Альтернативна енергетика в світі: 04-10.05.2020

63723160959

Галапагоси впровадили незвичайну енергетичну установку

Альтернативна енергетика в першу чергу впроваджується там, де традиційні методи енергопостачання обходяться занадто дорого або завдають істотної шкоди навколишньому середовищу, зокрема, заповідних островів. Ось про таке прикладі успішної реалізації проекту розповідає журнал «Вокруг света».
 Галапагоські острови знаходяться в списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під №1. Весь архіпелаг - великий біосферний заповідник, де зустрічаються унікальні види рослин і тварин. Краса Галапагос щороку приваблює тисячі туристів; є тут і постійне населення, а значить, є потреба в електроенергії. До 2019 року електроенергію отримували за допомогою дизельних установок. Однак дизельні генератори представляють загрозу для природи, і щоб захистити заповідник уряд Еквадору не перший рік перебувало в пошуку екологічного рішення. Завдання було дуже складним з точки зору логістики і технічного забезпечення, оскільки острова віддалені від материка. У підсумку єдиним претендентом, який прийняв цей виклик, стала компанія «Сіменс». Вона запропонувала побудувати гібридну електростанцію, яка працювала б як від сонячної енергії, так і від біопалива на основі горіхового масла.
На реалізацію проекту потрібно було 3 роки; в робочому режимі станцію запустили в жовтні 2019 року. З моменту пуску пройшло не так багато часу, але переваги очевидні вже сьогодні: станція дозволила уникнути спалювання понад 33 000 л дизельного палива, в результаті в атмосферу не потрапило 88 000 тон викидів СО2. Крім того, відпала необхідність везти на острови дизель, що дало фінансову економію і зменшило вплив на екологію від транспортування. Значно знизився і рівень шуму: сьогодні під час роботи електростанції він становить всього 30 децибел, що можна порівняти з пошепки або цокання настільного годинника.
Лише через декілька місяців потужність електростанції перевищила потреби найбільшого острова Ісабела в енергії, тому не виключено, що в майбутньому станція буде масштабувати. Проект став цікавим прецедентом для всіх країн Карибського басейну, де існують аналогічні проблеми з енергетикою. Подібні рішення підійдуть також і для віддалених регіонів зі складною логістикою і взагалі в будь-яких місцях, де для виробництва електроенергії використовується дизельне паливо, що завдає шкоди навколишньому середовищу.
https://www.meteovesti.ru/news/63723160959-galapagosy-vnedrili-neobychnuyu-energeticheskuyu-ustanovku
 
 
У Монголії побудують систему акумулювання енергії потужністю 125 МВт

Азіатський банк розвитку схвалив кредит у розмірі 100 млн. доларів для установки в Монголії розширеної системи акумулювання потужністю 125 МВт.
Проект розрахований на загальну суму 114,95 млн. Доларів. З цієї суми 3 мільйони доларів США при співфінансуванні надходять від технологічного фонду АБР, що фінансується урядом Японії. Уряд Монголії виділить на проект 11,95 млн. Доларів.
Акумуляторна система зможе подавати 44 ГВт * год пікової потужності щорічно. Система також підтримає інтеграцію додаткових 859 ГВт * год відновлюваної електроенергії в мережу. Це дозволить уникнути 842,039 тонн викидів вуглекислого газу в рік до 2025 року.
Система акумулювання повинна запрацювати у вересні 2024 року. Монголія має на меті збільшити частку відновлюваних джерел енергії до 20% до 2023 року і 30% до 2030 року.
https://elektrovesti.net/70735_v-mongolii-postroyat-sistemu-akkumulirovaniya-energii-moshchnostyu-125-mvt
 
 
Частка ВДЕ-генерації в Естонії в 1 кварталі 2020 року склала половину загального вироблення електроенергії

За інформацією системного оператора Естонії Elering, в I кв. 2020 р вироблення електроенергії на базі ВДЕ досягло 601 ГВт * год, що на 14% більше, ніж за той же період 2019 р і склало 51% від загального виробітку електроенергії в країні. При цьому частка вітрової генерації в загальному виробленні ВДЕ-генерації склала 49% (294 ГВт * год), що на 23% більше, ніж в минулому році.
У загальному енергоспоживанні частка чистої енергії склала 24%. В країні поставлено завдання досягти не менше 30% частки ВДЕ-генерації в загальному обсязі споживання 2030 р 2019 році цей показник дорівнював 21%. З січня по березень 2020 року на ВДЕ-генерацію було виділено € 29 млн субсидій, що на 13% більше, ніж в аналогічний період 2019 р.
Частка вироблення генерації на біомасі, біогазі та відходах склала 284 ГВт * год, або 47% від загального виробітку ВДЕ-генерації, а на підтримку цього сегмента ВДЕ-генерації було направлено € 14 млн, що на 3% більше в порівнянні з тим же періодом 2019 р Вироблення гідрогенераціі, на підтримку якої було направлено € 373 тис., склала 11 ГВт * год. Неухильно збільшується фінансування сонячної енергетики в Естонії. У I кв. поточного року вироблення СЕС склала близько 11,5 ГВт * год. Завдяки збільшенню кількості нових установок цей показник збільшився більш ніж в 4 рази в порівнянні з аналогічним показником 2019 р. вироблення ефективної когенерації, на підтримку якої, як і в I кв. 2019 р було виділено € 1 млн, в зв'язку з теплою погодою і низькою тепловим навантаженням склала 38 ГВт * год. Споживачі електроенергії фінансують підтримку ВДЕ-генерації і ефективної когенерації за допомогою плати за використання енергії з ВДЕ. У I кв. 2020 р Elering зібрав зі споживачів і виплатив в якості субсидій € 25,4 млн і € 29,2 млн відповідно.
https://www.ruscable.ru/news/2020/04/28/Dolya_VIE-generatsii_v_Estonii_v_1_kvartale_2020_g/
 
 
Vattenfall побудує одну з найбільших вітрових електростанцій Великобританії без субсидій

Шведський енергетичний концерн Vattenfall, що працює на найбільших європейських ринках, оголосив про початок реалізації проекту з будівництва наземної вітрової електростанції South Kyle Wind Farm потужністю 240 МВт в Шотландії. Це буде один з найбільших об'єктів материкової вітрової генерації на території Великобританії.
Реалізація проекту стала можливою в результаті угоди Vattenfall з інфраструктурним фондом Greencoat UK Wind, який набуває електростанцію за 320 млн фунтів стерлінгів.
Примітно, що Vattenfall не тільки побудує об'єкт і буде керувати ним протягом «як мінімум 10 років» за дорученням Greencoat, але також стане купувати вироблювану вітровою станцією електроенергію [очевидно, для подальшої реалізації на ринку, збутових компаній ...].
Відповідно до вказівок уряду Великобританії щодо забезпечення безпеки працівників під час пандемії COVID-19, процес будівництва вітрової електростанції почнеться, як тільки це буде можливо.
Електростанція South Kyle розміститься на південному заході Шотландії і буде складатися з 50 вітряних турбін висотою 149,5 метрів кожна.
Плановий термін введення в експлуатацію: перший квартал 2023 року.
Vattenfall є великим гравцем також і в європейській офшорній вітроенергетиці. У минулому році компанія виграла тендер в Голландії, за результатами якого побудує вітропарк потужністю 760 МВт в Північному морі без субсидій.
https://renen.ru/vattenfall-postroit-odnu-iz-krupnejshih-vetrovyh-elektrostantsij-velikobritanii-bez-subsidij/
 
 
Vestas встановить у В’єтнамі вітропарк із найвищими в країні турбінами загальною потужністю 67 МВт

Компанія Vestas отримала замовлення на два проекти вітрових електростанцій у В'єтнамі. Їхня сукупна потужність – 67 МВт. Зазначається, що компанія поставить інноваційне рішення з найвищими турбінами в країні, пише Еvwind.
Компанія Vestas встановить і введе в експлуатацію загалом 16 вітрових турбін V150-4,2 МВт. Було вирішено підняти турбіни до висоти концентратора 162 м, що відкриває нові вітрові ресурси, дозволяючи отримати доступ до більш високих і стабільних швидкостей вітру.
Майданчик для вітропарку має складні вимоги до монтажу: він розташований у водно-болотній зоні та оточений фермами з вирощування креветок. Для успішного виконання проектів Vestas використовуватиме спеціалізований баштовий кран, необхідний для зведення вітрогенераторів.
Замовлення також включає 20-річну угоду на обслуговування проекту. Вітрові електростанції планують запустити в третьому кварталі 2021 року.
https://ecotown.com.ua/news/Vestas-vstanovit-u-V-tnami-vitropark-iz-nayvishchimi-v-kraini-turbinami-zagalnoyu-potuzhnistyu-67-MV/
 
 
Сонячна та вітрова енергетика - найдешевші технології генерації на більшій частині планети: BloombergNEF

Сонячна фотоелектрична і материкова вітроенергетика в даний час є найдешевшими типами генерації електроенергії (якщо розглядати нові електростанції) на більшій частині планети, де зосереджено дві третини населення, 71% світового ВВП і 85% виробництва електроенергії. Крім того, в регіонах, які імпортують газ, таких як Європа, Китай чи Японія, акумуляторні батареї є найдешевшою технологією для пікових потужностей. Такі висновки містяться в новому дослідженні компанії BloombergNEF (BNEF).
Аналіз BNEF показує, що глобальний стандарт (benchmark) приведеної вартості електроенергії (LCOE) для вітроенергетичних і промислових фотоелектричних систем впав на 9% і 4% з другої половини 2019 року - до 44 доларів США і 50 доларів США за МВт * год відповідно. Еталонний показник LCOE для систем накопичення енергії (акумуляторних батарей) впав до 150 доларів / МВт * год, тобто приблизно в два рази за два роки.
Материкова вітроенергетика переживає найбільш сильне зниження вартості з 2015 року. Це пов'язано головним чином зі збільшенням розміру турбін, який в даний час складає в середньому 4,1 мегавата. У недавніх проектах вартість турбін становить в середньому 0,7 млн ​​доларів за мегават. За даними BNEF, в Бразилії кращі в своєму класі вітрові проекти досягають LCOE в 24 долара за мегават-годину, що є найнижчим рівнем в світі. Найефективніші проекти в США, Індії та Іспанії демонструють LCOE в 26, 29 і 29 доларів США за мегават-годину відповідно.
У Китаї, на найбільшому ринку сонячної енергетики, еталонна LCOE оцінюється в 38 доларів США / МВт * год, що на 9% менше, ніж у другій половині 2019 року. Вартість одиниці енергії у нових проектів сонячної енергетики в країні зараз майже на рівні експлуатаційних витрат вугільних електростанції (в середньому 35 доларів США / МВт * год). Це важливо, оскільки Китай все більше просуває міжпаливну конкуренцію в електроенергетиці.
За оцінками BNEF, у всьому світі деякі з найдешевших фотоелектричних проектів, профінансованих за останні шість місяців, зможуть досягти LCOE в розмірі 23-29 доларів США за мегават-годину, забезпечуючи при цьому досить високу прибутковість для своїх інвесторів. Ці проекти реалізуються в Австралії, Китаї, Чилі та США, де вони кинуть виклик парку існуючих електростанцій, що працюють на основі викопного палива.
Тіфен Бренді, провідний автор звіту, коментує: «Відбулися кардинальні поліпшення в конкурентоспроможності сонячної і вітрової енергії. Частково це пов'язано з тим, що фотоелектричні і вітряні технології стають краще .... Наш аналіз також показує, що з 2016 року аукціони змушують розробників домагатися економії за рахунок збільшення розмірів проектів і портфелів. Збільшені масштаби дозволяють їм скоротити виробничі витрати, витрати на експлуатацію та технічне обслуговування - і зайняти вигіднішу позицію на переговорах при замовленні обладнання».
Важливий тренд, що відзначається BNEF по всьому світу - зростання середнього розміру об'єктів. Якщо в 2016 середня наземна вітроелектростанція володіла потужністю 32 МВт, то сьогодні розмір виріс до 73 МВт. Сонячні електростанції сьогодні в середньому на третину могутніше, ніж в 2016 році.
При нинішніх тенденціях, LCOE кращих проектів сонячної і наземної вітрової енергетики опуститься нижче 20 доларів за мегават-годину до 2030 року, вважають автори. Для порівняння, десять років тому вартість одиниці енергії в сонячної генерації була значно вище 300 доларів, а в вітроенергетиці вище 100 доларів за мегават-годину.
Системи накопичення енергії є ще одним прикладом того, як ефект масштабу впливає на зниження витрат. Сьогодні, за оцінками BNEF, середня ємність проектів зі зберігання енергії становить близько 30 мегават-годин. Це в чотири рази більше, ніж чотири роки тому. Починаючи з 2018 року, зростання розмірів проектів в поєднанні з швидкозростаючою виробничою базою і більш енергоємної хімією вдвічі скоротили вартість накопичення енергії. Глобальний еталонний LCOE від BNEF нині становить 150 доларів США / МВт * год для чотиригодинного акумуляторних систем.
У КНР системи зберігання найдешевші: 115 доларів за мегават-годину (LCOE). Це конкурентна перевага залежить головним чином від близькості розробників до ланцюжка поставок і широкого використання більш дешевої хімії LFP (літій-залізо-фосфат). Для порівняння: теперішня вартість енергії у пікових газотурбінних електростанцій сьогодні становить від $ 99 в США до $ 235 в Японії, а в Китаї $ 145 за мегават-годину.
Аналіз BNEF заснований на інформації про приблизно 7000 реальних проектах всіх технологій електроенергетики в 47 країнах світу.
https://renen.ru/solnechnaya-i-vetrovaya-energetika-samye-deshevye-tehnologii-generatsii-na-bolshej-chasti-planety-bloombergnef/
 
 
Китай оголошує про звільнення від податку на покупку NEV на 2 роки

Міністерством фінансів і Міністерство промисловості та інформаційних технологій (MIIT) Китаю офіційно підтвердили, що уряд звільнить NEV ( «Нові енергетичні транспортні засоби») від 10% податку на покупку з 1 січня 2021 року по 31 грудня 2022 року.
Відповідно до політики Китаю, до NEV відносяться повністю електричні автомобілі (BEV), плагін-гібридні (PHEV), в тому числі з розширеним діапазоном і транспортні засоби на паливних елементах (FCEV).
NEV, доступні для звільнення від податків, повинні бути включені в каталог, випущений MIIT і Державною податковою адміністрацією Китаю, і споживачі, які купують відповідні транспортні засоби в день або після дати випуску каталогу, можуть користуватися пільговою політикою.
Для моделей, перерахованих в каталозі, виробники або імпортери автомобілів можуть подати заявку на звільнення від податків, яке потім перевіряється MIIT і, на останньому етапі, затверджується відповідним податковим органом.
У Китаї стався тривалий спад продажів NEV через істотне скорочення субсидій з середини 2019 року. За даними Китайської асоціації автовиробників (CAAM), продажу NEV за перший квартал 2020 року скоротилися на 56,4% в річному численні до 114 000 одиниць. Щоб допомогти галузі пережити кризу, центральні і місцеві органи влади Китаю послідовно впровадили стимули для стимулювання продажів.
https://energosmi.ru/archives/43887

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами