Альтернативна енергетика в світі: 13-19.05.2019



Hyundai в 2023 р. може запустити виробництво електромобілів в Узбекистані


Південнокорейська Hyundai в 2023 році має намір запустити перше виробництво електромобілів в Ферганській області на сході Узбекистану, повідомляє у вівторок телеканал «Узбекистан 24».
За даними телеканалу, президент Узбекистану Шавкат Мірзієєв в ході поїздки в Ферганську область напередодні ознайомився з проектом виробництва електромобілів. У країні зараз електромобілі не виробляються.
«Серійне виробництво електромобілів Hyundai у вільній економічній зоні «Коканд» планується почати до 2023 року», - йдеться в телевізійному сюжеті.
За даними телеканалу, будівництво заводу потужністю 10 тисяч електромобілів на рік має розпочатися в 2021 році. У проекті загальною вартістю 300 мільйонів доларів крім Hyundai беруть участь Evergreen Motors (офіційний дистриб’ютор Kia і Hyundai в СНД), міністерство інвестицій і зовнішньої торгівлі Узбекистану і адміністрація Ферганській області.
Evergreen Motors в даний час реалізує проект з будівництва заводу комерційного автотранспорту Hyundai вартістю близько 200 мільйонів доларів в Наманганской області на сході Узбекистану. Очікується, що першу продукцію новий завод випустить у вересні 2019 року. На першому етапі планується випускати до 400 вантажівок, мікроавтобусів та автобусів, з поступовим збільшенням обсягу виробництва до 2,5 тисячі одиниць.
В Узбекистані в даний час виробництвом автомобілів в структурі АТ «Узавтопром» займаються три підприємства - СП GM Uzbekistan (Асака, Андижанська область), що випускає легкові автомобілі, ТОВ «СамАвто», яке виробляє автобуси та вантажівки на шасі Isuzu, і MAN Auto Uzbekistan ( самаркандська область) по випуску вантажних автомобілів MAN (тягачі, самоскиди, фургони). У березні 2018 року «Камаз» приступив до збірки на виробничих площах UzAutoTrailer в Самаркандської області 11 моделей вантажопідйомністю від 10 до 36 тон.
https://auto.rambler.ru/news/42145608-hyundai-v-2023-g-mozhet-zapustit-proizvodstvo-elektromobiley-v-uzbekistane/


В Лондоні встановлюють сонячні панелі із технологією «біосолярного листя», що очищує повітря

Вчені Імперського коледжу Лондона та стартап Arborea працюють над першим у світі «біосолярним листям». Вони переконують, що воно знатне більш ефективно очищувати повітря від вуглекислого газу і наповнювати атмосферу киснем, ніж звичайне дерево. За словами розробників, нова технологія може замінити «роботу» 100 дерев, використовуючи площу поверхні одного дерева, повідомляє The Guardian.
«Листя» утворюють мікроводорості та фітопланктон – на поверхні сонячних панелей, які можуть бути встановлені на землі, будівлях і дахах. Технологія дозволяє також виростити рослинний білок за рахунок накопичення вуглецю з вуглекислого газу. Новизна технології полягає в здатності обробляти вуглекислий газ при наднизькому тиску. Інші технології в таких умовах вимагають встановлення газового компресорного обладнання. Arborea виготовляє сонячні панелі із мільйонами вживлених мікроводоростей. Ці панелі, або «біонічні дерева», потім виконують своєрідний фотосинтез, витягаючи з атмосфери вуглекислий газ і перетворюючи його на біомасу, допомагаючи продукувати хімічні елементи.
Сонячні панелі з «біосолярним листям» встановлюють в університетському містечку. Проект є частиною зобов’язань коледжу щодо зменшення впливу на навколишнє середовище нового кампусу. Вчені наголошують, що технологію доречно застосувати і на дахах лондонських складів, кінотеатрів, громадських офісів. Крім того, «біосолярне листя» має потенціал перетворитися у всесвітню тенденцію.
https://ecotown.com.ua/news/V-Londoni-vstanovlyuyut-sonyachni-paneli-iz-tekhnoholiyeyu-biosolyarnoho-lystya-shcho-ochyshchuye-po/


Естонія і Латвія обкладуть російську електрику митом

За прикладом Фінляндії, восени Естонія і Латвія введуть мито на російську електроенергію, щоб вирішити проблему нечесної конкуренції.
Так як восени припиняється торгівля електроенергією між Білоруссю та Литвою, то в подальшому російська електрику буде надходити в Балтійські країни через Латвію.
Зараз російська електрика, вироблена з викопних джерел, але не обкладена квотами на викид вуглекислого газу, потрапляє на естонський ринок через Литву, передала «Актуальна камера». Вартість такої електрики практично в два рази нижче, ніж ціна на електрику, вироблену підприємством Eesti Energia зі сланцю. Причина різниці в цінах полягає в податках, які необхідно платити в Естонії.
«Що стосується, наприклад, митного захисту, то це в компетенції Європейського союзу і Єврокомісії, держави ЄС окремо її встановлювати не можуть. Але ми домовилися з латишами про введення тарифу за використання інфраструктури, імовірно восени», - пояснив віце-канцлер відділу енергетики Міністерства економіки Тімо Татар.
Володимир Алексєєв поклав провину за кризу в енергетиці на попередні уряди і Eesti Energia.
Подібний тариф на імпортовану з Росії електрику вже багато років використовує Фінляндія. Введення тарифу заплановано на осінь, так як в цей час в Білорусії буде готова атомна електростанція.
Литва в свою чергу прийняла закон, який припиняє торгівлю електроенергією між Білоруссю та Литвою після закінчення будівництва атомної електростанції. Балтійські країни поки що не можуть обійтися без російської електромережі, тому електрика з Росії тепер буде надходити через Латвію.
«По суті цей тариф заснований на витратах, які виникають при імпорті російської електрики. Це не усуне нечесну конкуренцію, але хоча б частково її пом’якшить», - сказав керівник державної компанії Elering Тааві Вескімягі.
Керівник Eesti Energia в свою чергу заявив, що від часткового полегшення ситуації нічого очікувати і для російської сторони необхідно встановити податкову ставку, яка дорівнювала б податковому навантаженню через викиди CO2.
https://rus.err.ee/936844/jestonija-i-latvija-oblozhat-rossijskoe-jelektrichestvo-poshlinoj


Вперше в історії США відновлювані джерела виробили більше електроенергії, ніж вугілля

У квітні цього року відновлювані джерела енергії вперше випередили генерацію електроенергії з вугілля в США. Частка електроенергії з ВДЕ більше на 16%, а у травні вона має збільшитися ще на 1,4%, пише Quartz.
Вугілля почали широко використовувати в Америці в 1880-х роках. Століттями це паливо було основним для виробництва електроенергії в США, проте нині його використання повільно підходить до кінця. Оскільки відновлювані джерела енергії мають сезонний характер, у підсумку 2019 року генерація електроенергії з вугілля знову перевищить «зелені» джерела. Однак прослідковується тенденція зростання відновлюваних джерел, тому прогнозується, що у 2020 році річний обсяг виробництва електроенергії з вугілля та відновлюваної енергії приблизно однаковим.
«Прибічники вугільного палива можуть називати ці щомісячні та щоквартальні підйоми та падіння відновлюваної енергії неважливими, але ми вважаємо, що вони свідчать про фундаментальні зрушення, що відбуваються в секторі виробництва електроенергії, – пише Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA). – Відновлювані джерела енергії наздоженуть вугілля швидше, ніж прогнозується».
https://ecotown.com.ua/news/Vpershe-v-istoriyi-SSHA-vidnovlyuvani-dzherela-vyrobyly-bilshe-elektroenerhiyi-nizh-vuhillya/


ОАЕ хочуть співпрацювати з Азербайджаном у сфері альтернативної енергетики

Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) мають намір співпрацювати з Азербайджаном у сфері поновлюваних джерел енергії, повідомляє у вівторок Trend, посилаючись на сайт міністерства енергетики Азербайджану.
У повідомленні говориться, що під час зустрічі міністра енергетики Азербайджану Парвіза Шахбазова з делегацією з ОАЕ на чолі з шейхом Ахмедом Далмук аль-Мазруі також обговорювалися можливості співпраці з азербайджанською держкомпанією SOCAR.
Шахбазов зазначив, що зв’язки між Азербайджаном і ОАЕ знаходяться на високому рівні з багатьох напрямків, а також є потенціал для їх розвитку в енергетичному секторі.
Міністр сказав, що під час зустрічі міністрів ОПЕК + в Баку, відбулися переговори з міністром енергетики ОАЕ Сухаілем аль-Мазруі.
«Як підсумок цих переговорів, в даний час розпочато обговорення з компанією« Mubadila », а також ведеться співпраця з компанією« Masdar »в сфері альтернативної енергетики», - сказав Шахбазов.
Також міністр поінформував присутніх про комплексні заходи, що проводяться в сфері альтернативної енергетики, про створену в Азербайджані сприятливому середовищі для інвесторів.
Відзначимо, що 18 березня в Баку відбулося 13 засідання Спільного моніторингового комітету міністрів країн ОПЕК і країн, що не входять в цю організацію. За день до цього, в неділю, в Баку відбулося 27-е засідання Спільної технічної комісії.
Учасники заходу обговорили поточний стан ринку нафти, існуючі проблеми та інші питання. В рамках засідання відбулася презентація, присвячена темпами розвитку ринку нафти, і був вислуханий звіт Спільної технічної комісії про показники видобутку за лютий.
https://www.trend.az/business/energy/3058404.html


У Швеції проаналізували сценарії повної декарбонізації енергетики країни до 2040 року

Шведське енергетичне агентство Energimyndigheten опублікувало доповідь, що містить сценарії повної декарбонізації енергетичного сектора, при реалізації яких частка ВДЕ у виробництві електроенергії досягне 100% до 2040 року. Така політична мета поставлена в Швеції кілька років тому.
Можливість енергосистеми, яка працює на основі виключно відновлюваних джерел енергії, не піддається сумніву, Агентство намагається визначити оптимальну майбутню структуру генерації.
У доповіді міститься три основних і два додаткових сценарія, які всебічно проаналізовані.
Три основні сценарії представлені на графіку, на якому вони порівнюються з нинішнім станом (2017). У всіх з них важливу роль відіграє гідроенергетика, яка виробляє однакові обсяги електроенергії (приблизно 70 ТВт * год) в кожному з них, трохи перевершують сьогоднішній рівень. Відрізняються сценарії, головним чином, ступенем розвитку сонячної енергетики та комбінованої генерації.
Вітрова енергетика в усіх сценаріях грає ключову роль, а в «вітровому сценарії» забезпечує більше половини вироблення електроенергії в країні. Швеція має високий вітровий потенціал, а сьогоднішня встановлена потужність її вітроенергетики перевищує 7 ГВт.
За оцінкою Агентства, виробництво електроенергії в Швеції виросте до 160 ТВт*год на рік, при цьому у всіх сценаріях країна буде експортувати приблизно 20 ТВт * год на рік (горизонтальні рисочки в шпальтах графіка позначають рівень споживання електроенергії в країні).
Сьогодні в Швеції важливу роль відіграє атомна енергетика, до 2040 року її вироблення скоротиться до нуля.
Майбутній внесок сонячної енергетики коливається від 5 ТВт * год до 25 ТВт * год в залежності від сценарію. У самому амбітному з них її встановлена потужність повинна вирости до 20 ГВт. В такому випадку країну чекатиме справжня сонячна революція. За підрахунками Engergimyndigheten, Швеція в даний час має 23 Вт сонячних потужностей на душу населення, набагато менше, ніж, скажімо, Німеччина з її 500 Вт на людину. 20 ГВт означатимуть 2,5 кВт сонячної енергії на кожного шведа - рекордний за нинішніми світовими мірками показник. Втім, навіть скромний сонячний сценарій (5 ТВт * год на рік), розглянутий Агентством, зажадає значного зростання шведського ринку фотоелектричних систем.
У доповіді підкреслюється важливість розвитку малої розподіленої сонячної генерації, також розглядається введення норм, які передбачають інтеграцію сонячних систем в усі нові будівлі. За розрахунками Engergimyndigheten, таким шляхом можна задовольнити до 30% сонячних амбіцій країни.
У сценарії розвитку комбінованої (тепло і електроенергія) генерації, її вироблення збільшується з нинішніх приблизно 15 ТВт * год виробництва електроенергії в рік до 35 ТВт * год на рік, що відповідає приблизно 20% річного виробництва електроенергії в країні. Передбачається, що когенерація в основному реалізується на біопаливі, щоб забезпечити 100-відсоткову поновлювану електроенергетичну систему.
У зв’язку з глибокими змінами в структурі енергетики, принципи діяльності енергетичного ринку будуть кілька модифіковані, в системі підвищиться роль інструментів / технологій гнучкості.
Раніше повідомлялося, що Швеція заборонить двигуни внутрішнього згоряння в 2030 році. Таким є один з ключових пунктів програми нового шведського уряду. Він розглядає боротьбу проти глобального потепління і виконання Паризької угоди по клімату як один зі своїх пріоритетів.
https://elektrovesti.net/65626_v-shvetsii-proanalizirovali-stsenarii-polnoy-dekarbonizatsii-energetiki-strany-k-2040-godu

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами