Альтернативна енергетика в світі: 09-15.09.2019



Європейці почали переробляти у себе старі сонячні панелі з інших континентів

Асоціація PV CYCLE організована в 2007 для переробки відпрацьованих сонячних модулів, просування і впровадження кращих практик в цій справі.
Створена в Європі, Асоціація спочатку була орієнтована на роботу з європейськими відходами. Однак у 2017 році вона запустила глобальне членство PV CYCLE, щоб забезпечувати повний життєвий цикл сонячних панелей, випущених на ринок в країнах, в яких не діє директива WEEE (в Європейському союзі модулі повинні утилізуватися відповідно до Директиви про відходи електричного та електронного устаткування № 2012/19/EU - WEEE).
Всього лише за півтора року PV CYCLE зібрала 3 тонни фотоелектричних модулів з вичерпаним терміном експлуатації з Панами і понад 25 тонн з Сенегалу.
Ці модулі будуть оброблятися головним чином за допомогою механічних процесів, включаючи подрібнення, сортування, очистку і т.д., які зарекомендували себе як найбільш оптимальні для реалізації і економічно-ефективні рішення.
Відходи з Панами і Сенегалу були відправлені в Антверпен, Бельгія, оскільки центр переробки знаходиться недалеко від порту.
З точки зору витрат енергії і викидів СО2 переробка на місце краще в зв’язку з тим, що відпадає тривала транспортування. Однак сьогодні місцева утилізація в цих країнах не має економічного сенсу, так як обсяги відносно малі. «Це станеться в майбутньому», - вважають в Асоціації.
«Якщо в регіоні встановлено недостатньо гігават, компанії не будуть інвестувати в центр по переробці, тому що це не буде вигідно». На даний момент Асоціація обговорює проект в Південній Америці, який, ймовірно, «виллється» в місцеву переробку.
https://elektrovesti.net/67380_evropeytsy-nachali-pererabatyvat-u-sebya-starye-solnechnye-paneli-s-drugikh-kontinentov
У Німеччині відновлювані джерела енергії вже шість місяців поспіль виробляють більше електроенергії, ніж викопні види палива
Згідно Енергетичним картками Інституту сонячноенергетичних систем Фраунгофера ISE, в серпні на відновлювані джерела енергії довелося 17,23 ТВт-год в нетто-виробленні електроенергії в Німеччині. Таким чином, шостий місяць поспіль сонячні електростанції, вітряні електростанції, гідроелектростанції і біомасові установки виробляють в Німеччині більше електроенергії, ніж викопні види палива - в минулому році таке зазначалося тільки в квітні, травні і грудні.
За даними енергетичних карт, в серпні 2019 року на вугілля, нафту і газ довелося 15,16ТВт-ч. Внесок атомних електростанцій в нетто-вироблення склав 5,51 ТВт-год. Таким чином, в серпні частка відновлюваних джерел енергії в неттовиробництві електроенергії склала 45,3%.
Як зазначає галузева ініціатива «Майбутнє природного газу» з посиланням на дані інституту Фраунгофера ISE, газові електростанції виробили з червня по серпень 13,5 ТВт-год електроенергії. Зміни в енергобалансі частково пов’язані з підвищенням цін на сертифікати на викиди CO2. Таким чином, неефективні вугільні електростанції були витіснені з ринку, тоді як газові електростанції з низьким рівнем викидів виграли. Низькі ціни на газ також сприяли цьому ефекту.
Такий «перехід з одних видів палива на інші» прокоментував Бруно Бургер з Енергетичних Карт. «Ціни на сертифікати CO2 безпосередньо контролюють виробництво електроенергії з бурого вугілля. Якщо сума витрат на викиди CO2 і змінних витрат на буре вугілля вище ціни на електроенергію на біржі на день вперед, то вироблення електроенергії негайно знижується», - каже Бургер.
https://uaenergy.com.ua/post/32432/v-gollandii-stroitsya-arhipelag-ostrovov-iz-elektrostanciy-sleduyuschih-za-solncem


На Мальдівах запустили найбільшу в світі сонячну електростанцію в морі

Острів Діду-Фінолу, що входить до складу атола Південний Арі на Мальдівських островах, обзавівся найбільшою в світі морською сонячною електростанцією. Енергія установки SolarSea від компанії SwimSol використовується для потреб розташованого на острові п’ятизіркового готелю.
Це не перший досвід використання сонячної енергії на Діду-Фінолу. Раніше місцевий курорт вже встановив сонячні батареї на дахах будівель. Однак тепер мова йде про набагато більш потужну установку, до складу якої входять 12 плаваючих в морі панелей, захищених від хвиль, штормів і солоної води.
Завдяки новій електростанції вироблення сонячної енергії на острові виросла на 40% і досягла 678 кВт / год. Цього достатньо, щоб живити всі гостьові вілли в години пік.
Альтернатива сонця - дизельні генератори. Технологія дозволяє заощадити до 260 000 літрів дизельного палива на рік, так що це не тільки вигідно, але і корисно для навколишнього середовища. Крім скорочення викидів вуглекислого газу, платформи SolarSea надають притулок для молодих риб.
Власники острова мають намір додатково наростити вироблення енергії сонця.
https://elektrovesti.net/67392_na-maldivakh-zapustili-krupneyshuyu-v-mire-solnechnuyu-elektrostantsiyu-v-more


Німецькі інженери розробили невидимі сонячні панелі для автомобілів

Автовласники неохоче встановлюють на дахи своїх машин сонячні панелі, якщо вони псують їх зовнішній вигляд. Німецькі інженери розробили фотоелементи, які підійдуть електромобілю будь-якого кольору. Компанія SonoMotors створила сонячні модулі, якими обладнала двері і капот моделі Sion. Автівка поки що доступна тільки в чорному кольорі – це допомагає зробити сонячні панелі ще не помітнішими, інформує CleanTechnica
Фахівці Інституту сонячної енергетики Фраунгофера винайшли новий метод виробництва сонячного даху для автомобілів - він може бути будь-якого кольору, якого тільки забажає виробник, однак процес фарбування знижує ККД панелі на 7%. Внаслідок цього більш привабливий зовнішній вигляд автомобіля з панелями прискорить електрифікацію транспорту. Сонячні модулі розташовують в такому ж порядку, як черепицю на покрівлі будівлі. Утримуються вони спеціальним клеєм, який водночас слугує провідником електрики. Тому таким панелям дроти не потрібні. Ще один секрет – спеціальне кольорове покриття, яке вчені підгледіли у метеликів і яке робить сонячну панель практично невидимою.
Вихідна потужність нового продукту – близько 210 Вт на кв. метр. Після випробувань системи в Північній Америці і Європі німецькі вчені підрахували, що такий дах дасть середньому електромобілю додаткові 10% до дальності пробігу. Вчені також пропонують обладнати панелями кузови вантажівок – експеримент показав, що одна вантажівка з такими модулями може за рік виробити і використовувати до 7000 кВт * год електроенергії. Цього достатньо, щоб забезпечити фуру енергією на 7000 км.
https://ecotown.com.ua/news/Nimetski-inzhenery-rozrobyly-nevydymi-sonyachni-paneli-dlya-avtomobiliv/


Shell - лідер з інвестицій в «зелену» енергетику серед нафтогазових компаній

Інвестиції у відновлювану енергетику з боку найбільших світових нафтогазових компаній в цьому році встановили рекорд. І RoyalDutchShell лідер серед інвесторів.
Темпи придбання «зелених» активів найбільшими нафтогазовими гравцями з кожним роком прискорюються. При цьому наголошується, що з 2010 року європейські компанії закрили в сім разів більше угод, ніж їх американські колеги. Нафтогазові компанії в цьому році уклали близько 70 угод по фінансуванню «зеленого» сектора - сонячної, вітрової та біоенергетики. Вже станом на серпень обсяг інвестицій в сферу ВДЕ з боку нафтогіганта перевищив вкладення за весь 2018 рік. При цьому, 75% всіх інвестицій (починаючи з 2010 року) припадають лише на 7 компаній. Серед них 5 європейських (Shell, Total, BP, Equinor і Repsol), американська Chevron і SaudiArabianOilCo з Саудівської Аравії.
Shell зайняла друге місце за кількістю угод в секторі ВДЕ - якщо враховувати весь обсяг з 2010 року - але в цьому році вона обігнала Total SA в званні найбільш активного інвестора. Примітно ще й те, що інвестиції англо-голландської компанії більш «експериментальні», в порівнянні з її колегами-конкурентами. Наприклад, компанія профінансувала розробки літаючих вітротурбін, тоді як Chevron, BP і Repsol концентруються на проектах, ближчих до основної комерційної діяльності, таких як інфраструктура зарядки електромобілів.
У портфелі Total домінують сонячні технології - в цей сектор ВДЕ вкладено більше інвестицій, ніж в усі інші разом узяті. Компанія встановила сонячні електростанції загальною встановленою потужністю 1,7 ГВт. Total планує нарощувати обсяги інвестицій в електроенергію - для цього в компанії створюють окремий структурний підрозділ. При цьому французький нафтогігант переконаний, що доступ до «надійних джерел енергії є фундаментальним», тому вони продовжать інвестувати в викопне паливо.
Американська Chevron стала найактивнішим інвестором в технології уловлювання вуглецю, хоча в останні роки розвиток технології сповільнився в порівнянні з розвитком сектора ВДЕ. Саудівська Aramco також як BP і Chevron, практикує придбання частки в окремих компаніях. За останні два роки компанії інвестували в «зелені» проекти по два рази.
Нафтові компанії можуть в майбутньому вкладати більше коштів в водень: «Роль водню зростає, а витрати на його виробництво падають. Тому інтерес нафтогазової спільноти, ймовірно, зросте, а разом з ним - і обсяги інвестицій». «Вимоги акціонерів, нові технології і швидкі зміни уподобань споживачів змусили нафтогазові компанії переоцінити свої довгострокові стратегії і вивчити нові бізнес-потоки», повідомляють аналітики.
https://elektrovesti.net/67382_shell-lider-po-investitsiyam-v-zelenuyu-energetiku-sredi-neftegazovykh-kompaniy


Clariant отримав з міскантусу етанол

Фахівці Clariant отримали з міскантусу (слонова трава, очерет) лігноцелюлозний цукор і етанол. Про успішно завершенні випробувань компанія оголосила в понеділок, 2 вересня.
Переробка культури в біосировину - частина проекту «Вирощування передових технічних культур на маргінальних землях для біоочищення» (GRACE, фінансується Євросоюзом, бюджет становить 15 млн євро). Останній реалізується в рамках дослідницької та інноваційної програми Horizon 2020 Європейського Союзу.
Хорватська нафтова компанія INA як учасник проекту в лютому цього року надала Clariant близько 30 тоннміскантусу для переробки на завод в місті Штраубінг (Німеччина).
Для випробування INA вибрала технологію Sunliquid Clariant. Тести показали, що технологія Sunliquid (її особливості не уточнюються) підходить для переробки міскантусу в етанол і цукор - ці продукти можуть стати основою для виробництва хімічних речовин.
Керівник напрямку біопалива і похідних Clariant Маркус Рарбах зазначив, що компанія вперше протестувала міскантус. Ці випробування стали важливою віхою для компанії, оскільки вони показали ефективність технології для переробки біомаси. Таким чином, рослина зарекомендувало себе як сировину для виробництва лігноцелюлозних цукрів і етанолу.
Додамо, зелені технології - актуальний тренд на світовому ринку, тому компанії розробляють технології отримання сировини на основі біомаси. Так, в березні 2019 року Wacker представив полімерні зв’язуючі на основі біоуксусної кислоти і картопляного крохмалю. Тоді ж Elevance Renewable Sciences (США) і Stahl домовилися про виведення на ринок нових покриттів і поліуретанових дисперсій з відновлюваної сировини.
Влітку 2018 року AkzoNobel і Renmatix приступили до розробки екологічних добавок на основі біомаси з використанням технології Plantrose.
http://www.lkmportal.com/news/13678


На пост гендиректора МАГАТЕ претендують чотири кандидати

Чотири кандидати ведуть боротьбу за пост глави Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), повідомляє в четвер французька газета LeFigaro з посиланням на джерела.
За їхніми даними, словацький уряд висунув на цю посаду Марту Зьякову, яка в даний час очолює відомство з ядерного регулювання в Словаччині.
«Ми вважаємо, що прийшов час для того, щоб організацію очолила жінка», - зазначив представник словацького МЗС.
Серед кандидатів - нинішній виконавчий секретар Організації з Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ОДВЗЯВ) ЛассіньїЗербо, який є громадянином Буркіна-Фасо. Він оголосив про висунення своєї кандидатури, а також вказав, що про це попросила «його країна».
Посол Аргентини в Австрії та експерт з питань, пов’язаних з ядерною сферою, Рафаель Гросс також є кандидатом на посаду гендиректора МАГАТЕ.
Четвертий кандидат - 43-річний румун КорнелФерце, який в даний час є виконуючим обов’язки глави МАГАТЕ.
«Збільшення числа кандидатур могло б поліпшити позиції Рафаеля Гросси, оскільки він був першим, хто почав брати участь в гонці і отримав рішучу підтримку важливих країн», - наводить видання слова неназваного дипломатичного джерела.ЮкіяАмано, який очолював МАГАТЕ з 2009 року, помер в липні цього року.
Гендиректора МАГАТЕ уповноважена призначати рада керуючих організації. Потім він затверджується Генеральною конференцією, в якій представлені всі держави-члени організації.
http://reform.energy/news/na-post-gendirektora-magate-pretenduyut-chetyre-kandidata-12417

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами