Альтернативна енергетика в світі: 01-07.02.2021

unnamed (28)

Японська авіакомпанія заправляє літаки біопальним зі старих речей

Японська авіакомпанія Japan Airlines (JAL) почала використовувати для заправляння літаків біопальне, що виробляється зі старих речей. У компанії заявили, що вже здійснили перший рейс із пасажирами з аеропорту у Токіо до Фукуоки.
Зазначається, що авіаперевізник об’єднався з іншою японською компанією для того, щоб створити альтернативне джерело енергії, яке виробляє набагато менше викидів, ніж звичайне реактивне пальне.
Компанії розпочали з видобутку бавовни з 250 тис. одиниць старого одягу. Потім вони використовували ферментацію та інші процеси для отримання кінцевого продукту, який є першим японським біореактивним пальним, що відповідає міжнародним стандартам.
За словами представника JAL Мацуо Томоко, компанія хоче налагодити міцніші зв'язки з вітчизняними компаніями, щоб забезпечити стабільне постачання біопального в Японії.
Нині авіакомпанії прагнуть скоротити вуглецеві викиди з огляду на жорсткі нові міжнародні правила.
Раніше ElektroVesti писали, що авіакомпанія Boeing на 100% переведе всі літаки на біопаливо до 2030 року.
https://elektrovesti.net/74434_yaponska-aviakompaniya-zapravlyae-litaki-biopalnim-zi-starikh-rechey
 
 
Болгарія ліцензує ядерне паливо Westinghouse для своєї АЕС

Компанія Westinghouse Electric Company підписала контракт на ліцензування свого ядерного палива на АЕС «Козлодуй» (Болгарія). Про це 5 лютого повідомила прес-служба компанії Westinghouse.
«Ми раді, що АЕС «Козлодуй» вкотре продемонструвала довіру до Westinghouse та ядерного палива, яке постачає компанія – важливого фактору, котрий забезпечує безпечну експлуатацію ядерних реакторів», – сказав Тарік Чохо, президент служби експлуатації реакторів Westinghouse у регіоні EMEA.
В компанії зауважили, що процес ліцензування палива Westinghouse є ключовою передумовою безпеки постачання ядерного палива, а сама компанія вже має перевірений досвід у підтримці процесу ліцензування виробництва ядерного палива і прагне завершити цей процес згідно з вимогами Болгарського агентства з регулювання ядерної безпеки та місцевим законодавством.
«У рамках стратегії енергетичної безпеки та диверсифікації постачання палива Болгарії й з урахуванням своїх глобальних можливостей ми пропонуємо інноваційні технології та найвищий рівень обслуговування впродовж усього життєвого циклу діючих реакторів», – додав Чохо.
Як нагадали в прес-службі, ядерне паливо Westinghouse для ВВЕР-1000 вже використовується на 6-ти українських атомних реакторах, а також наразі перебуває на етапі ліцензування в Чеській Республіці – для реакторів ВВЕР-1000 на АЕС «Тамелін».
Раніше повідомлялося, що Westinghouse і "Енергоатом" підписали контракт на постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС.
https://elektrovesti.net/74437_bolgariya-litsenzue-yaderne-palivo-westinghouse-dlya-svoei-aes
 
 
Керамічна промисловість Іспанії збирається перейти з природного газу на водень

Міжнародний консорціум з 40 організацій з Іспанії, Німеччини, Швейцарії, Італії та Греції, включаючи ETRA, Smartenergy, Sunfire and Enel Green Power, запустив ініціативу ORANGE.BAT по впровадженню зеленого водню в керамічну промисловість Європи.
Водень замінить природний газ в керамічному виробництві і буде використовуватися 26-ма підприємствами з Регіонального кластера кераміки в провінції Валенсія, Іспанія.
Консорціум проекту подав заявку на фінансування в рамках програми «Зелений курс» ЄС, щоб допомогти подолати фінансові виклики, з якими стикаються новаторські проекти промислового масштабу на нинішньому початковому етапі будівництва водневої економіки. При наявності достатнього фінансування запуск електролізера в експлуатацію планується до початку 2024 року.
Партнерство включає в себе великих промислових гравців, інвестиційні компанії, дослідницькі центри, місцева влада. Це дозволяє ORANGE.BAT покривати весь ланцюжок створення вартості, від виробництва та зберігання зеленого водню до його розподілу кінцевим споживачам.
Запланований великомасштабний пілотний завод буде розгорнуто недалеко від Кастельони (Іспанія), в одному з найважливіших центрів керамічної промисловості в Європі, де зосереджено 95% виробництва кераміки в Іспанії і де виробляється 33% викидів CO2 регіону Валенсія.
В рамках проекту німецька компанія Sunfire поставить електролізер потужністю 100 МВт. Відзначається, що технологія лужного електролізу Sunfire є найнадійнішою з доступних на сьогодні на ринку. Пристрій володіє ресурсом, що перевищує 900 тис. годин, працює при робочому тиску до 30 бар і має доведений термін служби понад 20 років.
Відповідно до принципів кругової економіки в ORANGE.BAT передбачено корисне використання всіх побічних продуктів електролізу. Кисень буде застосовуватися для поліпшення роботи печей, а тепло, що виділятиметься, для опалення промислових і житлових приміщень.
«ETRA вважає, що екологічно чистий водень стане дуже потужним інструментом для Європи в досягненні її амбітних цілей щодо декарбонізації, особливо коли мова йде про енергоємні промислові сектори, такі як керамічний сектор. Ми дуже раді, що об'єднали навколо амбіційних цілей ORANGE.BAT партнерство світового класу, яке охоплює весь ланцюжок створення вартості в секторі зеленого водню », - заявив Антоніо Маркес Морено, директор з технологій та інновацій ETRA та координатор ORANGE.BAT.
Нагадаємо, що великі виробники електролізерів - британська ITM Power та норвезька NEL - практично одночасно заявили про можливе різке зниження вартості електролізерів найближчим часом. Воно буде забезпечене завдяки потужному розширенню масштабів виробництв.
https://elektrovesti.net/74429_keramichna-promislovist-ispanii-zbiraetsya-pereyti-z-prirodnogo-gazu-na-voden

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами