Альтернативна енергетика в світі: 08-14.03.2021

wind-europe-2020

Встановлена потужність вітроенергетики Європи досягла 220 ГВт у 2020 р


Європейська асоціація вітроенергетики WindEurope опублікувала доповідь з результатами розвитку галузі у 2020 році.
За рік в Європі було введено в експлуатацію 14,7 ГВт вітрових електростанцій, на 6% менше, ніж у 2019 році, що пояснюється впливом пандемії COVID-19.
Встановлена ​​потужність вітроенергетики досягла 220 ГВт - 195 ГВт наземних та 25 ГВт офшорних вітрових електростанцій (WindEurope включає в статистику ЄС-27, Великобританію, Росію, Україну, Туреччину, Норвегію, Швейцарію та балканські держави).
Генерація вітропарків покрила 16,4% споживання електроенергії в Європі (ЄС плюс Великобританія).
Вперше найбільшим європейським ринком стали Нідерланди, в яких було побудовано близько 2 ГВт вітрових станцій, 75% з яких - офшорні.
За розвитком наземної вітроенергетики перше місце в Європі зайняла Норвегія (1,5 ГВт нових електростанцій у 2020 році). Встановлена ​​потужність вітрових електростанцій в країні досягла майже 4 ГВт.
У семи країнах Європи - Данії, Ірландії, Німеччини, Великобританії, Португалії, Іспанії, Швеції - вітроенергетика виробила понад 20% електроенергії у 2020 році.
За прогнозом асоціації, 2021 рік стане рекордним, очікується, що в експлуатацію будуть введені вітрові електростанції загальною потужністю 19,5 ГВт, а за п'ять найближчих років в Європі буде встановлено 105 ГВт нових вітрових електростанцій.
Нагадаємо, що Управління енергетичної інформації США (EIA) також опублікувало коротку довідку про розвиток вітроенергетики в країні. Згідно з даними Управління, вітроенергетика виробила 9% електроенергії в США в 2020 році.
https://elektrovesti.net/74706_vstanovlena-potuzhnist-vitroenergetiki-evropi-dosyagla-220-gvt-u-2020-r
 
 
Ісландський стартап перетворює вуглекислий газ на геотермальній станції у гірські породи

У Ісландії на геотермальній електростанції Hellisheidi уловлюють і перетворюють вуглекислий газ у гірські породи.
Проект реалізує компанія з Рейк'явіка Carbfix спільно зі швейцарським стартапом Climeworks AG, який створює машини для уловлювання CO₂ безпосередньо з повітря, передає mind.ua. 
Запропонована технологія передбачає вловлювання і розчинення CO₂ у воді, а потім закачування його у землю, де він перетворюється на камінь менш ніж за два роки. На даному етапі для проходження реакції необхідні вулканічні породи, але Carbfix також працює над технологіями для інших типів грунтів. Вода, змішана з водою, з'єднується з кальцієм, магнітом і залізом з утворенням карбонатів, що заповнюють порожнечі в пластах.
«Це дешева, економічна і екологічно чиста технологія, яку можна масштабувати, – каже генеральний директор Carbfix Едда Сіф Пінд Арадоттір. – Ми робимо те, що природа робила мільйони років».
Технологія може працювати двома способами. Перший називається «вловлюванням вуглецю», коли газ вловлюється з димарів заводів і електростанцій, перш ніж він піде в атмосферу. Другий, більш складний процес – це «видалення вуглецю» – видалення CO₂ з повітря, яке нас оточує. Уловлювання вуглецю може скоротити викиди компанії або урядів до нуля, в той час, як видалення вуглецю може допомогти компенсувати їх викиди або навіть знизити їх вплив, прибравши з повітря більше CO₂, ніж вони виробляють.
«Уловлювання вуглецю завод Hellisheidi може зробити за нижчою ціною, ніж покупка вуглецевих кредитів, - зазначають у Carbfix. - Його процес коштує близько $25 за тонну у порівнянні з нинішньою ціною близько 40 євро ($48) за тонну у Системі торгівлі квотами на викиди ЄС, ключовому політичному інструменті блоку зі скорочення викидів.
Пряме вловлювання вуглецю з повітря Climeworks є набагато дорожчим. На вебсайті компанії приватні особи можуть купити компенсацію вартістю понад $1200 за тонну. Оптові покупці можуть отримати послугу дешевше.
Carbfix був заснований у 2007 році компанією Reykjavik Energy, ісландським університетом, CNRS у Франції та Інститутом Землі при Колумбійському університеті. Перші пілотні закачування були зроблені у 2012 році, після чого була запущена повномасштабна установка для уловлювання двох з шести турбін високого тиску на Hellis.
https://ecotown.com.ua/news/Islandskiy-startap-peretvoryu-vuglekisliy-gaz-na-geotermalniy-stantsii-u-girski-porodi/
 
 
У Португалії планують реалізувати гігаватний проект сонячної електростанції з акумуляторами Tesla

Влада Португалії розглядає сонячний проект потужністю 1 ГВт, що включає в себе системи акумулювання Tesla. Цей проект може майже вдвічі збільшити встановлену в країні потужність сонячної енергетики. На його реалізацію потрібно близько 1 млрд. євро інвестицій, інформує PV-magazine.
На початку січня португальський мережевий оператор Redes Energéticas Nacionais (REN) заявив, що 80 енергетичних проектів загальною потужністю 17 ГВт перебувають на розгляді національної електроенергетичної системи. Однак стан мережі Португалії вже напружений. Зараз єдиний спосіб розвивати фотоелектричні проекти в країні – це брати участь в публічних аукціонах або отримати схвалення підключення до мережі серед сотень проектних пропозицій.
https://ecotown.com.ua/news/U-Portugalii-planuyut-realizuvati-gigavatniy-proekt-sonyachnoi-elektrostantsii-z-akumulyatorami-Tesl/
 

Шотландці розробили фотоелектричні елементи, які перетворюють в електрику світло всередині приміщень

Шотландські вчені розробили органічні фотоелектричні елементи, які перетворюють в електрику світло всередині приміщень.
Нову технологію запропонували науковці з університету Стратклайда і Сент-Ендрюського університету, передає ecotechnica.com.ua. 
Вчені спроектували і виготовили органічні фотоелектричні елементи з пластикоподібних матеріалів, аналогічних застосовуваним в OLED-дисплеях смартфонів. В результаті вийшли фотоосердки, які дозволяють стабільно і ефективно перетворювати в електрику світло всередині приміщень.
У статті, опублікованій у Light Science and Application, вчені розповіли про створення і випробування сонячної панелі, яка вловлює світлову енергію і одночасно забезпечує високошвидкісний зв'язок за рахунок видимого світла(VLC) з використанням методу MIMO, що збільшує смугу пропускання каналу.
Чотири фотоелементи з пластикоподібних матеріалів об'єднали у панель, яка у ході експериментів продемонструвала здатність забезпечити бездротовий оптичний зв'язок зі швидкістю 363 Мбіт/с, одночасно виробляючи 11 МВт-год електроенергії. Як джерело інформації використовувалася установка з чотирьох лазерних діодів, кожен з яких передавав окремий сигнал.
Автори дослідження відзначають, що органічні сонячні елементи показують максимальну ефективність при роботі в характерному для приміщень світлі від світлодіодних світильників. Такі сонячні панелі нескладні у виробництві, коштують дешевше неорганічних аналогів і можуть бути гнучкими, що спрощує їх інтеграцію у мобільні пристрої.
Вчені припускають, що подальший розвиток органічних фотоелементів, здатних приймати інформацію, у майбутньому дозволить використовувати цілі стіни приміщень одночасно і як канал зв'язку, що підтримує швидкість до 1 гігабіта у секунду, і як сонячну панель, що забезпечує електрикою мережеве обладнання.
Пристрої, здатні самостійно виробляти енергію і передавати дані, дозволять підключити велику кількість гаджетів до Інтернету і електромережі. Зараз у світі налічується понад 18 мільярдів мобільних девайсів, підключених до глобальних мереж, а у найближчі 10 років, з урахуванням стрімкого розвитку Інтернету речей, їх число зросте до десятків мільярдів.
https://ecotown.com.ua/news/SHotlandtsi-rozrobili-organichni-fotoelektrichni-elementi-yaki-peretvoryuyut-v-elektriku-svitlo-vser/
 
 
Китай планує збудувати гідроенергетичний комплекс в Тибеті потужністю 60 ГВт

Китай має намір почати будівництво ряду гребель і ГЕС на річці Ярлунг Цангпо (так називається верхня ділянка річки Брахмапутра, яка тече з Тибету до Індії і Бангладеш) в 2021 році. Гідроенергетичний комплекс може досягти потужності 60 ГВт, пише RenEn.
Цей проект включений в 14-й п'ятирічний план розвитку країни (2021-2025 рр.), як один з найбільших проектів розвитку енергетики Китаю. Китай раніше вже будував греблі на річці Ярлунг Цангпо, а ГЕС Зангму виробляє електроенергію з листопада 2014 року. Однак новий проект, якщо буде реалізований, затьмарить всі попередні. Наприклад, найбільша діюча гідроелектростанція КНР має встановлену потужність 22,5 ГВт.
Ярлунг Цангпо бере свій початок в західному Тибеті на висоті майже 5000 метрів. На одній з ділянок річка спускається приблизно на 2700 метрів, створюючи величезну ущелину, яке в два рази глибша, ніж Гранд-Каньйон в Сполучених Штатах. Перепад висот робить місце особливо сприятливим для генерації гідроелектроенергії. Проект ГЕС розроблявся давно, і спочатку оцінювався неоднозначно, а Індією негативно. Брахмапутра забезпечує Індію водою з Тибетських льодовиків, і новий комплекс гребель фактично дає Китаю можливість «перекрити воду». Індія також побоюється, що гребля дасть Китаю більше можливостей для торгу в прикордонних конфліктах, які в останні місяці загострилися в індійському регіоні Ладакх.
У грудні 2020 року Індія оголосила про плани будівництва греблі потужністю 10 ГВт на річці Брахмапутра. Очікується, що водосховище допоможе компенсувати вплив китайських гідроенергетичних проектів вгору за течією, які можуть створити дефіцит води або викликати раптові повені. Однак, деякі експерти вважають, що індійський проект може тільки «посилити екологічну деградацію».
https://ecotown.com.ua/news/Kitay-planu-zbuduvati-gidroenergetichniy-kompleks-v-Tibeti-potuzhnistyu-60-GVt/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами