Альтернативна енергетика в світі: 10-16.05.2021

електроенергія

 Акциз на електроенергію з ВДЕ – це чергове зниження «зелених» тарифів – IMEPOWER

Запропонований Урядом законопроект щодо змін до Податкового кодексу, який також встановлює акциз у 3,2% на електроенергію вироблену з відновлюваних джерел енергії є рівносильним черговому зниженню «зелених» тарифів, а також є черговим порушенням зобов’язань та гарантій наданих державою інвесторам.
Таку думку висловив Юрій Кубрушко, керуючий партнер консалтингової компанії IMEPOWER.
В моєму розумінні, цей акциз буде нараховуватись на вартість електроенергії яку продає електростанція (сонячна або вітрова). Відомо, що вартість цієї електроенергії розраховується як обсяг (у кВт-год) помножений на «зелений» тариф, це та вартість по якій СЕС або ВЕС продають електроенергію «Гарантованому покупцю». Таким чином, даний акциз буде складати 3,2% від цієї вартості. Відповідно, виникає питання, що іншого джерела для погашення цього акцизу, окрім як гроші отримані від «Гарпока» по «зеленому» тарифу у СЕС та ВЕС немає. Тому, дана плата буде включена всередині від того, що вони продали, а генерація сплатить додатково в бюджет - 3,2% акцизу», - зауважив Кубрушко.
Більше того, на думку експерта, даний акциз буде нарахуватись на всю вартість проданою електроенергії «Гарантованому покупцю», а не на ту вартість, за яку держпідприємство вже розрахувалось з виробниками. Тобто без відношення до його виплат генерації.
Якщо виробники продадуть «Гарпоку» електроенергію умовно на € 100, то вони з цієї суми повинні будуть заплатити €3,2, незалежно від того чи «Гарантований покупець» розрахується з ними на € 50 або € 70 за їх електроенергію», - додав Кубрушко.
Тим паче, він зазначив, що у законодавстві не прописано, що «Гарантований покупець» повинен/або має можливість сплачувати виробникам, більше ніж добуток відпущенного обсягу на «зелений» тариф. Тобто закласти акциз у 3,2% додатково до «зеленого» тарифу, на думку Кубрушко не вийде.
По суті – це чергове зниження «зеленого» тарифу, цей акциз абсолютно рівносильний цьому, просто виконане таким чином. Звичайно, в такому випадку, інвестор буде отримувати менше щорічного доходу, і в кінцевому результаті це більш довге повернення інвестицій», - пояснив керуючий партнер IMEPOWER.
Разом з тим, Кубрушко зауважує, що найголовніша проблема в тому, що такі дії є порушенням тих обіцянок та зобов’язань, які надавались Урядом та Парламентом інвесторам минулого року під час підписання «Меморандуму про взаєморозуміння» та прийняття закону 810-IХ (про реструктуризацію «зеленого» тарифу). Адже тоді, ті хто погодились підписати цей Меморандум, сподівались, що це буде одноразове зменшення, яке буде зафіксовано на період дії «зелених» тарифів.
При цьому, при бажанні піти в арбітраж проти України, інвесторам у ВДЕ буде достатньо навіть тих положень закону про зелені «тарифи» ще від 2008 – 2009 рр, які зазначали, що будь-які законодавчі зміни по відношенню до інвесторів у відновлювану енергетику, не мають погіршити їх фінансове становище. На мою думку, навіть тих норм для арбітражу буде достатньо», - резюмував Кубрушко.
Більше того, за словами Кубрушко, дані зміни будуть стосуватись усіх виробників електроенергії з ВДЕ в тому числі й малу генерацію, а не лише великих гравців з промисловими станціями.
https://elektrovesti.net/75646_aktsiz-na-elektroenergiyu-z-vde-tse-chergove-znizhennya-zelenikh-tarifiv-imepower
 
 
Швейцарія виділить 521 млн. доларів на знижки для встановлення сонячних електростанцій в 2021 році

Уряд Швейцарії виділив 521 мільйон доларів США (470 мільйонів швейцарських франків) на знижки для встановлення сонячних електростанцій в 2021 році.
З них 270 мільйонів швейцарських франків будуть доступні для малих систем потужністю менше 100 кВт та ще 200 мільйонів швейцарських франків – для великих систем, що перевищують 100 кВт. Одноразова винагорода покриває близько 20% інвестиційних витрат, залежно від продуктивності системи.
Для того, щоб зробити реєстрацію на «сонячні» знижки більш зручною для користувачів, Федеральне бюро енергетики звернулось до агентства Pronovo AG з проханням розробити цифровий портал, який призначений для спрощення спілкування з чиновниками.
Галузева асоціація Swissolar також хоче вивести цифровий інструмент на ринок цього року за підтримки швейцарського енергетичного агентства EnergieSchweiz. Цей інструмент, який називається EasyAdmin, сприяє спрощенню проектувальників та установників в адміністративній роботі з Pronovo, мережевими операторами та муніципалітетами.
Нова карта з геоданими про об'єкти генерації електроенергії у Швейцарії тепер доступна на веб-сайті Федерального управління енергетики. Отримавши ці дані, зацікавлені сторони можуть стежити за розширенням сонячних фотоелектричних систем для кожного швейцарського муніципалітету. Це також дозволяє проаналізувати, наскільки муніципалітети вже використовують свій існуючий фотоелектричний потенціал.
Крім того, Швейцарія хоче усунути деякі юридичні перешкоди для фотоелектрики. Наприклад, з 1 липня 2021 року потрібно скасувати вимогу затвердження планування для систем виробництва енергії, які підключені до низьковольтної розподільчої мережі. Це означає, що фотоелектричні системи можна розгорнути легше, дешевше та швидше. Отримання обмеженого дозволу на встановлення також буде спрощене з 1 липня.
Процес сертифікації, необхідний для підтвердження походження фотоелектричних систем потужністю до 100 кіловат, повинен бути спрощений до 1 січня 2022 року.
За останніми даними Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії, в кінці минулого року альпійська країна мала встановлену потужність фотоелектричної енергії приблизно 3,11 ГВт. У 2020 році нові розгорнуті фотоелектричні системи досягли рекордного показника в 529 МВт. У минулому році Федеральна рада також виділила 470 мільйонів швейцарських франків на програму знижок.
https://elektrovesti.net/75643_shveytsariya-vidilit-521-mln-dolariv-na-znizhki-dlya-vstanovlennya-sonyachnikh-elektrostantsiy-v-2021-rotsi
 
 
У США вже нерентабельні майже 80% вугільних ТЕС - Energy Innovation

Тенденція продовжує посилюватися: вже до 2020 в США з'явилося стільки економічно невигідних ТЕС, скільки мало з'явитися тільки до 2025 року. Приблизно третина всіх вугільних електростанцій США можуть закритися без необхідності заміни.
182 вугільні електростанції США з 235 вже економічно невигідні в порівнянні з електростанціями, що працюють на енергії вітру і сонця. Про це йдеться в новій доповіді аналітичного центру Energy Innovation.
Зазначається, що згідно зі звітом незалежного агентства з енергетики Energy Information Administration (EIA) США, в 2019 році річне споживання енергії в країні, отриманої із зелених джерел, вперше за 134 роки спостережень перевершило споживання вугілля. Кількість енергії, отриманої в результаті спалювання вугілля, за 2019 рік впала в США на 15%, а кількість видобутої сонячної і вітрової енергії зросла за вказаний період на 1%.
У доповіді вказується, що за останні два роки ціна на відновлювану енергію падала набагато швидше, ніж передбачала Національна лабораторія поновлюваної енергії в прогнозі 2018 року. І швидше, ніж прогнозували аналітики Energy Innovation в попередній доповіді два роки тому.
При цьому, тенденція продовжує посилюватися: вже до 2020 в США з'явилося стільки економічно невигідних вугільних ТЕС, скільки мало з'явитися тільки до 2025 року. Зокрема, 166 ГВт (72% від потужностей минулого року) стали або економічно невигідними в порівнянні з місцевими вітровими і сонячними фермами, або виявилися на межі закриття. З 235 вугільних ТЕС в США 182 станції нерентабельні або вже закриваються.
Також у доповіді вказано, що приблизно третина всіх потужностей вугільних електростанцій США можуть закритися без необхідності заміни. Ще третина має бути замінена вітровими і сонячними станціями (останні потребують додаткового приросту потужностей).
https://elektrovesti.net/75632_u-ssha-vzhe-nerentabelni-mayzhe-80-vugilnikh-tes-energy-innovation
 
 
Індонезія замінить 5,2 ГВт дизельних електростанцій відновлюваними джерелами енергії

Індонезії планують замінити дизельні електростанції об’єктами, які працюють на відновлюваних джерелах енергії.
Відповідний указ видасть Міністерство енергетики та мінеральних ресурсів (ESDM), передає enerdata.net. 
Влада планує почати з 358 дизельних електростанцій загальною потужністю 307 МВт, які будуть замінені сонячними електростанціями. Очікується, що перший етап буде завершено в 2023-2024 роках. На більш пізньому етапі можна було б використовувати сонячні електростанції з накопичувачами або сонячні електростанції, гібридизовані з дизельним паливом.
Державна енергетична компанія PT PLN планує реалізувати проекти з відновлюваних джерел енергії на 2130 дизельних електростанціях загальною потужністю 5,2 ГВт.
Проекти конверсії здійснюватимуться поетапно, до 2025-2026 років.
Індонезія планує забезпечити 23% загальної потужності відновлюваних джерел енергії до 2025 року (що еквівалентно приблизно 41 ГВт) і не менше 28% в 2038 році. Загальна потужність країни становить 69,9 ГВт, розподілена таким чином: вугілля - 52%, газ - 28%, нафта - 9%, гідро електроенергія - 8% і геотермальна енергія - 3% (кінець 2020 року).
https://ecotown.com.ua/news/Indoneziya-zaminit-5-2-GVt-dizelnikh-elektrostantsiy-vidnovlyuvanimi-dzherelami-energii/
 
 
Ринок геотермальної енергії досягне 50 мільярдів доларів до 2027 року

Як повідомляється в дослідженні Global Market Insights, вартість ринку геотермальної енергії до 2027 року перевищить 50 мільярдів доларів. Є низка факторів, що сприяють зростанню ринку, зокрема зростаюча стурбованість через викиди парникових газів, що змушує уряди країн акцентувати свою увагу на розвиток чистої енергетики, пише World-energy.
Також стимулюючим фактором розвитку геотермального ринку є зростаючий попит на чисту енергію в поєднанні з обмеженим використанням звичайних видів палива через зміни клімату. Цей відхід від викопного палива підтримується суворою державною політикою та мандатами різних економік, які заохочують використання відновлюваних джерел та, в свою чергу, прискорюють перспективи розвитку геотермальної енергетики.
У звіті про ринок геотермальної енергії наголошується на ролі зростаючої індустріалізації, зростаючому попиті на електроенергію з позамережевих районах. Різні досягнення в технологічних процесах, а також поточні науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи у напрямку використання геотермальної енергії, включаючи опалення для будівель, надалі сприятимуть розвитку галузі.
Парові електростанції є найпоширенішими геотермальними електростанціями, які перетворюють гарячі рідини в пар для роботи турбін генератора. Широкомасштабне впровадження парогенераторних установок прогнозується в таких країнах, як Мексика, де існує величезний потенціал для геотермального опалення будівель.
Очікується, що дедалі ширше впровадження централізованого теплопостачання, поєднане із зусиллями щодо зменшення вуглецевого сліду, прискорить розвиток геотермальної енергії в Європі.
Частка американського ринку геотермальної енергетики перевищить 300 мільйонів доларів з 2021 по 2027 рік. Збільшення фінансування від різних дослідницьких інститутів та гравців у галузі відновлюваних джерел енергії позитивно вплине на бізнес-сценарій. За даними US Geothermal Rising, у країні понад 94 геотермальних електростанцій з встановленою потужністю 3714 МВт, як було зафіксовано в 2020 році.
https://ecotown.com.ua/news/Rinok-geotermalnoi-energii-dosyagne-50-milyardiv-dolariv-do-2027-roku/
 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами