдеться в звіті Міжнародного енергетичного агентства (IEA).
Згідно зі звітом, виробництво енергії з відновлюваних джерел глобально виросте на 200 ГВт (+ 7%) в 2020 році, незважаючи на коронакрізіс. У той же час відзначається різке зменшення кількості виробництва енергії з вугілля, нафти і газу.
Частка ВЕС і СЕС в США і Китаї виросте на 30% в 2020 році. Приріст ВДЕ в Європі і Індії складе 10% в 2021 році - рекордний показник з 2015 року.
Очікується, що в 2021 найбільший внесок у приріст ВДЕ внесе Індія. З 2020 року щорічне приріст "зеленої енергетики" в країні буде подвоюватися.
 
В IEA прогнозують, що до 2025 року відновлювані джерела енергії можуть змістити з першого місця вугілля і стати найбільшим джерелом електроенергії в світі.
"На той час (2025 році, - ред.) Очікується, що ВДЕ будуть поставляти одну третину світової електроенергії", - йдеться в звіті IEA.
https://biz.liga.net/ekonomika/tek/novosti/zelenaya-energetika-mojet-proizvodit-tret-mirovoy-elektroenergii-k-2025-godu-otchet
 
 
У Голландії створили плаваючу фотоелектричну систему

Голландська компанія Floating Solar, спільне підприємство Sun Projects B.V. і Dromec B.V., оприлюднила результати трирічних випробувань своєї пілотної фотоелектричної системи на сховищі забруднених відходів Slufter, що на західній околиці портової зони Роттердама, пише World-Energy.
Фахівці випробували різні технології на об'єкті, щоб оцінити його стійкість під час сильних штормів.
За час випробувань було зареєстровано чотири сильних шторми, в тому числі шторм 2018 року зі поривами вітру 144 км/год.
«Виявляється, наша система продовжує добре функціонувати і може працювати навіть в найекстремальніших погодних умовах. Наш міцний сонячний острів повністю виправдав наші очікування», – розповіли в компанії.
Директор Floating Solar Кеєс-Ян ван дер Гір додав, що компанія буде використовувати дані, зібрані за трирічний випробувальний період, для нових проектів. В їх число входять два проекти, заплановані Evides і PWN.
Slufter є частиною забрудненого водного басейну в Маасвлакті, що утворився в результаті штучного розширення промислового об'єкта Europoort в порту Роттердама. У ньому розміщуються й інші плавучі фотоелектричні проекти.
https://kosatka.media/uk/category/vozobnovlyaemaya-energia/news/v-gollandii-sozdali-plavayushchuyu-fotoelektricheskuyu-sistemu
 
У 2020 році у світі встановлять сонячні станції загальною потужністю 115MВт

У 2020 році у світі буде встановлено сонячні електростанції загальною потужністю 115 ГВт.
Про це йдеться у оприлюдненому компанією Wood Mackenzie останньому щоквартальному огляді ринку Global solar PV market outlook update Q3/2020, передає taiyangnews.info.
Прогноз оновлюється вже втретє у цьому році. На цей раз, на думку аналітиків, у 2020 році потужності сонячних електростанцій у світі зростуть на 5% у порівнянні з минулим роком.   
Wood Mackenzie пов'язує перегляд прогнозу з ослабленням блокувань у більшості країн, де будівництво почалося на місці, хоча більша частина збоїв вже була викликана у першому півріччі 2020 року.
"Встановлення фотоелектричних установок зростатиме щороку до 2025 року – потужності досягнуть 145 ГВт, - - сказав глава компанії Wood Mackenzie Solar Раві Мангані. - Єдиним винятком стане 2024 рік, коли американський ринок сповільниться після остаточного зниження графіка ITC".
Зокрема, за підсумками 2020 року у Азії, очолюваній Китаєм, буде встановлено сонячні електростанції загальною потужністю 39 МВт, при цьому 27 ГВт – у другому півріччі.  У 2020 році китайський ринок, як очікується, зросте на 30%, незважаючи на збої у 1-му півріччі.
Разом з тим, за підсумками 2020 року Індія встановить СЕС потужністю 4,9 ГВт, що на 42% менше у порівнянні з минулим роком. За словами аналітиків, випадки захворювання COVID-19 продовжують зростати і заходи соціального дистанціювання також можуть уповільнити галузь до кінця року. "Мета Індії у 100 ГВт сонячної енергії навряд чи буде досягнута", - додав Раві Мангані.
Німеччина, швидше за все, вийде з 2020 року з найвищим показником фотоелектричних установок з 2012 року – СЕС загальною потужністю 4,5 ГВт.
У США, за оцінками аналітиків, буде встановлено 18ГВт сонячних потужностей у 2020 році.  
Ще одним ринком фотоелектричних технологій, на який робиться ставка в доповіді, є Латинська Америка завдяки збільшенню сонячних проектів у Бразилії і Чилі, але мексиканський ринок, швидше за все, постраждає від політичної та нормативної невизначеності. Дозволи та низькі ціни на електроенергію є основними проблемами для розробників на континенті, крім короткострокових аварій, викликаних пандемією.
По всьому регіону близькосхідної Африки (МЕА) в доповіді відстежується більше 1 ГВт комерційних і промислових проектів, що знаходяться на стадії реалізації. 
https://ecotown.com.ua/news/U-2020-rotsi-u-sviti-vstanovlyat-sonyachni-stantsii-zagalnoyu-potuzhnistyu-115MVt/
 
 
Парламент Німеччини прийняв закон про підвищення мети розвитку офшорної вітроенергетики до 40 ГВт до 2040 г

Бундестаг, нижня палата парламенту Німеччини, прийняв поправку до Закону про морськe вітроенергетикe (Windenergie-auf-See-Gesetz). Раніше нормативний акт передбачав, що до 2030 року встановлена ​​потужність офшорних електростанцій країни повинна досягти 15 ГВт до 2030 року. Тепер мета переглянута, і визначено, що потужності морської вітроенергетики будуть збільшені до 20 ГВт до 2030 року і 40 ГВт до 2040 року.
 Поправка до закону також встановлює додатковий етап перевірки для синхронізації розширення офшорної вітроенергетики і мережевого господарства, щоб не допустити ситуації, при якій вітрова електростанція побудована, але не діє через відсутність підключення. При необхідності тендер на конкретну ділянку буде відкладений до тих пір, поки не буде забезпечена синхронізація.
В кінці 2019 році встановлена ​​потужність вітроенергетики ФРН склала приблизно 61 ГВт, в тому числі офшорна частина - 7,5 ГВт. Вітроенергетика - найбільший виробник електроенергії в країні. За період з січня по жовтень поточного року вітрові електростанції виробили понад 26% електроенергії.
https://elektrovesti.net/73308_parlament-germanii-prinyal-zakon-o-povyshenii-tseli-razvitiya-ofshornoy-vetroenergetiki-do-40-gvt-k-2040-g
 
 
МЕА очікує рекордного зростання відновлюваної енергетики в світі в 2020 році

Встановлена ​​потужність об'єктів відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в світі за підсумками 2020 року зросте на рекордні 200 ГВт, свідчать дані Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), передає енергореформи.
Як зазначається в огляді агентства "Відновлювальні джерела енергії 2020", на ВДЕ доведеться 90% збільшення встановленої потужності електрогенерації в світі.
"Відновлювана енергетика в цьому році впевнено зростає по всьому світу, в той час як в інших частинах енергетичного сектора, включаючи нафту, газ і вугілля, спостерігається різкий спад через кризу COVID-19", - відзначили в МЕА.
За даними агентства, виробництво електроенергії на основі відновлюваних джерел в поточному році виросте на 7%, незважаючи на зниження світового попиту на енергію на 5% (що є максимальним падінням з часів Другої світової війни).
У той же час МЕА зазначає, що використання біопалива в транспортному секторі за підсумками року може продемонструвати перше зниження за останні 20 років на тлі падіння попиту на транспортний паливо в цілому. Попит на біоенергію в промисловості також скорочується в результаті спаду економічної активності.
В цілому попит на поновлювані джерела енергії в світі в 2020 році зросте на 1%, прогнозує МЕА.
Агентство очікує, що в 2021 році темпи зростання встановленої потужності ВДЕ складуть 10% і стануть максимальними з 2015 року. При цьому основний внесок в зростання потужностей внесе Індія. Однак у 2022 році МЕА очікує незначного зменшення приросту встановленої потужності ВДЕ через закінчення терміну дії стимулюючих заходів на основних ринках.
"В 2025 році ВДЕ стануть найбільшим джерелом виробництва електроенергії в світі, що покладе край домінуванню вугілля як основного джерела виробництва електроенергії протягом п'яти десятиліть", - заявив глава МЕА Фатіх Біроль.
За його словами, до цього моменту на ВДЕ буде припадати близько третини світових поставок електроенергії.
http://reform.energy/news/mea-ozhidaet-rekordnogo-rosta-vozobnovlyaemoy-energetiki-v-mire-v-2020-godu-15960%20
 
 
У В’єтнамі запрацювала сонячна станція потужністю 600 МВт

У Центральному В'єтнамі у провінції Дак Лак ввели в експлуатацію сонячну електростанцію потужністю 600 МВт.
Проект реалізувала компанія Xuan Thien Ea Sup, передає enerdata. 
Це перша черга СЕС, яка у середньому вироблятиме 1,5 ТВт-год у рік.
Проект зажадав інвестицій у розмірі 860 млн доларів США.
Весь проект матиме потужність 2 ГВт і буде генерувати 5 ТВт-год у рік при повному введенні в експлуатацію у 2021-2022 роках.
 За даними Національного Керівного комітету з розвитку електроенергетики, сонячна потужність В'єтнаму зросте до 14,4 ГВт в 2025 році і до 20 ГВт - у 2030 році, а вітрова потужність досягне 6 ГВт у 2025 році і 10 ГВт - у 2030 році. Частка сонячної і вітрової енергії у енергобалансі повинна досягти 15-20% до 2030 року і 25-30% до 2045 року.
https://ecotown.com.ua/news/U-V-tnami-zapratsyuvala-sonyachna-stantsiya-potuzhnistyu-600-MVt/
 
 
У Чилі побудують сонячну електростанцію потужністю 925 МВт

У Чилі в муніципалітеті Марія-Олена, розташованому в регіоні Антофагаста, побудують сонячну електростанцію потужністю 925 МВт.
Colbún SA, друга за величиною генеруюча компанія в країні, отримала позитивний висновок Служби екологічної оцінки на проект Inti Pacha Solar.
 Комплекс буде складатися з трьох СЕС, що займають площу тисяча двісті вісімдесят дев'ять га. Спочатку планувалося, що робоча потужність енергокомплексу складе 719 МВт (пікова - 788 МВт). Однак в процесі розгляду заявки на екологічну експертизу компанія вирішила замінити сонячні модулі на більш потужні.
Згідно з оновленою заявкою Colbun SA, встановлена ​​потужність СЕС Inti Pacha 1, 2 і 3 складе відповідно 267 МВт, 308 МВт і 350 МВт. До національної енергосистеми СЕС будуть підключені на ПС Crucero і ПС Kemal. За попередньою оцінкою, обсяг інвестицій в проект складе $ 788 млн.
Компанія приступила до оцінки впливу проекту на навколишнє середовище в лютому 2020 року.
Зараз Colbún має портфель з 5 поновлюваних проектів в стадії розвитку на загальну сумі 1800 МВт, включаючи Inti Pacha.
https://elektroportal.ru/news/world/81728

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами