Альтернативна енергетика в світі: 02-08.12.2019



Тесла представила пікап Cybertruck із запасом ходу до 800 км

Глава Tesla Ілон Маск на презентації в Лос-Анджелесі представив пікап на електротязі Cybertruck, а також електричний квадроцикл. Пікап пропонують в трьох версіях. Початковий варіант – Cybertruck з одним двигуном в задній осі. Він коштує від $39 900 та на одній зарядці подолає 400 км. Версія з двома моторами і, відповідно, повним приводом, обійдеться в $49 900 і має дальність поїздки в 480 км. Топова версія – в ній три мотори – має запас ходу 800 км і коштує від $ 69 900.
Як пише Wired, у всіх версій електромобіля буде софт допомоги водієві Autopilot, а повний пакет для автономного водіння коштує додатково $ 7000. У Cybertruck є і ряд незвичайних, але корисних можливостей. Наприклад, в кузові є розетки на 220 і 110 вольт, а також електрогенератор, що перетворює автомобіль в польову електростанцію.
За даними Tesla, виробництво автомобілів планується на кінець 2021 року. Cybertruck являє собою потенційно велику частину майбутнього Tesla, оскільки автовиробник прагне розширити свій слід і покращити фінансові результати. За даними дослідницького журналу IHS Markit, пікапи складають приблизно 15% продажів автомобілів у США, частка яких постійно зростає з 2009 року. Що ще важливіше, пікапи приносять компаніям серйозні прибутки. Tesla ж випускає седани і єдиний преміальний кросовер Model X.
https://ecotown.com.ua/news/Tesla-predstavila-pikap-Cybertruck-iz-zapasom-khodu-do-800-km/
 
 
В Японії перезапускають реактор на пошкодженій в 2011 році АЕС

Японська енергетична компанія Tohoku Electric Power (TEPCO) стверджує, що отримала попереднє схвалення регулятора для повторного запуску реактора №2 на атомній електростанції Онагава, пошкодженої внаслідок землетрусу і цунамі, які призвели до катастрофи на АЕС Фукусіма.
"Зелене світло" дало Японське агентство з ядерного регулювання: умова - проведення періоду громадських консультацій.
TEPCO зазначає, що реактор відповідає підвищеним вимогам безпеки, які були введені в Японії щодо атомних електростанцій після аварії на "Фукусімі-1". Це перший крок на шляху до перезапуску енергоблоку. Також Tohoku Electric Power потрібно отримати сертифікат про відповідність заходам безпеки на випадок стихійних лих і схвалення місцевої адміністрації.
Енергокомпанія в рамках зміцнення периметра станції побудувала стіну висотою 29 м з боку узбережжя Тихого океану. За розрахунками, конструкція може захистити АЕС від 23-метрового цунамі. У 2011 році другий реактор "Онагави" постраждав від землетрусу і цунамі, проте його система охолодження не була пошкоджена, тому аварії там вдалося уникнути.
Станція "Онагава" складається з трьох реакторів. Другий з них потужністю 825 МВт був введений в експлуатацію в 2005 році.
https://elektrovesti.net/68547_v-yaponii-perezapuskayut-reaktor-na-povrezhdennoy-v-2011-godu-aes
 
Siemens будує електролізний завод для виробництва сталі, що працює за рахунок вітряків

Процес «озеленення» металургії - тренд 2019 року. До останнього часу традиційно виплавка металу вважалася процесом Який неможливо зробити екологічним, але спроби замінити частину процесів при виплавки на більш дружні навколишньому середовищу почалися. Причому замінюється Не тільки газ, а й джерело його отримання.
З Siemens Gas and Power був укладений контракт на будівництво електролізної установки потужністю 2,2 МВт, яка буде працювати на вітряних турбін і в кінцевому разом буде виробляти водень.
 Salzgitter Flachstahl GmbH (SZFG) планує використовувати електролізну установку з протонообмінні мембраною (PEM) в якості ключового кроку до виробництва сталі на водневої основі на своєму німецькому підприємстві. Очікується, що завод буде введений в експлуатацію в четвертому кварталі 2020 року. Необхідна електрична потужність буде генеруватися сім'ю вітряними турбінами потужністю 30 МВт. Вони будуть встановлені Avacon AG на майданчику Salzgitter Group і також будуть Введено в експлуатацію з 2020 року.
 «Ми пишаємося тим, що є піонер в промисловому застосуванні водню в сталеливарній промисловості, - сказав голова правління Salzgitter AG професор Хайнц Йорг Фурманн. - Як продемонструвала наш проект SALCOS, ми технологічних здатні досягти значного скорочення викидів CO2 за допомогою водню. Проект Salzgitter Wind Hydrogen є важливим будівельним блоком на шляху до екологічно чистого виробництва сталі. Тепер настала черга політиків створити правильні умови для підтримки перетворення в галузь з низьким рівнем викидів CO2».
У Зальцгиттере буде побудований завод, Який на повну потужність буде виробляти 400 нм³ водню. Технологія PEM ідеально підходить для використання енергії вітру і сонячної енергії. Високодинамічний режим роботи дозволяє станціям реагувати на запити, що виникають в результаті швидко коливається джерела живлення.
Габріеле Шмідель, виконавчий віце-президент по водневим рішенням в Siemens Gas and Power, пояснила: «Скорочення викидів CO2 у всіх галузях промисловості є основним завданням, якщо ми хочемо досягти середньострокових і довгострокових кліматичних цілей. Виробництво відновлюваної енергії та інноваційні технології, такі як виробництво зеленого водню шляхом електролізу, є важливими компонентами. Ми раді приєднатися до Salzgitter Flachstahl GmbH для просування застосування зеленого водню в сталеливарній промисловості».
P.S. - Схоже в наступному році буде знайдено відповідь на питання «скільки потрібно вітряків для виробництва сталі?». 
http://www.nanonewsnet.ru/news/2019/siemens-stroit-elektroliznyi-zavod-dlya-proizvodstva-stali-rabotayushchii-za-schet-vetryak%20
 
 
У Кенії вперше запустили сонячну станцію для опріснення морської води

У містечку Кіунга(Кенія) встановили першу сонячну електростанцію, яка опріснює океанську воду.
Проект "сонячної водної ферми" реалізувала громадська організація Give Power, передає boredpanda.com.
Перші випробування трансформаторної установки на сонячних панелях провели на початку серпня. СЕС дозволяє генерувати 50 кВт-год електроенергії на добу і забезпечувати роботу двох водяних насосів протягом 24 годин.
Процес опріснення дуже енергоємний і дорогий, а використання сонячної електроенергії допомагає його здешевити.
 Установка забезпечує питною водою 25000 жителів у день. Раніше жителі Кіунги йшли більше години, щоб отримати трохи питної води для себе і своїх сімей, а купалися і прали одяг у брудній солоній воді.
"Діти мають шрами на животах або колінах, тому що у них так багато солі в ранах, - каже Хейс Барнард, президент GivePower. - Вода, яку вони раніше зазвичай використовували, часто була забруднена різними небезпечними речовинами і паразитами».
Понад 1/3 населення Кенії не мають доступу до безпечної питної води.
Організація планує реалізувати аналогічні проекти у Колумбії і Гаїті, де установки забезпечуватимуть питною водою 35 000 чоловік 24 години на добу.
https://ecotown.com.ua/news/U-Kenii-vpershe-zapustili-sonyachnu-stantsiyu-dlya-oprisnennya-morskoi-vodi-/
 
 
У світі стали виробляти на 3 відсотки менше вугільної електроенергії

Світовий рівень споживання енергії, виробленої на вугільних електростанціях, за 2019 рік впав аж на 3 відсотки - після більш ніж 40 років безперервного зростання. Це еквівалентно об'єму вугільної електроенергії, виробленої в Німеччині, Іспанії та Великобританії разом узятих в 2018 році.
Вперше за три десятиліття рівень споживання вугільної електроенергії став падати в Індії, а в Китаї поки просто перестав рости. Обидві країни виробляють менше вугільної електроенергії через уповільнення економічного зростання в Азії, а також через появу більш чистих альтернативних джерел енергії.
Очікується, що безпрецедентне скорочення споживання вугілля відбудеться в ЄС і США, оскільки розвинені економіки все частіше звертаються до альтернативних джерел енергії.
Експрес-інфо по країні
Земля знаходиться на третьому місці по віддаленості від Сонця і на п'ятому серед усіх планет Сонячної системи за розміром.
Вік - 4,54 мільярда років
Середній радіус - 6 378,2 км
Середня окружність - 40 030,2 км
Площа - 510 072 млн км (29,1% суші і 70,9% води)
Кількість материків - 6: Євразія, Африка, Північна Америка, Південна Америка, Австралія і Антарктида
Кількість океанів - 4: Атлантичний, Тихий, Індійський, Північний Льодовитий
Населення - 7,3 млрд чол. (50,4% чоловіків і 49,6% жінок)
Самі густо населені держави: Монако (18 678 чол. / Км2), Сінгапур (7607 чол. / Км2) і Ватикан (1914 чол. / Км2)
Кількість країн: всього 252, незалежних 195
Кількість мов в світі - близько 6 000
Кількість офіційних мов - 95; найпоширеніші: англійський (56 країн), французька (29 країн) і арабська (24 країни)
Кількість національностей - близько 2 000
Кліматичні пояси: екваторіальний, тропічний, помірний і арктичний (основні) + субекваторіальний, субтропічний і субарктичний (перехідні)
За майже 40 років світове виробництво енергії на вугіллі скорочувалася лише два рази: в 2009 році, в зв'язку з глобальною фінансовою кризою, і в 2015 році, після скорочення виробництва на вугільних електростанціях Китаю через сильний забруднення повітря.
Дослідження було проведено організаціями Centre for Research on Energy and Clean Air, Інститутом енергетичної економіки та фінансового аналізу (IEEFA) і британським аналітичним центром з вивчення клімату Sandbag.
Автори доповіді попереджають, що, незважаючи на рекордний спад в галузі вугільної енергетики, використання вугілля залишається на дуже високому рівні, щоб можна було досягти кліматичних цілей Паризької угоди.
США - які ухиляються від виконання Паризької угоди - незважаючи на це скоротили споживання вугільної електроенергії більше будь-якої іншої розвиненої країни в 2019 р., закривши вугільні станції на користь газової енергетики (залишає в два рази менше вуглецевого сліду) і відновлюваних джерел. До кінця серпня США скоротили обсяг виробництва енергії на вугіллі майже на 14% в порівнянні з тим же місяцем 2018 року.
http://kordon.org.ua/v-mire-stali-proizvodity-na-3-protsenta-menyshe-ugolynoy-lektronergii.html
 
 
Зелена енергетика в Україні. Що відбувається?

Один градус. Приблизно настільки (якщо бути точним, то на 0.85°C) зросла середня температура Землі за останні 100 років. Здається, небагато. Лише здається. Цей градус доводить, що кліматична криза — не чиясь примха. І температура планети продовжує зростати.
 У повсякденному житті ми стикаємося зі значним коливанням температур. Вони залежать від легко передбачуваних циклічних змін (наприклад, перемін дня і ночі, літа і зими) та доволі складних закономірностей вітру й опадів. Глобальна температура працює інакше. На неї впливає те, скільки енергії Земля отримує від Сонця та скільки цієї енергії випромінює назад у космос.
Скільки енергії Земля «віддає» космосу залежить від хімічного складу атмосфери, насамперед — кількості газів, які затримують сонячну енергію в атмосфері, створюючи «теплову пастку». Затримана в атмосфері енергія додатково нагріває сушу й море. Саме це є головною причиною глобального потепління. Найбільше на цей процес впливає вуглекислий газ (СО2). Його концентрація в атмосфері зростає щороку. Експерти впевнені, що це — через діяльність людей: вирубку лісів, агрокультуру, спалювання корисних копалин заради енергії.
Потепління на один градус вже призвело до значних наслідків. Експерти кажуть про збільшення спекотних днів, сильніші бурі, негативний вплив на врожаї, танення льодовиків. Порівнюючи з 1980-ми роками, зникла площа морського льоду, більша за трикратні розміри України (подивитися дані щодо поширення морського льоду у будь-який день з початку 1979 року можна тут).
За прогнозами, один градус — це початок. Якщо нічого не робити, то до 2055 року температура зросте на 2°C, а до 2100 — на 4.5°C. Для порівняння: у льодовиковий період температура була лише на 4°C меншою, ніж зараз. То ж загрози цілком серйозні — через аномальну спеку деякі регіони стануть непридатними для життя, деякі — зникнуть через підвищення рівня морів, збільшаться проблеми зі здоров’ям, а природні катастрофи траплятимуться частіше. Потепління загрожує не лише людям. У 2015 році американська журналістка Елізабет Колберт отримала Пулітцерівську премію за книгу, де описує наслідки кліматичної кризи для всіх видів Землі. Її назва — «Шосте вимирання».
Зелена енергетика може запобігти кліматичній кризі
Під «зеленою енергетикою» розуміють відновлювальні джерела енергії, невичерпні у природі. Окрема властивість — вплив на довкілля. Він є, але не пов’язаний з викидами газів, які затримують сонячну енергію в атмосфері.
Зелена енергетика, як от сонячна та вітрова, не виробляє ані вуглекислого газу, ані інших газів, що спричиняють глобальне потепління. Як порахували експерти Міжурядової групи з питань змін клімату ООН, аби температура не зросла вище за 2°C, середні викиди вуглекислого газу потрібно зменшити на 40-60%. Тож, зазвичай, перехід на зелену енергетику очолює список заходів для зупинки кліматичної кризи. Найвідоміші види зеленої енергетики — такі:
Вода
Сьогодні майже 16% електроенергії генерується гідроелектростанціями. За допомогою гідроенергії можна обслуговувати багато людей, легко підлаштовуючись під попит - досить регулювати потік води. Є й мінуси - великі дамби часто руйнують річкові екосистеми, заважають деяким видам риб, не застраховані від посухи.
Вітер
Вітрову енергію люди почали використовувати приблизно 7000 років тому, але її ефективність зросла в новітні часи - через прогресу в створенні великих турбін. З 2001 до 2017 року сукупна потужність такої енергетики збільшилася майже в 22 рази: з 23900 до 539000 мегават. Експерти прогнозують подальше здешевлення та поширення цього виду енергетики.
Сонце
Існують різні засоби концентрації сонячного тепла в якості джерела енергії. Найвідоміші - сонячні батареї та сонячні теплові електростанції. У 2016 році сонячна енергія вперше стала дешевше вугілля. Кількість сонячної енергетики зростає шаленими темпами: всього за 10 років, з 2007 по 2017 рік, сукупна потужність фотоелектричних панелей зросла на 4300%.
Світ все активніше переходить на зелену енергетику. Майкл Лібрайх, засновник дослідницької групи Bloomberg New Energy Finance, прокоментував це так: «Перший 1% триває вічність, від 1% до 5% — це наче чекати поки чхнеш — знаєш, що це неминуче, але займає більше часу, ніж гадаєш, — і тоді перехід від 5% до 50% відбувається надзвичайно швидко».
Чи є у зеленої енергетики альтернатива? Враховуючи кліматичну кризу, перевіряти — занадто ризиковано. Спираючись на висновки експертів у звіті Світового банку «Зменшіть тепло», його попередній президент Джим Йонг Кім підкреслив, що зволікати не можна: «Як буде виглядати світ тепліший на 4°C? Масово перестануть працювати базові системи — постачання води, життєспроможність берегових міст. <…> Найгірші наслідки будуть у найбідніших країнах». Сам звіт робить ще більш відвертий висновок: «Прогнозованого потепління на 4°C потрібно не допустити».
https://greenenergy.rbc.ua/
 
 
Шведи спільно з Microsoft створять хмарну платформу, яка забезпечить 100% попиту енергією з альтернативних джерел

Шведська енергетична компанія Vattenfall об'єдналася з Microsoft для розробки цифрового рішення з оптимізації управління енергосистемами і отримання інформації про їх стан на погодинній основі.
Проект дозволить постачальникам енергії бути в курсі рівня попиту на відновлювану енергію і вживати заходів щодо його задоволення за рахунок використання альтернативних джерел об'єднує, передає ТАСС. 
 "Багаторічний досвід і технології Vattenfall в енергетиці, а також хмарна платформа Microsoft дадуть можливість змінити динаміку виробництва та споживання відновлюваної енергії та забезпечити 100% попиту енергію з альтернативних джерел», - зазначив представник шведського підрозділу Microsoft Деніел Акенин.
Рішення буде працювати на основі хмарної платформи Microsoft Azure, призначеної для Інтернету речей (IoT), де буде акумулюватися вся актуальна інформація про стан активів мережі. В якості джерел вхідних даних будуть використані показання розумних лічильників, а також характеристики вітряних і сонячних електростанцій, що реєструються датчиками.
Microsoft має нульовий баланс викидів вуглецю з 2012 року.
https://ecotown.com.ua/news/SHvedi-spilno-z-Microsoft-stvoryat-khmarnu-platformu-yaka-zabezpechit-100-popitu-energi-yu-z-alterna/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами