Альтернативна енергетика в світі: 03-09.02.2020

kytai-pobuduie-kompleks-nesubsydyruemykh-vitrovykh-elektrostantsii-na-6-hvt

Розвиток наземної вітроенергетики в Німеччині в 2019 р сповільнився до темпів 90-х років

Опублікована статистика розвитку наземної і офшорної вітроенергетики в Німеччині в 2019 році.
Материкова вітроенергетика в країні перебуває в стані депресії.
За підсумками минулого року в Німеччині було встановлено 325 наземних вітряних турбін загальною встановленою потужністю тисяча сімдесят вісім МВт. З урахуванням висновку їх експлуатації старих генераторів приріст вітроенергетики на суші склав всього 981 МВт.
 
Це найнижчий результат за всю історію дії німецького Закону про поновлювані джерела енергії (EEG), прийнятого в 2000 році.
Середня одинична потужність однієї вітроустановки, підключеної в 2019 році, склала 3,3 МВт.
Встановлена ​​потужність вітроенергетики на суші досягла 53912 МВт (третє місце в світі після Китаю і США).
Німецька асоціація вітроенергетики (Bundesverband WindEnergie, BWE) прогнозує, що в 2020 році в Німеччині буде введено в експлуатацію 1,4-1,8 ГВт материкових вітрових електростанцій.
Статистика розвитку офшорної вітроенергетики показує, що вперше за всю історію в Німеччині було побудовано більше вітрових електростанцій на морі, ніж на суші (по потужності).
У 2019 було введено в експлуатацію 160 офшорних вітряних турбін загальною потужністю 1111 МВт, в результаті чого встановлена ​​потужність німецької вітроенергетики на море досягла 7516 МВт.
Таким чином, в сумі наземна і морська вітроенергетика досягли шістьдесят одна тисяча чотиреста двадцять вісім МВт.
Згідно з доповіддю «Сценарії до плану розвитку електричних мереж до 2035 року», підготовленому німецькими системними операторами, материкова вітроенергетика має зрости до 2035 року до 84-98 ГВт, а офшорна до 27-31 ГВт.
Проте, в 2019 році вітер і сонце вперше обійшли вугілля з вироблення електроенергії в Німеччині.
https://elektrovesti.net/69379_razvitie-nazemnoy-vetroenergetiki-v-germanii-v-2019-g-zamedlilos-do-tempov-90-kh-godov
 
 
Фольксваген планує довести частку ВДЕ в енергозабезпечення своїх заводів до 90% до кінця 2020 р

У 2019 р. німецький автомобільний концерн Фольксваген (Volkswagen) прийняв комплексну програму декарбонізації, націлену на досягнення до 2050 року повністю нейтрального балансу CO2 у всіх областях своєї діяльності.
 З метою виконання цієї програми на днях Фольксваген заявив, що планує збільшити частку відновлюваних джерел енергії в постачанні електроенергією своїх заводів по всьому світу (крім Китаю) з нинішніх 70% до 90% до кінця поточного року.
Крім того, Volkswagen продовжує програму з переведення своєї власної генерації з вугілля на газ. Наприклад, в даний час реалізується проект по установці на заводі в Вольфсбурзі високоефективних газотурбінних установок з комбінованим циклом (ПГУ). Вони будуть працювати в режимі когенерації. В результаті викиди CO2 від виробництва електроенергії і тепла скоротяться на 60 відсотків, або приблизно на 1,5 мільйона тонн на рік. Це еквівалентно викидам близько 870 000 автомобілів. З цими електростанціями Volkswagen вносить довгостроковий вклад у стабільність енергосистеми Німеччини, відзначає компанія.
https://renen.ru/volkswagen-plans-to-increase-the-share-of-renewable-energy-in-the-energy-supply-of-its-plants-to-90-by-the-end-of-2020/
 
 
У Стокгольмі закриють останній вугільний енергоблок навесні 2020 року

Останній енергоблок електростанції Värtaverket в Стокгольмі (Швеція), що працює на вугіллі, закінчить роботу в кінці поточного опалювального сезону.
При цьому його виведення з експлуатації відбудеться на два роки раніше запланованого терміну, це також пов'язано з ростом витрат після збільшення податків на використання викопного палива.
 У компанії відзначають, що в 2016 році на електростанції була запущена 3-тя черга, яка використовує як паливо біопаливо (головним чином відходи деревного виробництва). ТЕЦ Värtaverket також включає в себе кілька потужних теплових насосів, які сприяють підігріву води в мережі централізованого теплопостачання. Крім того, в Fortum вивчають можливість використання на даній ТЕЦ системи уловлювання вуглецю. Fortum також тестує технологію CCS в Осло на своєму спільному підприємстві Fortum Oslo Varme.
https://energosmi.ru/archives/42410
 
 
Встановлена потужність сонячної енергетики в Голландії досягла майже 7 ГВт

У Нідерландах опублікована статистика розвитку сонячної енергетики в 2019 році.
За рік в країні (населення: 17 млн) були введені в експлуатацію фотоелектричні сонячні електростанції рекордної загальною потужністю 2,4 ГВт. Встановлена ​​потужність сонячної енергетики зросла в порівнянні з 2018 роком на 53% - з 4522 до 6931 МВт. Така потужність здатна виробляти більше 5% споживаної в Голландії електроенергії.
У 2019 р. на кожного жителя Нідерландів було побудовано 138 Ватт сонячних потужностей. Якби такі питомі обсяги були б відзначені в усьому Європейському Союзі, то він би отримав за минулий рік 71 нової ГВт сонячної генерації, а на фактичні 16,7 ГВт.
 
Приблизно 0,7 ГВт з 2,4 ГВт побудованих в 2019 році сонячних електростанцій - це малі покрівельні системи.
За прогнозами, встановлена ​​потужність сонячної енергетики Нідерландів виросте до 27 ГВт до 2030 року.
Відповідно до голландської «Кліматичної угодм», країна повинна досягти вуглецево-нейтрального стану до 2050 року, і ключова роль в цьому переході відводиться відновлюваній енергетиці.
https://renen.ru/installed-solar-capacity-in-holland-reaches-nearly-7-gw/
 
 
Норвезький нафтовий промисел буде забезпечуватися електроенергією від вітрової електростанції в Фінляндії

Шведська нафтогазова компанія Lundin Petroleum AB підписала договір купівлі-продажу енергії (PPA) зі скандинавським розробником проектів ВДЕ OX2. В рамках угоди Lundin Petroleum набуватиме електроенергію, вироблювану вітрової електростанцією Metsälamminkangas потужністю 132 МВт, яка будується в північній Фінляндії. Введення в експлуатацію намічене на грудень 2021 року.
Об'єкт зводиться поза рамками системи державної підтримки. Джерелом повернення інвестицій буде продаж електроенергії зазначеному покупцю. Розрахунковий обсяг річного виробітку електроенергії становить 400 ГВт * год.
Електроенергія буде використана для забезпечення видобутку нафти і газу на шельфі в сусідній Норвегії.
 Електростанція буде складатися з 24 вітряних турбін виробництва GE Renewable Energy нової моделі Cypress 5,5 МВт. Висота турбін становить 220-230 метрів (від заснування до верхньої точки діаметра ротора). Середня швидкість вітру на висоті турбін становить 7,2 метра в секунду (за даними 2019 року).
«Поряд з нашим існуючим гідроенергетичний проектом в Норвегії, вітрова електростанція Metsälamminkangas дозволить нам забезпечити більшу частину споживання електроенергії, живлячи наші морські нафтогазовидобувні потужності в Норвегії», - зазначив Алекс Шнайтер, президент і головний виконавчий директор Lundin Petroleum.
Днями шведська компанія заявила, що буде прагнути зробити свою діяльність вуглецево-нейтральної до 2030 року і прийняла відповідну Стратегію декарбонізації.
Компанія буде електрифікувати свої операції, використовувати поновлювані джерела енергії для постачання своїх морських родовищ, а також вживе заходів по компенсації викидів вуглецю.
Стратегія спрямована на те, щоб скоротити або компенсувати викиди CO2 та інших змінюють клімат газів від своїх операцій, а також непрямих викидів в результаті комерційної та закупівельної діяльності (викиди 1 і 2 рівня).
Компанія також заявила, що розглядає можливість скорочення деяких викидів третього рівня (Scope 3), але це не торкнеться викидів від використання нафти споживачами.
Нафтогазові компанії стали активно займатися питаннями декарбонізації своєї діяльності і масово починають використовувати ВДЕ для енергопостачання операцій. Скажімо, Equinor планує постачати свої розробки відновлюваною енергією по кабелю з суші і від сусідніх морських вітрових електростанцій, в тому числі від плавучих вітрових станцій.
https://renen.ru/norwegian-oil-field-will-be-supplied-with-electricity-from-a-wind-farm-in-finland/
 
 
Друге життя для мертвої землі: Франція побудує унікальну сонячну електростанцію

У Франції енергетичний концерн Montansolar побудує сонячну електростанцію Terril Wendel потужністю 17 МВт на місці шахти з видобутку вугілля.
Про це повідомляє PR NewsCenter. До кінця лютого кожен охочий місцевий житель може зробити публічний або анонімний внесок у розмірі від 10 євро для пришвидшення побудови об'єкта, зазначає видання.
Фотоелектричні модулі станції займуть територію площею 22,7 га. Проєкт передбачає розміщення 44 тис. сонячних панелей на землі, що визнана непридатною для сільськогосподарських робіт і занадто дорогою для рекультивації.
"Ця ініціатива є хорошим прикладом того, як можна просувати екологічно чисте виробництво енергії в регіоні без державного фінансування", – заявила менеджерка проєкту Montansolar Енн Кіліан.
Очікується, що після запуску станція в середньому вироблятиме приблизно 18 МВт/год електроенергії, завдяки чому зможе забезпечити понад 2500 місцевих жителів "зеленою" енергією. У такий спосіб завод дозволить уникнути викиду більш ніж 10 тис. тонн CO2 на рік.
До кінця лютого жителі навколишніх департаментів зможуть зробити свій внесок у створення станції і стати її інвесторами. Сьогодні на платформі enerfip.fr зібрано 223 тис. євро.
https://www.obozrevatel.com/ukr/green/druge-zhittya-dlya-mertvoi-zemli-frantsiya-pobudue-unikalnu-sonyachnu-elektrostantsiyu.htm
 
 
Бангкок запустить електричні пороми

У Бангкоку з'являться електричні пороми. Проект, який реалізує компанія Energy Absolute Plc (EA), буде коштувати 1 млрд батів ($ 33 ​​млн).
 У найближчі місяці пройде тест-драйв, а повне розгортання флоту заплановано на літо. Energy Absolute також інвестує в цей бізнес і встановить свої власні станції швидкої зарядки dockside.
Морські батареї для поромів спеціально були сконструйовані так, щоб витримати зіткнення. Вони також можуть безпечно перебувати під водою не менше години, пише Bloomberg.
Використання електричних поромів влада розглядає як спосіб зменшити забруднення повітря в столиці і зміцнити автомобільну промисловість, що виробляє близько 12% валового внутрішнього продукту.
https://news.ru/asia/bangkok-zapustit-elektricheskie-paromy/
 
 
У Німеччині протестують проти відкриття вугільної електростанції

Неподалік від Дортмунда (Німеччина) екологічні активісти пікетують новозбудовану вугільну електростанцію Datteln 4.
Акція протесту розпочалася після того, як німецький уряд видав дозвіл на запуск компанії Uniper, якою на 49,9% володіє фінська компанія Fortum, передає ria.
"За даними поліції, в районі вугільної електростанції знаходиться близько 120-150 демонстрантів німецького кліматичного руху Fridays for Future на чолі з найвідомішою екологічною активісткою Німеччини Луїзою Нойбауер", - повідомляє видання.
Луїза Нойбауер повідомила у соціальних мережах, що Datteln 4 - єдина у Західній Європі вугільна електростанція, роботу якої необхідно негайно припинити у зв'язку з боротьбою з глобальним потеплінням.
Вугільну електростанцію Datteln 4 потужністю 1,1 тисячі МВт повинні запустити наступного літа.
Будівництво ТЕЦ почалося у лютому 2007 року, спочатку запустити її планували у 2011 році.
Зведення Datteln 4 обійшлося 1,5 мільярда євро.
Примітно, що Fortum, яка більш ніж на половину належить уряду Фінляндії, має намір збільшити свою частку в Uniper до 70%.
https://my.ua/news/cluster/2020-02-03-u-nimechchini-protestuiut-proti-vidkrittia-vugilnoyi-elektrostantsiyi
 
 
Centamin розширює географію інвестування і будує сонячну електростанцію

Єгипетський золотошукач, компанія Centamin заявила, що її виробництво золота в 2020 р складе 510-540 тис. унцій.
За підсумками четвертого кварталу 2019 року її випуск золота (на Sukari) склав 148,387 тис. Унцій. За результатами всього року виробництво дорогоцінного металу склала 480,529 тис. Унцій, при загальних витратах на рівні $ 792 на продану унцію.
Компанія також повідомила про плани переформатування і зміцнення її команди менеджерів.
Centamin намір інвестувати $ 20 млн у геологорозвідку за межами Єгипту, на проектах Doropo, Batie West і ABC. Загальний обсяг капітальних вкладень в єгипетські проекти повинен скласти у компанії $ 190 млн, включаючи $ 37 млн ​​- в сонячну електростанцію.
За словами компанії, введення в експлуатацію сонячної електростанції дозволить їй знизити споживання дизельного палива на 18 млн літрів на рік. Її будівництво повинно початися в другому кварталі поточного року.
https://www.metalbulletin.ru/news/precisiuos/10149384/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами