Альтернативна енергетика в світі: 06-12.04.2020



У Нідерландах в 2019 році виробіток ВДЕ-генерації вперше перевищив вироблення вугільної

За даними Статистичного управління Нідерландів (Statistics Netherlands, CBS), виробництво електроенергії в Нідерландах зросло на 5,7% в 2019 р у порівнянні з 2018 роком і склало майже 121 ТВт * год (+6,5 ТВт * год чистої вироблення) . Велика частина приросту припала на теплові електростанції, особливо на газові.
В умовах низьких цін на газ і високих цін на викиди вуглецю вироблення газових ТЕС склало 71 ТВт * год (приріст 13 ТВт * год або 23%). У той же час вироблення вугільних електростанцій впало на 34% і склало 17,4 ТВт * год. За інформацією CBS, обсяг вироблення ВДЕ-генерації в 2019 р виріс на 18,5% (+3,5 ТВт * год), вперше перевищивши вироблення вугільних станцій, і склав 22,4 ТВт * год. Приріст вироблення для вітрової генерації в цілому склав + 8,5% (+ 14% для прибережних ВЕС) і + 40% для СЕС.
Споживання електроенергії в 2019 р залишалося стабільним на рівні близько 113 ТВт * год, а імпорт електроенергії скоротився майже на 24% до 20 ТВт * год, особливо з Німеччини (-41%). При цьому Німеччина залишалася головним експортером електроенергії в Нідерланди (60% від загального обсягу імпортованої електроенергії), за нею слідували Бельгія (22%), Норвегія (13%), Данія (3%) і Великобританія (2%). Експорт електроенергії з енергосистеми Нідерландів в 2019 р збільшився на 4% до 19,5 ТВт * год, з яких 36% склав експорт електроенергії в Бельгію, 31% - до Великобританії, 22% - в Німеччину, 7% - до Норвегії і 3 % - в Данію.
https://www.ruscable.ru/news/2020/04/01/V_Niderlandax_v_2019_godu_vyrabotka_VIE-generatsii/


У Швеції побудують вітропарк потужністю 202 МВт до 2022 року

У Швеції планують побудувати вітрову електростанцію, яка буде складатися з 47 турбін компанії Vestas. Загальна потужність вітропарку складе 202 МВт.
Для шведського вітропарку поставлять турбіни V150-4,2 МВт в режимі оптимізації потужності 4,3 МВт. Проект також передбачає сервісний контракт, оптимізує виробництво енергії протягом всього терміну реалізації проекту.
«Універсальність наших турбін V150-4,2 МВт ідеально підходить для вітрових умов на майданчику і забезпечить максимальну вигоду для бізнес-кейсу нашого клієнта, - заявляє Хуан Фуронес, директор з продажу Vestas в Швеції, Фінляндії та Естонії. - Це замовлення ще раз підкреслює конкурентоспроможність турбіни V150-4,2 МВт в Північному регіоні, де вона вже досягла твердого рекорду з прийому та встановлення замовлень на 1,4 ГВт».
В рамках проекту буде реалізовано рішення VestasOnline® Business SCADA, яке знизить час простою турбіни і тим самим оптимізує вироблення енергії. Контракт також включає в себе поставку, установку і введення в експлуатацію вітрових турбін, а також угоду про обслуговування терміном на 27 років.
Очікується, що поставки турбіни почнуться в першому кварталі 2022 року, а введення в експлуатацію заплановано на третій квартал 2022 року.
https://elektrovesti.net/70369_v-shvetsii-postroyat-vetropark-moshchnostyu-202-mvt-k-2022-godu
 
 
Перша в Іспанії мікрогідравлічна електростанція з технологією гідро-гвинта

Гідроелектростанція розташована в кантабрийському муніципалітеті Торрелавега, а саме в точці, де річка Саха бере частину свого русла для обслуговування хімічного комплексу Солвей. Скориставшись концесією використання води, Sinfin Energy встановив два паралельних гідро-гвинта потужністю 35 кіловат кожен. За словами інженера, відповідального за роботу, гідравлічна електростанція Sinfin Barreda є "першою в Іспанії гідравлічної гвинтовий установкою, підключеною до мережі".
 Гідро-гвинт заснований на тисячолітньому гідравлічному винаході гвинта Архімеда. Як пояснюють фахівці, «до цього механізму, який служив для відкачування води з русла річки в високі райони, застосували зворотне проектування, перетворивши його в турбіну гідрогенераціі». Таким чином, завдяки рельєфу і падіння води гідро-гвинт здатний генерувати повністю чисту й постійну енергію, забезпечуючи потужність від одного кіловата до ста кіловат на турбіну.
Sinfin Barreda, використовує витрати води у п'ять метрів в секунду і стрибок у висоту 2 метри для вироблення електроенергії завдяки двом гідро-гвинтам, встановленим паралельно (35 кіловат потужності кожен). Турбіни дозволяють рибі безпечно проходити між лопатями ротора. Об'єкт був введений в експлуатацію 30 січня після декількох місяців випробувань і вже виробляє електроенергію, яка буде використовуватися "для продажу в електромережі і для розробки експериментальних проектів непобутових споживання".
https://energosmi.ru/archives/43437
 
 
Barclays стане кліматично-нейтральним банком до 2050 року

Британський банк Barclays, один з найбільших транснаціональних банків взяв на себе зобов'язання узгодити всю фінансову діяльність з Паризькою кліматичною угодою.
До 2050 року банк обіцяє стати вуглецево-нейтральним, досягти нульового балансу викидів (Net zero) в рамках всієї своєї діяльності. Це означає, що нульовий рівень викидів буде досягнутий не тільки в операційній і допоміжної діяльності організації (функціонування офісів, енергетичні витрати і т.п. - це так звані викиди першого і другого рівня - Scope 1 і 2). Емісія третього рівня (Scope 3) для банку - це вуглецевий слід тієї діяльності, яку банк фінансує. Barclays обіцяє досягти «чистого нуля» і в цьому, до 2050 року в його портфелі не повинно залишитися «брудних» проектів/клієнтів.
Грунтуючись на «Сценарії сталого розвитку» Міжнародного енергетичного агентства, при розрахунку показника чистих нульових викидів буде враховуватися як інтенсивність викидів, так і абсолютний розмір викидів вуглецю для всіх видів діяльності, які фінансує Barclays, йдеться в повідомленні банку.
До 2030 року банк планує спрямувати не менше 100 млрд фунтів на фінансування «зелених проектів».
Barclays також заявив, що планує в найближчі п'ять років інвестувати 175 млн фунтів стерлінгів в «екологічні інновації» в рамках своєї нової ініціативи Sustainable Impact Capital Initiative.
«Наші нові амбіції по досягненню чистих нульових викидів і наше прагнення привести наш фінансовий портфель у всіх секторах у відповідність з цілями Паризької угоди, означають, що ми можемо грати набагато більш важливу роль у вирішенні кліматичних завдань і в фінансуванні енергетичного переходу», - заявив Barclays Найджел Хіггінс. «Наша стратегія ясна і можна реалізувати, і вона буде підкріплена конкретними цілями і регулярної звітністю для забезпечення її реалізації».
Слід зазначити, що ще на початку 2019 року Barclays був визнаний самим «брудним» європейським банком, що надає найбільші обсяги фінансування сланцевої видобутку та вугільної промисловості серед всіх європейських фінансових інститутів.
Тому кліматичний розворот банку вражає.
Втім, не всі вірять в щирість фінансової організації. Радник Грінпіс по кліматичному фінансування в Великобританії Чарлі Кронік виступив з критикою новий ініціатив банку, які, на його думку, «позбавлені деталей», додавши, що остання енергетична політика Barclays все ще дозволяла йому фінансувати діяльність, пов'язану з викопним паливом. «Все це віддає лицемірством», - заявив він.
https://renen.ru/barclays-stanet-klimaticheski-nejtralnym-bankom-k-2050-godu/
 
 
В Австрії і Ломбардії (Італія) запускаються програми державної підтримки систем зберігання енергії невеликої потужності в складі сонячних установок і накопичувачів енергії

Австрійське енергетичне агентство OeMAG запустило програму інвестиційних грантів на суму € 36 млн для сонячних фотоелектричних установок потужністю до 500 кВт і накопичувачів енергії енергоємністю до 60 МВт * год.
Сонячні установки, які розміщуються на дахах будівель, отримають сумарну компенсацію в обсязі € 24 млн (максимальний розмір гранту становить € 250 за 1 кВт), а ще € 12 млн будуть виділені для накопичувачів енергії (€ 200 за 1 кВт * год). Очікується, що ці заходи дозволять збільшити загальну потужність дахових сонячних установок в Австрії на 100 МВт, а сумарну енергоємність накопичувачів енергії - на 60 МВт * год.
В Італії регіональний уряд Ломбардії схвалив аналогічну схему підтримки мелкомасштабной ВДЕ-генерації, запропонувавши інвестиційні гранти в розмірі € 10 млн державним і регіональним організаціям, що встановлює системи з сонячних установок і накопичувачів енергії (solarplus-storage). Вони отримають знижку в розмірі 50% від загальної вартості систем solarplus-storage або 100% повернення вартості накопичувачів енергії, які планується встановити для діючих сонячних установок (з верхньою межею в € 100 тис. На одного заявника). Уряд Ломбардії субсидує житлові і комерційні системи зберігання електроенергії з 2016 р.
https://www.ruscable.ru/news/2020/03/26/V_Avstrii_i_Lombardii_Italiya_zapuskautsya_program/
 
 
Нова епоха вихідної потужності фотоелектричних систем: Trina Solar здійснила поставку першої партії модулів Vertex 500+ Вт

Компанія Trina Solar Co., Ltd ( "Trina Solar" або "компанія"), провідний міжнародний провайдер інтегрованих сонячних модулів і рішень в області смарт-енергетики, днями виконала відвантаження першої партії модулів лінійки Vertex. Вироби нової лінійки можуть похвалитися ефективністю перетворення енергії на рівні до 21 відсотка і вихідною потужністю понад 500 Вт. Перша поставка модулів Vertex дозволила Trina Solar задати новий орієнтир для світової галузі фотовольтаїки після оголошеного 11 днів назад початку серійного виробництва виробів нового типу.
Перша партія модулів Vertex призначена для шрі-ланкійської станції потужністю 10 мВт. Об'єкт планується підключити до національної енергомережі вже в третьому кварталі цього року. Модулі лінійки Vertex із застосуванням 210-міліметрових елементів розроблені на базі технологій неруйнуючої різання, високоплотной упаковки і трикомпонентної конструкції.
У новій лінійці представлені двосторонні модулі з подвійним скляним покриттям, а також системи з підкладкою, що відрізняються високою вихідною потужністю, надійністю, ефективністю і чудовими параметрами енергогенерації. За даними Ключовий державної лабораторії науково-технологічних досліджень в області фотоелектрика Trina Solar, якщо порівнювати модулі Vertex з традиційними двосторонніми модулями з подвійним скляним покриттям і потужністю 410 Вт на прикладі великомасштабної наземної станції в провінції Хейлунцзян, системи нового покоління дозволяють скоротити витрати на баланс системи на 6-8 відсотків, а наведену собівартість електроенергії - на 3-4 центи.
Заступник генерального директора і виконавчий віце-президент Trina Solar Інь Жуфан (Yin Rongfang) прокоментував: "Наші клієнти по всьому світу проявили активний інтерес до модулів лінійки Vertex потужністю понад 500 Вт. Вони не тільки підходять для сонячних електростанцій комунальних масштабів, але і для комерційних і промислових об'єктів, власники яких прагнуть підвищувати їх експлуатаційну ефективність. Ми плануємо і далі постачати продукцію Vertex клієнтам по всій земній кулі. Ми вже вступили в епоху систем з вихідною потужністю 500+ Вт, і високопродуктивні модулі нової лінійки грають ключову роль в розвитку галузі".
https://www.prnewswire.com/news-releases/novaia-epokha-vykhodnoi-moshchnosti-fotoelektricheskikh-sistem-trina-solar-osushchestvila-postavku-pervoi-partii-modulei-vertex-500-vt-809058315.html
 
 
Французи зможуть вибирати постачальників «зеленої» енергії через блокчейн

Французька компанія з продажу «зеленої» енергії ekWateur і австралійська Power Ledger запустять блокчейн-платформу для розподілу електрики з відновлюваних джерел.
Нову можливість зможуть оцінити майже чверть мільйона французів. Споживачі зможуть проаналізувати витрати електроенергії і побачити, яка частка витраченої енергії було вироблено з відновлюваних джерел. Для підтвердження джерела енергії буде використовуватися блокчейн. Понад 220 000 електролічильників ekWater будуть підключені до блокчейн-інструменту Power Ledger під назвою Vision.
 «Чи хочуть клієнти споживати електрику від сонячних панелей, встановлених на даху сусіднього будинку, або ж від вітряків в Бордо, наша платформа надасть їм вибір і контроль за використовуваним джерелом енергії», - підкреслила виконавчий голова Power Ledger Джемма Грін (Jemma Green).
У спільній заяві компаній підкреслюється, що надання нових інструментів клієнтам допоможе в досягненні цілей паризьких угод по скороченню викидів парникового газу. У повноцінну роботу блокчейн-платформа повинна бути введена до кінця цього року.
https://bits.media/frantsuzy-smogut-vybirat-postavshchikov-zelenoy-energii-cherez-blokcheyn/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами