Альтернативна енергетика в світі: 15-21.02.2021

ee

Блекаут в Техасі: вперше за десятиліття в штаті почалися відключення електроенергії

Через арктичні морози в південних штатах замерзли вітрові турбіни та свердловини з видобутку сланцевої нафти і газу
У Техасі вперше за десятиліття почалися віялові відключення електроенергії для мільйонів домашніх господарств, оскільки безпрецедентні арктичні морози викликали хаос на енергетичних ринках США.
Як повідомляє Bloomberg, регулятор наказав операторам мережі знизити навантаження на систему, оскільки люди вмикають обігрівачі, щоб зігрітися. Очікується, що електропостачання житлових кварталів і малих підприємств відключатиметься на термін до 45 хвилин за раз. У Х'юстоні головна комунальна служба міста повідомила, що відключення можуть тривати і більше години.
Це перші відключення електроенергії взимку з 2011 року, коли аналогічні морози вивели з ладу низку енергоблоків. Агентство зазначає, що зазвичай сплески попиту на електроенергію трапляються влітку в Техасі, коли зростає використання кондиціонерів. Цьогоріч сильні холоди застали енергетичну промисловість зненацька, і системі не вдається з цим впоратись.
Минулого тижня у США було встановлено близько 800 рекордів низьких температур. Дані мережі показують, що електричне навантаження впало приблизно на 12 ГВт за лічені хвилини, що еквівалентно втраті електропостачання 4,2 млн осіб. Періодичні відключення електроенергії були визнані необхідними, навіть коли піковий вечірній попит знижувався.
Президент Джо Байден оголосив надзвичайний стан, мобілізувавши федеральну допомогу на місцеві заходи реагування.
Регулятор очікує, що попит на електроенергію досягне рекордного максимуму в понеділок і вівторок, побивши рекорд, встановлений під час літньої спеки в 2019 році.
Енергетична криза посилюється відсутністю вітрової генерації. Через морози зупинилася половина вітряних турбін в штаті. Також у США за останні кілька днів на 8% знизився видобуток газу, що також впливає на рівень генерації.
«Замерзають свердловини з видобутку сланцевої нафти і газу, що обмежує видобуток», – написав у Twitter кореспондент Bloomberg Стефен Стапжінскі.
https://mind.ua/news/20222173-blekaut-v-tehasi-vpershe-za-desyatilittya-v-shtati-pochalisya-vidklyuchennya-elektroenergiyi
 
 
Американські інженери розробили люмінесцентні вікна, що виробляють енергію ззовні та всередині приміщення

Інженери з США запропонували оригінальне рішення для підвищення енергоефективності будівель: люмінесцентні сонячні концентратори, що вбудовані у вікна. Вони дозволили б генерувати електрику від природного освітлення зовні і штучного – зсередини.
Команда фахівців з Університету Райс розробила і побудувала прототип вікна площею 0,2 кв. м з електропровідного полімеру, розміщеного між двома шарами прозорого акрилу. Електропровідні полімери – хімічні сполуки, які абсорбують світло певної довжини хвиль і проводять його до країв полотна, де розташовані сонячні елементи. Цей полімер приймає світло з будь-якого напрямку, але спрямовує його тільки в задану сторону, концентруючи на фотоелементах.
Вчені визнають, що ККД такого вікна поки набагато поступається сонячним елементам, однак, на відміну від них, люмінесцентні сонячні концентратори не припиняють роботу ввечері або в похмурий день. Випробування показали, що концентратори навіть ефективніше (3,6%) абсорбують штучне світло світлодіодних ламп, ніж прямі промені сонця (2,9%).
У минулому інші команди вже вивчали потенціал електропровідних полімерів для генерації енергії, але дійшли висновку, що вони занадто нестабільні і швидко руйнуються. Однак за останні роки вченим з Райса вдалося впоратися з цією проблемою. Вони мають намір розробити полімери, що поєднують стабільність з бажаними оптичними властивостями.
Раніше ЕлектроВісті писали, що канадська компанія Elemex випустила фотоелектричні панелі на основі телуриду кадмію (CdTe) Solstex, призначені для облицювання фасадів висотних будівель. Для монтажу таких сонячних батарей використовується запатентована система кріплень Unity.
https://elektrovesti.net/74620_amerikanski-inzheneri-rozrobili-lyuminestsentni-vikna-shcho-viroblyayut-energiyu-zzovni-ta-vseredini-primishchennya
 
 
Вітряні електростанції та відключення електрики в Техасі: чи є зв'язок?

Аномально низька температура та завірюха на півдні США залишили мільйони людей без електрики. У Техасі енергосистема не витримала різкого зростання споживання, і в штаті почалися масштабні відключення електрики.
Перебої в енерго- і газопостачанні зберігаються досі. Влада Техасу говорить про необхідність "збереження балансу між постачанням та споживанням", щоб уникнути подальших масштабних відключень електроенергії.
Губернатор Техасу Грег Ебботт заборонив експорт природного газу до 21 лютого і назвав ситуацію з відключенням електроенергії неприпустимою. Він закликав розслідувати дії техаської компанії, що відповідає за місцеві енергомережі, щоб з'ясувати "причини всіх помилок, що призвели до такого результату".
Республіканці і деякі ЗМІ пов'язали відключення електрики з ростом частки вітряних електростанцій в енергосистемі штату.
 Що відбулося насправді?
Сильний холод призвів до перебоїв у роботі енергосистеми Техасу. Дійсно, вітряні турбіни зупинилися через мороз. Але через холоди перестало також працювати і обладнання на газових свердловинах і АЕС.
Оскільки газ та інші відновлювані джерела енергії є основними для енергосистеми Техасу (особливо в зимові місяці), саме перебої в роботі газових станцій та АЕС, а не вітряних електростанцій, призвели до масштабних відключень електрики.
 
Тому, коли хтось говорить, що через зупинку вітряних турбін виробництво електроенергії на вітряних електростанціях впало у два рази, то, як правило, забуває про те, що виробництво електроенергії також у два рази впало на АЕС, на газових електростанціях, а також станціях, що працюють на вугіллі та інших невідновлюваних джерелах енергії.
Вітроенергетика активно розвивається в Техасі протягом останніх 15 років. На вітряні електростанції припадає до 20% виробленої в штаті електроенергії. Ще 10% виробляють АЕС, а решта майже 70% припадає на викопні види палива.
За даними техаської Ради щодо забезпечення надійності електропостачання (Ercot), через холоди виробництво електроенергії на газових, вугільних електростанціях, а також на АЕС впало на 30 гігават. Тоді як вихід з ладу електростанцій, що працюють на відновлюваних джерелах енергії, призвів до падіння виробництва електроенергії на 15 гігават.
За даними ради, таке скорочення виробництва енергії привело до того, що не був задоволений піковий попит на електроенергію в 69 гігават. Зростання споживання електроенергії в холодні дні виявилося вищим, ніж очікувалося.
Відомство не розраховувало на великий внесок вітряних електростанцій в умовах екстремально холодної зими: за даними ради, в морозні дні вітряні електростанції повинні були виробити тільки 7% від необхідної штату електроенергії.
Також не слід забувати, що холоди призвели до перебоїв з водопостачанням. Через нестачу води довелося відключити один з реакторів АЕС в Південному Техасі.
"Не можна звинувачувати в ситуації, що виникла, якесь одне джерело енергії", - вважає експерт з електропостачання Університету Техасу в Остіні Джошуа Родс.
За його словами, зазвичай в разі нештатних ситуацій передбачається, що пікове споживання буде тривати протягом декількох годин. Зараз же мова йде вже про кілька днів.
Чи можуть інші штати допомогти Техасу?
Техас - єдиний штат в США з автономною системою електропостачання. Зазвичай система енергопостачання штату працює без перебоїв. Крім того, штат виробляє електроенергії більше, ніж необхідно для внутрішнього споживання, і може експортувати її в інші штати.
Однак в нештатних ситуаціях (як, наприклад, настали холоди) Техас не може розраховувати на допомогу інших штатів через автономну роботу своєї енергосистеми. Тому уникнути відключення електрики при різкому і значному погіршенні погодних умов досить складно. 
Нагадаємо, що ЕлектроВісті попросили Ігоря Нуса, директора з продажу Vestas, прокоментувати ситуацію в Техасі, де через обмерзання випало з енергомережі майже 12 ГВт вітропарків, що разом з іншими проблемами місцевої енергомережі призвело до масових відключень і зростання цін на електроенергію.
https://elektrovesti.net/74615_vitryani-elektrostantsii-ta-vidklyuchennya-elektriki-v-tekhasi-chi-e-zvyazok

 
Геотермальна електростанція дає енергію за ціною 5 центів за кВт*год

Компанії BP і Chevron виступили основними інвесторами канадського стартапу Eavor, який розробив унікальний спосіб отримання енергії з геотермальних джерел. Прототип пристрою вже створений і проходить випробування в провінції Альберта. Винахід приніс стартапу $ 40 млн інвестицій.
 
Геотермальні джерела дозволяють використовувати теплову енергію надр Землі, але обмежені географічними регіонами з високою вулканічною активністю. Є й інші, більш гнучкі варіанти, які генерують енергію розпеченого каміння, але, як вважає глава Eavor Джон Редферн, вони не прижилися, тому що витрачають від 50% до 80% отриманої енергії на роботу насоса.
Стартап Eavor відрізняється від цих проектів. Це геотермальна станція з низьким тепловмістом, який посилає рідина через герметичну замкнуту систему, яка після запуску працює без витрат додаткової енергії. В основі лежить така ідея: гаряча вода прагне вгору, холодна - вниз. Тунелі Eavor ведуть глибоко в надра Землі, до гарячої породи, потім паралельними свердловинами йдуть горизонтально, протягом декількох кілометрів, де вода добре нагрівається. Потім вони знову сходяться і піднімаються вертикально вгору.
 
На поверхні тепло використовується або відразу, для опалення приміщень, або перетвориться в електрику. У процесі вода охолоджується, після чого вирушає назад в тунелі, на новий цикл. Оскільки система замкнута і герметична, то потрібно тільки запустити процес за допомогою насоса, і вода почне циркулювати сама, без втрат енергії.
Технологія працює в декількох конфігураціях, не кожна з яких вимагає безлічі наземних станцій на великій відстані одна від одної.
Одна система Eavor-Loop може, як кажуть в компанії, генерувати «електрику в промислових масштабах або давати досить тепла для 16 тис. домівок». Собівартість такої енергії становить $ 50 за МВт * год або 5 центів за кВт * год, що можна порівняти з собівартістю енергії на станціях сонячної генерації в ОАЕ.
У компанії є робочий прототип в провінції Альберта, в Скелястих горах. Він був побудований і запущений в 2019. У нього спрощена конструкція, тунелі глибиною 2,4 км та 2 км по горизонталі. Вода в ньому циркулює самостійно вже більше року.
Нещодавно стартап провів збір коштів, зібравши $ 40 млн. Очолили інвестиційний раунд нафтові гіганти BP і Chevron. Перший комерційний проект буде побудований, швидше за все, в Німеччині, для компанії Enex Power, яка розробляла власний геотермальний проект, але він виявився недостатньо ефективним.
Раніше повідомлялося, що компанія Rystad Energy опублікувала прогноз розвитку геотермальної енергетики на період до 2025 року. Автори відзначають, що енергетичний перехід стимулює диверсифікацію енергетичних, в тому числі нафтогазових компаній, що сприяє розширенню і геотермального сегмента.
https://elektrovesti.net/74617_geotermalna-elektrostantsiya-dae-energiyu-za-tsinoyu-5-tsentiv-za-kvtgod


У Чилі побудують сонячно-вітрову станцію потужністю 1,17ГВт

У Чилі побудують гібридний енергокомплекс у складі сонячної та вітрової електростанції сумарною потужністю 1,171 ГВт.
 
Проект реалізує іспанський енергохолдинг Grupo Ibereólica Renovables, який вже почав процедуру екологічної кваліфікації.
Комплекс передбачає будівництво сонячної електростанції потужністю 675 МВт, вітрової електростанції потужністю 496 МВт, а також двох трансформаторних ПС 33/500 кВ і ЛЕП 500 кВ для видачі згенерованої енергокомплексом електроенергії у національну енергосистему. Загальна вартість проекту оцінюється у $874 млн.
На частку вітрової генерації припадає 7% (2,1 ГВт) встановленої потужності генерації у Чилі. У 2020 році країна досягла 20% відновлюваної електроенергії в енергобалансі – цільового показника, який у 2013 році Національна комісія з енергетики (National Energy Commission, CNE) затвердила на законодавчому рівні на період до 2025 року.
Цей показник був досягнутий дорожньою картою розвитку енергетики (Energy Roadmap) Чилі на період до 2050 р. встановлено цільовий показник по досягненню 70% частки ВДЕ-генерації (в основному сонячної і вітрової) в загальному обсязі виробництва електроенергії.
https://elektrovesti.net/74616_u-chili-pobuduyut-sonyachno-vitrovu-stantsiyu-potuzhnistyu-117gvt
 
 
Біорозкладну вантажівку Volta Zero з льону та смоли укомплектують акумуляторами компанії Proterra

Шведська стартап-компанія Volta Trucks обрала постачальника акумуляторних батарей для своєї біорозкладної вантажівки Volta Zero, першого в світі повністю електричного 16-тонного комерційного автомобіля, розробленого спеціально для доставки вантажів у межах міста. Вибір припав на каліфорнійську компанію Proterra, яка спеціалізується на виробництві електричних автобусів для муніципальних, федеральних та комерційних транспортних агентств.
Також компанія продає автомобільні акумуляторні системи, технології трансмісії та зарядні системи виробникам важких автомобілів, таких як сміттєзбиральні машини.
Акумулятор Proterra забезпечить Volta Zero реальний запас ходу в 200 км. Цього достатньо для більшості внутрішньо міських логістичних рішень. Встановлювати батарею планують між шасі. Перші випробування клієнтських електровантажівок Volta Zero почнуться пізніше цього року, а серійне виробництво планують розпочати приблизно через рік.
Батареї Proterra мають функції пасивної та активної безпеки, рідинного термічного кондиціонування та відповідають найсучаснішим стандартам функціональної безпеки, включаючи ISO 26262 (до ASIL C). Вони розраховані більш ніж на 4000 циклів перезарядки протягом 10 років без значного погіршення характеристик, що забезпечує довговічність автомобіля.
Співпраця з Volta Trucks відкриває перед Proterra двері на європейський ринок вантажних автомобілів. Акумуляторна технологія компанії була перевірена протягом більше 17 мільйонів миль, пройдених її власними транспортними засобами. Також якість батарей американської компанії перевірена виробниками комерційних автомобілів світового класу, які випускають електрифіковані автофургонах, шкільні автобусів, автобуси, шатли з низькою підлогою та будівельну техніку.
Прототип електричного вантажівки Volta Zero з запасом ходу 150-200 км шведський стартап показав у вересні 2020 року. Серед її особливостей – кузов з біорозкладної смоли та льняного волокна, центрально встановлене рульове колесо та водійське сидіння, опущене значно нижче, ніж у звичайних вантажівок, що забезпечує 220-градусний огляд, зводячи до мінімуму небезпечні сліпі зони. Замість бічних дзеркал заднього виду – камери. Корисна маса навантаження складає 8,6 тон, а обсяг перевезеного в кузові вантажу може досягати 37,3 куб. м або 16 європалет.
https://elektrovesti.net/74621_biorozkladnu-vantazhivku-volta-zero-z-lonu-ta-smoli-ukomplektuyut-akumulyatorami-kompanii-proterra

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами