Альтернативна енергетика в світі: 13-19.01.2020

1606200634_000

Найбільша сонячна електростанція Європи побудована в Іспанії

Енергетичний концерн Iberdrola завершив будівництво найбільшої в Європі сонячної електростанції Нуньєс-де-Бальбоа (Núñez de Balboa) потужністю 500 МВт в іспанській провінції Естремадура. Обсяг інвестицій склав приблизно 300 млн євро.
Фотоелектрична станція займає площу близько 1000 га і складається з 1,43 млн сонячних панелей. Річне виробництво складе 832 ГВт * год.
Такий крупний об'єкт був побудований всього за один рік, відзначає компанія.
Дозвіл на введення в експлуатацію отримано, в даний час проводяться пуско-налагоджувальні випробування. Промислова експлуатація почнеться в першому кварталі поточного року.
 Важливо відзначити, що нова сонячна електростанція побудована повністю «на ринкових умовах». Повернення інвестицій буде забезпечуватися за рахунок продажу електроенергії в рамках двосторонніх договорів купівлі-продажу, укладених між Iberdrola і споживачами з «банківського, телекомунікаційного та роздрібного секторів».
До теперішнього часу найбільшою сонячною електростанцією Європи була Cestas у Франції потужністю 300 МВт.
Iberdrola будує в Іспанії ще одну, більшу сонячну електростанцію під назвою Francisco Pizarro, потужність якої складе 590 МВт.
Іспанія, довгий час відставала у розвитку сонячної енергетики, незважаючи на сприятливі природні умови, зараз стрімко нарощує свої фотоелектричні потужності. По недавньому прогнозу Європейської асоціації сонячної енергетики SolarPower Europe, за підсумками 2019 р Іспанія займе перше місце в ЄС за приростом сонячних потужностей за рік.
Нові проєкти Iberdrola також підтверджують, що навіть в густонаселеній Європі досить місця для будівництва гігантських об'єктів сонячної генерації, і для розвитку галузі не існує просторових обмежень.
https://renen.ru/europe-s-largest-solar-power-station-built-in-spain/
 
 
Bentley готує свій перший електромобіль до 2025 року

Британський автовиробник вважає, що до 2025 року на дорогах може з'явитися повністю електричний автомобіль з твердотільними батареями.
 Як заявив в одному з інтерв'ю голова і виконавчий директор Bentley Адріан Холлмарк, електрифікація зіграє вирішальну роль в майбутньому компанії. Він також додав, що компанія «може взяти один зі своїх існуючих шильдиків», а потім побудувати електромобіль, при цьому це буде не просто установка батареї і електродвигунів на наявний продукт. Bentley готує свій перший електромобіль до 2025 року.
«Ми сказали, що 2025-й - це найраніше, коли ми зможемо отримати електричний акумуляторний Bentley [в дорозі]. Тому наступний етап наших інвестицій буде пов'язаний з цією електрифікацією. Ми як і раніше працюємо над тим, виробляємо ми автомобілі на одній лінії або у нас є додаткові ділянки для збірки, які вводять підкомпоненти по-іншому», - зазначив Холлмарк. Bentley готує свій перший електромобіль до 2025 року.
Розповідаючи про плани Bentley, Халлмарк сказав, що збирається використовувати зроблену на замовлення версію архітектури PPE, спільно розроблену Porsche і Audi. Крім того, бренд може використовувати твердотільні батареї до середини 2020-х років, які при однаковій потужності приблизно на 30% легше літій-іонних. Акумуляторна батарея Jaguar I-Pace, наприклад, важить 720 кг, тому різниця в 220 кг має значення.
https://avtoblog.ua/news/bentley-gotovit-svoj-pervyj-elektromobil-k-2025-godu
 
 
Використання PV-системи «Сонячне поле» дозволить підвищити ефективність роботи землекористувачів до 160%

За даними австрійської компанії EWS Consulting GmbH, вдале використання альтернативної енергетики в сільському господарстві допоможе істотно підвищити ефективність користування орними і пасовищний угіддями.
 Головна відмінність агрофотовольтаїчної системи від традиційної наземної сонячної станції в тому, що таке обладнання дозволяє зберігати отриману енергію і одночасно допомагає збирати дозрілі сільськогосподарські культури з набагато більшим відсотком врожайності. Обумовлена ​​така ситуація тим, що певні продукти харчування швидше ростуть при певному рівні затемнення.
Найбільш активно просувають ідею використання агрофотовольтаіческіх систем співробітники німецького інституту Фраунгофера ISE. Дослідницькі проєкти вчених припускають установку фотоелементів в якості навісів над земельними ділянками. При цьому навіси не створюватимуть перешкод для використання сільськогосподарської техніки. Інша версія проєкту описує розміщення сонячних панелей в вертикальні ряди, між якими вільно можуть пересуватися технічні засоби для обробки землі.
Фахівці з EWS Consulting GmbH з Мюндерфінга розробили власний проєкт на основі даної технології, для реалізації якого необхідно встановити модульні складальні системи. Такі установки виводяться на поля досить швидко, підвищуючи при цьому економічну ефективність землеробства.
За допомогою моделі представленої системи «EWS-Sonnenfeld» стане можливим процес адаптації кута нахилу фотоелементів, виходячи з розташування сонця, що дозволить підвищити вироблення електроенергії в країнах Європи до 18%. Саме поступовий перехід споживачів на альтернативну енергетику вимагає включення приватних сонячних станцій в центральну систему енергопостачання. Використовуючи пристрої на кшталт «сонячного поля» вдасться компенсувати сплески енергоспоживання днем ​​без експлуатації сховищ енергії, стабілізувати рівень напруги і отримати додатковий прибуток від продажу надлишків електроенергії.
Система розроблена таким чином, щоб повністю убезпечити сонячні панелі від ушкоджень при обробці землі. Наприклад, у «сонячного поля» є функція розвороту фотоелементів в горизонтальне положення. Для використання всіх функцій землекористувачам досить встановити спеціальний мобільний додаток.
Особливий акцент при установці системи фермерам варто зробити на відстань між рядами сонячних панелей. Для максимальної ефективності землекористування таке розміщення має залишати достатньо місця для роботи сільськогосподарської техніки, однак при цьому повинен забезпечуватися і рівень оптимального зростання відповідних сільськогосподарських рослин.
Крім іншого у системи «сонячного поля» є і додаткові переваги. Зокрема, фермери зможуть створити «квіткові грядки» навколо бази для фотоелементів. Кожна з грядок є цінною земельною ділянкою, яку можна використовувати для проживання корисних комах та інших представників тваринного і рослинного світу.
До того ж, суттєвою перевагою системи є здатність до самоочищення, уникаючи ризику негативного впливу погодних факторів.
https://uaenergy.com.ua/post/32797/ispoljzovanie-pv-sistemy-solnechnoe-pole-pozvolit-povysitj-effektivnostj-raboty-zemlepoljzovateley-do-160
 
Біля Лас-Вегаса планують побудувати сонячні станції потужністю 350 МВт для дата-центра Google

Поблизу Лас-Вегаса мають намір побудувати сонячні електростанцій загальною потужністю 350 МВт для забезпечення електроенергією дата-центру Google Henderson центрів обробки даних Google.
Проект планує реалізувати американська енергетична компанія NV Energy, передає ТАСС. 
 СЕС потужністю 350 МВт будуть підтримуватися системою акумуляторів середньою потужністю 250-280 МВт. Електроенергія буде використовуватися головним чином для живлення дата-центру Google Henderson вартістю $600 млн у Лас-Вегасі, проте NV Energy також отримає можливість викуповувати надлишки електроенергії.
Дана ініціатива закріплена угодою, яка стане найбільшою у корпоративному світі у сфері сонячної енергетики з використанням акумуляторних батарей.
Під час будівництва електростанції NV Energy буде поставляти Google електроенергію за індексними цінами з альтернативних джерел.
Згідно з планом, запуск центру обробки даних Google запланований на середину 2020 року, а введення в експлуатацію сонячної електростанції - на 2023 рік.
https://ecotown.com.ua/news/Bilya-Las-Vegasa-planuyut-pobuduvati-sonyachni-stantsii-potuzhnistyu-350-MVt-dlya-data-tsentra-Googl/
 
 
Споживання вугілля в Європі впало до історичного мінімуму

Споживання вугілля в семи європейських країнах в минулому році впало до історичного мінімуму, знизивши базові ставки майже на третину до $62 за тонну. Перспективи на 2020 рік виглядають однаково безрадісними: аналітики S & P Global Platts і Capital Economics прогнозують падіння цін до позначки в $50, найнижчої за 4 роки.
Це остання ознака того, що економіка спалювання вугілля впала всього за рік з тих пір, як товар коштував $100 за тонну. Мета Європи – обнулити викиди вуглецю до середини століття поряд з постійним здешевленням вітрової та сонячної енергії і зниженням цін на газ – все це вказує на різке скорочення генераторів, що працюють на вугіллі.
Керівник з вугільної аналітики в S & P Global Platts Джо Алдіна сказав: «Не дивлячись на те, що в другій половині 2019 року обсяг видобутку вугілля знизився до мінімального рівня, в першій половині 2020 року він має знову знизитися в річному обчисленні через низькі цін на газ і стабільні викиди вуглецю».
За даними S & P Global Platts, в минулому грудні три країни ЄС спалили на 46% менше вугілля, ніж в грудні 2018 року. У Німеччині, найбільшій економіці Європи, більшу частину минулого десятиліття було вигідніше спалювати вугілля, ніж газ.
Співвідношення змінилось на зворотнє в минулому році, коли імпорт зрідженого природного газу і м’яка погода призвели до зниження цін на більш чисте паливо, спонукавши комунальні підприємства відмовитися від вугілля. Частково причина в достатку природного газу. Широкі потоки з трубопроводів поряд з майже рекордними рівнями поставок СПГ, що надходять до Європи, привели до переповнення сховищ.
Надлишок газу може збільшитися після того, як минулого місяця між Росією і Україною була укладена угода про продовження поставок газу в Європу. Очікується, що будівництво ще одного прямого маршруту до Європи, трубопроводу Nord Stream 2 до Німеччини, завершиться в цьому році, хоча США і ввели санкції проти цього проекту.
Експерт Capital Economics Франциска Пальмас сказала: «Угода про транзит газу між Росією і Україною і підготовка до завершення трубопроводу Nord Stream 2, пов’язане з перспективою збільшення експорту СПГ із США, означає, що європейський ринок буде переповнений поставками газу в 2020 році».
Тоді як європейські ціни на вугілля в річному вираженні впали, штраф за використання палива збільшився, оскільки вартість дозволів на викиди вуглецю з 2017 року зросла в 5 разів.
Водночас контрольні газові контракти в місячному численні впали до 42% нижче 10-річного сезонного середнього рівня. За прогнозами ICE Futures Europe, в наступному році ціна на вугілля в ЄС знизиться ще на 32%.
Однак песимістичний погляд на вугілля не є одностайним. Perret Associates очікує, що до кінця цього року глобальний надлишок сировини переросте в дефіцит, оскільки Індія і країни регіону Тихоокеанського регіону компенсують падіння попиту в Європі.
https://elektrovesti.net/69114_spozhivannya-vugillya-v-evropi-vpalo-do-istorichnogo-minimumu
 
 
Автобуси Ikarus знову почали виробляти в Угорщині

Відтепер під цим брендом спільно з китайцями будуть робити електробуси.
Після 15-річної перерви добра знана в Україні марка угорських автобусів Ikarus знову з'явилась на міжнародній виставці Busworld Europe в Брюселі. Наприкінці минулого року спільне угорсько-китайське підприємство IKARUS-CRRC представило свою першу модель Сity Pioneer.
Electrobus Europe Ltd – спільне підприємство між Ikarus і китайським виробником CRRC. В Угорщині роблять кузов і шасі, а електричну начинку постачають з Піднебесної.
 Єдина модель компанії – Ikarus-CRRC 1311 U City Pioneer. Це 12-метровий міський низькопідлоговий електробус. Він розрахований на перевезення 79 пасажирів, з яких 28 може сидіти. Кузов складається з каркасу з нержавіючої сталі. Він має гарантований термін експлуатації 16 років. Це удвічі більше, ніж мають "прожити" акумуляторні батареї цього електробуса.
Китайські акумулятори CATL ємністю 313 кВт.год заряджаються за 5-6 годин від станції на 60 кВт або всього за 2 - 3 години від 150-кіловатної. Батареї живлять тяговий синхронний електромотор t-Drive MD2021 з нормальною потужністю 165, піковою - 240 кВт. Максимальний обертальний момент – 3200 Нм. Запасу ходу вистачає на пробіг в 200 – 260 км.
https://auto.24tv.ua/avtobusy_ikarus_znovu_pochaly_vyrobliaty_v_uhorshchyni_n18183
 
Уряд Трампа починає програму по досягненню світового лідерства США у сфері зберігання енергії

Міністерство енергетики США (DOE) оголосило про запуск ініціативи Energy Storage Grand Challenge, яку воно називає «комплексною програмою, спрямованою на прискорення розробки, комерціалізації та використання технологій накопичення енергії наступного покоління і підтримки американського глобального лідерства в накопиченні енергії».
 Концепція, як пояснює DOE, полягає в тому, щоб до 2030 року забезпечити та утримувати світове лідерство в галузі використання та експорту накопичувачів енергії на основі надійного виробничого ланцюжка поставок, незалежного від іноземних джерел критично важливих матеріалів.
Літій-іонні акумулятори, на частку яких припадає близько 90% світового ринку, вимагають сировини, такої як кобальт і нікель, яка не виробляється в США в потрібних масштабах. Деяка кількість літію видобувається в США, але в набагато менших обсягах, ніж в основних країнах-виробниках цього металу: Австралії, Чилі, Аргентині і КНР.
За даними BloombergNEF, на початок 2019 року Китай виробляв 73% літій-іонних акумуляторів у світі, а США знаходилися на другому місці - 12%.
«Завдяки цій програмі ми залучимо великі ресурси та досвід Міністерства енергетики для вирішення завдань в області розробки технологій, комерціалізації, виробництва, оцінки і трудових ресурсів, щоб вивести США на лідируючу позицію у світі в технологіях зберігання енергії майбутнього», - заявив міністр енергетики Ден Бруілетт . «Зберігання енергії є ключем до ефективного використання всіх наших різноманітних енергетичних ресурсів», - додав він.
Програма буде реалізовуватися під контролем Комітету з питань по дослідженню та технологіям Міністерства енергетики США (RTIC), створеного у 2019 році. В його рамках діє Підкомітет зі зберігання енергії.
У заяві DOE містяться досить-таки загальні формулювання щодо змісту програми, які дозволяють зробити висновок, що Міністерство збирається підтримувати все, тобто весь галузевий ланцюжок від розробки технологій до розвитку кадрового потенціалу. Особлива увага приділяється «імпортозаміщення», розвитку виробництва і переробки утилізованих виробів на території США, «зменшення залежності від іноземних джерел критично важливих матеріалів».
В якості першого кроку DOE опублікує запити на інформацію (RFI) з метою отримання відгуків зацікавлених сторін з ключових питань даної теми. У найближчі тижні Міністерство енергетики також проведе серію семінарів з ключовими зацікавленими сторонами, щоб поділитися інформацією про різні технології зберігання енергії, дізнатися більше про існуючі перешкоди для їх розгортання і допомогти почати роботу з виведення цих технологій на ринок. Потім буде розроблена «скоординована дорожня карта НДДКР до 2030 року» для широкого набору технологій зберігання енергії та гнучкості.
У заяві DOE сказано, що програма буде грунтуватися на бюджетній ініціативі за передовими технологіями зберігання енергії вартістю $ 158 млн. Також йдеться про те, що буде використовуватися «скоординований набір можливостей фінансування НДДКР, премій, партнерських відносин та інших програм».
Системи накопичення енергії (СНЕ) - надзвичайно перспективний, що володіє колосальним потенціалом зростання сектор не тільки електроенергетики, а й світової економіки в цілому. Його стрімкий розвиток обумовлено поширенням варіабельних (вітер, сонце) відновлюваних джерел енергії, еволюцією і падінням вартості технологій і обладнання. За прогнозом BloombergNEF, опублікованому в серпні 2019 року, глобальна встановлена ​​потужність накопичувачів енергії зросте до 2040 року в 122 рази! До цього терміну вона злетить до 1095 ГВт, а сумарна ємність накопичувачів, без урахування ГАЕС, досягне 2850 ГВт * год.
Провідні економіки світу прагнуть стати значущими гравцями на цьому ринку. При цьому підкреслюється важливість наявності в рамках національної економіки ключових компетенцій в розробці та виробництві СНЕ.
У грудні Європейська комісія схвалила 3,2 мільярда євро державної допомоги для досліджень та інновацій в області акумуляторних технологій, що охоплюють весь ланцюжок створення вартості. Очікується, що до цих 3,2 мільярда євро держфінансування повинні додасться 5 мільярдів євро приватних інвестицій.
https://elektrovesti.net/69108_uryad-trampa-pochinae-programu-po-dosyagnennyu-svitovogo-liderstva-ssha-u-sferi-zberigannya-energii

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами