Альтернативна енергетика в світі: 01-07.03.2021

9615177217889438

Біля Греції встановлять плавучу вітрову станцію потужністю 1,5 ГВт


Біля берегів Греції побудують плавучі вітрові електростанції загальною потужністю 1,5 ГВт.
Проекти розробляє грецька енергетична компанія Terna Energy разом з Ocean Winds, спільним підприємством португальської EDP Renovaveis SA і французької Peer Engie SA. 
Наразі платформа WindFloat Atlantic відбуксирована до місця установки.
Найближчим часом компанії визначать найбільш підходящі райони для встановлення плавучих ВЕС та складуть послідовну дорожню карту розвитку на поточне десятиліття.
«Плавучий вітер ідеальним варіантом для грецьких морів через їх глибини і унікальні характеристики», - говорить президент Terna Energy Джордж Перістеріс.
На даний час Ocean Winds має портфель з 5,5 ГВт, включаючи 1,5 ГВт у стадії будівництва і 4 ГВт у стадії розробки, як з донними стаціонарними, так і з плавучими проектами у Європі, Північній Америці та Азії. До 2025 року компанія має на меті експлуатувати або будувати 5-7 ГВт потужностей і розробляти 5 -10 ГВт проектів випереджаючого розвитку.
Terna Energy, в свою чергу, у даний час має більше 1,8 ГВт проектів в експлуатації, в стадії будівництва або у стані готовності лопати не тільки у Греції, але і за кордоном. Однією з його флагманських установок є напів-офшорна вітроелектростанція потужністю 73,2 МВт на острові Сент-Джордж.
https://elektrovesti.net/74811_bilya-gretsii-vstanovlyat-plavuchu-vitrovu-stantsiyu-potuzhnistyu-15-gvt
 
 
Німеччина виплатить 2,4 млрд євро енергокомпаніям за відмову від атомної енергії

Уряд Німеччини погодився компенсувати енергетичним компаніям близько 2,4 мільярда євро збитків, яких вони зазнали в результаті відмови країни від атомної енергетики.
Угода, яка завершила роки судових розглядів, відбулася майже рівно через 10 років після аварії на Фукусімі в березні 2011 року, яка спонукала Берлін оголосити про припинення використання атомної енергії в Німеччині.
Остання німецька атомна станція повинна бути виведена з експлуатації до кінця наступного року. 
Згідно зі спільною заявою міністерств навколишнього середовища, фінансів і економіки, виплати будуть проводитися постачальникам ядерної енергії RWE, Vattenfall, Eon / PreussenElektra і Enb.
Відповідно до плану "перехідної енергетики" Німеччини, країна також має на меті замінити викопне паливо на відновлювані джерела енергії протягом найближчих десятиліть. Уряд погодився припинити виробництво електроенергії з вугільних станцій не пізніше 2038 року.
Відновлювані джерела енергії, такі як енергія вітру та сонячна енергія, забезпечили понад 47% електроенергії, спожитої з державної електромережі в Німеччині протягом перших шести місяців 2020 року. Ядерна енергія становила близько 13%.
https://elektrovesti.net/74812_nimechchina-viplatit-24-mlrd-evro-energokompaniyam-za-vidmovu-vid-atomnoi-energii    
 

Угорщина запланувала відмовитись від вугілля до 2025 року

Держсекретар Угорщини у справах ЄС Аттіла Штайнер заявив, що остання вугільна електростанція в країні буде зупинена у 2025 році, а не у 2030 році, як планувалось раніше.
«Наш план полягає в тому, щоб до 2030 року виробляти електроенергію з нульовим викидом вуглецю на 90%», – говорить він.
За словами Штайнера, Будапешт має намір досягти цього за рахунок збереження існуючих ядерних генеруючих потужностей і збільшення сонячної енергії до 6 ГВт – утричі більше, ніж існуючі ядерні потужності країни.
Він додав, що Угорщина «хоче поступово відмовитися від блоків, що працюють на бурому вугіллі, на останній діючій вугільній електростанції Matra до 2025 року». Штайнер зазначив, що країна виграє від фінансування ЄС для перепідготовки робочих, зайнятих на вугільних підприємствах, які постраждають від закриття.
Президент Угорщини Янош Адер оголосив про план країни щодо відмови від вугілля до 2030 року на Саміті ООН по боротьбі зі зміною клімату в Нью-Йорку у 2019 році.
За словами Штайнера, Угорщина підписала зобов'язання ЄС щодо досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року.
Очікується, що до 2025 року вугілля припинять використовувати шість європейських країн: Франція (2022 рік), Португалія (2022 рік), Словаччина (2023 рік), Великобританія (2024 рік), Ірландія (2025 рік) і Італія (2025 рік).
https://elektrovesti.net/74814_ugorshchina-zaplanuvala-vidmovitis-vid-vugillya-do-2025-roku
 
 
У Індії збудували експериментальну «наномережу» із відпрацьованих акумуляторів Audi e-tron
 
В Індії відпрацьовані батареї кросовера Audi e-tron освітлюють крамнички місцевих торговців.
Індійсько-німецький стартап Nunam і фонд Audi Environmental Foundation побудували в індійському штаті Уттар-Прадеш сонячну «наномережу» з пари акумуляторних модулів від кросовера Audi e-tron.
Цей проект повинен допомогти вирішити проблему з відключеннями електроенергії. На першому етапі для харчування невеликих світильників та зарядки мобільних телефонів використовували акумулятори від старих ноутбуків. На другому – до двох акумуляторних блоків німецького кросовера підключили десятки сільських магазинчиків.
У денний час блоки заряджаються від сонячних панелей. Як стверджується, при повній зарядці вони можуть протягом тижня освітлювати ночами 50 маленьких магазинчиків.
Експериментальна «наномережа» пов’язана з Інтернет і постійно відправляє команді Nunam докладні дані про роботу автомобільних батарей. Зробивши цю інформацію загальнодоступною, стартап розраховує привернути увагу до проблеми утилізації акумуляторів від електрокарів та залучити до цього послідовників.
https://elektrovesti.net/74813_u-indii-zbuduvali-eksperimentalnu-nanomerezhu-iz-vidpratsovanikh-akumulyatoriv-audi-e-tron
 
 
Встановлена потужність вітроенергетики Європи досягла 220 ГВт у 2020 р

Європейська асоціація вітроенергетики WindEurope опублікувала доповідь з результатами розвитку галузі у 2020 році.
За рік в Європі було введено в експлуатацію 14,7 ГВт вітрових електростанцій, на 6% менше, ніж у 2019 році, що пояснюється впливом пандемії COVID-19.
Встановлена ​​потужність вітроенергетики досягла 220 ГВт - 195 ГВт наземних та 25 ГВт офшорних вітрових електростанцій (WindEurope включає в статистику ЄС-27, Великобританію, Росію, Україну, Туреччину, Норвегію, Швейцарію та балканські держави).
Генерація вітропарків покрила 16,4% споживання електроенергії в Європі (ЄС плюс Великобританія).
Вперше найбільшим європейським ринком стали Нідерланди, в яких було побудовано близько 2 ГВт вітрових станцій, 75% з яких - офшорні.
За розвитком наземної вітроенергетики перше місце в Європі зайняла Норвегія (1,5 ГВт нових електростанцій у 2020 році). Встановлена ​​потужність вітрових електростанцій в країні досягла майже 4 ГВт.
У семи країнах Європи - Данії, Ірландії, Німеччини, Великобританії, Португалії, Іспанії, Швеції - вітроенергетика виробила понад 20% електроенергії у 2020 році.
За прогнозом асоціації, 2021 рік стане рекордним, очікується, що в експлуатацію будуть введені вітрові електростанції загальною потужністю 19,5 ГВт, а за п'ять найближчих років в Європі буде встановлено 105 ГВт нових вітрових електростанцій.
https://elektrovesti.net/74706_vstanovlena-potuzhnist-vitroenergetiki-evropi-dosyagla-220-gvt-u-2020-r

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами