Альтернативна енергетика в світі: 08-14.06.2020

wind-power

Вітроенергетика ФРН виробила більше електроенергії, ніж вугільна і газова разом узяті за 5 місяців 2020 р


За підсумками перших п'яти місяців поточного року відновлювані джерела енергії виробили більше половини електроенергії в Німеччині, а саме 56,3%.
Це випливає з публікації сайту energy-charts.de, який узагальнює статистику опубліковану німецькими системними операторами. Нагадаю, в даній статистиці враховується чиста (нетто) вироблення електроенергії в країні, тобто не враховано споживання електроенергії самими електростанціями, а також власна генерація промислових підприємств, спожита самими цими підприємствами.
Нагадаю, за підсумками 2019 року ВДЕ в Німеччині вперше виробили більше електроенергії, ніж електростанції працюють на викопному паливі, а вітрові та сонячні електростанції обійшли вугільні по виробленню.
У 2020 році ця тенденція посилюється. За п'ять місяців вітрові електростанції виробили більше електрики (67,7 ТВт * год або 32,7%), ніж вугільні та газові разом узяті. Так, відповідальність за це частково лежить на кризі коронавируса, що викликала падіння споживання енергії, проте, як ми пам'ятаємо, і до кризи ВДЕ били рекорди. У лютому їх частка вперше перевищила 60% за цілий календарний місяць.
Частка змінних ВДЕ - сонця і вітру - за п'ять місяців поточного року сумарно склала 42,6%. Тобто частка сонячної енергетики в не самі сонячні місяці року склала 9,9%, що також є видатним досягненням.
Поточні результати 2020 року підтверджують, що за нинішньої технологічній структурі електроенергетики велика енергосистема може функціонувати з високою часткою варіабельних ВДЕ і забезпечувати надійне, безперебійне постачання споживачів.
https://renen.ru/vetroenergetika-frg-vyrabotala-bolshe-elektroenergii-chem-ugolnaya-i-gazovaya
 
 
Туреччина побудує вітрові станції загальною потужністю 193 МВт

У Туреччині побудують чотири вітрові електростанції загальною потужністю 193 МВт.
Проект реалізує IFina Enerji, передає powerengineeringint.com. 
52 наземних вітрогенераторів потужністю 3 МВт кожен для ВЕС Баглама, Таякадін, Ялова і Пазаркой поставить компанія GE Renewable Energy. Високотехнологічні турбіни потужністю 3 МВт добре підходять для швидкості вітру і ландшафту Туреччини.
Вітроелектростанції загальною потужністю 193 МВт щорічно вироблятимуть електроенергію необхідну для забезпечення енергопотреб 195 000 домогосподарств і на 650 000 тонн скоротять викиди CO2.
Лопаті та щогли для вітряних турбін GE Renewable Energy буде виробляти у Туреччині.
"Нові проекти вітроелектростанцій збільшать нашу встановлену потужність з 350 МВт до 543 МВт, - зауважив Мурат Озегін, голова правління Fiba Group, власник Fina Enerji. - Проект Baglama стане найсхіднішою вітроелектростанцією у Туреччині, і ми пишаємося, що вносимо свій внесок у економічний розвиток цього регіону».
Високотехнологічні турбіни на платформі GE потужністю 3 МВт добре підходять для швидкості вітру і ландшафту Туреччини.
У Туреччині GE побудувала вітроелектростанції загальною потужністю 1,2 ГВт і встановила 500 вітряних турбін, побудованих у країні, включаючи 350 МВт берегових вітроенергетичних проектів, які fina Enerji і GE Renewable Energy звели разом.
https://ecotown.com.ua/news/Turechchina-pobudu-vitrovi-stantsii-zagalnoyu-potuzhnistyu-193-MVt/


У Франції реалізують проект з виробництва та зберігання водню для енергопостачання

Компанії Siemens і Engie планують створити у Франції сховище для зберігання водню вартістю 15,2 мільйона євро. Проект передбачає використання відновлюваної енергії та води для виробництва і зберігання електролізованного водню.
Після цього він буде змішаний з природним газом для енергопостачання модернізованої промислової установки Siemens SGT-400 потужністю 12 МВт.
Французька енергетична компанія Engie і консалтинг Arttic об'єднають свої зусилля гігантом промислового виробництва Siemens, а також з американським виробником газотурбінних генераторів Centrax. Проект «Hyflexpower», який фінансується Європейською Комісією, буде розміщений на заводі з переробки паперу.
Партнери проекту планують використовувати поновлювану енергію з електромережі і воду для отримання водню. Водень зберігається, коли потреба в електроенергії буде низькою. При необхідності його використовувати поряд з газом для енергопостачання модернізованої газової турбіни Siemens SGT-400 потужністю 12 МВт, яка раніше здійснювала пар для місцевого виробництва, а тепер генерувати енергію для подачі в мережу.
Установка блоку виробництва і зберігання водню заплановано на наступний рік, а остаточне введення в експлуатацію - на 2023. Проект допоможе заощадити до 65 000 тоннвикидів CO2 щорічно.
https://uaenergy.com.ua/post/33239/vo-francii-realizuyut-proekt-po-proizvodstvu-i-hraneniyu-vodoroda-dlya-energosnabzheniya
 
 
Уряд Великобританії затвердив проект гігантської сонячної електростанції потужністю 350 МВт

Уряд Великобританії в особі Державного секретаря у справах бізнесу, енергетики і промислової стратегії в четвер видало дозвіл на будівництво гігантської сонячної електростанції Cleve Hill Solar Farm. Вона розташується в південно-східній Англії, уздовж узбережжя Північного Кента, а її потужність складе в 350 МВт. За своїми розмірами цей об'єкт потрапляє в категорію «Національно-значущих інфраструктурних проектів», тому і було потрібне рішення відповідного міністерства (Department for Business, Energy and Industrial Strategy).
Про проект ми розповідали ще в 2017 році.
Особливістю сонячної електростанції є не тільки розміри. 350 МВт - це один з найбільших об'єктів сонячної генерації в Європі, що підтверджує, що і в густонаселених країнах такі масштабні проекти можливі, що для сонячної енергетики досить земельних ресурсів.
Важливою особливістю також є умови фінансування і реалізації проекту. Справа в тому, що Cleve Hill Solar Farm «не вимагає яких-небудь державних субсидій і націлена на те, щоб стати одним з виробників найдешевшої електроенергії в Великобританії», як сказано в заяві компанії Hive Energy, яка реалізує проект спільно з німецькою Wirsol.
Сонячні панелі на об'єкті будуть орієнтовані на Захід і Схід і встановлені «будиночком», як показано на малюнку. Це збільшить вироблення на 44% в порівнянні з традиційним розміщенням для ділянки такої площі.
Що стосується системи накопичення енергії, то за повідомленням Energy-Storage.news, вона буде гігантською, її ємність складе 700 МВт * год. Це, ймовірно, будуть літій-іонні накопичувачі в контейнерному виконанні, але «точно поки не визначено».
Система накопичення енергії буде забезпечувати балансування змінної сонячної генерації, зрушувати видачу електроенергії в часі, задовольняти піковий попит в локальній мережі, а також надавати «основні послуги Національної енергосистемі».
Яким чином інвестори будуть повертати вкладення і заробляти? Поки точно невідомо. Це можуть бути прямі договори купівлі-продажу електроенергії (PPA), продаж на оптовому ринку, системні послуги і комбінація цих можливостей.
Крім усього іншого, проект сонячної електростанції передбачає великий комплекс заходів, спрямованих на пом'якшення впливу об'єкта на навколишнє середовище.
Наприклад, в результаті консультацій з RSPB (Королівське товариство захисту птахів), Natural England і Kent Wildlife Trust 56 га відводяться під «природну природне середовище» для зимівлі деяких видів птахів. Компанія також зобов'язується облаштувати 3,64 км. живоплоту і т.п.
Електростанція повинна бути введена в експлуатацію в 2022 році.
Незважаючи на не найсприятливіші природні умови для розвитку сонячної енергетики, у Великобританії вже побудовано більше 13,3 ГВт фотоелектричних станцій (8-е місце в світі за підсумками 2019 р).
https://renen.ru/pravitelstvo-velikobritanii-utverdilo-proekt-gigantskoj-solnechnoj-elektrostantsii/
 
 
Уряд Німеччини схвалив законопроект про зростання вітрових потужностей до 40 ГВт

Уряд Німеччини схвалив поправку до Закону про офшорну вітроенергетику (WindSeeG), який встановлює мету досягти 40 ГВт прибережної вітрової енергії до 2040 року.
Основою цього законопроекту є збільшення цілі на розширення вітрових районів до 2030 року з 15 ГВт до 20 ГВт. Крім того, нова поправка вперше встановлює довгострокову мету розширення після 2030 року в Німеччині, повідомляє Оffshorewind.
«З показником у 20 ГВт в 2030 році вітрова енергія зробить вагомий внесок у забезпечення того, що до 2030 року ми матимемо 65-відсоткову частку відновлюваної енергії у споживанні електроенергії. Вперше ми також встановили ціль на 2040 рік, яка дає змогу всім зацікавленим сторонам планувати довгострокову перспективу. Це забезпечить великі економічні можливості та зайнятість населення», – заявив міністр з питань економіки та енергетики Пітер Алтмайер.
https://ecotown.com.ua/news/Uryad-Nimechchini-skhvaliv-zakonoproekt-pro-zrostannya-vitrovikh-potuzhnostey-do-40-GVt/
 
 
Вчені з США розробили модель для оцінки оптимальної конфігурації сонячних модулів

Дослідники Національної лабораторії Лоуренса Берклі в США розробили новий метод визначення оптимальної конфігурації модулів сонячних електростанцій за допомогою аналітичного алгоритму. Рішення відрізняється простотою у використанні і має відкритий вихідний код, повідомило видання Solar Power World.
Існує безліч способів організації окремих модулів в єдину систему сонячної електростанції, проте поточні галузеві стандарти не уточнюють, яку саме спосіб найбільш прийнятний. Найчастіше інженери оцінюють очікуваний рівень напруги розімкнутого контуру модуля з плином часу, щоб потім використовувати цю інформацію для визначення оптимального розміру і розташування сонячних модулів.
Щоб спростити цей процес, американські вчені представили простий у використанні веб-інструмент, що дозволяє визначити конфігурацію сонячної електростанції з урахуванням не тільки дотримання регуляторних вимог, а й максимізації рівня ефективності. Щоб зробити розрахунки, користувач повинен надати прості відомості про плановану установці, включаючи передбачуване місце розташування, тип модуля і тип установки сонячних панелей, після чого модель використовує дану інформацію для оцінки очікуваного рівня вироблення енергії і зіставлення різних можливих варіантів.
Аналіз може бути проведений в автономному режимі - алгоритм моделі розроблений на базі мови програмування Python і знаходиться у відкритому доступі, а технічні подробиці його практичного застосування детально викладені в супроводжуючій наукової статті.
https://www.ruscable.ru/news/2020/06/04/Uchenye_iz_SSHA_razrabotali_modely_dlya_otsenki_op/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами