Альтернативна енергетика в світі: 05-11.10.2020

im610x343-vetriak_pixabay

Американський MISO зареєстрував рекордний обсяг заявок на приєднання нової генерації


Незалежний системний оператор штатів Середнього Заходу США Midcontinent ISO (MISO) за підсумками чергового річного збору заявок на технологічне приєднання до енергосистеми нової генерації (2020 Generation Interconnection Queue, GIQ) оголосив про новий рекорд: вперше в історії MISO сумарний обсяг потужності об'єктів, що приєднуються до  генерації відповідно з 353 поданих заявок склав ≈52 ГВт. Попередній рекорд в ≈47 ГВт був зафіксований в 2007 році, в 2019 р сумарний обсяг потужності приєднаних об'єктів генерації не перевищив ≈44 ГВт.
Із заявленого на GIQ 2020 загального обсягу генеруючих потужностей 69% (≈36 ГВт) довелося на частку сонячних електростанцій, що підтверджує триває перехід від традиційної до ВДЕ-генерації під впливом таких чинників, як енергетична політика штатів, економічні передумови та особисті переваги кінцевих споживачів. В даний час на розгляд MISO перебуває 756 генеруючих об'єктів сумарною потужністю 113 ГВт, 64% з яких становлять СЕС.
Результати GIQ, за оцінкою MISO, відображають цілісний підхід та адекватне реагування на потреби галузі, спрямовані на підтримку найбільш рентабельних інвестицій та врахування інтересів усіх задіяних сторін. Крім того, механізм GIQ дозволяє отримати досить передбачувані результати для довгострокового планування розвитку генерації і магістральної мережі.
https://www.ruscable.ru/news/2020/08/28/Amerikanskij_MISO_zaregistriroval_rekordnyj_obyem_/
 

Будівництво плавучої сонячної електростанції в Албанії профінансує ЄБРР?

Албанська електроенергетична корпорація (Korporata Elektroenergjitike Shqiptare; KESH) запросила у Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) фінансування в розмірі 9,75 млн євро, яке піде на будівництво плавучої сонячної електростанції на озері Вау-е-Дежес.
Проект має орієнтовну вартість 13,9 млн євро, при цьому частина витрат буде покриватися за рахунок коштів самої корпорації KESH. Згідно з документами, плавуча фотоелектрична установка буде мати встановлену потужність 12,9 МВт. Її розгортання вважається хорошою можливістю для диверсифікації джерел енергії в балканській країні, яка в значній мірі залежить від гідроенергетики і відчуває перебої в подачі електрики під час посух.
Згідно з документами, поданими в ЄБРР, державна корпорація має намір впровадити новітні технології в області виробництва сонячної енергії з метою створення екологічно чистих джерел електрики. Проект передбачає мінімальне використання землі та мінімізацію випаровування води. Він передбачає розгортання першої плавучої сонячної електростанції такого роду в Албанії та регіоні Західних Балкан.
http://albania-news.ru/ekonomika/stroitelstvo-plavuchey-solnechnoy-elektrostancii-v-albanii-profinansiruet-ebrr-122
 
Один з найбільших торговців нафтою буде будувати сонячні та вітрові електростанції

Trafigura Group Pte Ltd, одна з провідних незалежних компаній з торгівлі сировинними товарами з річною виручкою понад 170 млрд доларів (2019) створила нове підприємство для інвестування в проекти сонячної, вітрової енергетики, а також в області зберігання енергії.
Створена спеціальна дочірня компанія Nala Renewables повинна сформувати портфель проектів в галузі поновлюваних джерел енергії з сукупною потужністю два гигаватта протягом наступних п'яти років.
Nala Renewables - це спільне підприємство з IFM Investors, компанією, що управляють активами інституційних інвесторів.
 Nala Renewables будуватиме об'єкти і управляти проектами з виробництва відновлюваної енергії на ринках, на яких Trafigura вже працює, в першу чергу в Європі, Азії і деяких ринках, що розвиваються. Крім розробки нових проектів, компанія буде вибірково використовувати можливості для придбання активів або компаній на різних стадіях розвитку, які відповідають інвестиційному профілю.
Компанія також буде будувати і експлуатувати об'єкти ВДЕ на територіях, прилеглих до об'єктів гірничодобувної, портової та металургійної інфраструктури Trafigura Group по всьому світу, а генерується відновлювальна енергія буде використовуватися для живлення деяких з цих об'єктів. Trafigura внесе в підприємство близько 250 МВт проектів на ранній стадії розробки і забезпечить довгострокову угоду про покупку електроенергії у деяких поновлюваних активів на ринкових умовах.
«Як досвідчені інвестори в інфраструктуру, IFM Investors - відмінний партнер для цього амбітного і своєчасного починання, - сказав Джеремі Вейр, виконавчий голова і генеральний директор Trafigura. «Енергетичний перехід формує потребу, але також дає можливість робити стратегічні, довгострокові інвестиції в поновлювані джерела енергії. Інвестиції забезпечать синергію для нашого нового підрозділу з торгівлі електроенергією та відновлювальними джерелами енергії, яке стане важливою опорою нашої діяльності протягом наступних декількох років і далі і буде спиратися на наші можливості і розуміння інших енергетичних ринків».
«Ми сподіваємося на продовження успішного партнерства з Trafigura і спільне рішення проблем енергетичного переходу», - зазначив Кайл Мангін, керівник відділу глобальної інфраструктури IFM. «Це спільне підприємство - важливий крок у нашій стратегії щодо зниження вуглецевого впливу наших інвестицій».
Як ми знаємо, багато найбільші нафтогазові компанії, такі як BP, Total або Shell, коректують свої стратегії розвитку, включаючи в них заходи щодо зниження викидів парникових газів та розвитку ВДЕ. Тепер і нафтотрейдери зайнялися тим же самим.
https://renen.ru/odin-iz-krupnejshih-torgovtsev-neftyu-budet-stroit-solnechnye-i-vetrovye-elektrostantsii/
 
 
Китай буде будувати 45 ГВт сонячних електростанцій в рік в період 2021-2025 рр.

Очікується, що 14-й п'ятирічний план Китаю буде затверджений у другій половині 2021 року. Згідно із заявою китайської влади, на відміну від 13-го п'ятирічного плану, в новій редакції не будуть сформульовані конкретні цілі щодо розвитку сонячної та вітрової енергетики.
У поточному 13-му п'ятирічному плані була поставлена ​​мета досягти встановленої потужності 110 ГВт і 220 ГВт сонця і вітру відповідно до кінця 2020 року. Сонячна енергетика КНР давно перевищила план. За підсумками 2019 року її встановлена ​​потужність досягла 205 ГВт.
Компанія PV InfoLink прогнозує, що щорічне введення сонячних установок в КНР протягом 14-ї п'ятирічки складе 45 ГВт. Тобто в період 2021-2025 рр. в країні може бути побудовано 225 ГВт сонячних електростанцій, більше, ніж за всю попередню історію.
Не можу сказати, що це сильно вражає. У рекордному 2017 році в країні було додано 53 ГВт фотоелектричних станцій. Крім того, слід нагадати про колосальний зростанні виробництв. За даними BloombergNEF, в кінці 2019 р потужності з випуску сонячних модулів в Китаї становили 192 ГВт, і виробники публікують все нові і нові плани.
Прогноз був складений до сенсаційної заяви президента КНР Сі Цзіньпіна, згідно з яким Китай досягне вуглецевої нейтральності (carbon neutrality) до 2060 року і забезпечить пік викидів парникових газів в наступному десятилітті. Не виключено, що нові завдання сприятимуть швидшому розвитку ВДЕ, ніж прогнозується сьогодні.
PV InfoLink зазначає, що сонячний сектор Китаю стикається з «прихованими погрозами». Уряд більше не буде субсидувати проекти, за винятком покрівельних електростанцій в житловому секторі. Хоча вартість сонячної енергії значно знизилася, крім власне енергетичних технологій залишилися інші витрати, пов'язані, наприклад, з вимушеним обмеженням вироблення сонячної енергії (curtailment), земельним податком, вартістю фінансування та витратами на попередню розробку проектів. Через скасування державних платежів новим проектам буде складно досягти мережевого паритету, відзначають автори.
Більш того, проблема вимушеного обмеження вироблення, викликана недостатнім розвитком мереж, буде перешкоджати розвитку сонячної енергетики, якщо регулюючі органи не зможуть забезпечити відповідні рішення.
Очікується, що офіційний проект 14-ого п'ятирічного плану буде представлений на розгляд до кінця березня 2021 р, а остаточно твердження відбудеться в другій половині року.
https://renen.ru/kitaj-budet-stroit-45-gvt-solnechnyh-elektrostantsij-v-god-v-period-2021-2025-gg/
 
 
Перший ірландський аукціон на електроенергію з відновлюваних джерел енергії приніс середню ціну 74 євро за МВт * год

На початку вересня ірландський уряд затвердив результати першого аукціону на електроенергію з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), на якому сонячні і наземні вітряні електростанції змагалися один з одним. Що стосується встановленої потужності, то на аукціоні переважали сонячні проекти із загальною потужністю успішних заявок 796 МВт, загальна потужність успішних наземних вітряних електростанцій склала 479 МВт.
Згідно з опублікованими результатами першого ірландського аукціону на електроенергію з ВДЕ, розрахунковий річний обсяг виробництва електроенергії від проектів, які отримали контракти, становить 2 237 ГВт * год, з яких 1470 ГВт * год припадають на наземні вітряні електростанції і 767 ГВт * год - на сонячні.
За даними уряду Ірландії, цей обсяг становить близько 10% від необхідної кількості електроенергії з ВДЕ, що призведе до досягнення мети в цій області, яка становить 70% електроенергії з ВДЕ до 2030 року. Щоб підтримати досягнення цієї мети, уряд має намір провести чотири аукціони.
Всього на першому аукціоні виграли 82 проекту - 63 сонячних і 19 наземних вітряних електростанцій. Для реалізації цих проектів потрібно встановити близько 160 нових вітряних турбін і сонячних батарей площею близько 1750 гектарів.
Уряд Ірландії також заявило, що схвалені проекти принесуть інвестиції в розмірі 1,4 мільярда євро і створять 1000 робочих місць, таким чином підтримуючи відновлення ірландської економіки.
Цікавою особливістю першого ірландського аукціону на електроенергію з ВДЕ є досягнута середньозважена ціна, яка становить 74,08 євро / МВт * год для всіх проектів і 72,92 євро / МВт * год для успішних проектів сонячних електростанцій. Особливо для сонячних електростанцій, це відносно висока ціна, яка, наприклад, майже на 40% вище, ніж середньозважена ціна в останньому раунді аукціонів для сонячних електростанцій в Німеччині.
Незважаючи на відносно високу досягнуту середню ціну, на думку уряду Ірландії, це успіх, який представляє собою значне скорочення витрат у порівнянні з попередніми програмами фінансової допомоги. Крім того, поточна схема підтримки представлена ​​в формі так званих контрактів на різницю (CfD), що забезпечують фіксовану ціну на електроенергію, вироблену протягом всього періоду дії права на фінансову підтримку. В період більш низьких ринкових цін, ніж конкурентна, виробник отримає премію до ринкової ціни на електроенергію. Навпаки, в період більш високих цін різниця буде оплачена виробником. У період негативних цін на електроенергію бонуси виробникові не виплачуються.
https://elektrovesti.net/72738_pervyy-irlandskiy-auktsion-na-elektroenergiyu-iz-vozobnovlyaemykh-istochnikov-energii-prines-srednyuyu-tsenu-74-evro-za-mvtch
 
 
Уряд Франції планує збільшити держпідтримку ВДЕ-генерації на 25% в 2021 році

Уряд Франції планує збільшити державну підтримку в сфері виробництва енергії на базі ВДЕ на 25%, або на € 1,3 млрд. Всього розмір бюджетних коштів, що виділяються в 2021 року на розвиток відновлюваної енергетики, складе € 6 млрд. Крім того, вводяться додаткові заходи щодо прискорення розробки проектів будівництва ВДЕ-генерації: поширення дії тарифів для сонячних фотоелектричних установок, встановлених на дахах будинків, на установки потужністю до 500 кВт (замість нинішніх 100 кВт) без проведення тендерного відбору; адміністративні послаблення для проектів будівництва об'єктів шельфової вітроенергетики і об'єктів ВДЕ-генерації, що реалізуються місцевими громадами; підтримка інновацій і позабюджетна підтримка використання біогазу. Ці заходи сприятимуть досягненню 33% частки ВДЕ в загальній структурі кінцевого енергоспоживання 2030 р.
У 2019 р парламент Франції прийняв Закон про енергетику і кліматі (Energy-Climate Act), який передбачає досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 р У квітні 2020 г. урядом країни видані постанови про реалізацію довгострокового енергетичного плану на період до 2028 року (Multi- annual Energy Plan to 2028) і Національної стратегії щодо зниження викидів вуглецю (National Low Carbon Strategy).
Національною стратегією передбачено зниження кінцевого споживання енергоресурсів на 16,5% до 2028 року (у порівнянні з 2012 р), зниження частки викопних видів палива в кінцевому споживанні енергоресурсів на 40% до 2030 р, замість 30%, встановлених Законом про енергетичну переході від 2015 року (Energy Transition Act, 2015), а також закриття останньої вугільної ТЕС до 2022 р Частка атомної енергії в енергетичному балансі країни до 2035 року (замість запланованого раніше 2025 г.) буде скорочена до менш ніж 50%; до цього ж терміну буде зупинено 14 з 58 нині діючих ядерних реакторів. До 2028 р потужність ВДЕ-генерації буде подвоєна в порівнянні з 2017 р.
https://www.ruscable.ru/news/2020/09/30/Pravitelystvo_Frantsii_planiruet_uvelichity_gospod/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами