Альтернативна енергетика в світі: 15-21.07.2019



У Японії відкрили теплицю площею 13 га з електростанцією на біомасі


Минулої п’ятниці в Kasoaka, Японія, компанія SARA Inc. відкрила нову теплицю площею 13 га, де вирощуватимуть перець, томати та салат. Це найбільший у країні скляний оранжерейний проект на одній ділянці, особливістю якого є живлення від електростанції на біомасі.
Про це повідомляє HortiDaily.
Компанія SARA працює на ринку з 2016 року і на сьогодні є найбільшим виробником томатів у Японії.
Особливості нової теплиці
• Масштабність – площа 128 269 м2 .
• Використання робототехніки – максимально автоматизовано систему вирощування салату.
• Система охолодження води і збагачення її нано-бульбашками.
• Пересувна система NFT для вирощування, виготовлена компанією Green Product Systems (у світі сьогодні працює лише дві такі системи в напівзакритих теплицях).
• Для томатів обрано прозоре скло, тоді як салат і перець ростуть під Smartglass (оброблений варіант, в якому дисперсія/розсіювання світла пристосовується до кута вхідного світла).
«Енергія є однією з основних витрат нашого бізнесу, – говорить керівник компанії Таїзо Сано. – Префектура Окаяма, де ми розміщуємося, відома як земля сонця. Завдяки цьому природному світлу близько 2100 годин на рік ми можемо вирощувати овочі цілорічно без штучного освітлення, і ми хочемо максимально використати доступне світло».
Тож, теплиця повністю розроблена для оптимального використання природного світла.
• Як вимагає японська промисловість, проект також є стійким до землетрусів.
Технічні засоби
Теплиця побудована компанією Van der Hoeven і автоматизована Hoogendoorn. За словами Таїзо Сано, вони зробили «серйозний розрахунковий і суперінженерний проект», в якому кліматичний контроль має велике значення.
«Температура на об’єкті може досягати 37–38°С у поєднанні з вологістю 85%, тобто ми повинні робити все можливе, щоб уникнути розвитку грибкових захворювань. Навіть у нічний час влітку температура залишається понад 30°С, тому нам потрібні правильні інструменти для роботи в цих умовах», – каже керівник SARA.
Тепло та енергія
Сама теплиця напівзакрита: вона працює з невеликим надлишковим тиском і використовує вентилятори для поширення повітря і CO2, поліпшує клімат-контроль і затримує комах. Воду постачає місто, але перед використанням на фермі її дезінфікують УФ.
Об’єкт має електростанцію на біомасі, що працює на деревній трісці та виробляє електроенергію потужністю 10 МВт. Електроенергія продаватимеся в основному до електромережі, у теплиці буде використано 20%. Таким чином, компанія також робить свій внесок у стратегію розвитку японського суспільства, де заміна ядерної енергії є важливою темою.
Система кондиціонування
Тепло, яке генерується системою, використовується в теплиці. Завдяки встановленню системи очищення газу, CO2 з електростанції з біомаси також буде використовуватися в теплиці, поліпшуючи зростання рослин. Але найцікавішим є те, як пара, що генерується котлами, буде використана для адіабатичного охолодження. Разом з Van der Hoeven була створена нова установка для цього.
«Охолоджувачі працюють на парі з котлів. Таким чином, ми можемо використовувати всю потужність, яку ми виробляємо, і вирощувати овочі найвищої якості навіть у таких жарких і вологих умовах», – розповів Таїзо Сано.
https://landlord.ua/news/tehnologii/u-iaponii-vidkryly-teplytsiu-ploshcheiu-13-ha-z-elektrostantsiieiu-na-biomasi/


Американська MiaSolé повідомляє про досягнення 17,44% ефективності своїх тонкоплівкових сонячних батарей

Виробник тонкоплівкових сонячних батарей на основі селеніду міді-індію-галію CIGS, компанія MiaSolé з США, заявила, що їй вдалося досягти 17,44% ефективності апертурної площі на сонячних батареях промислового розміру. Результат незалежно підтверджений німецьким Інститутом сонячно-енергетичних систем Фраунгофера ISE.
MiaSolé повідомляє, що це досягнення визнано новим сертифікованим рекордом для сонячних батарей CIGS великої площі.
MiaSolé виробляє дослідні зразки сонячної батареї потужністю 189 Вт з апертурною площею 1,08 м2 на своїх виробничих лініях в Санта-Кларі, штат Каліфорнія. MiaSolé, дочірня компанія китайської Hanergy, наносить CIGS на гнучкі підкладки, використовуючи високошвидкісне фізичне осадження з парової фази (PVD), яке дозволяє отримувати високоефективні фотоелементи в безперервному і високопродуктивному технологічному процесі.
У своїй короткій заяві головний технолог MiaSolé Атье Байман (Atiye Bayman) сказав: «Це досягнення є результатом наших цілеспрямованих науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, спрямованих на підвищення ефективності та на створення довговічних, потужних, гнучких і легких продуктів». У січні 2019 року MiaSolé і Solliance повідомили про досягнення 21,5% ефективності свого тандемного фотоелемента, що складається з перовскита зверху і з селеніду медііндія-галію знизу.
https://elektrovesti.net/66558_amerikanska-miasol-povidomlyae-pro-dosyagnennya-1744-efektivnosti-svoikh-tonkoplivkovikh-sonyachnikh-batarey


Світовий ринок зарядних станцій для електромобілів виросте в середньому на 29% до 2027 року

Світовий ринок зарядних станцій для електромобілів може зрости більш ніж на 29% протягом 2019-2027 років. Майбутнє зростання світового ринку зарядних станцій для електромобілів за ключовими гравцями: Schneider Electric SE, Eaton Corporation PLC, Engie SA, ABB Group.
Згідно Absolute Markets Insights, очікується, що світовий ринок зарядних станцій для електромобілів виросте більш ніж на 29% в середньому за 2019-2027 роки. Очікується, що зростання продажів електромобілів завдяки ініціативам уряду щодо вигідних субсидій і податкових пільг стимулюватиме світовий ринок зарядних станцій для електромобілів протягом прогнозованого періоду. Мінімальні витрати на експлуатацію, технічне обслуговування та підвищення обізнаності споживачів про екологічні переваги ще більше стимулюють споживачів використовувати електромобілі, що також сприяє зростанню попиту на ринку зарядних станцій для електромобілів. Більш того, зростаюча ціна на паливо спонукає людей вибирати більш енергоефективні альтернативи. Ціна на нафту буде рости протягом прогнозованого періоду, що прискорить ринковий попит на електромобілі і зарядні станції для електромобілів. Ці фактори постійно прискорюють ріст ринку зарядних станцій для електромобілів.
Зарядні станції для електромобілів постійного струму є найбільшим сегментом. Зарядні станції для електромобілів постійного струму вимагають мінімального часу для зарядки акумулятора електромобілів в порівнянні з зарядними станціями для електромобілів змінного струму. Сегмент зарядних станцій для електромобілів Level 2 склав максимальну частку ринку в 2018 році, оскільки він сумісний з усіма видами електромобілів. Тип швидкого зарядного пристрою постійного струму CHAdeMO, який лідирував і однаковий у всьому світі, зараз активно заміщається європейським стандартом CCS Combo (Type 1 / Type 2).
В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, ймовірно, буде спостерігатися найшвидше зростання попиту на зарядні станції для електромобілів в 2019-2027 роках.
На ринку зарядних станцій для електромобілів домінує ряд гравців, серед яких основними є Schneider Electric SE, Eaton Corporation PLC, Engie SA, ABB Group і General Electric Company. Ці компанії в галузі дотримуються різних типів стратегій для зміцнення своєї власної позиції на ринку. Очікується, що ці гравці будуть вкладати більше коштів в дослідження і розробки нових продуктів. Таким чином, компанії-виробники, ймовірно, будуть співпрацювати з споживачами, що знаходяться в галузі електромобілів, в пошуках нових інноваційних продуктів.
Раніше повідомлялося, що в Україні в 2019 році зобов’яжуть встановлювати електричні зарядні пристрої для електрокарів в громадських гаражах і на парковках.
«Зараз плануємо передбачити обладнання електрозаряднимі приладами не менше 5% машиномісць на всіх парковках, з поступовим збільшенням цієї норми. Наша ідея - щоб до 2030 року всі 100% машиномісць на автостоянках вже були оснащені електрозарядкамі», - зазначив заступник міністра Лев Парцхаладзе.
https://elektrovesti.net/66599_mirovoy-rynok-zaryadnykh-stantsiy-dlya-elektromobiley-vyrastet-v-srednem-na-29-do-2027-goda


Нормована вартість сонячної електроенергії буде знижуватися і далі – IRENA

Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії досліджувало вартість електроенергії з поновлюваних джерел в 2018 році. Згідно з результатами дослідження, електроенергія, вироблена сонячними і наземними вітряними електростанціями вже близька за вартістю електроенергії, виробленої існуючими вугільними електростанціями.
Вартість електроенергії з відновлюваних джерел досягла в минулому році нових мінімумів. Сонце і вітер стали найбільш економічно ефективними джерелами енергії для багатьох регіонів і ринків. Постійне зростання конкурентоспроможності зробив поновлювані джерела енергії основою глобального енергетичного переходу. Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії IRENA очікує, що скорочення витрат на виробництво сонячної і вітряної електроенергії продовжиться і в наступному десятилітті.
Вартість електроенергії, виробленої сонячними і наземними вітряними електростанціями, вже наблизилася до тієї межі, яка нижче граничних експлуатаційних витрат існуючих вугільних електростанцій. У 2018 році світова середня нормована вартість сонячної електроенергії (LCOE) склала 0,085 долара США за кіловат-годину. Це на 13% менше, ніж в 2017 році. Експерти IRENA очікують, що в 2020 році середня аукціонна ціна на електроенергію, вироблену сонячними електростанціями, складе 0,048 долара за кіловат-годину.
Найдешевша електроенергія в світі виробляється наземними вітряними електростанціями. У 2018 році світова середня нормована вартість електроенергії (LCOE), виробленої наземними вітряними електростанціями, склала 0,056 долара США за кіловат-годину. Це також на 13% менше, ніж в 2017 році. За даними IRENA, в 2020 році електроенергія від наземних вітряних електростанцій може коштувати всього 0,045 долара США за кіловат-годину.
Але особливо різке зниження нормованої вартості електроенергії найближчим часом IRENA очікує від станцій-концентраторів сонячної енергії (CSP). У 2022 році вона може коштувати вже 0,073 долара США за кіловат-годину. В цьому випадку електроенергія від CSP буде набагато дешевше, ніж від морських вітряних електростанцій, яка буде коштувати 0,108 долара США за кіловат-годину.
Нагадаємо, що міжнародне агентство з відновлюваної енергії (IRENA) опублікувало новий всеосяжний доповідь з економіки відновлюваної енергетики Renewable Power Generation Costs in 2018.
https://elektrovesti.net/66604_normirovannaya-stoimost-solnechnoy-elektroenergii-budet-snizhatsya-i-dalshe-irena


Сонячні панелі на даху Toyota Prius додадуть електрокару 44,5 км до запасу ходу

Toyota почне тестувати новий сонячний дах для автомобіля Prius – на думку автовиробника це додасть 44.5 км щодня до запасу ходу. Сонячні панелі від компанії Sharp завтовшки 0.03 мм, але додають близько 860 Вт потужності і навіть можуть заряджати автомобіль під час руху. Тестування незабаром розпочнеться на дорогах загального користування, пише The Verge.
У 2011 році Toyota вже виготовляла сонячні панелі для автомобілів, завдяки яким можна було заряджати акумулятори транспортних засобів. Проте нові сонячні панелі ефективніші та мають можливість генерувати вп’ятеро разів більше електроенергії, ніж попередня модель.
Toyota поки що не випускає повністю електричних транспортних засобів, тому «сонячні» дахи призначені для гібридних автівок. Проте нещодавно компанія оголосила про плани випустити електромобіль у партнерстві з Subaru.
https://ecotown.com.ua/news/Sonyachni-paneli-na-dakhu-Toyota-Prius-dodadut-elektrokaru-44-5-km-do-zapasu-khodu/


Шефчович: До 2022 року енергетична система ЄС має бути більш стійкою до можливих збоїв

До 2022 року енергетична система Європейського союзу (ЄС) повинна стати більш стійкою до можливих збоїв. Як повідомляє у вівторок Trend, про це сказав в інтерв’ю ICIS віце-президент Європейської комісії з енергетичного союзу Марош Шефчович.
Віце-президент сказав, що стратегія ЄС щодо енергетичного союзу, прийнята в 2015 році, поставила деякі з найбільш амбітних цілей у всьому світі щодо забезпечення споживачів чистою енергією і забезпечення інтеграції ринків електроенергії та газу.
Чотири роки по тому ключові проекти реалізовуються вчасно, і до 2022 року енергетична система ЄС має бути більш стійкою до можливих збоїв або потрясінь, сказав віце-президент. На той час держави-члени повинні мати доступ до трьох джерел газу, додав Марош Шефчович.
За словами віце-президента, повна інтеграція ринків і декарбонізація в процесі модернізації енергетичного сектора залишаються головним стратегічним завданням для нової адміністрації Європейського Союзу.
«Енергетичний союз ЄС тільки стає реальністю, але перевершує наші очікування - ми відкрили вільний потік [електрики і природного газу] більше, ніж очікувалося», - сказав Марош Шефчович.
https://www.trend.az/business/energy/3091229.html


Черепичні сонячні батареї - новий тренд в сонячної промисловості

Технологія виробництва черепичних сонячних батарей є розробкою з’єднання фотоелементів, у якій є кілька переваг у порівнянні зі стандартними сонячними батареями, а саме: більш низькі втрати, кращий коефіцієнт використання площі, більш низька температура при обробці, більш низька робоча температура, що призводить до збільшення вироблення електроенергії, а також до підвищення естетики зовнішнього вигляду завдяки відсутності видимих шин і стрічкових провідників.
Про це пишуть «ЕлектроВісті».
Черепичне з’єднання фотоелементів в рамках сонячної батареї не є новою технологією в сонячній промисловості: фактично це був один з перших методів, використаних для перших космічних сонячних батарей в 60-х роках. В останні роки відбулася модернізація цієї технології через зростання диференціації серед виробників сонячних батарей, зокрема, з метою підвищення щільності потужності, а також викликана тим, що з’явилися відповідні електропровідні клеї і відповідне технологічне обладнання.
У 2015 році SunPower придбала стартап Cogenra Solar, що починає компанію з Фремонта, штат Каліфорнія, яка вперше запропонувала черепичний спосіб збирання сонячних батарей в промисловому масштабі, створивши потужний портфель інтелектуальної власності. На основі розробок команди Cogenra компанія SunPower створила новий тип сонячних батарей - серію SunPower Performance.
Потім однією з перших таку технологію використовувала компанія Seraphim Solar, випустивши сонячну батарею ECLIPSE ™ в травні 2016 року, після неї до виробництва аналогічних сонячних батарей приступила і компанія TongWei, найбільший в світі виробник фотоелементів, виробничі потужності якого сьогодні становлять 12 ГВ, а плануються до 20 ГВт.
Крім цих компаній, черепичні сонячні батареї випускають SUNERGY USA WORKS LLC, а також Motech Solar з Тайваню, кітайскі GCL System, LONGi Solar, Canadian Solar і інші. До речі, ще у 2018 році SunPower подала в суд на китайських виробників сонячних батарей за передбачуване порушення її патентів, що стосуються виробництва черепичних моделей.
Фахівці з сонячної промисловості підрахували, що розширення використання технології черепичних сонячних батарей на основі PERC привела до того, що потужність черепичних сонячних батарей еквівалентних сонячним батареям, що складається з 60 фотоелементів, зросла до 340-350 Вт. У порівнянні з сонячними батареями потужністю 270 Вт, популярними в 2017-2018 роках, це означає збільшення вихідної потужності на 80 Вт всього за два роки.
http://oilreview.kiev.ua/2019/07/17/cherepichnye-solnechnye-batarei-novyj-trend-v-solnechnoj-promyshlennosti/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами