Альтернативна енергетика в світі: 14-20.12.2020

630_360_1468825572-7119

Великобританія виділить компаніям $ 40 млрд на перехід до чистої енергетики

Британський регулятор енергетичного ринку Ofgem схвалив виділення компаніям 30 млрд фунтів стерлінгів ($ 40 млрд) на модернізацію енергетичної інфраструктури в 2021-2026 роках. Цей захід спрямований на перехід до більш екологічно чистою і надійної енергосистемі.
Регулятор засмучується, що ця сума на 20% перевищує спочатку планувався максимальний обсяг інвестицій. Ofgem може інвестувати ще 10 млрд фунтів стерлінгів в проекти відновлюваної енергетики, включаючи підготовку до запуску офшорних вітряних установок в Північному морі.
У листопаді прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон представив план підтримки "зелених" галузей і боротьби зі зміною клімату. Як зазначає Bloomberg, оператори енергомереж повинні підготуватися до переходу до низьковуглецевої економіки, в той час як завдання Ofgem гарантувати, що цей перехід не призведе до зростання витрат споживачів.
"Мова йде про масштабні інвестиції, і ми всі будемо платити за це. Тому ми говоримо компаніям, що вони повинні внести свій внесок, - цитує главу Ofgem Джонатана Брерлі Інтерфакс. - Це означає скорочення доходів акціонерів".
Ofgem ввів п'ятирічний ціновий контроль, щоб обмежити прибуток енергетичних компаній. Рентабельність капіталу буде обмежена на 4,55% в порівнянні із спочатку пропонувалися 4,2%, проте це значно нижче 6,5%, на яких наполягали компанії, вказуючи на необхідність залучення інвесторів.
В рамках інвестиційної програми Ofgem енергетична компанія SSE Plc отримає 2,2 млрд фунтів стерлінгів, що на 10% менше суми, зазначеної в її бізнес-плані. Оператору газових і електромереж National Grid буде виділено 5,4 млрд на модернізацію електромереж і 2,1 млрд - на систему газопостачання. Це приблизно на чверть менша від тієї суми, яку запрошувала компанія. У National Grid заявили, що вивчають рішення Ofgem і вирішують, чи оскаржувати його.
https://www.angi.ru/news/2885509-%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D1%8B%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D0%BC-40-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4-%D0%BA-%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9-%D1%8D%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B5/
 
 
У США запустять найпотужнішу у світі вітрову турбіну

Перша у США велика вітроелектростанція у відкритому морі використовуватиме найбільшу у світі вітрову турбіну.
Як передає Укрінформ, про це повідомляє Union of Concerned Scientists.
 Розробники проєкту Vineyard Wind у Массачусетсі оголосили, що використовуватимуть вітрогенератори GE, зокрема GE Haliade-X. Ця турбіна виробляє 312 МВт/год за день.
Лопаті турбіни по 107 метрів кожна такої довжини, щоб у американському футболі охопити відстань від одних воріт до інших.
Видання зазначає, що на повній потужності турбіна може забезпечити добову потребу в електроенергії приватного будинку менше ніж за 7 секунд (з урахуванням того, що не кожен день вітряний).
Команда Vineyard Wind заявила, що проводить останній технічний огляд, пов’язаний з оновленням турбіни.
https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3148979-u-ssa-zapustat-najpotuznisu-u-sviti-vitrovu-turbinu.html
 
 
Німеччина звільнить "зелену" промисловість від платежів за "зелену" електроенергію

Федеральне міністерство економіки Німеччини має намір звільнити виробників "зеленого" водню, які використовують в своєму виробничому циклі електроенергію з відновлюваних джерел енергії, від сплати надбавки для підтримки "зелених" енергетиків.
Про це повідомляє видання S & P Global з посиланням на юрфірму Pinsent Masons.
Очікується, що ця норма буде зафіксована в поточній реформі Закону про поновлювані джерела енергії (Renewable Energy Sources Act, EEG 2021). Відповідне положення міститься також в Національній водневої стратегії, затвердженої урядом Німеччини в рамках переходу на безвуглецевої кліматично нейтральну економіку до 2050 року.
Новий закон EEG 2021 знаходиться на фінальній стадії прийняття та вступить в силу, як очікується, на початку наступного року. Нещодавно в Бундестазі пройшли слухання з приводу відповідної постанови Федерального уряду, зараз він знаходиться на розгляді Комітету з економрозвитку.
Згідно з пояснювальною запискою Мінекономіки Німеччини, "зелена" надбавка в тарифі на електроенергію скорочується до нуля тільки для тих заводів, які виробляють "зелений" водень, які будуть запущені до січня 2030 року. Мета нововведення - не допустити відтік водневих виробничих потужностей за межі Німеччини.
Надбавка до тарифу на електроенергію в Німеччині для виплат виробникам з ВДЕ в 2019 році становила 6,41 євроцента за кВт.-ч. У 2020 році її розмір знаходиться в межах 6,5-6,7 євроцента.
Нагадаємо, що раніше міністр екології Франції Барбара Помпілі повідомила про намір уряду Франції ретроспективно скоротити тарифи для сонячних і вітрових електростанцій, побудовані в 2006-2010 роках, для зменшення поточних виплат їх власникам.
Як пояснила Помпілі, така ініціатива французького уряду пов'язана з тим, що власники сонячних і вітрових електростанцій отримують надприбутки.
Скорочення тарифів торкнеться близько 800 великих проектів, в тому числі близько 150 проектів держкомпанії Electricitede France SA. Франція зараз платить власникам цих проектів 750 млн євро в рік і за рахунок зниження тарифів минулих років планує заощадити 400 млн євро в рік, або 4 млрд євро до 2030 року.
https://ukranews.com/news/743319-germaniya-osvobodit-zelenuyu-promyshlennost-ot-platezhej-za-zelenuyu-elektroenergiyu
 
 
У Шотландії схвалили проект по опаленню 300 житлових будинків за допомогою зеленого водню

Компанія Scottish and Southern Gas Networks (SGN) отримала дозвіл на розробку водневої мережі, що забезпечує екологічно чисте опалення в приватних домогосподарствах.
Проект H100 Fife, що реалізовується в районі Левенмут округу Файф на південно-східному узбережжі Шотландії, спрямований на розробку демонстраційної водневої мережі, що забезпечує безвуглецеве опалення і приготування їжі приблизно в 300 будинках з кінця 2022 року.
Цей проект став одним з п'яти затверджених в останньому етапі конкурсу мережевих інновацій від регулюючого органу Великобританії в галузі енергетики Ofgem. Проект H100 Fife також отримав фінансування в розмірі 18 мільйонів фунтів стерлінгів (24 мільйони доларів США) від уряду Шотландії.
SGN планує побудувати установку з виробництва та зберігання водню в Energy Park Fife в Левенмуте. Вона буде харчуватися від розташованої поблизу морської вітряної турбіни.
Зелений водень з об'єкта буде доставлятися в нову розподільну мережу, прокладену паралельно існуючої газової мережі, щоб інші споживачі газу могли продовжувати отримувати свої звичайні поставки.
Домогосподарства, які погодяться стати учасниками проекту отримають безкоштовне водневе з'єднання, заміну водневих приладів і обслуговування протягом усього проекту. Вони будуть платити за водневий газ стільки ж, скільки платили за природний газ.
«H100 Fife є пріоритетним проектом Великобританії в цій галузі і призначений для демонстрації розподілу водню і домашніх характеристик в реальних умовах, - заявив представник SGN Ангус Макінтош. - Це прекрасна можливість зробити революцію в опаленні мільйонів приватних домогосподарств. Водневі пристрої будуть підключатися до існуючих трубах в будинку для опалення та приготування їжі з нульовими викидами вуглецю, мінімальними порушеннями і без необхідності замінювати існуючі радіатори або водопровід ».
Ключовим результатом є визнання споживачами водню в своїх будинках. У разі успіху це дасть поштовх ролі водню в декарбонізації, що спричинить за собою необхідність перепрофілювання газової мережі.
SGN очікує, що з поетапним розширенням воднева економіка може бути повністю створена в окрузі Файф до 2045 року, а до 2040 року буде розгорнуто половина поставок водню споживачам газу (близько 70 000 споживачів). Програма допоможе заощадити близько 430 000 т CO2.
https://elektrovesti.net/73671_v-shotlandii-odobrili-proekt-po-otopleniyu-300-zhilykh-domov-s-pomoshchyu-zelenogo-vodoroda
 
 
Найбільші виробники «зеленого» водню створюють «катапульту» потужністю 25ГВт

Компанії сподіваються шляхом масштабування виробництва досягти рівня цін на водень в районі 2 доларів за кг, що зробить його конкурентоспроможним на ринку палива.
Найбільші в світі розробники «зеленого» водню створюють об'єднання Green Hydrogen Catapult (катапульта зеленого водню), метою якого збільшити в 50 разів виробництво альтернативного палива за 5 років і радикально знизити витрати на його виробництво.
Засновниками нового об'єднання стали ACWA Power, CWP Renewables, Envision, Iberdrola, Ørsted, Snam, Yara та інші. В рамках нової ініціативи до 2026 року лідери галузі розгорнуто виробничі потужності в 25 гігават на базі поновлюваних джерел енергії.
Учасники «катапульти» розраховують на те, що ефект масштабування виробничих потужностей може знизити вартість водню до 2 доларів за кілограм у порівнянні з нинішніми 8 доларами. Експерти відзначають, що 2 долари за кілограм зробить водень конкурентоспроможним на ринку вуглеводнів, але сумніваються в реальності цих планів.
Проте, якщо мета «катапульти» буде досягнута, це внесе істотний внесок у світові спроби декарбонізації суспільства, допомагаючи перетворити вуглецевомісткі галузі, включаючи виробництво електроенергії, хімічну промисловість, виробництво сталі і судноплавство, шляхом витіснення використання газу або вугілля.
https://metallurgprom.org/uk/publkacyi/dajdzhest/6141-krupnejshie-proizvoditeli-zelenogo-vodoroda-sozdajut-katapultu-moschnostju-25gvt.html
 
 
У Фінляндії сталася серйозна аварія на АЕС

На фінської АЕС Олкілуото сталася аварійна ситуація, в результаті чого другий енергоблок відключився.
Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на телерадіокомпанію Yle.
Власник АЕС, компанія Teollisuuden Voima, повідомила, що аварія сталася в четвер після полудня.
За даними компанії, на станції сталося автоматичне блокування роботи реактора. В даний час Teollisuuden Voima розслідує те, що трапилося.
Після аварійного відключення блоку інші блоки продовжили працювати за планом.
За даними компанії, ніяких викидів не відбулося, і ситуація не викликала ніякої небезпеки для людей або довкілля. Teollisuuden Voima каже, що надасть більше інформації, як тільки ситуація проясниться.
"Управління радіаційної і ядерної безпеки (STUK) отримало інформацію 10 грудня приблизно о 13.00 про серйозну аварійну ситуацію на другому блоці атомної електростанції Олкілуото, яка привела до аварійної зупинки. Радіація від АЕС не потрапила в навколишнє середовище, і радіаційна обстановка в навколишньому середовищі нормальна" , - повідомили в STUK.
https://www.pravda.com.ua/rus/news/2020/12/10/7276535/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами