Альтернативна енергетика в світі: 02-08.11.2020



Офіційно: Ізраїль взяв курс на екологічно чисту енергію

Урядовці Держави Ізраїль в установленому порядку погодили план, який передбачає, що до 2030 року не менше 30% своєї електричної енергії країна буде отримувати з відновлювальних джерел.
Міністр енергетики Юваль Штайніц (Yuval Steinitz) зазначив, що для досягнення цієї мети Ізраїлю потрібно в три рази збільшити кількість своїх сонячних електростанцій, але в кінцевому підсумку реалізація такої ініціативи дозволить досягти економії в розмірі 8 мільярдів шекелів (2,4 мільярда доларів США) в рік.
Решта 70% електроенергії, необхідної для забезпечення потреб держави, Ізраїль планує отримувати за рахунок використання природного газу, великі запаси якого були знайдені у середземноморського узбережжя країни.
Міністерство охорони навколишнього середовища, тим часом, описує встановлену мету як недостатньо амбітну, вважаючи, що до 2030 року Ізраїль повинен отримувати з відновлювальних джерел не менш 40% своєї електричної енергії.
http://www.isra.com/news/251951
 
 
Морська вітроенергетика до 2030 року виросте на 200 ГВт

Встановлена ​​потужність морської (офшорній) вітроенергетики зросте до 2030 року більш, ніж на 200 ГВт.
Згідно з прогнозом Глобального вітроенергетичного ради (GWEC) морська вітроенергетика продовжить активно розвиватися в найближчі 10 років і до 2030 року зросте більш, ніж на 200 ГВт.
Так, в минулому році було введено понад 6 ГВт морських енергетичних вітропарків. В цьому році, незважаючи на пандемію коронавируса, прогнозується приріст в 6,5 ГВт.
В кінці 2020 року встановлена ​​потужність офшорної вітроенергетики складе 29 ГВт. Однак, це тільки початок, вважають аналітики GWEC. На їхню думку, за найближчі 10 років офшорна вітроенергетика "додасть" більше 200 ГВт, тобто її потужність зросте більш, ніж в 7 разів. Таким чином, загальна встановлена ​​потужність офшорних вітропарків добереться до 235 ГВт.
У GWEC вважають, що вітроенергетика буде мати масу нових технологічних рішень, завдяки чому, установка платформ стане простіше, а енергія від морських вітропарків стане ще дешевше.
В організації вважають, що найбільшим ринком для морської вітроенергетики до 2030 року стане КНР. Там потужність вітропарків буде складати майже 60 ГВт. На другому, третьому і четвертому місцях виявляться Великобританія (40 ГВт), США (23 ГВт) і Німеччина (20 ГВт).
https://biz.censor.net/news/3227338/morskaya_vetroenergetika_k_2030_godu_vyrastet_na_200_gvt
 
 
Корея слідом за Японією оголосила «вуглецеву нейтральність» за 30 років

Президент Республіки Корея Мун Чже Ін пообіцяв, що його країна досягне нульового викиду вуглекислого газу до 2050 року.
Про це повідомляє Reuters.
Влада Південної Кореї має намір залучити до ініціативи під назвою «Новий зелений курс» 8 трильйонів вон (7 мільярдів доларів) та повністю перевести промисловість на відновлювані джерела енергії.
У рамках нового курсу планується реконструкція громадських будівель, створення міських лісів, перероблення відходів тощо. Також Південна Корея очікує, що вже до 2025 року дорогами країни будуть їздити 1 мільйон 130 тисяч електрокарів та 200 тисяч так званих водневих автомобілів.
Зазначається, що нині Південна Корея має одні з найвищих показників викиду діоксиду вуглецю в регіоні.
http://oilreview.kiev.ua/2020/10/29/koreya-slidom-za-yaponiyeyu-ogolosila-vuglecevu-nejtralnist-za-30-rokiv/
 
 
Австралійці виступають за чисту енергію для стимулювання економіки, а не за газовий план

Більшість австралійців воліли б інвестиції в чисту енергетику, щоб допомогти вивести економіку з викликаної коронавірусів рецесії, а не план уряду щодо «газової» відновленню.
Тільки 12% респондентів в опитуванні, проведеному на замовлення австралійського Інституту, підтримали акцент на газі в стимулюванні економіки, в порівнянні з 59%, які сказали, що воліли б, щоб поновлювані джерела енергії були центральними. Ці висновки відображають зростаючу стурбованість в країні, спустошеній одним з найгірших сезонів лісових пожеж за всю історію спостережень на початку цього року, за даними аналітичного центру, орієнтованого на клімат.
«Є одне чітке повідомлення: більшість австралійців хочуть більше поновлюваних джерел енергії і менше викопного палива», - говорить Річі Мерціан, директор з питань клімату та енергетики AI. «Це означає поетапну відмову від вугільних електростанцій, обхід газового переходу і підключення до поновлюваних джерел енергії для забезпечення їх майбутнього».
Уряд прем'єр-міністра Скотта Моррісона підтримало викопне паливо і відмовилося ставити будь-які цілі по досягненню нульових викидів, навіть коли ключові експортні ринки, включаючи Китай і Японію, обіцяють активізувати свої зусилля. Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон закликав Моррісона зробити «сміливі дії» по боротьбі зі зміною клімату, включаючи досягнення нульової мети.
Минулого місяця уряд розгорнув набір ініціатив енергетичної політики, спрямованих на те, щоб допомогти економіці вийти з першої за останні 30 років рецесії. Вони включали в себе стимули для розвитку нових газових ресурсів і трубопровідної інфраструктури, а також обіцянку побудувати нову газову електростанцію, якщо приватні оператори не візьмуть на себе зобов'язання замінити йде вугільну електростанцію.
Близько 80% опитаних заявили, що Австралія вже відчуває на собі наслідки зміни клімату, в той час як 82% були стурбовані тим, що глобальне потепління посилить лісові пожежі в найближчі роки.
Опитування громадської думки в Австралії часто показують сильну підтримку більш жорстких заходів по боротьбі зі зміною клімату, але наявні дані свідчать про те, що це не обов'язково призводить до голосування. На національних виборах 2019 року опозиційна Лейбористська партія боролася на сильній зеленої платформі, включаючи кліматичну мета, яка виходила за рамки зобов'язань країни за Паризьким угодою, але правоцентристська Ліберальна партія, яка виступає за викопне паливо, все ж перемогла з переважною більшістю.
Опитування, проведене в липні YouGov від імені AI, опитало близько 2000 чоловік, рівномірно розподілених по штатам і територіям Австралії.
https://energosmi.ru/archives/46195
 
 
Південнокорейська компанія побудує ферму-електростанцію на $ 185 млн

Hanwha Energy Corp., південнокорейська компанія з поновлюваних джерел енергії, заявила у вівторок, що виграла проект вартістю $ 185 млн з будівництва сонячної електростанції на самому густонаселеному острові Гаваїв - Оаху.
За угодою з Hawaiian Electric Co., Hanwha Energy має намір побудувати до 2023 року сонячну установку потужністю 60 мегават і системи зберігання енергії (ESS) потужністю 240 мегават-годин (МВт).
ESS - спосіб зберігання електроенергії у великих батареях для їх подальшого ефективного розподілу.
 Hanwha Energy заявила, що планує продавати електроенергію Hawaiian Electric протягом 20 років після завершення будівництва електростанції. Сонячна електростанція зможе забезпечувати електроенергією близько 80 тисяч місцевих домогосподарств в рік.
За даними Hanwha Energy, 174 Power Global Corp., її дочірня компанія, повністю належить Hanwha Energy, буде вести проект від початку до кінця, а також експлуатацію об'єкта.
У серпні компанія 174 Power Global побудувала сонячну електростанцію потужністю 180 мегават в американському штаті Техас.
https://novostivl.ru/post/85985/
 
 
Частка сонячної енергії вперше перевищить 10% вироблення електроенергії в Німеччині в 2020 році

Дані німецького Федерального мережевого агентства і постачальників енергії показують, що в поточному році в Німеччині вже вироблено більше сонячної енергії, ніж за весь минулий рік.
 
Зокрема, на energy-charts.de вироблення (ТВт * год) німецьких сонячних електростанцій по роках виглядає так:
 
За прогнозом німецького Союзу сонячної енергетики (BSW-Solar), в цьому році буде встановлено приблизно на 20% більше потужностей сонячної енергетики, ніж в 2019 році. За перші вісім місяців поточного року сонячна енергетика виросла на 3,2 ГВт.
Станом на поточний момент частка сонця у виробництві електрики в Німеччині в 2020 році перевищує 12%. Це видно на верхньому графіку. Оскільки листопад і грудень - не самі сонячні місяці, частка сонця під кінець року трохи знизиться, але все одно залишиться вище 10%. У минулому році частка сонячної енергії, за даними energy-charts (Fraunhofer ISE), склала 9%.
Не можна не звернути увагу, що найбільшим джерелом енергії в Німеччині є вітер. У 2020 році енергетика поки справила 26,6% електроенергії.
Energy-charts.de узагальнює статистику, опубліковану німецькими системними операторами. У цій статистиці відображається чистий (нетто) вироблення електроенергії в країні, тобто не враховано споживання електроенергії самими електростанціями, а також власна генерація промислових підприємств, спожита самими цими підприємствами. Тому дані з інших джерел можуть відрізнятися.
Німецький досвід показує, що в промислово розвиненій країні з великим енергоспоживанням (Німеччина входить в десятку найбільших виробників електроенергії в світі) і з дуже посередніми сонячними ресурсами фотоелектрична сонячна енергетика може виробляти вагому частину електроенергії. При цьому енергосистема Німеччини, незважаючи на високу частку змінної сонячної і вітрової генерації, відрізняється високою надійністю.
https://elektrovesti.net/73142_dolya-solnechnoy-energii-vpervye-prevysit-10-vyrabotki-elektroenergii-v-germanii-v-2020-godu
 
 
Обсяг проектів офшорної вітроенергетики підскочив у 2020 році

Загальний обсяг проектів офшорної (прибережної) вітроенергетики в світі виріс за рік на 47%, йдеться в звіті некомерційної асоціації поновлюваних джерел енергії RenewableUK, опублікованому 28 жовтня прес-службою організації.
У повідомленні говориться, що загальна потужність морських вітрових проектів по всьому світу, які знаходяться в експлуатації, будуються, узгоджуються, плануються або розробляються, в даний час складає 197,4 ГВт. У той час як в середині січня цей показник становив 134,7 ГВт.
Близько половини цієї суми (50,5%) припадає на Європу (99,6 ГВт). Лідерство тут зберігає Великобританія з її 41,3 ГВт таких потужностей, що на 12% більше, ніж в січні, коли вони становили 36,9 ГВт.
Китай, йдеться в повідомленні, стрибнув з четвертого місця на друге, наростивши плани на 80% - з 14,5 ГВт до 26,1 ГВт. США зберігають третє місце з ростом на 10% (з 16,2 ГВт до 17,8 ГВт).
Бразилія в рейтингу, наголошується в повідомленні, з'явилася з нізвідки, щоб відразу ж зайняти четверте місце з 16,3 ГВт. Всі її 10 морських вітрових проектів були оголошені протягом року. Тайвань залишається на п'ятому місці з 65% -ним збільшенням з 9,2 ГВт до 15,2 ГВт. Можна відзначити В'єтнам з його нинішнім десятим місцем і планами на створення 8,6 ГВт морських вітроелектростанцій.
«Глобальний апетит до розробки нових морських вітрових проектів залишається величезним, незважаючи на нинішню пандемію, як доводить це дослідження. Великобританія і багато інших країн розраховують на те, що швидке зростання офшорного вітроенергетичного сектора стане ключовим фактором відновлення світової зеленої економіки », - покомментіровала дані заступник генерального директора RenewableUK Мелані Онн.
Найбільший ринок офшорної вітроенергетики залишається у Великобританії. Споживана їм потужність повинна збільшитися в чотири рази протягом цього десятиліття, що випливає з зобов'язання прем'єр-міністра Бориса Джонсона забезпечити до 2030 року використання такої енергії в кожному будинку у Великобританії.
За Великобританією на сьогодні числиться в експлуатації 10,4 ГВт потужності морських вітрогенераторів, далі йде Німеччина з 7,7 ГВт, третій - Китай (4,6 ГВт), на четвертому місці перебуває Бельгія (1,8 ГВт) і на п'ятому - Данія з 1,7 ГВт.
https://rossaprimavera.ru/news/e7812a6d
 
 
В Данії збудують офшорний вітропарк потужністю 1,2 ГВт

Датське енергетичне агентство (DEA) та Energinet мають провести ринковий діалог щодо проведення тендеру на вітрові електростанції потужністю до 1200 МВт біля узбережжя Данії, інформує Renews.biz.
Вітропарк Hesselo планують повністю ввести в експлуатацію до кінця 2027 року, одночасно з офшорною вітряною електростанцією Thor.
 Метою ринкового діалогу є «оптимізація рамкових умов», щоб в кінцевому підсумку досягти найнижчої ціни. Сюди входять графік тендерного процесу до 2027 року, кількість попередньо кваліфікованих учасників, механізм підтримки, фінансові умови та санкції за дотримання вимог, екологічні оцінки та наземне підключення до мережі.
Вітропарк буде розташований в Каттеґаті приблизно в 50 км від узбережжя. Потужність Hesselo становитиме від 800 до 1200 МВт.
https://ecotown.com.ua/news/V-Danii-zbuduyut-ofshorniy-vitropark-potuzhnistyu-1-2-GVt/
 
 
У Франції почалося будівництво першого офшорного вітропарку «Saint-Nazaire»

Вітроенергетичні офшорні проекти зіграють ключову роль в розвитку «зеленої» енергетики Французької Республіки. За повідомленням, опублікованим на сайті Російської Асоціації Ветроіндустріі, в країні почалося будівництво першого офшорного вітропарку «Saint-Nazaire».
ВЕС, яку за проектом повинні ввести в експлуатацію в 2022 році, буде включати 80 вітрогенераторів Haliade 150-6 MW виробництва компанії GE. Причому виробництво гондол для французької вітроелектростанції будуть здійснювати на заводі GE в Сен-Назер.
 На сайті «GE Renewable Energy» говориться, що модель Haliade 150-6 MW може використовувати енергію сильних південно-західних вітрів, які характерні для східної Атлантики. За проектом обсяг генерації вітроелектростанції буде 480 МВт. Цієї кількості енергії вистачить для забезпечення 20% енергоспоживання департаменту Атлантична-Луара - регіону, в якому живе близько 1,4 млн осіб.
Як процитував президента «GE France» Х'ю Бейлі сайт РАВИ: «Цей вітропарк має символічне значення для вітроенергетики Франції і промислового сектора країни в цілому. Ми пишаємося тим, що фабрика, яка вже кілька років виробляє продукцію, що йде з Франції на експорт, зможе нарешті випустити її та в інтересах своєї країни».
У повідомленні зазначено, що число персоналу GE у Франції, які працюють в області офшорної вітроенергетики, перевищує 700 осіб. При цьому компанія уточнює, що до кінця наступного року число персоналу в підрозділі компанії має зрости вдвічі - до 1400 співробітників.
На сайті зазначається, що до кінця наступного року випустять 80 гондол Haliade 150-6 MW, після чого підприємство приступить до випуску моделей вітрогенератора Haliade-X. Секції веж і лопаті для французької вітроелектростанції доставлять з Іспанії.
Вітропарк «Saint-Nazaire», площа якого буде 78 км², побудують в гирлі річки Луара неподалік від Сен-Назер на відстані 12-20 км від узбережжя Франції, де глибина моря коливається від 12 до 25 м.
Франція до 2030 року запланувала виконати завдання з виробництва ⅓ всієї електроенергії з ВДЕ, при цьому важливу роль в здійсненні цього можуть зіграти такі вітроенергетичні проекти.
https://novostienergetiki.ru/vo-francii-nachalos-stroitelstvo-pervogo-ofshornogo-vetroparka-saint-nazaire/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами